18 Mayıs 2007 Cuma

Peykek (Cheesecake) Kurabiyeleri

Peykek Kurabiye

Saat gecenin 12 si ve ben nam-ı değer mutfak delisi Yasemin koşarak girdim gene mutfağıma. Sanırım bir saatten sonra bende şalterler atıyor ve hemen mutfağa girmem gerekiyor yoksa kendime gelemiyor huzursuz bir uyku çekiyorum :) Özellikle de blog macerasına atlayıp etkinlik dünyasına dahil olunca bu uykusuz gecelerimin sayısı arttı. Dün gece de eve geldiğimde saat 12ydi ve ben hemen önlüğümü giyip işe koyuldum. Gece misafirimiz olan sevgili arkadaşımız Cem şaşkın şaşkın bakıyordu bana, "Nasıl yani bu saatte!!..". Sevgili eşim gayet sakın "Alışırsın :)".
Tarifi internette "ne kadar enteresan kurabiye var acaba" diye ararken buldum. Bana inanılmaz orjinal geldi. Kendime göre kullandığım malzemeler ile tarifi veriyorum. Zaten Cheesecake i çok severim bunu bir kurabiye olarak yemek tek kelimeyle damak ziyafeti. Geceden buzdolabinda bekleyen kurabiyeleri sabah iş yerine getirdiğimde tükenmeleri 15 dakika sürdü :) Şiddetle tavsiye ederim..

Peykek Kurabiye

Malzemeler
  • Taban ve üstü için
    • 5 yemek kaşığı tereyağ (bana biraz çok geldi bir dahakine 3 kaşık kullanacağım)
    • 1/3 su bardağı şeker
    • 1 su bardağı un
  • İç karışımı için
    • 1 su bardağı yumuşak labne peynir
    • 1/2 su bardağı şeker
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
    • 1 paket vanilin
    • 1 yumurta
    • 2 yemek yaşığı süt
Yapılışı
  1. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Dikdörtgen bir kek kalıbını tereyağ ile yağlayıp az biraz un ile unlayın. Böylece kurabiyeniz yapışmaz.
  2. Alt tabanı ve üst katmanı için olan yağ, un ve şekeri iyice çırpın. Parça parça bir hamur elde edeceksiniz. Bu karışımdan bir su bardağı kadar bir kenara ayırın.
  3. Kalıbının tabanına karışımı iyice yayıp spatula ile üzerini düzleyin.
  4. Önceden ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp bir süre soğumaya bırakın. Bu arada fırını kapatmayın çünkü pişirmeye devam edeceğiz.
  5. Ayrı bir kapta şeker ve labneyi iyice krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  6. Peynir karışımına yumurtayı, sütü, limon suyunu ve vanilini ekleyin. Tüm karışımı iyice çırpın.
  7. Hafif soğumuş olan tabanın üzerine bu kremalı karışımı dökün.
  8. Üzerine kenara ayırdığınız hamur karışımından parça parça dağıtın.
  9. Bu şekilde fırına sürün ve yaklaşık 25 dakika pişirin. Yada üzeri iyice kızarana kadar.
  10. Piştikten sonra en az 1 saat dinlendirin. İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Ben gecenin köründe yaptığım için bir gece buzdolabında beklemiş oldu. Ve bence kesinlikle beklemeli :) Hem soğuk daha güzel..
Not: Daha geniş bir kalıp kullanarak daha ince kurabiyeler elde edebilirsiniz. Ben yoğun krema tadını almak için bu kalıbı tercih ettim :)

Afiyet olsun...

12 yorum:

  1. Merhaba Yasemin,

    Bu çok güzel br fikir ve de çok lezzetli gözüküyor. Çatlak kurabiye sırada bekliyordu. Şimdi bu tarifi de yapılacakların arasına koymalıyım. Eline sağlık.

    İyi haftasonları:)

    YanıtlaSil
  2. afiyetler olsun seblacim :) kesinlikle onceliklerinde olmali cok guzel ve kolay.. ben gecenin korunde yapabildigime gore her turlu rahat vakitte keyifle yapabilirsin.
    afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  3. Yasemin'cigim, bayildim kurabiyene. Ellerine saglik. Gecenin 12'sinde, 2'sinde mutfakta ki calismalarimiza galiba butun kocalar alisti artik:)). Canim, gercek resmin buraya koydugundan cok cok cok daha guzel. Onun neden koymuyorsun ki, nasilsa gorduk artik seni:)). Sevgilerimi gonderiyorum ve musadenle seni linklerime ekliyorum (yani aksam eve gidince)...

    YanıtlaSil
  4. selam tubacim :) oyle kasitli bi gizlemem yok kendimi sadece gerek gormedim :) seve seve linklerinde yer alirim :) bende seni aliyorum linklerime musadenle, gorusmek uzeree..

    YanıtlaSil
  5. Sevgili yemek dostları, bir kurabiye canavarı olarak gece misafir olarak kaldığım sevgili dotlarım Yasemin ve Selçukların evinde gecenin köründe yapılan bu kurabiye yüzünden sabahı zor ettim. Uyandıgımda ilk işim kurabiyeyi kokusundan takip ederek yerini bulmak oldu, daha sonra Yaseminin güzelce şekil vererek oturttuğu kaptan kendimce beğenmediğim bazı fazlalıkları hooop mideye indirdim, fakat kurabiyenin mideye iniş yolculuğu gerçekten çok zevkliydi. Kurabiyeyi ağzınıza attığınıza erimiş peyniri dilinizle damağınıza yayıyorsunuz daha sonra kurabiyenin sert kısmını hafif dişleyerek damağınızda gezdirerek peynirleri bu sert kısma katıp çatır çatır yiyerek (uffff accaip canım çekti yawww) indiriveriyosunuz... Yasoooooo bana bi daha yap bundan lüffffennn yaaaa!!!!

    YanıtlaSil
  6. sagolasın cemcim :) inanılmaz güzel tarif etmişsin. sen iste daha neler yaparım. bundan sonra tariflerimi yapıp önce sana tattıracağım ki yorumlarınla tadını bizzat anlatabilesin :) afiyetlerrr olsun...

    YanıtlaSil
  7. cidden degisik bir fikir peykek ile kurabiey arasi sanki degil mi?
    eline asglik

    YanıtlaSil
  8. Cok guzel olmuslar, ellerine saglık...

    YanıtlaSil
  9. selam lama evet peykek kurabiye arasi :) ama inanilmaz bir lezzet.. afiyetler olsun..

    selam yelda! begenmene cok sevindim tesekkurler.. afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  10. Yasemin merhaba, kurabiye çalışmaların için seni tebrik etmek istiyorum, ben de senin gibi gece yarılarına kadar süren bir çalışma yaptım ama maalesef başarısızlıkla sonuçlanınca(dağıldılar pişerken), kahveli kurabiyelerle etkinliğe katıldım.
    Peykek kurabiyen favorilerim arasında peykek sever olarak deneyeceğim. Ellerine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. selam neslihan :) cok uzuldum basarisiz olmana ama yinede denemen bile buyuk bisey bence eminim daha basarili olursun .. bu arada kahve her seyde favorim o yuzden eminim kurabiyedede super olacaktir :) ellerine saglikkk...

    YanıtlaSil
  12. Bugün yaptım bu güzelleri ve teşekkür için yorum bırakmam şart oldu.Malzemesi azıcık,hazırlaması çok basit,tadı ise bir kurabiyeden çok çok öte.Kısaca canın cheesecake çektiğinde,o kadar uğraşacak vaktin ve o kadar detaylı malzemen yoksa yap bu kurabiyelerden yap gitsin diyebiliriz.Pek kısa olmadı ama :)
    özlem

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin