6 Ekim 2010 Çarşamba

Anneanne Kurabiyesi (Uşak Kurabiyesi)

Anneanne Kurabiyesi / Uşak Kurabiyesi

Hani bazı lezzetler vardır sizi çocukluğunuza götürür.. Öyle nettir ki sizde bıraktığı anı, ısırdığınız her lokmada o günleri yeniden yaşarsınız. İnsan hayat telaşına girdiğinde yedikleride genelde bu telaşa kapılıp ağızdan mideye inme süresinde unutulup gidiyor. Ancak çocuklukta hayat bir telaş kümesinden çok, her anı merak edilen bir zaman kümesi olunca, haliyle hemen hemen her yaşanan şey gibi her yemeğinde ayrı bir hatırası kalıyor benlikte.
Ben çocukluğumun uzun bir kısmını küçük bir kasabada geçirdiğim için büyük şehir İstanbul'a anneannemlere gelmek benim için her zaman heyecanlıydı. Her ne kadar geldiğimin akşamı cam kenarına geçipte "Annemler eşyaları kamyona koysunlar, gelsinler, hepimiz beraber olaaamm..." diye ağlasamda benim için İstanbul çok kıymetliydi... Özelliklede anneannemin dolapta sakladığı kocamaan cam kavanozdaki kurabiyeleri :) Ah ben ahh, boğazıma düşkünlüğüm o zamanlardan başlıyor demek ki:) O kocaman kurabiyeleri ve gizli gizli aşırmalarımı hiç unutmam.. Sorsanız anneannemde unutmaz zaten. Mutfakta sürekli yer değiştirirdi kavanoz ben bulamayayım diye ama ben her seferinde bulurdum :) Hehehe...
İşte o kadar kıymetli olan kurabiyeleri yapmakta pek kolay değilmiş meğer. Zira boşuna değil anneannem bu kıymetlileri benden saklıyormuş :)

Anneanne Kurabiyesi / Uşak Kurabiyesi

Malzemeler
  • 1 paket margarin. (250 gr) (Yarısını eritin, yarısını oda ısısında iyice yumuşatın.)
  • 3 türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 1 türk kahvesi fincanı yoğurt
  • 3 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerlerine sürmek için ayırın.)
  • ½ paket kabartma tozu
  • 1 adet portakal (Kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın)
  • 1 adet limon (Kabuğunun rendesi)
  • Aldığı kadar un (gerçekten öyle burda kıvam çok önemli :) )
  • Süslemek için ceviz
Yapılışı
  1. Un hariç tüm malzemeyi geniş bir yoğurma kabında parmaklarınızla karıştırın.
  2. Yavaş yavaş kaşık kaşık un ilave etmeye başlayın. Yapışkan bir hamur elde edene kadar karıştırın aman dikkat çok fazla yoğurmayın. Kulak memesinden çok daha yumuşak biraz ele yağışan bir hamur elde edeceksiniz. Çok yoğurduğunuz ve unladığınız takdirde kurabiyeleriniz çok sıkı ve sert olurlar. Olabildiğince az sadece malzeme karışana kadar yoğurun.
  3. Hamur hazır olduktan sonra hamurdan parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlarkenden yine asla hamuru sıkıp bastırmayın. Ellerinizi bolca yağlayıp hamurdan parça koparın çok hafif yuvarlayığ yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye bırakın.
  4. Üzerlerine fazla bastırmadan ayırdığınız yumurta sarısını fırça yardımıyla sürün. Toz şeker serpiştirin ve arzu ederseniz ortasına bir tane ceviz içi saplayın.
  5. 180 derece fırında üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Bu arada altlarınıda kontrol edin eğer tepsiden kolayca ayrılıyorlar ve altlarıda kızardıysa tamamdır.
Afiyet olsun...

Tarifim Lezzet dergisi Şubat 2010 sayısında yayınlanmıştı.. Oldu da dergiyi alamadıysanız bu da dergiden bi görüntü :)

Lezzet Şubat 2010 - Mantarlı Muska Böreği ve Anneanne Kurabiyesi

22 yorum:

  1. of bu kurabiye nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. selam cok lezzetli görünüyor benim annem de bu kurabiyelerden yapiyordu biz kücükken bizde cok severek yerdik.annenin tarifine seninde ellerine saglik sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Negüzel nostalji bu,hangimiz deşsek böyle anılar vardır.Paylaşımınız için teşekkürler.Keriman Diril

    YanıtlaSil
  4. Buyuklerden kalan agiz tadi hele hele kurabiyeler hic unutulmuyor degil mi? Senden ogluna, sonra torununa gececek en guzel miras bu tarif. Dergiye cikmis olmasi ayri bir hatira.
    Bir de bir yerde gozume carpmisti. Yorumlardaydi galiba, kurabiyelerin teneke kutuda bayatlamadigina dair. Denedin mi hic?

    YanıtlaSil
  5. bu kurabiye benim de çocukluğumun kurabiyesidir. o portakal rendesi limon kabuğu rendesi, buram buram kokar... pişerken misss ev kokuyla dolar! ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  6. Çok leziz görünüyor ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. valla benimde annem yapardı bu kurabiyeyi. bende çok severim alır götürür beni çocukluğuma.

    ellerine sağlık canım.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Erdek'te Gülten teyze yapardı bundan.
    Allahım!! hala tadı ağzıma geliyor, şahane bir şeydir hakketen.
    Resmen ekrana yapıştım Yasom yaa, ağzımın sularını toparlıyamıyorum :))

    YanıtlaSil
  9. Canım anneannem de yapardı eskiden, ne kadar güzeldir ve eşsizdir. Tam diyecektim ki içine limon kabuğu rendeler anneannem diye ama senin tarif de aynıymış. Bu anneannelerin de blogları var mıydı acep, hepsi aynı şeyi nasıl yaparmış:)))

    YanıtlaSil
  10. Teşekkürler Yasemin,kokusunu ve tadını hiç unutamadığımız ama, yapmasını unuttuğumuz eski bir lezzeti bizlere hatırlattığın için...
    Sydneyden Sevgiler
    Nazan

    YanıtlaSil
  11. Anne kurabiyesi mis gibi ellerinize sağlık.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık. Çok lezzetli görünüyorlar.

    Uşakla ilgisini sorabilir miyim bu kurabiyenin? Annaneniz Uşaklı mıydı acaba?

    YanıtlaSil
  13. merhaba
    Daha oncede sordum ama soruyu bilemiyorum aldinizmi sorumu.Havuclu kek tarifi ararken geldim sayfaniza tarifi denek istiyorum ama kullandiginiz bardagin kac ml oldugunu sormak istedim. tesekkurler

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık, süper görüntü. Eminim çok da lezzetli olmuştur.
    İyi hafta sonları

    YanıtlaSil
  15. :) sitenizi gecen gun püre tarifi ararken keşfettim. Yaptığım püre nefis oldu. Bugün de sitede başka neler var diye ziyaret etmeye girmiştim ki, bir de ne göreyim. Anneanne kurabiyesi. Gerçekten benim de anneannemin yaptığı, yazlıkrta denize giderken dönerken arkadaşlarımın bize bu leziz kurabiyelerden almak için uğradıkları bir lezzet.Ben yeni evliyim o nedenle daha kurabiye faslına geçemedim.Sizin kurabiyenin lezzeti de anneanneminkine benzediğini düşünüyorum çünkü şekil aynı.En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık. ilke

    YanıtlaSil
  16. Gecenin 11'de çocuklarımla yaptık, arkasından bir güzel afiyetle yedik ailecek.Kaç gündür aklımdaydı.Muhteşem bir lezzet ...Benim çocuklarımda Anneanne kurabiyesi yaptılar ,yediler ve çoook beğendiler.Sanırım onlarında hatıralarında yer alıcak bu kurabiye artık.Yaşasın :))Tekrar teşekkürler Yasemin...
    Sydneyden Sevgiler
    Nazan

    YanıtlaSil
  17. Nazan,
    nasilda mutlu etti bu yorumun beni :) gecenin bir yarisi tarif uygulamak buyuk cesaret ister. insan genellikte guvendigi tarifleri dener o saatte cani sıkılmasın diye.. o yuzden bana guvenipte tarifimi denedigin icin ayrica cok tesekkurler! ellerine saglik!!!

    Ilke;
    Pureden bugune epey zaman gecti :) Demekki daha sık ugramalısın buralara ;) Herkesin anneannesinin elinin tadi baskadir elbet ama biraz olsun yakalayabilir bu tarif onlari.. umarim dener ve mutlu olursun :) afiyet bal seker olsun simdideeen!

    Nilay;
    Afiyet bal seker olsun...

    Adsız;
    Haklisin biraz gec kaldim yorum cevaplamakta.. Bardagimin olcusu 250 ml.. ii gunler..

    Sirinanne;
    Bu kurabiyenin Usak la ilgisini bilmiyorum desem :) Annem aslinda bu kurabiyenin adinin bu oldugunu soledigi icin bilgilendirmek icin yazdim. Onun defterindede bu sekilde geciyor.. Bu arada aslinda biz ailecek Denizli-Civril'liyiz. Aslinda Usak'a daha yakiniz.. belkide ondan :) Gorusmek uzer...

    Evatolyesi;
    tesekkurler...

    Adaşım;
    Valla haklisin o zamanlar blog olsaydi keske.. ama olsun onlarinda karman corman yemek lekeleriyle dolu yemek defterleri var :) aslinda blogdan daha kiymetli onlar ...

    Can Arkadaşım Mügem;
    Vallahi bende hala baktikca sularla mucadele halindeyim.. ole severim yani bu kurabiyeyi...

    Betulcum;
    Afiyet bal seker olsun..

    Datlim;
    Afiyet olsun..

    Bercestem;
    Haklisin valla.. tam olarak nineden toruna bi hatira bu tarifler.. kiymet bilmek lazim. bizde kurabiyeler genellikle yapildigi gunun akabinde tuketildigi icin pek uzun kalmadiklarindan denemedim hic :) ihtiyac duymadim desem daha dogru :))

    Sarelle;
    Oyle hakkaten bunun piserken biraktigi kokudan basliyor cocukluk anilari...

    Keriman;
    Ne buyuk tesaduftur ki anneannemin adi da Keriman :) Hakikaten nostaljik bi lezzet...

    Emel;
    Tesekkurlllerr...

    Pastane;
    gorundugu kadar da lezzetli emin ol... tesekkurler...

    YanıtlaSil
  18. cevap icin tesekkurler bende ilkbasta cevap alamayinca hic denemeye bile kalkmadim cevabinizi ancak simdi gordum hemen deneyecegim bugun eve gidince tesekkurler
    corba tariflerinizden denedim(hepsi cok guzel gorunuyor) ve ozelliklede tonlu misirli salatayi cooook begendik
    Devrim

    YanıtlaSil
  19. sevgili yasemin, ben eşimin işinden dolayı evlendiğimizden beri yani 9,5 yıldır 5 şehir değiştirdim, ege tarafını çok istememe rağmen henüz kısmet olmadı.Yine eşimin işinden dolayı çok fazla arkadaş edinemem, bloglar benim için arkadaş oldular.3 çocuğum, bir yemek blogum var ve gezdiğim bloglara yorum yazmaya pek fırsatım olmuyor.Ama sizin grubun takipçisiyim.Sadece anlatmak istedim.
    Asıl sorum kurabiyedeki yağla ilgili; ellerimizi yağlayıp kurabiyeye şekil verirken şu erittiğimiz margarinimi yoksa toplamda 250 gr olan margarin dışında mı yağ kullanıyoruz??
    Selam eder acele cevap beklerim(nostaljik bitireyim dedim...)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) merhaba bedia, erittigin margarini hamurun icine koyuyorsun.. ellerini ayrica yagliosun.. burda yaglarken oda isisina yumusamis kati yagda kullanabilirsin, acicek yagida.. onemli olan hamura minimum temas ..cok memnun oldugum tanistigimiza :) gorusmek uzere yine yeniden..

      Sil
  20. Merhaba,
    Uzun uzun aradan sonra kurabiyeyi yapayim dedim ama bir yerde bir seyler yanlis gitti sanirim. Kabarmadi cok yagli bisey oldu. Unu mu az koydum acaba? Kabartma tozunu mu? Unun yaklasik ayari nedir? (Minimumu olabilir:)))

    Sevgiler,
    Ilke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba ilke, şimdi nasıl ölçü veririm bilemedim. hamur çok yumuşak olacak. en az 2 su bardağı eklemelisin. şimdi bu hava şartları, yağın durumu, yoğurtun sululuğu hepsiyle ilgili..klasik tabir kulak memesi kıvamı elbette. ama bu ondan daha yumuşak olacak. hafif eline yapışacak hatta. yağladığın ellerinle hemen yuvarlayıp tepsiye dizeceksin.. inşallah ifade edebilmişimdir..

      Sil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin