20 Şubat 2009 Cuma

Profiterol :)

Profiterol

Kim demiş profiterol yapmak zor diye!!! Valla ben öyle bir tarifle yaptım ki yani paşam geçse ocağın başına yapar. Hayır yani tarifin anlatımı püf noktaları falan okadar detaylı olunca insanın hata yapmasına imkan yok! Canım Mügeccciiiimm elbette senin tarifinden bahsediyorum :) Efendim $u hamurunu da yaptım ya, artık herşeyi yaparım ben!!!
Hamurda ve krema da Müge'nin tarifini birebir uyguladım, ama çikolata sos da daha yoğun bir kıvam istediğim için annemin yıllanmış çikolata sos tarifini kullandım..

Malzemeler
  • Pişirilmiş $u hamurundan toplar
  • Vanilyalı pastacı kreması
  • Çikolata sos
  • Süslemek için toz antep fıstığı
Yapılışı
  1. Hamur toplarını yanlarından bir bıçakla kesin.
  2. İçlerine tatlı kaşığıyla pastacı kreması doldurun.
  3. Tabağa servis edeceğiniz kadar krema doldurulmuş hamurdan koyun. Üzerine çikolata sos gezdirin. Antep fıstığı ile süsleyin.
Afiyet olsun...

Profiterol Fırında :)

$u Hamuru

Malzemeler
  • 1,5 su bardağı su
  • 100 gr tereyağ (Müge margarin kullanmış ben tereyağı tercih ederim ;) )
  • 1 su bardağı un
  • 5 adet orta boy yumurta
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı şeker
Yapılışı
  1. Suyu sos tenceresinde kaynatın.
  2. Kaynayan suya yağı ekleyin. İyice erimesini sağlayın.
  3. Bir bardak unun üzerine şeker ve tuzu ilave edin.
  4. Kaynayan yağlı suya kuru karışımı boşaltın. Ve acele bir şekilde çırpma teliyle karıştırın. Unun topaklanmaması lazım. Bu aşamada un hemen top halini alıyor çırpma teli ile zorlanabilirsiniz. O zaman büyük bir tahta kaşıkla ezerek karıştırın. 2-3 dakika karıştırmaya devam edin.
  5. Ocaktan alıp mikser kabına boşaltın. Bu aşamada soğuk buzlu suyun içine oturtup mikserle çırparak soğutabilir ya da 5-10 dakika tezgahta bırakarak soğumasını bekleyebilirsiniz. Benim acelem olduğu için mikserle çırparak soğuttum, mikser kasesinin çevresini de buz gibi ıslak bir bezle sardım.
  6. Hamur soğuyunca yumurtaları teker teker ilave edin. Yumurta ekleme kısmı $u hamurunun en önemli aşaması. Her yumurta eklendikten sonra karışıma iyice yedirilmeli. Ben bu yedirme işlemini de mikserle yaptım. Yumurta eklendikçe hamur koyu bir puding kıvamı almaya başlıyor. Hafif akışkan ama koyu bir puding kıvamı elde edince hamur hazırdır. Onun için yumurtaların tek tek ilave edilmesi lazım. Tarifte yumurta adedi 5 olsada siz kıvamı elde ettiğinize emin olduğunuzda, bu adet 4 e veya 6 ya değişebilir.
  7. Hamuru buzdolabına kaldırıp en az 1 saat dinlendirin. Ben yarısını hamuru hazırladığım gün pişirdim, diğer yarısı içinde hamuru bir gece buzdolabında dinlendirip ertesi gün pişirdim. Bir gece dinlendirdikten sonra daha lezzetli oldu.
  8. Fırını 200 derecede turbo olmadan ısıtın. Mutlaka tam 200 dereceye gelmesi lazım.
  9. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hamurdan birer çay kaşığı yanyana dizin. Çok yakın olmasınlar kabarma mesafesi gerekiyor.
  10. İyice ısınan fırına tepsiyi sürün. Önce 15-20 dakika, üzerleri hafifce pembeleşene kadar 200 derecede pişirin. Sonra ısıyı 150 dereceye düşürüp 25 dakika kadar pişirin. Sonra fırını kapatıp 10-15 dakika fırının içinde soğumaya bırakın. Tüm bu aşamalar boyunca kesinlikle fırının kapağını açmayın!!! Pişen hamurları fırından çıkarıp oda ısısında soğumaya bırakın.
  11. Bu tarifle iki tepsi profiterol topları çıkıyor. Eğer aynı gün içinde pişirecekseniz birinci tepsi piştikten sonra fırını yeniden 200 dereceye kadar ısıtıp diğer tepsiyi fırına öyle sürmelisiniz. Pişen hamur toplarını hava almayan kapta bir kaç gün buzdolabında saklayabilirsiniz.
Vanilyalı pastacı kreması

Malzemeler
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 1 paket vanilya
Yapılışı
  1. Vanilya hariç tüm malzemeyi sos tenceresine koyun. Çırpma teli ile çırparak hepsinin karışmasını sağlayın.
  2. Tüm karışımı koyu bir kıvam alıp göz göz olana kadar çırpma teli ile karıştırarak pişirin. Göz göz kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın.
  3. Vanilyayı ilave edin ve iyice çırpın. Soğuması için kenara ayırın. Ara ara üstü kabuk bağlamaması için çırpma teli ile hızlıca çırpın.
  4. Buzdolabında soğumaya bırakın.
Annemin Çikolata Sosu

Malzemeler
  • 1 yumurta
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 350 ml süt
  • limon kabuğu rendesi (arzuya bağlı)
Yapılışı
  1. Yağ ve limon kabuğu hariç tüm malzemeyi sos tenceresine alıp çırpma teli ile karıştırın.
  2. Kaynayıp koyulaşana kadar ocakta pişirin. Süt miktarını arzunuza göre arttırıp azaltabilirsiniz. Ben koyu kıvamlı sosları sevdiğim için ona göre süt ekledim. Sizede bu ölçüyü verdim. Ama kıvamını siz isterseniz daha sıvı yapabilirsiniz.
  3. Sos iyice koyulaşıp göz göz kaynayınca ocaktan alın içine tereyağ ve limon kabuğunu ilave edin. İyice çırpıp yağın erimesini sağlayın.
  4. Sosu soğurken ara sıra çırpma teli çırparak üstünün kabuk bağlamasını engelleyin. Servise sunmadan önce az süt ilave edip mikserle çırpıp daha akışkan yapabilirsiniz.
Afiyet olsun....

Karamelli Profiterol

Karamelli Profiterol

İsterseniz profiterolun üzerine karamel sos dökerek onun tadına tad katabilirsiniz... Üzerinede kıyılmış bademler elbette. Hani bu da bir alternatif olsun, maksat midemiz dolsun :P Yiyenlere afiyet olsun!!

14 yorum:

  1. Canım ben tabağı aldım kaçıyorum da
    yanamam ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Yaseminciğim enfes olmuş.ellerine sağlık.sunumun da harika,hele karamellilere bayıldım.süper.afiyet olsun.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Vallahi ne diyeyim Yaseminciğim.Ellerine sağlık.Karamelliler de çok farklı görünüyor.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Allahım ! bu ne güzel anlatım böyle.
    Vallahi çıktısını alıp mutfağa girip hemen yapasım geldi.

    Hem benden daha güzel yaptın hemde daha güzel anlattın canım kardeşim :)
    Öperim seni çok:)

    YanıtlaSil
  5. böyle tariflere can kurban...harika anlatmışsın...çokta güzel olmuşlar...ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  6. yasmincim süpersin yine.harika görünüyor,annem de ne zamandır profiterol yapsak diyip duruyor.en yakın zamanda bu tarif denenmeli,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel görünüyor hem çikolatalı hemde karamelli enfes !!
    son zamanlarda bir iki şu hamuru denemem başarısız oldu, korkuyorum ama bu tariften sonra sanırım son birkez deneyeceğim :))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. gerçekten harika olmuşlar ben karamelliye bayılırım birde size bir tavsiyem var tahini şerbetle tatlandırıp akışkan hale getirin sos olarak kullanın böyle bir lezzet kesinlikle yok. bir daha çikolatalıyı yemiyeceğinizi garanti ederim sevgiler alkım

    YanıtlaSil
  9. enfes olmuş cnm ellerine sağlık
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. Selamlar Yasemin Hnmcım ,

    Siz ve sitenizle bugün tanıştım ve tarifleriniz bi harika...hemen profiterol tarifinize giriştim.Bir tek su hamurlarım sizin gibi kabarmadı birazcık yassı oldular :) ama lezzeti şahane..

    Birde karamel sosunuzu denedim tabi o da süperr oldu kıvamı mükemmel hemen cam kavanoza boşalttım yalnız sos tenceresinin dibinde katılaştı bir kısım şeker orda kaldı neden olduğunu anlayamadım..
    Herşeye rağmen çok lezzetli oldular eşimde bayılacak tabi akşam yiyince :))
    Denedikçe sizinle paylaşmaya devam edeceğim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. mrb lar...bu profiterol toplarını pişirip derin dondurucuda saklayabilir miyiz,,sonra çıkarıp kremasını koyup sosunu döksek olur mu acaba?? şuan fırındalar...ama çok sayıda oldu sanırım :)) tarif için tşk..

    YanıtlaSil
  12. merhaba,
    hamurlari buzlukta saklayabilirsiniz. kremayi taze pisirmeniz gerek. lakin ben yinede profiterolun tum malzemesinin taze yapilmisini tavsiye ederim. donup cozulen hamur elastik bi hal alabilir.. zaten buyuk ihtimalle hepsi tuketilecektir :) gorusmek uzere..

    YanıtlaSil
  13. tşk ederm aceleden isim yazamamışım o gün:)menşure ben.. yaptm çok güzel oldu,tarif ve cevap için cok tşk ederm...haklısınız donup çözülünce aynı tadı yakalayamayabiliriz..gün içinde 2 kez misafirlğe gittim,götürdüm..çok bereketli oldu :)) beğenildi...tekrar tşkler..

    YanıtlaSil
  14. Bardak olcusunu tam olarak verebilir misiniz? Gram veya ml uzerinden. Tesekkurler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin