29 Mayıs 2007 Salı

Kelebek'in Susamlıları

Tahinli Susamlı Kurabiye

Gece vakti kurabiye yapmam bizim evin geleneği oldu artık. Bu kurabiyelerde dün gecenin sonucu. Etkinlik sayesinde daha önce görmediğim bir çok blogu ziyaret ettim dün gece. Ve karşıma bu güzel kurabiyeleri yapan sevimli bir kelebek çıktı. Hemen kendisinide mesajımı bıraktım ve mutfağa koştum. Bu kurabiyeleri hemen yapmam gerekiyordu daha fazla vakit kaybedemezdim. Sevgili Kristal Kelebek e bu güzel tarifi için çok teşekkür ederim. Bu arada benim elimde yeteri kadarı susam olmayınca birazını çörek otlu ve birazını da sade yaptım.. Ortaya çok sevimli kurabiyeler çıktı.. İşte benim eklentilerimle sevgili kelebek'in tarifi...

Malzemeler
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker (3/4 bardak)
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un (tarifte aldığı kadar un diyor ama ben bir türlü bunu ayarlayamadığım için hazır bu tarifte tutturmuşken benim gibi zorlananlara kolaylık olsun istedim. Baktınız hamurunuz dağılıyor üstü için ayırdığınız yumurta beyazının sarılarından bir tanesini 2 yemek kaşığıda sütü ilave ederek yoğurduğunuzda hemen toplanacaktır.)

    Üzerine:
  • 2 yumurta beyazı (1 tanesinin sarısını kurabiyeye ekleyebilirsiniz)
  • Bol susam, çörek otu
Yapılışı
  1. Yumurta ve şeker iyice çırpılır.
  2. İçine yağ, tahin, vanilya, kabartma tozu ilave edilip biraz daha çırpılır.
  3. Unu ilave edilerek ele yapışmayan çokda sert olmayan bir hamur elde edilir.
  4. Hamur 0,5 cm kalınlığında açılır, cam bardak yardımıyla küçük daireler kesilir.
  5. Önce yumurta akına sonra da malzemeye bulanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  6. 180 derece altüst konumda ısıtılmış fırında 20-30 dakika üzerleri iyice kızarana kadar pişirilir. (Ben naptıysam bir türlü susamlarımın rengini değiştiremedim. Heralde fırın ayarımla alakalı. Ama kelebek'inkiler harika kızarmış :))
Afiyet olsun...

8 yorum:

  1. Yasemincim kendi blogumda yazdığım gibi aynı anda aynı sayfalardaymışız:). Ben senin güzel çavdarlı ekmeklerine yorum yazıyordum, bir de baktım ki sen benim kurabiyeleri yapmış, yazısını yayınlamışsın bile:).
    Dediğin gibi aldığı kadar un ibaresi gerçekten zorlayıcı oluyor, bu yüzden senin bardak ölçüsü vermen çok iyi olmuş, ben aynen annemin defterinde yazdığı şekilde uygulamıştım:).
    Bu kurabiye gerçekten çok susam harcıyor ama lezzeti de burdan geliyor zaten. Çörekotu da hoş bir lezzet olmuştur kesin, bir dahaki yapışımda ben de bir kısmını öyle deneyim bari.
    Susamların kızarıp kızarmama konusu sanırım susamın cinsiyle ilgili, ben marketin organik ürünler bölümünden almıştım.
    Benim tarif senin hamarat ellerinde çok daha güzel olmuş canım, ellerine sağlık:).
    Sevgilerimle...
    aslı

    YanıtlaSil
  2. selam aslicim :) bu arada bi senin sitene birde kendiminkine girip duruyorum olurda karsilasiriz diye :) hakkatende oyle oluyor :) benim susamlar iyi degildi heralde.. ama olsun susam olsun bizim olsun :)) corek otuda ayri bir lezzet katti tavsiye ederim ;) yorumun icin cok tesekkurler... sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Yasemincim,
    etkinlikte kelebekin kurabiyeleri benimde çok hoşuma gitmişti, ama ben senin kadar çalışkan olmadığım için genellikle tariflere ahh ne kadar güzel deyip geçiyorum, nadiren yapıyorum seni tebrik ediyorum canım bu azmin için,evde bolca susam var aslında denesem çok da güzel görünüyor, her ikinizinde ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. selam mugecim :) usenme ertelem vazgecme :) vallahi konu yemek olunca bende akan sular duruyor.. herseye usenen bir insan olsamda konu mutfak olunca hic durmuyorum yerimde.. e tabii insan bogazina duskun olunca bole oluyor :)) sende yap bencee olmadi ben sana gonderiiim :) afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  5. selam burada herşey çok güzel
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. selam zeliş afiyetler olsun.. herşey sevgili yemek yemeği sevenler için :) yaşasın yemek yemek!!!

    YanıtlaSil
  7. yasemin hanım merhaba,
    blogunuzu kesfedeli cok uzun sure olmadı, birkacını denedim ve cok memnun kaldım, gercekten ellerinize saglık cok tesekkurler.

    bu kurabiye tarifinizi de az önce denedim
    tariften farklı olarak cok az daha un ekledim hamur kaba yapıştıgı için, ancak kurabiyelerim cok sert oldu, normal mi? bir de hamuru actıktan sonra yumurta ve susama bulayana kadar hamurun sekli bozuldu yani elimde tutarken cok yumusak bir kıvamı vardı hamurun, dogru mu yaptım emin olamadım.
    cok tesekkurler tarif ve cevabınız için..

    nihal

    YanıtlaSil
  8. merhaba nihal, bana guvenip tariflerimi denedigin ve bunu benimle paylastigin icin cok tesekkurler. oncelikle tarif disinda ekledigin un miktari onemli. bu kurabiyede hamurun kulak memesinden biraz daha yumusak olmasi gerekiyor. hani belkide sadece ellerini unlayarak hamuru kaptan ayirsaydin daha mi iyi olurduki.. birde hamuru cok yogurmaman ve elinle cok minciklamaman gerekir. kurabiye hamurlari cok yogruldugunda beklenenden sert olurlar cunku. kivama gelince biraz dinlendirip sonra hemen sekil verip pisirmek en dogrusu.
    hamurun kivami dogru tutmadigi icin sanirim bulama asamasinda sorun yasamissin. fotograftada gordugun gibi benimkiler hic deforme olmadi. biraz daha az unla denersen istedigin sonucu alirsin umarim..
    gorusmek uzere..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin