15 Kasım 2011 Salı

Çilekli Cheesecake

Çilekli Cheesecake  Çilekli Cheesecake

Tamam biliyorum çileğin mevsimi değil.. Şimdi bu cheesecakede nerden çıktı diye isyan bayrağı çekmeyin. Bilinen büyük bir markete gidip gayet sera üretimi yarım kilo çilek alın.. Artık mevsiminde olmadığı için bulunamıyor diye bişey kalmadı.. Zaman değişti, artık her mevsimde herşey var. Ama tabii tercih etmek size kalmış :) Ben mevsiminde olmadımı eve çilek sokmayanlardandım. Ta kii bir müşterinin ısrarla çilekli pasta istemesine kadar. Yahu dedim "etmeyin, bakın mevsimi değil almayayım. Gelin ben size en güzelinden muzlu illa kırmızı meyve isterseniz frambuazlı yapayım" dedim.. dinletemedim.. Birkaç market dolaştım ve ne olur ne olmaz belki içinden kötüsü çıkar diye 2 kg çilek aldım. E haliyle 2 kiloyu pastada kullanmadım.. Epeyce bir miktarı arttı. Bu mevsimin çileği öle tabağa konulup kütür kütür yenmeyince, e pasta olarak da yapmak istemeyince uzun zamandır denemek istediğim meyveli cheesecake için malzeme oldular..
Çilekli Cheesecake  Çilekli Cheesecake

Meyveli cheesecakeler genelde klasik cheesecake üzerine değişik meyveli soslarla yapılıyor. Şimdi yalan yok benim vişneli cheesecake tarifimde bundan farklı değil :) (Aaa farkettimde ben onu yayınlamamışım.. He he tamam onuda farklı bir tarif olarak yazacağım demekki :) ) Yani yap cheesecake'ini limonlu, pişir üzerine meyveli sosunu al sana çeşit çeşit farklı tarif :)) Ama bu sefer kaçarı yok çilek kekin içine girecek dedim! Hatta görün bakın mevsiminde tane tane koyacağım bolca.. Vallahi ne yalan söyleyeyim içine girince asıl o zaman çilekli oluyormuş bu cheesecake..
Çilekli Cheesecake  Çilekli Cheesecake

Ee bizde cheesecake pişince tüm "cheesecakekolikler" çağrılır.. Bu da benim arkadaşlarıma kazandırdığım bir bağımlılık türü aslında. Her toplanmamızda yahu bir limonlu cheesecake yaptın ağzımıza bal çaldın arkası yok der dururlar. İnsanoğlu nankör işte :)) Unuttular portakallısını, çikolatalısını, vişnelisini... Ondandır ben cheesecake için mutfağa girdiğimde hemen telefonla toplu mesaja geçerim.. Huuu yarına cheesecake var programı yapın diye.. Bu seferde durum farklı olmadı. Ahali toplandı afiyetle yenildi. Lakin bir sorun vardı o da, ben keki gününde pişirip ikram ettim. Bu durumda asıl lezzeti anlaşılamadı. Haliyle yeniden borçlanıldı! Ama itiraf ediyorum ertesi gün bizzat kendim koca dilim yedim banamısın demedi bir dilim daha yemek istedim!. Siz siz olun sakın keki gününde ikram etmeyin mutlaka bir gece dinlendirin!!

Malzemeler
 
Taban için
  • 2 paket (400 gr) kakaolu petibör bisküvi 
  • 1 su bardağı kabuksuz kavrulmuş fındık
  • 175 gr tereyağ
Cheesecake için
  • 600 gr krem peynir (Pınar'ın sade krem peyniri. Mutlaka 1 gün oda ısısında bekleyip iyice yumuşamış olsun.)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 adet orta boy yumurta (oda ısısında)
  • 6 tatlı kaşığı mısır nişastası (tepeleme)
  • 1 paket sıvı krema (200 ml)
  • 1 adet limon (suyunu sıkın, kabuğunu rendeleyin)
  • 1 su bardağı çilek püresi
 Sos için
  • Çilek 
  • Pudra şekeri
Yapılışı
  1. Bisküvileri fındıkla beraber robotta iyice ufalatın. Tereyağını bir sos tenceresinde eritip robot calısırken ilave edin. Hepsini beraber iyice karışana kadar robotu çalıştırın.
  2. 24 cm'lik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin. (Bunun için kalıbın kelepçesini çıkarın. Tabana kağıtı koyun. Kağıt kenarlardan sıkışacak şekilde kelepçeyi takıp kilitleyin. dışarda kalan fazlalığı kesin.)
  3. Kalıba bisküvili karışımı dökün. Tabanına ve kenarlarına elinizle bastırarark yerleştirin. Kekin iç karışımını hazırlayana kadar buzlukta bekletin.
  4. Mikser kabına krem peyniri boşaltın. İyice yumuşayana kadar çırpın. 
  5. Şekeri peynire ilave edip yeniden çırpın.
  6. Nişastayıda ilave edip çırpmaya devam edin.
  7. Yumurtaları bir kaseye kırın. Sonra peynirli karışıma teker teker ilave edin. Her yumurtadan sonra mikseri en yüksek devirde 3-5 saniye çırpıp yumurtanın karışmasını sağlayın ama çok da çırpmayın. Bu şekilde yumurtaların tamamını ilave edin.
  8. En son krema, limon kabukları ve limon suyunuda ilave edin. Bir 5 saniye daha çırptıktan sonra buzdolabından kalıbınızı çıkarın. Ve karışımı kalıba boşaltın. 
  9. Çilek püresini karışımın üzerinde boşaltıp spatula yardımıyla hareler çizerek dağıtın. Tamamen karışmasını isterseniz kalıba boşaltmadan önce en son ekleyerek 1-2 saniye çırpabilirsiniz. (Ben cheesecake i yerken ara ara çilek tadı ara ara da limon tadının gelmesini sevdiğim için tamamen karıştırmadım.)
  10. 175 derece turbo olmayan fırında 20-25 dakika pişirin. Daha sonra fırının kapağını hiç açmadan ısıyı 90 dereceye düşürüp 50-60 dakika daha pişirin. Piştiğini anlamak için kekin tam ortasının parlak veya ıslak olmaması gerekiyor. Ya da kek kalıbını hafif salladığınızda ortasının sallanmaması lazım. Kekin kenarları sallanabilir. Buzdolabında bir gece beklediğinde yeterince sertleşecektir panik yapmayın.
  11. Keki fırından çıkarıp soğuyana kadar oda ısısında, soğuduktan sonra bir gece buzdolabında dinlendirin.
  12. Sosu servisten 1 saat önce hazırlayın. Bunun için çilekleri ve pudra şekerini roboto koyun. Sürekli çalıştırmadan, kısık kısık çalıştırarak birbirine karışmasını sağlayın.İsterseniz tüm sosu soğuyan kekin üzerine döküp buzdolabında 1 saat bekletin. İsterseniz keki sosu yanında servis edin. Her iki şekilde de harika oluyor.
Afiyet olsun...

30 yorum:

  1. Tarif ayrı güzel, yazısı ayrı güzel.
    Bir solukta okudum vallahi... :)
    Özlemişim seni okumayı Yasom :)
    Ellerine sağlık.

    Not; bu arada bu tatlı tam benlik, beni de al şu kolik listene yaw :)

    YanıtlaSil
  2. Ya sevgili yasemin bu da olmazki.hem böyle bir şey yapacaksın bir de üstüne üstlük bu kadar güzel fotoğraflayacaksin olmadı.canım çekti bir çatal aldım. ellerine sağlık sevgiler gurbet el
    lerden.

    YanıtlaSil
  3. bende yazmayi ozlemisim mugem :)) bakalim azimliyim daha sık yazacagm insallah!

    hehe :) e can cektiriosa o zaman fotograf yemek fotografidir derler :) amacina ulasmis demekki :p
    sagolasin ulkucum :)

    YanıtlaSil
  4. Çok ama çok severim gerçekten ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. en büyük dilimi bana ayır yasemincim,
    ben üzerini sıyırırım kimse görmeden ! :=))
    emeklerine sağlık çok sevgiler.

    bir dut masalı- nUnU

    YanıtlaSil
  6. tarifi bir kenara not edelim mevsiminde yaparız biz :D

    eline sağlık olsun

    YanıtlaSil
  7. olsada yesek harika görünüyor her ne kadar çikolatalı olanı tercih etsemde meyveli cheescakeleride çok severim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Harıka olmuş,sahıden çılek her markette bulunmuyor şanslısın.Görüntye bayıldım ellerıne saglık.

    YanıtlaSil
  9. kocaman göbeğimin üstünde bilgisayırım dururken bu güzel mamadan kocaman bi dilim yemek istiyorum acaba bu bi çelişkimidirrrr :)

    YanıtlaSil
  10. elinize saglik. evet dogru zaman deyisti her meyve her mevsim bulunur.
    Yalniz tarifi okurken acaba dedim emin olmak icin soruyorum once 20-25 dakika sonra da 50 60 dakika yani bir bucuk saat nerdeyse pisecek dogrumu?
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  11. Harika görünüyor..Bi dilim yemek isterdim şu anda:( elleinize sağlık yasemin hanım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Valla nereden çıkmışsa çıkmış ama nefis bir şey olmuş.
    Görüntü muhteşem.
    Ellerine eöeğine sağlık

    YanıtlaSil
  13. çok ferah görünüyo ellerinize saglik !!!

    YanıtlaSil
  14. Çok nefis gözüküyor ve çok detaylı anlatmışsınız teşekkürler. Uzun süredir yapmayı düşünüyordum ve sizin bu detaylı anlatımınızdan sonra daha bir heveslendim ama neden turbo olmayan bir fırın bu konuya açıklarsanız çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
  15. Dönüşün muhteşem oldu :))
    Bayılırım cilekli cheesecake e. En kısa sürede yapılacak . İzmir den Semra

    YanıtlaSil
  16. MMM...Harika görünüyorlar, ellerine sağlık yasemincim. Eminim tadı da harikadır.

    http://nils-mum.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  17. Muhteşem görünüyor, ellerine sağlık, bayılıyorum cheesecakee, sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Akşam akşam nasıl canım istedi anlatamam.Ellerinize sağlık, nefis görünüyorlar.


    Sevgiler;

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Yasemin,
    Ben adaşın, bimden; hani aşk temalı kurabiyeler yapmıştın bana :)

    İçi de çilekli olunca ilk defa bir cheesecake'i çok canım çekti, harika gözüküyor:)

    Edirne'den selamlar.

    YanıtlaSil
  20. mevsimi olmasa da çilek işte sevdiriyor kendini ,cheescakeleri bizimkiler sade tercih ettiklerinden ben içine değil üzerinede birşey koyamaz oldum ,ellerinize sağlık nefis olmuş :)iyi pazarlar Seda Yazıcı
    www.lezzet-ikram.blogspot.com

    YanıtlaSil
  21. Cheesecakeseverler toplanmış yazısının bile etrafında. Ne kaynatıyorsunuz bakayım :) Yasemin cheesecake gördüm içim gitti...

    YanıtlaSil
  22. nazlı yalçınkaya25 Kasım 2011 00:28

    enfes görünüyor elinize sağlıkk..

    YanıtlaSil
  23. ben de bişeyi merak ediyorum labne peynir değil diil mi bildiğimiz krem peynir olacak

    YanıtlaSil
  24. Nefissss.... Bayıldım görüntüye. Yesem nolurum acaba??

    YanıtlaSil
  25. ilk cheesecake denememi sizin tarifnizle yaptım.. hem de iki ..ikisinde de muhteşem oldular..teşekkür ederimmdefa

    YanıtlaSil
  26. Tam da çilek mevsimine girmişken, değerlendirmek lazım. Hem güzel hem de bir o kadar lezzetli gözüküyor doğrusu, ellerinize sağlık.

    Afiyet ile kalın,

    YanıtlaSil
  27. Goruntu super ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  28. merhaba,

    hayatımda hiç cheesecake pişirmedim, ancak tarifinizi çok sevdim, pişirmek istiyorum. İnternette gördüğüm diğer tariflerde su dolu bir kapta pişiriliyor, cheesecakeler, acaba bu tarifte de bu şekilde mi pişirilmesi gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba canan, hayır öyle bir pişirme yapmıyorum. zaten yapsaydım tarifte yazardım.. normal kek gibi pişiriyorsun. yapılışında 10.maddede dereceleri vermişim :)
      ellerine sağlık!

      Sil
  29. Ben de ilk cheesecake denememi internetten araştırıp sizde karar kılarak yaptımmm..Tek kelime ile muhteşem..Arkadaşlarım bile özel günlerde benden bu tarifi yapmamı rica ediyorlar..Şu an yine fırnıda pişmekte..Tarif için teşekkürler...:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin