30 Aralık 2010 Perşembe

Fıstıklı ve Sultani Lokumlu Kütük Pasta

Fıstıklı ve Sultani Lokumlu Kütük Pasta / Buche de Noel

Ne zamandır istiyordum bir rulo pasta yapayım. Ama gel görki süslü pasta yapmaktan rulolara sıra gelmiyordu bir türlü. Hazır bizim kızlarla yılbaşı bahanesine toplanalım dediğimizde hemen atladım "ee o zaman yılbaşının kütük pastası benden!" diye.. Yani bir şekilde dürtülmeden bu rulo kek işine gireceğim yoktu.. Şimdi adımız pastacıya çıktı şanımız yürüdü bir kere. Artık bu işi hakkıyla yapmazsam duyacağım mahçubiyet her zamankinden fazla :) Başladım bende internet camisını kurcalamaya..

Fıstıklı ve Sultani Lokumlu Kütük Pasta / Buche de Noel

Acaba en güzel, en uygulanabilir, en katkısız ama çatlamayan bir kek nerden bulurum.. Hımm a'ya gittim olmadı b'ye baktım kalmadı.. En sonunda senelerdir bu işi hakkıyla yerine getiren hatta bi seferde 10 tane rulo pastayı yanyana dizen sevgili Zinnur imdadıma yetişti.. Ee aslında hata bende koskoca bizim pastane varken ne diye aranırsın etraftaa.. İşte Zinnur'un senelerdir kullandığı hiç çatlama yapmayan rulo kek tarifiyle çıktım yola..

Fıstıklı ve Sultani Lokumlu Kütük Pasta / Buche de Noel

Ee kek tamam şimdi bunun içinide farklı birşeyler yapmalıyım. Öyle sıradan bir ganaj sıradan bir çikolata krema olmaz.. Biraz renk gelmeli. E şimdi gıda boyasıda bizim kızlar sevmez :) Ne yapsam ne yapsam.. Buldum yemyeşil fıstık katsam şöyle kakaolu kek, yeşil krema.. Allahhhh efet efet ! Ama sanki birşey daha olmalı. Böyle kesildiğinde wooow dedirtmeli. Yahu nerden bulursun bunları diye şaşırtmalı..

Fıstıklı ve Sultani Lokumlu Kütük Pasta / Buche de Noel

Markete kekun almaya gittiğimde işte o şaşkınlık yaratacak lezzetide buldum! Sultani lokumu :) Hem rulo esprisine uygun hem de lezzetli hem de beyaz ve kahverengi! yani pasta kesildiğinde ortaya çıkacak olan renk ve görüntü harika! Ancaaaak gel görki pastayı sarıpta dinlendirdikten sonra kütük şeklini vermek için kesene kadar daha doğrusu kesmeye çalışana kadar, bu lokumun kesilemeyen bir şey olduğunu düşünmemiştim.. Onun için dikkat beyler bayanlar bu pastayı düzgün kesmek için gerçekten keskin bir bıçak kullanın. Ya da daha yumuşak bir lokum ;) Ama her halükarda çook güzel bir pasta oldu ve çook ta beğenildi.. Ee blog camiasının sayılı isimlerinden de tam not aldığına göre ilk rulo pasta denemem başarıyla sonuçlandı.. Gelsin diğerleri...


Malzemeler

Pandispanyası için (cup: amerikan cup ölçüsü, 1 cup = 250 ml)
  • 5 yumurta
  • 1/3 cup + 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakaolu kekun (marketlerde satılıyor. mutlaka kekun ile yapın.)
  • 2,5 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilin
İç Kreması için
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 4 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı toz antep fıstığı
Dış kreması için
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 çimdik tuz
  • 1/2 kutu krema
  • 1/2 su bardağından 1 parmak fazla süt
  • 150 gr küvertür çikolata
Yapılışı

Standard pastaların aksine bu pastada pişen kek dinlendirilmediği için keki pişirmeden önce kremayı hazırlayın.

Dış kremanın hazırlanması
  1. Çikolatayı küçük parçalar halinde doğrayıp derin bir kaseye alın.
  2. Tencereye çikolata hariç tüm malzemeyi ekleyin.
  3. Yüksek ateşte sürekli çırpma teli ile karıştırarak kaynayıp göz göz olana kadar pişirin.
  4. Göz göz olmaya başladığında ocağın altını kapatın. Çikolatanın üzerine boşaltın.
  5. Çikolata eriyene kadar çırpma teli ile çırpın. Üzerini streç filmle (kremanın üzerine yapışacak şekilde) kapatın. Soğumaya bırakın.
Kremanın hazırlanması
  1. Bir tencereye kremanın fıstık ve vanilya dışında tüm malzemeyi ekleyin.
  2. Yüksek ateşte sürekli çırpma teli ile karıştırarak kaynayıp göz göz olana kadar pişirin.
  3. Göz göz olmaya başladığında ocağın altını kapatın. Derin bir kaseye boşaltın.
  4. Vanilya ve fıstığı ilave edip mikserle 2-3 dakika çırpın. Üzerini streç filmle (kremanın üzerine yapışacak şekilde) kapatın. Soğumaya bırakın.
Pandispanyanın hazırlanması
  1. Fırını alt-üst konumda (asla turbo olmayacak) 200 derecede ısıtın.
  2. Fırın tepsisini yağlayın. Üzerine tabanı kaplayacak kadar yağlı kağıt serin. Yağlı kağıdın üzerinden bir kere daha yağlayın ve un serpiştirin. (standard boy fırın tepsisine göre, ankastre veya solo modellerin tepsilerine uygun.)
  3. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın. Her ikisinide ayrı ayrı mutlaka çelik veya cam kaseye alın.
  4. Yumurtanın sarılarını 1/3 cup şekerle iyice köpürüp kabarana kadar mikserle çırpın. İçine vanilyayıda ilave edip çırpmaya devam edin.
  5. Ayrı bir yerde un ve kakaoyu birlikte en az iki kere eleyin. Unlu karışımı yumurtanın sarılarına ilave edip mikserle çırpın. Ama çok çırpmadan sadece kuru malzemenin karışmasını sağlayın.
  6. Yumurtanın aklarını temiz, yağsız ve kuru, cam veya çelik ama en güzeli bakır bir kasede bir çimdik tuz ile kabarana kadar çırpın. Kalan 1 kaşık şekeri kabaran yumurta aklarına ilave edip parlak tepecikler oluşturana kadar çırpmaya devam edin.
  7. Yumurta aklarını sarılarına bir spatula yardımıyla akların havasını söndürmemeye özen göstererek karıştırın. Bu aşama çok önemli onun için yavaş hareket edin. Spatulanızı hep aynı yönde karışımın çevresinden alarak karıştırın. Yani asla doğrudan karışımın göbeğine spatulayı batırmayın.
  8. Karışımı hazırladığınız tepsiye dökün ve spatula ile her yerine yayın. Tepsiyi tezgahtan 2-3 cm yukarı kaldırıp bırakın. Bu işlemi bir iki kere tekrarlayın. Böyleyin kekin yüzeyi düzelip içindeki fazla hava kabarcıkları çıkacaktır.
  9. Isınmış fırına sürün. Yüksek ısıdaki fırına süreceğiniz için ve kek ince olduğu için çok kısa zamanda pişecektir. En fazla 10 dakika diyebilirim. Fazla pişmemesi gerekiyor. O zaman kenarları kuruyup kırılma yapabilir ve rulo yaparkende çatlayabilir. Onun için fırından gözünüzü ayırmayın. Kek kenarlardan toplanmaya başladıysa pişmiş demektir.
Pastanın biraraya getirilmesi
  1. Kek fırından çıktığı andan itibaren soğumaya başlar. En fazla 5 dakika içinde soğumuş olacaktır. Tezgaha genişçe yağlı kağıt serin. Üzerine bir süzgeçle pudra şekeri ve kakao serpin. Soğuyan keki bu yağlı kağıt üzerine ters çevirin. Burda dikkat edilmesi gereken eğer kekin kenarları fazla pişmişse kıtır kıtır olmuştur. O kıtırları tırtıklı bir ekmek bıçağıyla kesin ki rulo yaparken keki zorlamasınlar.
  2. Ters çevirdiğiniz kekin üzerine kremananın tamamını boşaltın. Bir bıçak veya uzun bir spatula yardımıyla kremayı tüm kek yayın.
  3. Ortasına uzun sultani lokumu koyun.
  4. Alttaki yağlı kağıt yardımıyla olabildiğince sıkı bir şekilde rulo yapın. En son yağlı kağıt ile pastayı paket yapın. Bir şeker gibi yanlarından büzün ve buzdolabına kaldırın. En az 5-6 saat buzdolabında dinlendirin.
  5. Süslemek için dinlenen pastayı buzdolabından çıkarın. Yağlı kağıttan ayırın. İster kütük pasta şeklinde 1/3 ünü çapraz kesip yanına yerleştirin isterseniz bir bütün olarak servis tabağına yerleştirin.
  6. Üzerine hazırladığınız dış kremasını bir bıçakla sürün. Çatalla ağaç görüntüsü verin. Mantar çikolatalar ve renkli şekerle dekore edin. En son üzerine pudra şekeri eleyerek kar yağdırın.
Afiyet olsun...


Fotoğraflar için Pınarım ve Ajanım'a çok çok teşekkürler!



Bu tarifle birlikte tüm blog camiasının, tüm internet müdavimlerinin, sayfama yorum bırakan, yorum bırakmayıp iç geçiren, iç geçirmeyip öylece okuyan, ama hepsinden önemlisi benim sayfama uğramak için değerli vaktinden harcayan, beni seven sevmeyen, benim sevip sevmediğim tüüüüümm insanların yeni yılı kutlu mutlu heyecanlı olsun! Dilerim 2011 size güzellikler getirsin.. Ama getirmesede üzülmeyin, 2012 vaarr 2013 vaarr 2014 vaarr... ;)


26 yorum:

  1. Yasemin hanım yani söyleyecek bir şey bulamıyorum belki az gelecek ama , çok nefis görünüyor muhteşem olmaz yemeye kıyamazdım herhalde , yapabılır myım dıye dusundum de sanırım zor , belki birgün karşılaşırsak bu pastadan ısterım:)) bırde okadar detayına kadar anlatmışsınız geçekten tebrık ederım sizi.

    sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. Kütük pasta yapmak hep korkutur beni.
    Daha doğrusu rulo pasta yapmak.
    Bir kaç başarısız denemeden sonra hevesim kırılmıştı açıkçası.

    Ama Yasom yani o kadar harika, o kadar anlaşılır anlatmışsın ki şimdi hemen bi koşu gidip yapasım geldi.

    E tadını da biliyorum şahane, nefaset ötesi.
    Daha noolsun :)

    Ellerine sağlık, bende seni çok seven, sayfanı takip eden ve iç geçiren kontenjanından bir şahıs olarak yeni yılını kutlarım cicimmm:))

    YanıtlaSil
  3. Off bu nasil bir pasta olmus böyyleee, ellerine saglik yasemincim. Seninde yeni yilin kutlu olsun, saglik versin yarabbim, en basta bunu dilerim. gerisi zaten gelir.. Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  4. Yasemincim harika bir pasta ve sunum olmuş elle
    rine sağlık.Mutlu seneler sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Pastanıza bayıldım.. Harika gözüküyor çok maharetli bir bayan olduğunuz tariflerinizden ve resimlerinizden belli ellerinize sağlık diliyorum ve yeni yılınızı kutluyorum.

    YanıtlaSil
  6. çok süper bir pastaya benziyor.ellerine saglık.iyi seneler.

    YanıtlaSil
  7. Blogunuzu sıkı takipteyim ama farkettimki hiç yorum yazmamışım :) sanırım bende iç geçirip yorum yazmayanlara giriyorum :))) bundan sonra daha dışa dönüük olucam pastalara böreklere karşı :)

    internette aylak aylak bakınıyodum yılbası pastası nasıl bişey yapsam diyee ki bu şahasere denk geldim..bende yapııcamm bunuu :) gerçi evde pek lokum sevilmez ama onun yerine muz koyarım diyorum..Olur mu dersinizi?


    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. tuğçe çolak30 Aralık 2010 15:52

    yine çok güzel görünüyo..:)elleine sağlık

    YanıtlaSil
  9. ben de senin ve sitenin hayranı olan biri olarak mutlu mutlu birbirinden güzel seneler dilerim canımmmmm,pasta nefis ellerine kollarına sağlık
    zıplaya zıplaya kocaman kocaman öperim:)))))

    YanıtlaSil
  10. Gerçekten de muhteşemmmm olmuşşş

    Yaşamınca güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep senin olsun. MUTLU YILLAR!

    YanıtlaSil
  11. Süper bir görüntü eminim tadı görüntüsünden de otedir ellerine saglık Yasemincim ...nice guzel yıllara saglikla ve sevdiklerinle birlikte ulaşman duasiyla ...kalbin gibi guzel yılların olsun .. :)

    YanıtlaSil
  12. gerçekten çok güzel görünüyor.lezzetini düşünemiyorum.

    iyi seneler

    YanıtlaSil
  13. Görüntüsü mükemmel tadının da bu mükemmellikte olduğuna eminim.Hemen denemek istiyorum :)) ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Mmmmm, görüntü muhteşem, ellerinize sağlık,
    mutlu seneler......

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Yasemin hn.
    Ellerinize sağlık muhteşem görünüyor.Blog'unuzu çok yakından takip ediyorum.Beğeniyle izliyorum en kısa zamanda da tariflerinizi denemek istiyorum.En içten dileklerimle yeni yılınızı kutlarım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Yasemincim sevdiklerinle birlikte sana güzel, mutlu, huzurlu ama en mühimi ise saglikli bir yil diliyorum.Berlinden sevgiler

    YanıtlaSil
  17. pasta nefis görünüyor ve çok yaratıcı hiç aklıma gelmezdi içine lokum koymak:))
    ellerine sağlık arkadaşım
    mutlu,umutlu ve güzel bir sene dilerim

    YanıtlaSil
  18. Yüreği güzel, marifetli Sevgili Yasemin bizde senin ve ailenin yeni yılını kutlar, 2011 de daha bol tarifler dilerken, zaten tüm güzelliklere sahip sana yeni yılda daha büyük başarılar ve daha bir güzellikler vermesini niyaz ederiz. Kucak dolusu sevgiler.Bu arada, ah o pasta bize doğru yola çıksaydı diyorum.

    YanıtlaSil
  19. ÖNCE ELLERİNE SAĞLIK NEFİS OLMUŞ ...HERŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN NİCE MUTLU YILLAR SEVGİLERİMLE FİKRİYE

    YanıtlaSil
  20. En sık yaptığım pasta rulo pasta ancak bu kütük pasta harika birşeymiş.Görsellik de lezzet kadar önemli.Çoook şık olmuş ellerinize sağlık.Bayıldım..süper:)

    YanıtlaSil
  21. Mutlu yillar. ne güzel bir pasta olmus.

    YanıtlaSil
  22. Ben de iç geçirenler grubundan olarak mutlu yıllar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  23. slm yasemin hanim paylasimlariniz cok güzel ellerinize saglik.
    sizi mimledim sayfama ugrarsan sevinirim

    YanıtlaSil
  24. Muhtesem bir pasta olmus. Ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  25. Müthiş bir enerjiniz olduğunuzu söylemeden edemeyeceğim! MaşaAllah diyorum gönülden.
    Enerjiden kastım; hem tarifleriniz/sunumlarınız ve paylaşımlarınız hem de yeni gördüğüm profilinizdeki sıcacık gülüşünüz.Yüreğinizden neşe ve muhabbet eksik olmasın!
    Ellerinize sağlık.. (Bu arada çikolatalı cheesecake hala aklımda.Labne alırken mutlaka yapacağım diyorum,aa bakıyorum bitirmişim/ başka bir reçeteye harcamışım:) Ama yok yok yapacağım inşaAllah! Kalbi selamlarımla)

    YanıtlaSil
  26. Bu kadar güzel içten yazılar ve gerçekten iç geçirten bir tarif.Maharetiniz tartışılmaz..ellerinize gönlünüze,sevginize sağlık!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin