20 Nisan 2011 Çarşamba

Çilekli Rulo Pasta

Çilekli Rulo Pasta

Bir varmış bir yokmuş..

Vaktin birinde bir Yasemin varmış, bunun birde yazmaktan çok keyif aldığı bir blogu varmış. Gel zaman git zaman bu Yasemin'in en sevdiği hobisi elinden alınmış. Önce fotoğraf makinesi arızalanmış haliyle yaptığı lezzetleri fotoğraflayamaz olmuş.. Bu sıkıntılı günlerinde ona bir çok minik cin yardım etmişte azda olsa makinesizliğini telafi ettirmiş.. Ama bu yinede mutfaktaki güzellikleri görsellemeye yetmez olmuş. Nihayet bir peri anne sayesinde yeni bir makine sipariş edilmiş.

Çilekli Rulo Pasta

Heyecanla yeni makinenin gelmesini bekleyen Yasemin çalan telefonla hüsranın büyüğünü yaşamış. Kötü kalpli cadı meğer azimle Yasemin'in geri dönmesini istememekteymiş.. Ve nasıl olduysa yeni makine kötü cadının zebanileri tarafından valizden çalınmış.. Günlerce göz yaşı dökmüş Yasemin.. İçi sıkıntıdan dışı sinirinde ağlamış ağlamış ağlamış.. Göz yaşları sel olmuş akmış.. Dere tepe düz gitmiş dağları tepeleri aşmış.. Sonunda çin seddi yakınlarında bir prense denk gelmiş. Bu yaşların gürül gürül çağlayışına dayanamayan prens yurda dönerken küçük bir kutu hediye ile dönmüş..

Çilekli Rulo Pasta

Hediyesiyle birlikte bloguna kavuşan Yasemin hemen mutfağa geçmiş. Hiç kırılmayan pandispanyasının arasına nefis limonlu kremasını sürüp, tazecik çilekleri boool miktarda serpiştirmiş.. Ve en lezzetlisinden bir çilekli rulo pasta yapmış..

Çilekli Rulo Pasta

Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine. Gökten üç elma düşmüş biri bloguna kavuşmanın heyecanıyla masallar düzen Yasemin'e, biri pastayı keyifle yiyen paşa ve ahalisine , biri de bu masalı okuyup etrafına anlatan sizlere..

Çilekli Rulo Pasta

Malzemeler

Pandispanyası için
  • 5 yumurta
  • 1 türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
İç Kreması için
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 4 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 adet limonun kabuğunun rendesi
  • 1 paket vanilya
  • Arzu ettiğiniz kadar taze çilek
Dış kreması için
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 türk kahvesi fincanı süt

Yapılışı

Krema (Önce kremayı hazırlayın ki kek soğur soğumaz üzerine süreceğiz.)
  1. Bir tencereye kremanın limon kabuğu rendesi ve vanilya dışında tüm malzemeyi ekleyin.
  2. Yüksek ateşte sürekli çırpma teli ile karıştırarak kaynayıp göz göz olana kadar pişirin.
  3. Göz göz olmaya başladığında ocağın altını kapatın. Derin bir kaseye boşaltın.
  4. Vanilya ve limon kabuğunu ilave edip mikserle 2-3 dakika çırpın. Üzerini streç filmle (kremanın üzerine yapışacak şekilde) kapatın. Soğumaya bırakın.
Pandispanya
  1. Fırını alt-üst konumda (asla turbo olmayacak) 200 derecede ısıtın.
  2. Fırın tepsisini yağlayın. Üzerine tabanı kaplayacak kadar yağlı kağıt serin. Yağlı kağıdın üzerinden bir kere daha yağlayın ve un serpiştirin. (standard boy fırın tepsisine göre, ankastre veya solo modellerin tepsilerine uygun.)
  3. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın. Her ikisinide ayrı ayrı mutlaka çelik veya cam kaseye alın.
  4. Yumurtanın sarılarını şekerin üçte biri ile iyice köpürüp kabarana kadar mikserle çırpın. İçine vanilyayıda ilave edip çırpmaya devam edin.
  5. Ayrı bir yerde un ve kabartma tozunu birlikte en az iki kere eleyin. Unlu karışımı yumurtanın sarılarına ilave edip mikserle çırpın. Ama çok çırpmadan sadece kuru malzemenin karışmasını sağlayın.
  6. Yumurtanın aklarını temiz, yağsız ve kuru, cam veya çelik ama en güzeli bakır bir kasede bir çimdik tuz ile kabarana kadar çırpın. Kalan şekeri kabaran yumurta aklarına ilave edip parlak tepecikler oluşturana kadar çırpmaya devam edin.
  7. Yumurta aklarını sarılarına bir spatula yardımıyla akların havasını söndürmemeye özen göstererek karıştırın. Bu aşama çok önemli onun için yavaş hareket edin. Spatulanızı hep aynı yönde karışımın çevresinden alarak karıştırın. Yani asla doğrudan karışımın göbeğine spatulayı batırmayın.
  8. Karışımı hazırladığınız tepsiye dökün ve spatula ile her yerine yayın. Tepsiyi tezgahtan 2-3 cm yukarı kaldırıp bırakın. Bu işlemi bir iki kere tekrarlayın. Böylece kekin yüzeyi düzelip içindeki fazla hava kabarcıkları çıkacaktır.
  9. Isınmış fırına sürün. Yüksek ısıdaki fırına süreceğiniz için ve kek ince olduğu için çok kısa zamanda pişecektir. En fazla 10 dakika diyebilirim. Fazla pişmemesi gerekiyor. O zaman kenarları kuruyup kırılma yapabilir ve rulo yaparkende çatlayabilir. Onun için fırından gözünüzü ayırmayın. Kek kenarlardan toplanmaya başladıysa pişmiş demektir.
Pastanın biraraya getirilmesi
  1. Kek fırından çıktığı andan itibaren soğumaya başlar. En fazla 5 dakika içinde soğumuş olacaktır. Tezgaha genişçe yağlı kağıt serin. Üzerine bir süzgeçle pudra şekeri ve kakao serpin. Soğuyan keki bu yağlı kağıt üzerine ters çevirin. Burda dikkat edilmesi gereken eğer kekin kenarları fazla pişmişse kıtır kıtır olmuştur. O kıtırları tırtıklı bir ekmek bıçağıyla kesin ki rulo yaparken keki zorlamasınlar.
  2. Ters çevirdiğiniz kekin üzerine kremananın tamamını boşaltın. Bir bıçak veya uzun bir spatula yardımıyla kremayı tüm kek yayın.
  3. Küçük küpler halinde toğradığınız çilek parçalarını kremanın üzerine dağıtın.
  4. Alttaki yağlı kağıt yardımıyla olabildiğince sıkı bir şekilde rulo yapın. En son yağlı kağıt ile pastayı paket yapın. Bir şeker gibi yanlarından büzün ve buzdolabına kaldırın. En az 5-6 saat buzdolabında dinlendirin.
  5. Süslemek için dinlenen pastayı buzdolabından çıkarın.
  6. Üzerine hazırladığınız krem şantiyi bir bıçakla sürün. Arzunuza göre taze çileklerle süsleyin veya sade bırakın..

Afiyet olsun...

Paşanın Pasta Keyfi

25 yorum:

  1. Makineni güle güle kullan canım..
    İnşAllah ömrü uzun olur..
    Pastana bayıldım,çok ama çok güzel gözüküyor..
    Afiyet,şifa olsun..
    Mutlu akşamlar....

    YanıtlaSil
  2. mutlu sonla birten oykulere bayilirim!
    amma merakli da olmma hasebiyle o iyi kalpli prensi ve anne periyi ogrenmem gerekmekte.
    bundan boyle valizlerde kaybolan esyalarin zanlisi da o zebaniler , ogrenmis bulunmaktayiz:)

    YanıtlaSil
  3. DONUSUN MUHTESEM OLMUS YASOCUM, BUYUK HARFLERLE YAZDIM BAK, DUYAN DUYMAYAN KALMASIN:)))

    YanıtlaSil
  4. Yasemin'cim makinen hayırlı olsun.Harika bir geri dönüş oldu pasta süper çok renkli ve leziz sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Yasemincigim...allahtan masal güzel bitmis biz bu pasta ile ciktik kerevitine...:)))sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  6. bizede burdan yutkunmak düşmüş :)

    yapılır mı bu gece gece yaw :((

    eline sağlık olsun

    YanıtlaSil
  7. hoşgeldin Yasemin ne güzel anlatmışsın okurken çok keyif oaldım
    pasta harika görünüyor,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Yarin sana bu pastayi yemeye geliyorum haberin olsun Yasemin! Yaninda cerez olarak da Pasa'yi yiyecegim, onun da haberi olsun :)

    Ben saka yapiyorsun sandimdi, makinenin kaybina cok uzuldum ama sonu guzel bitmis hikayenin sonra da cok sevindim. Nasreddin'e dondurdun bizi he!

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık , nefis olmuş..Yani buradan nefis görünüyor...helede küçük beyin dudağının kenarında kalan kreması ne kadar lezzetli olduğunu gösteriyor doğrusu :)

    YanıtlaSil
  10. Yasemin hanim hoş geldiniz. Sürekli bakıyordum sitenize. Düşündüm her halde artık iş kadını oldu Yasemin hanım siteyide unuttu. Geçen Tatlılar Gülcandan isimli sitenin sahibi birisi bizim tarifleri çalıyor diye yazmış Bende merak edip yazdığı siteyi açtım. Sizin tarifler ve yazılarda makinem yok filan yazmış . merak ettim. düşündüm hani siz olsanız kendi sitenizde yazarsınız.Neden başka sitede yazasınız dedim. Tarif sizin ama yazı tamamen başka. İlginc.
    Makinenizi gülü gülü kullanın inşallah.Sitesi olan, harika yemekler yapan ama makinesi olmayan birisi her yemek yaptığında onu zorla yudumlar gibi olur. Ah olsada resimlesem ne güzel gözükür der.
    en güzel tarifleri ve güzel resimleri bekliyoruz. Kolay gelsin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. yasemincim bayıldımmmm,nefis enfessss......banada yap...kahveye geleyim sana,çiçekler alarım sanaaaaa....ellerine sağlık güzelim..
    bu arada makine ne aldın acaba???bende istiyorum.nerden getirttin ayrıca???bugünki sorularım bu kadar....öptüm seni şeker...

    YanıtlaSil
  12. Hoşgeldin arkadaşım ellerine sağlık yine harika tariflerini bekliyoruz ben senin sayende bloglarla tanışmış ve yardımlarınla bloğum açmıştım sağol sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Canım güle kullan yeni makinanı , pasta şahane olmuş taze çileklerde çıkmaya başladığına göre artıkk boooll boollll kullanırız :) sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Canım öyküyü bir çırpıda okuyup içime hüplettim:)Keşke pastayıda hüpletebilseydim:)Kesinlikle deneyeceğim çünkü o kadar güzel ayrıntılar vermişsin ve görüntüsüde o kadar güzelki,yakışıklının dudaklarının kenarlarında kalanları yalamasından belli:)Ellerine sağlık.sevgiyle

    YanıtlaSil
  15. Sizi seviyorum;

    - Tabi ki çilekli rulo pastanızı da :)

    YanıtlaSil
  16. yedi tabi hepsini beyefendi değil mi:) ağzının tadını biliyor belli ki:) çilekli pasta ben de çok severim ama bir de tadı gelse artık yerine şu çileklerin! bu nasıl bahar bilemedim... bu seneyi de sevemedim henüz bloglar gitti, dünya karıştı, havalar değişti.... piffff!!! makineniz hayırlı olsun pasta için de afiyet şeker olsun!

    YanıtlaSil
  17. valla hikaye muthiş pasta muazzam bologlarımızın açılması paha biçilemez :) hoşbulduk gerçekten pek hoşgeldi ve çok hoşbulduk amiyane bir tabir ama rabbim garibin eşeğini önce kaybettirip sonra buldururmuş gerçekten ona döndük hepinizi görmek çok hoş merhabalar:))

    YanıtlaSil
  18. Geçmiş olsun Yaseminciğim. Her işte bir hayır vardır diyelim. Yeni makinen hayırlı olsun. Pastan kıpır kıpır. Afiyet olsun yiyenlere.

    YanıtlaSil
  19. Pasta şahane!
    Hikaye şahane!

    Önümde olsa bitmesin diye azar azar yerdim bu pastayı emin ol.
    Hikayeyide aynı mantık ile yavaş yavaş okudum ama bitti :(

    Lütfen daha sık yasomm!!!

    Öptüm

    YanıtlaSil
  20. ya ne diyebilirimki bu yorumlar bu yorumlarr! allahım sevildiğimi özlendiğimi ne güzel ifade ediosunuz bana.. canımsınız ! ben bu yorumların gazıyla nasıl tarifler yaparım kim bilir.. çalış yasemin sevenlerini üzme bakeemmm :p

    YanıtlaSil
  21. Sizi gelip öpsem, bana da bulaşır mı bu sizde ki yeternek :D

    Ellerine kolceğizlerine sağlık. Paşanın ve pastanın resimleriyle, muhteşem bir dönüş olmuş :) Devamını artık daha sık görürsek eğer, cümleten müteşekkir oluruz efenim :))

    Saygıyla öpüldünüz :)

    YanıtlaSil
  22. Mrhb.Yasemin Hn.tekrar görüşebilmek ne güzel hikayeniz çok şeker, ellerinize sağlık pastanızda bir o kadar şeker görünüyor.Bundan sonra hep görüşebilmek ümidi ile sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Pasta harika görünüyor.
    Hikayede gercekten cok hos olsum.
    Artik eskisi gibi sık sık yeni tariflerini okumak istiyoruz :)
    sevilerimle

    YanıtlaSil
  24. Bestecim kusura bakma senin sorunu atlamışım. Geç olsun güç olmasın diyor hemen cevaba geçiyorum..

    Makinem Pentax K5. Eşim Çin'den getirdi. Burdakinin yarı fiyatı orda. İlk çalınan makinede Pentax K5 ti, onu da arkadaş USA den getiriodu.

    İşte böylee.. Görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Yasemin Hanim,

    Ellerinize saglik pastaniz harika gorunuyor.Insaallah rulo pastayi birde sizin tarifinizle deneyecegim.Uzman tv deki kakaolu-muzlu Rulo pastanizi da izledim gayet aciklayici bir video olmus yalniz sormak istedigim bir soru var.Malumunuz rulo pasta icin tepsi boyu muhim,siz de zaten belirtmissiniz "standard boy fırın tepsisi" diyerek yalniz ben Amerika'da yasiyorum ve bahsettiginiz standart boy firin tepsilerinin boyutu buradaki tepsilerimle ayni mi bilemiyorum.Eger mumkunse cm olarak boyutlarini yazabilir misiniz ?

    Tesekkurler,

    Aysenur

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin