29 Eylül 2010 Çarşamba

Pırasalı ve Tavuklu Kiş

Tavuklu Pırasalı Kiş

Ahh o nasıl bir lezzettir.. Münevver ablam sen çook yaşa emi! Ne kadar lezzetli şeyler yedim senin elinden. Ama bu kiş en unutamadıklarımdan! Sıcacık yeni fırından çıkmış haliyle, soğuk buzdolabından çıkmış haliyle, her haliyle harika! Hamurunun inceliği ve lezzeti, içine ne malzeme koyarsanız koyun lezzetinden bir şey kaybettirmiyor! İç malzemesinde kendinizi sınırlamayın, mevsimine göre pırasa ile yapın, ıspanak ile yapın, olmadı semiz otu ile deneyin, hatta bi ara domatesli ve beyaz peynirli yapın birazda siyah zeytinle taze fesleğen ekleyin.. Yazarken bile bana bişeyler oluyor sanırım bu domatesli alternatifi en kısa zamanda yazı haline getirmeliyim.. Evet evet...
Allahım gecenin bu saatinde kiş tarifi verirsem olacağı bu, sanırım bilgisayar başından kalkıp mutfağa geçeceğim! İmdaaattt benim sonum hiç iyi değil! Bak söylüyorum gün gelirde bir gün "Yasemin Nerde, neden bize gelmiyor?" diye sorarsanız, bilin ki evden çıkamıyor olacağım! Vinç gönderin şu duvarı yıksınlar beni çıkarsınlar.. İmdaaattt :))
Ama ne yapayım, herşey o kadar lezzetli, yemesi o kadar keyifli ki.. Şimdi ben elimi kolumu bağlayıpta nasıl bu lezzetleri biraraya getirmeden yeni lezzetler keşfetmeden durayım.. Sonra mutfağım üzülmezmi, fırınım arkamdan ağlamazmı.. Çocukken yemeği bitirmeyince "Çocuğum bak arkandan ağlar, hadi bitir.. " diye yapılan duygu sömürülerinin kurbanıyım ben. Çok duygusal bir insanım ondaann... Ah ahh.. Bir gün bende önümdeki yemeğe burun kıvırıp "Ayyy hiç iştahım yok! Yiyemiicceeemmm.." diyebilecekmiyim.. Hahaha hiiç sanmıyorum :)
Neyse siz ne olur ne olmaz aklınızın bir kenarına bi vinç kiralama numarası yazın, mutlaka ihtiyacınız olacak.. Hele ki bu kişi yaptıktan sonra.. ;)

Tavuklu Pırasalı Kiş

Malzemeler

Taban için:
  • 1 + 1/2 su bardağı kadar un silme
  • 60 gr tereyağ (oda ısısında yumuşamış)
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı süt
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Üzeri için:
  • 1/2 su bardağı çedar peyniri (ya da parmesan peyniri, kaşar peyniri soğuduktan sonra çabuk sertleştiği için tavsiye etmiyorum. Ama hemen tüketeceğim derseniz, buyrun denemesi bedava ;) )
  • 2 yumurta
  • 1 türk kahvesi fincanı süt
  • • ½ türk kahvesi fincanı krema
İç malzemesi:
  • ½ kg pırasa
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti
  • Tuz, karabiber
Yapılısı
  1. Hamur malzemelerini karıştırıp bir araya getirin. Fazla yoğurmamaya dikkat etin. Sadece hamur biraraya gelsin yeter. Çok yoğurulan kiş hamuru sertleşir. Buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
  2. İç malzemesi için pırasaları ince kıyıp sıvıyağda yumuşayana kadar kavurun. Tavuk etleri, tuz ve karabiberde ilave edip soğuması için bir kenarda bekletin.
  3. Derin bir kasede üst malzeme için süt krema ve yumurtayı çatalla veya çırpma teliyle çırpın.
  4. 26 cm lik tart kalıbını yağlayın. Eğer varsa tabanı ayrılan teflon kalıplardan kullanmanızı öneririm. Hem kullanımı kolay hemde çok fazla yağlamaya gerek yok ;)
  5. Tart hamurunu buzdolabından çıkarın. Az unladığınız tezgahta olabildiğince ince açın. Kalıba yerleştirin. Kenar fazlalıklarım ziyan olur diye üzülmeyin küçük tart kalıplarında minik porsiyonluk kişler hazırlayabilirsiniz. Yada fırına atıp kızartıp çıtır çıtır yiyebilirsiniz..
  6. Kavrulan pırasalı harcı hamurun içine genişçe yayın.
  7. Üzerine bol miktarda peynir serpin.
  8. Üst malzemeyi üzerinde gezdirin.
  9. 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından fırına değişiklik gösterebilir ama yaklaşık 25 dakika yeterli olacaktır.
  10. Sıcak olarak yanında bir fincan çayla ikram edin. Bir dilim yetmez bir dilim daha ikram edin. Çekinmeyin ;)
Afiyet olsun...


Tarifim Lezzet dergisi Şubat 2010 sayısında yayınlanmıştı.. Oldu da dergiyi alamadıysanız bu da dergiden bi görüntü :)

Lezzet Şubat 2010 - Tavuklu Pırasalı Kiş

29 yorum:

  1. Yasemincim duygularıma tercuman olmuşsun adeta :) Evet dediğin gibi bir gün bende ay hiç iştahım yok yiyemiiiycem diyebilcekmiyim çok merak ediyorum. Bu kişi bi ben denemedim uzun zamandır aklımda. Yarın (artık bugün) pazardan pırasa alıp denesemmi diyorum. Ellerine emeğine sağlık. Biliyormusun geçenlerde fotoğraf çekerken bir an zoomum dondu çalışmadı inanırmısın aklıma direk sen geldin bütün herşey film şeridi gibi geçti gözümün önünden. Umarım en yakın zamanda canın makinana kavuşursun. Zira bizim gözlerimizde senin fotoğraflarını arar olduk. Allahtan arşivin sağlam. Allama emanet ol gece gece acıktırdın beni burda masanın üzerindeki bayramdan kalma fıstıklı sürpriz çikolatayı mideme indirken vicdan azabı çektirdin bana ayy ben duramıyorum çok konuştum yazdımm :)

    YanıtlaSil
  2. Yaseminciğim, ellerine sağlık. Bu sayı bende var. Daha doğrusu son 2 yıl. Abone olmuştum. En kısa sürede deneyeceğim. Pırasa mevsimi de başlıyor artık. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Beklediğim tarifi yayınladığını görünce pek bir sevindim:::)))teşekkürler,mutlaka denenecekler arasında yerini aldı....



    sevgilerimi göderiyorum....

    YanıtlaSil
  4. Pırasa zamanı geldi değil mi sonunda, bir ton tarif var sırada... Yaşasın! Ellerinize sağlık! Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  5. Sabah sabah nasıl da iştah kabartan bir görüntü bu... İki dilim kesmez sanırım üçüncüye de yerim var benim... Pazar kahvaltısına ıspanaklı peynirli olarak yapsam ne güzel olur... Teşekkürler, paylaşım için, sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Yaşasın!!
    Heyecanla beklediğim tarif.
    Kaç kere yaptım, yedim, yedirdim.
    Tarif isteyenlere; "bekleyin Yasom yayınlasın öyle" dedim :))
    Artık bende yayınlarım gari :))

    süper bişey bu süppperr!!

    YanıtlaSil
  7. Bir 'Bayan İştah' da benim.. 7/24 yeme ve bıkmamam potansiyeline sahip olsam da akıbetim açısından frenlemeye çalışıyorum bu mes'eleyi :)
    Ellerine,gönlüne sağlık,süper görünüyor.Pırasa ve tavuğun enfes bir ikili olduğundan şüphem yok.Pırasayı hamur işi olarak en çok mısır ekmeğinde kullanıyorum ve bayılıyorum.Kiş'ine dadanacağım herhalde bundan sonra :)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Yaseminciğim harika görünüyor ellerine sağlık sev
    giler.

    YanıtlaSil
  9. ya yok artık iki kez yorum yazdım iki kez boşa gitti
    ağlamak istiyorum:(

    YanıtlaSil
  10. yeniden sil baştan

    Dergiyi hiç almaz olur muyuz
    Daha ordan muffinler var, yapılacaklar listemde duruyor o kreması mutlaka denenecek
    İlk fırsatta da bu pırasalı kiş de yapılacak inşallah…

    Alışveriş listesinin tepesinde pırasa yazıyor

    Bir de hibiskuslu kurabiyeler, Münevver Ablamın elinden yediğim enfes bir başka lezzet…

    YanıtlaSil
  11. yasemincim duygularıma tercüman olmuşsun,kişi öyle severim kiiiii anlatamam....her çeşidini yaparım :)) hele domatesli,peynirlisi mmmmmmmm ben zeytinde eklerim yanlarına:)) ay bana da bişiler oluyor,abartısız içim guruldadı,ay midem guruldadı :))) eheheheh bu kişi keşfedeli anne böreklerine gerek kalmadı desem desemde annem duymasaaa :)) elceğizlerine sağlık bende bilmem kaç aylık hamile havasından kurtulsamda bu hafta sonu kiş yapsam eheheh.......

    YanıtlaSil
  12. bugün misafirlerim için yaptım ve çok beğendik :) ilaveten mantarda ekledim mımm..
    ellerinize sağlık ve tarif için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. hahaaaa bayıldım anlatıma adaş:)) sen her halinle güzelsin, vinçle de çıkarılsan evden yine şekersin yine güzelsin hiççç dert etme. Ama ben de senin gibiyim, asla hayır diyemiyorum tabağıma konan lezzetlere. sonumuzu hayır etsin Allah. Harika bir tarif, ben de pırasalı kiş denemiştim ama bu tarifi deneyeceğim bir ara mutlaka. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Yasemin ellerinize sağlık, kişi çok severim çok güzel görünüyor, hemen denemeliyim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. selam
    ellerinize sağlık...ıspanaklı içi nasıl hazırlamamız gerektiğini lütfen anlatabilir misiniz.......................

    YanıtlaSil
  16. Kişin hamuru dolapta bakalım nasıl olacak:)

    Senin verdiğin tarifler şimdiye kadar hiç şaşmadı. İçim rahat o yüzden.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Dediğim gibi senin verdiğin tarifler şimdiye kadar hiç şaşmadı. Kiş muhteşem oldu. Ben üzerine 1 su bardağı kaşar peyniri kullandım ve ılık yedik. Bir yiyen bir daha istedi. Tarif için çooook teşekkürler. Haftaya pazar kahvaltıya misafirlerim var yeniden yapacağım.

    Yasemin Abla sen harikasınnn.

    YanıtlaSil
  18. Of of off.. Harika görünüyor. Sanki kişle büyümüşüm! O kadar hoşuma gidiyor ki! Kesinlikle deneyeceğım. Ellerinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  19. Kiş nefis görünüyor Yasemincim, ellerine sağlık:).
    Ben de daha önce hiç kiş denemedim, bu tarifle bir ilki gerçekleştirmeliyim belki de:)..Görüntü nefis.
    Sevgiler:)...
    aslı

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Yasemin,

    Çok değişik türde tarifleri denedim,ancak ne pırasalı bir tarif ne de bir Kiş tarifi denedim. Bu anlatımdan sonra istersen yapma. Zaten sizin tariflerinizden denemeye karar verdikten sonra başarısız olmak mümkün değil.Neden mi?. O kadar ayrıntılı yazılıyor ki, bu da beceri gerektiren ve Yasemin'e özgü bir özellik.Deneyince bilgi vereceğim.Kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. öyle bir anlatmışsınızki denememek için kendimi zor tutuyorum...Ama deneyeçeğim herhalde ...

    YanıtlaSil
  22. Merhaba,
    Tart kabınızı nereden aldınız? Bende de aynısı var, Pragtan almıştım, merak ettim :)

    YanıtlaSil
  23. Denedim ve tek kelimeyle "BAYILDIMMM" :))
    Bir daha ki sefere de, ıspanaklı peynirli deneyeceğim ;))
    Çok teşekkür ederim şekerim tarif için, denemek isteyen olursa, tavsiye ederim :)

    Öptümmm çok senii...

    YanıtlaSil
  24. En kısa zamanda denemeliyim harika görünüyor elinize sağlık ..

    YanıtlaSil
  25. Ya siz nasıl bir grupsununz nasıl harika şeyler yapıyorsunuz (blog arkadaşlarınızla yılbaşı için yaptığınız günden sizlere ulaştım.)Benim bloğum yok ama sanırım sizlerin sayesinde bende başlıycam bu tariflere .Bu kişede ba-yıl-dım.En kısa zamanda deneyeceğim .Bu arada adım Filiz ...

    YanıtlaSil
  26. Yasemin hn, kişi hamurunu diyelim ki bu akşam pişirsem ve yarın da içini hazırlayıp fırınlasam olur mu? Yani pişmiş kiş hamuru ertesi güne nasıl kalır?ya da kalır mı strechle kapatsam, yoksa yumuşak ve bozulur mu?

    YanıtlaSil
  27. Yumuşak mı demek istedim sağolsun klavye benim yerime düzeltmeler yapıyor, anlamışsınıdır:)

    YanıtlaSil
  28. Yasemin hanım merhaba bir sorum olacak inşallah cevaplarsınız. Kalıbınızın çapı nedir acaba.Bir de önceden haşlayıp buzluğa attığım pırasam var. Bu tarifte kullansam sorun olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, taze pırasa gibi olmaz. şimdi burda zeytinyağda kavruluo. haşlanmışta aynı lezzeti verme. kalıp ölçüm 26 cm.

      Sil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin