10 Nisan 2007 Salı

Ayşenur'un Burdur Sarmaaşı

SarmaAsi

Bu yemek farklı lezzetlerin birarada sunulduğu bir tarif. Tatlı ve tuzlu bu yemekte biraraya geliyor. Ayşenur gelince önce yemeği bir güzel kokladı ve evet koku testinden başarıyla çıktım :) Ta daaa :) Ve sıra tadındaydı, ve oda tamam.. Cumartesi akşamının tarif uygulama şampiyonu Yasemin karşınızda.. Aynen anneminki gibi olmuş vallahi bravo dedi. Ne kadar çok bravo aldım o gece.. Aman insan böyle yaptıkları sevilipte yendimi pek bi seviniyor. Rahmetli babaannem biz yemek yerken "Ama gızım yin gızım, siz yiyince ben doyuyom" derdi hep. İnsan kendi pişirince hakkaten böyle hissediyormuş. Canım babaannem, Allah rahmet eylesin...
Aslen tarifi verirken ölçü kullanmadı Ayşenur, biraz kafamıza göre yaparız dedi. Ama şimdi ben öyle yazamam dimi tariflerimi :) Onun için kendime göre ölçülendirdim. Ayşenur'dan da onayı aldığıma göre size aynen iletiyorum.

Malzemeler
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 1 baş kuru soğan
  • zeytinyağ (arzu ettiğini kadar, bu kısmı babaannemin değişiyle "El Terazi, Göz Mizan")
  • 1 su bardağı parçalanmış ceviz ama öyle çok parçalı olmayacak yerken ağza gelecek
  • kuru nane
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 1 su bardağı parçalanmış beyaz peynir
  • tuz
  • Haşlanmış veya salamura yenmeye hazır asma yaprağı
  • Servis için yanında kornişon turşu
Yapılışı
  1. Soğanları yağda kavurun
  2. Cevizleri ve kuru naneyi ekleyin. Hepsini beraber kavurun.
  3. Suyu, tuzu ve bulguru ekleyin. Bir kere karıştırdıktan sonra aynen bulgur pilavı gibi pişmesini bekleyin.
  4. Pişince altını kapatın. Tahini ekleyin ve iyice karıştırın. Tahin tüm pilava karışsın.
  5. Peynirleride üzerine serpin ve kapağını kapatın. Kendi sıcaklığıyla peynirler iyice erisin.
  6. Ilık olarak yanında asma yaprağı ve turşu ile servis edin. İsteyen asma yaprağına sarma gibi sararak, isteyen kaşık kaşık yiyebilir. Ve bu yemeğin yanında önerilen tek içecek bir bardak mis gibi siyah çay :)
Ertesi gün kalanı yaprağa sarıp az biraz su ile pişirebilir ve o şekilde de tüketebilirsiniz. Ama benim tahminim lezzetine doyamayan misafirleriniz tamamını bitirecekler :)

Afiyet olsun, ve yeniden teşekkürler Ayşenur ve Annesi...

5 yorum:

  1. Şimdi yemek süper. Tabi bunda Burdur'a ait olma payı yüksek. Neyse sizlere de tavsiye ederim çok basit ve leziz. Hanımlarla toplantılarda çay ve koyu sohbetlerle süper olur. Ama çayı unutmayın ki bulgur şişmesin. En azından bizim orda öyle derler.Burda sadece kornişon kullanmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz tüm turşular olabilir. Önemli olan koyu bir muhabbet + sıcacık çay + sıcacık sarmaaşı işte bunlar bir araya gelince o sofradan kalkılmaz. Eeee bi pilav bu kadar mı övülür demeyin :) Yasemin'i ilk denemede tam kıvamında yaptığı için tekrar kutluyorum. Artık Burdur!a gitmeyi beklemeyeceğim. Yasemin'e sen başla sarmaaşına ben geliyom diyeceğim :)

    YanıtlaSil
  2. Yasemincim merhaba:)Bu yemek çok dikkatimi çekti. Bulgur seven biri olarak en kısa zamanda deneyeceğim. Ayşenur hanım a da teşekkürler.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. selam seblacim, yapinca banada haber et :) bakalim bizim kadar sevecekmisiniz. bu arada bir kac kitapta arastirdimda bu tarif aslinda tahinden cok hashasla yapiliyormus. ama aysenurlar tahini tercih ediyorlar. bende ederim :) eminim sende edeceksin.. :) afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  4. hayırrrrrr,,
    o tahin değil,haşhaş,,HAŞHAŞ!!

    YanıtlaSil
  5. merhaba Isimsiz, evet Aysenurda soledi aslinda hashasda olmali diye. Ama maalesef elimizde hashas olmadigi icin sadece tahin ekledik :D Tesekkurler hatirlatma icin!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin