7 Haziran 2011 Salı

Portakallı Kurabiye

Portakallı Kurabiye

Yine özel sipariş üzerine hazırlanan bir tarif.. Ben bu işi fena alışkanlık haline getirdim. Bana aradığınız tarifi söyleyin ben size hazırlıyayım :) Hehe.. su anlamsız 118 reklamlarına benzedi buda. İstediğin tarifi bulamıyor musun?? Yasemin Mutfakta'yı araa.. :p
Canım teyzecim sanırım yirmi gün kadar önce mesaj attı bana, "Dadesinim, teyzesinin gülü, senden bir ricam olacak.. mis gibi portakal kokan, ağzına attığında yumuşacık gelen, taş gibi olmayan bir portakallı kurabiye tarifi istiyorum, acileeenn.." dedi. Bende bana iki gün ver hemen döneceğim sana dedim. Alllahım nasılda yalancıyım :(( Benim iki günüm etti sana 20 gün... Ama işte tam teyzeme göre bir tarifle geri döndüm.. Şimdi bunların hepsini yemeden paketleyip teyzeme göndereyimde mutlu olsun Cemo'm :) (He he bizde aile büyüklerine sıfatlarıyla değil lakaplarıyla seslenildiğini anladınız artık :) )

Portakallı Kurabiye

Yaza inat sonbaharı hatırlatan bir lezzet.. Portakal.. Ben çok severim, kekte, kurabiyede, pastada. Abartısız et yemeklerine bile koymuşluğum var.. Bakınız portakallı kuzu kavurma :) gibi. Bu kurabiyede ise ara baharat değil ana öğe portakal. Buram buram kokuyor, nefiste bir tat veriyor. Üstelik hazırlaması bekletmenin dışında hiç de vakit almıyor. Benim gibi sonbahar aşığıysanız, portakal hasretinize bir nebze iyi gelecektir..

Portakallı Kurabiye

Malzemeler (tarif İş Bankası yayınları Dünya Mutfaklarından Hamur İşleri kitabından uyarlanmıştır. )
  • 100 gr tereyağ (oda ısısında yumuşamış)
  • 2,5 türk kahvesi fincanı toz şeker (200 gr)
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 1 adet portakalın kamuğunun rendesi
  • 2 yemek kaşığı portakal suyu
  • 3 türk kahvesi fincanı + 1 yemek kaşığı un (200 gr)
  • 1 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı
  1. Yumuşamış olan tereyağını şekerle birlikte iyice kremamsı bir hal alana kadar çırpın.
  2. Yumurta sarılarını teker teker yağa ilave edip sadece karışana kadar çırpın.
  3. Portakal kabuğu rendesi ve suyunu yağa ilave edip yeniden çırpın.
  4. Ayrı bir kapta un, mısır unu, kabartma tozu ve tuzu birlikte eleyin ve karıştırın.
  5. Yağlı karışıma yavaş yavaş unlu karışımı ilave edin.
  6. Elde ettiğiniz hamur epey yumuşak hafif ele yapışan bir hamur oluyor. Kabın içinden hamuru çıkarıp unladığınız tezgahta hafifçe toparlanana kadar yoğurun. Çok fazla ve sert yoğurmayın. Kurabiyeleriniz sert olmasın :)
  7. Hamuru yağlı kağıda sarıp en az 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  8. Fırını 190 derece altüst ayarda ön ısıtma yapın.
  9. Buzdolabında dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Tepsiye aralarında 2-2,5 cm boşluk kalacak şekilde yerleştirin. Kurabiyeler pişerken yayılacaklardır. Onun için çok sıkı aralıklarla dizmeyin. Tepsiye dizdiğiniz topların üzerlerine bir çatal yardımıyla bastırıp desen çıkarın.
  10. Yaklaşık 8-9 dakika kenarları hafif pembeleşene kadar pişirin. Bir tepsidekiler piştikçe diğer tepsileri sırayla fırına verin. Tüm hamur için 3 tepsi yeterli oluyor. Fırından çıktıktan sonra tepside bir süre soğumaya bırakın. Tepsiye yağlı kağıt sermediyseniz geniş bir spatula yardımıyla tepsiden çıkarabilirsiniz. Yağlı kağıt serdiyseniz kendiliğinden ayrılacaklardır. Ortalarına bastırmayın ilk çıktıklarında yumuşak olan kurabiyeler soğudukça sertleşiyorlar. Tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Afiyet olsun...

29 yorum:

  1. Çok çıtır,çok güzeller...
    Ellerinize sağlık..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Kurabiyeler çok nefis görüyor.Ellerinize sağlık.

    Selamlar;

    YanıtlaSil
  3. bir sifirin lafi mi olur Yasocum, ha 2, ha 20, 200 de olabilirdi yaaani:)
    ben de kismet olur birgun bulusursak tarif, yemek siparislerimi o gune sakliyorum...

    YanıtlaSil
  4. Burnuma mis gibi portakal kokusu geliyordu megerse senin citir kurabiyelermis :) ellerine saglik yiyenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  5. Yeni tarifini merakla bekliyordum zaten lütfen arayı açma ellerine sağlık bende mutlaka portakal şekerlemesi yaparım kışın yazın miss gibi kokusu hiç çıkmaz mutfağımdan :) sevgiler canım

    YanıtlaSil
  6. çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık olsun canım

    muhabbetsofrasi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. nefis görünüyor malzemeler de çok güzel muhakkakki tadıda tam benlik:) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Sorum olucak;
    Mısır unu koymazsak ne olur?
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. zeynep,
    mısır unu hafif çıtırlık veriyor. onsuz denemediğim için lezzet farkını tam söyliyemem. ama mısır ununun çıtırlığından mahrum kalırsınız kanaatindeyim...

    YanıtlaSil
  11. Ellerine,kollarına sağlık.Çok nefis görünüyorlar.anım benim belki yeri değil ama bulursam çok sevineceğim.Acıbadem tadında bir kurabiye arıyorum.Ağızda dağılan.Varsa tariflerinin arasında varsa linkini verebilirmisiniz???Lütfeeeen...Limon çiçekleri

    YanıtlaSil
  12. Elinize sağlık, çok güzel görünüyor. Türk kahvesi fincanı bildiğimiz küçük fincanlar mı ? Bu durumda unu oldukça az oluyor sanırım.

    Bu tarif bana portakallı şam kurabiyesini hatırlattı. Yediğim en güzel şam kurabiyesini Kadıköy'de Petek Fırın yapar. Bi de şam kurabiyesi tarifi istesem ayıp olur mu ?

    YanıtlaSil
  13. Portakalı çok severim ama bu aralar limonla aram iyi. Bu tarifi limonla yapsam nasıl olur diye düşünmeye başladım bile:) Denemek lazım değil mi?Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. ohhh mis gibi portakal kokusu yayıldı sanki.
    çok lezzetli olmuşlar canım ellerine sağlık sevgiler
    teyzenizede afiyet olsun .yiyenlerede:)))

    YanıtlaSil
  15. limon çiçekleri senin için acıbadem kurabiyesi araştırmasına başlıyorumm...

    ışın toplamda 200 gr un, 200 gr şeker oluyor. benim bir fincanım 60 gr kadar un, 80 gr kadar şeker alıyor. gr ölçüsü vermemek için fincanla ölçerek verdim.. umarım faydası olur.. şam kurabiyesi hımmm.. notumu aldım :)

    yersofrası limonluda kesin güzel olur, ama portakallı daha güzel benceee :))

    fatma, sevde, muhabbet, lezzet, öznur, aycan, zeliha güzel yorumlarınız için çook çook teşekkürler!

    Lamam, şükür 200ü bulmadım :) sen hele gel yaparım sana bi sürü güzellliikkkk!

    YanıtlaSil
  16. valla öyle güzel anlatmışsın ki portakal bulup hemen yapmak istedim.acaba karanfil veya tarçın da yakışırmı bu kurabiyeye.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  17. Portakal demek kış-sonbahar demek benim içinde:-)
    ki ben yaz aylarını da sevmem pek iple çekeceğim sonbaharı aynen bunun en azından kokusu lezzeti ile hayalini kurarım ekimin kasımın.ellerinize sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Bu ne güzel kurabiye ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  19. Canım; çok lezzetli görünüyor.Ellerin dert görmesin.Sevgi ile kocaman öptüm.....

    YanıtlaSil
  20. Bende portakala bayilirim!! incecik mis gibi olmuslar ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Yasemin, portakallı kurabiyeni denedim ama şu krema kıvamı kısmında takıldım biraz.. şekerlerin tamamen erimesi gerekli mi??? yaklaşık kaç dakika çırpmak yeterli olur şeker ve tereyağını??? SERAP

    YanıtlaSil
  22. merhaba serap, sanirim biraz gec kaldim cevap vermekte... oncelikle onun icin ozur dilerim. krema kivami icin asagi yukari 5 dakika cirpan gerekebilir. sekerin tamamen degilde kismen erimesi yeterli. yumurta ekledikce daha cok kivam alacaktir. umarim yardimi olur.. gorusmek uzere.

    YanıtlaSil
  23. selam eylem, limonun yakisacagi kesin ama tarcin konusunda kararsizim.. tarcin ile portakal ve limonun cok yakisacagini dusunmuyorm.. ama damak tadi tabii kisiden kisiye degisir.. en iisi sen dene bakalim bi nasil olacak :) sonucu bekliyorum..

    YanıtlaSil
  24. Hem portakallı yaptım, hem limonlu yaptım, hem de sadece hindistan cevizi ile yaptım. Her üçü de birbirinden leziz oldu. Bugüne kadar yediğim en güzel kurabiye desem abartmış olmam sanırım. "the kurabiye" budur bence. Sevgiler...
    Zeynep

    YanıtlaSil
  25. Kurabiyenin fotografini gordugum andan itibaren bir an once yapmak istedim fakat malesef sonuc husran oldu, kurabiyeler gercekten cok fazla yayılıyorlarmıs neyse ki ikinci tepside daha dikkatli oldum fakat malesef tadıda beklediğim gibi olmadı sert bir bisküvi gibi oldu sanırım tekrar denemeliyim neyi yanlıs yaptım anlayamadım.:)

    YanıtlaSil
  26. çıtıııırr çıtııırr miss gibii :))) artık vazgeçemeyeceğim bir tarifim daha oldu teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  27. mIsIr unu yerine mIsIr nisastasi kullansak nasil olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, misir nisastasi ile unu tamamen ayri malzemeler.. o yuzden ayni karsiligi vermezler.. eger misir ununuz yoksa baska biseyler degistirmeyin derim.. ama varsa ya da alabilirseniz lezzet farkini goreceksiniz. simdiden ellerinize saglik..

      Sil
  28. Çok lezzetli görünüyor. Paylaşım için ben de teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin