20 Mayıs 2010 Perşembe

Paşa ile Kutsal Topraklar nasıl ziyaret edilir?

Ailecek

Aslında böyle bir yazı yazmak aklımda yoktu. Ancak "Dönüş" yazıma gelen yorumlarda en çok merak edilen bu konu olunca paylaşmak boynumun borcu diye düşündüm..
Hepsinden önce "Dönüş" yazıma gelen olağanüstü yorumlarınız, ayrıca bizzat atılan e-postalarınız için ne kadar teşekkür etsem ne kadar amin desem az... Dilerim Rabbim cümle dileyeni o güzel topraklara yüz sürmeyi nasip eder.. Her yorumda yeniden gözlerim doldu inanın çook çook şükür..
Paşa ile seyahat planı ortaya çıktığında daha önce tecrübeli olduğum bir yer olduğu için; kalabalığı yoğunluğu ve elbette sıcağı bildiğim için; biraz çekindim.. hatta uçağa binene kadar hayatımda hiç olmadığım kadar çook gerildim. Acaba nasıl olacak? Dört saat uçuşta rahat duracakmı, beni başörtülü görünce örtümü çekip dururmu, yanıma yedek örtümü alsam oynaması için, ee şimdi çantama yedek ne koymalıyım, uçaktan inince bizi nasıl bir hava karşılayacak, gecenin bir saatinde orda olacağız uykusuzluktan sorun çıkaracakmı, vazifeyi nasıl yapacağız peki bu saatte, paşayı odada yalnız bıraksak korkarmı, arap yemeklerini yiyebilecekmi, vakit namazlarında sabit durmasını nasıl sağlayacağız, peki ya tavaflarda... ve daha bir sürü soru beynimde taklalar atarak yola düştük..

Paşa Sırıtıyor Hoşgeldik...

Uçakta hiç zorluk çıkarmadı hem de hiiçç... Başta sakin sakin oturdu yerinde. Bol bol dergileri karıştırdık beraber. Bu arada ihramlı olunca insan haliyle daha sakin daha serin kanlı yaklaşıyor herşeye.. Şükür.. Sanki o da bizimle beraber girdi ihrama. Bol bol dolandı uçakta hemen hemen her yolcuyla oturdu. Kimse şikayet etmedi oynattı onu. Kimisi aldı kucağına beraber dışarıyı seyrettiler... Bu arada hemen bir not; ihramlı olduğumuz için kokulu mendil kullanmamız yasak; tabii paşanın rahat durmayan ve sürekli dolan bir bezi var.. Bu durumda altını değiştirmek, elin kokulu mendille temasını önlemek için yanınıza ameliyat eldivenlerinden almanızı tavsiye ederim.. Gerçekten harika bir çözüm ;) Çantaya atılacak eşyalardan biri "Eldiven" :)

Turist Paşa

Cidde'ye inildiğinde saat paşanın uyku saati.. Ama daha Mekke'ye doğru otobüs yolculuğu var. Bu uçaktan daha dar ve hareketli bir mekanda uzun bir süre demek. Ancak uçakta uyumayan paşa otobüse biner binmez uyudu :) Bir sorun yok.. Bu arada içerlerde güçlü klimalar dışarda sıcak bir hava.. Paşa'nın üzerinde ince penye bir yelek hiç çıkmadı.. Böylece soğuk sıcak arasında biraz olsun korundu.. Çantaya atılacak ikinci önemli şey; "Penye Yelek"....

Ana Kuzusu

Otele yerleş kendine çeki düzen ver derken saat gecenin bir saati oldu.. Paşa uyuyor.. Tavaf ve Say bizi beklemekte.. Odada bırakamayız.. Herkesde mescide akıyor kimseyede sen bak biz gidiyoruz diyemeyiz.. Oturturuz arabasına beraber yaparız o uyur hem arabada.. Plan bu.. Ancaaakkkkkk.... Kabeye bebek arabası almıyorlar.. yanınıza alınacak üçüncü şey "En hafifinden bebek puseti" ancak Mekke'de değil ama Medine'de çok işinize yaracak.. E napalım bu gece geç uyuyacak paşa. Böyle bir sebep için uykududan feragat edilebilir.. Unutmayın orda vaktiniz kısıtlı onun için dengelerin şaşması canınızı sıkmayacak çünkü tek amacınız var...
Paşa babasının omzuna alınır, tatlı dile uyanır, size sıcacık gülümser, sanki herşeyin farkındaymış gibi... Sükunetle tavafa katılır.. Normalde o kadar süre omuzda durmayan çocuk aksine hiç inmek istemez.. Sessizce mırıldana mırıldana çevresini izler.. Keza saydada omuzda hiç gıgıkını çıkarmaz. Korkmayın yardımcınız herşeyden büyük onun için alın bebeğinizi omuza başlayın tavafa... Şükür...

Eğlence

Çocuk heryer de çocuk.. Sessizlik bir yere kadar :) Bu durumda çantaya atacağınız dördüncü şey "oyuncak".. Paşanın en sevdiği bir top ve bir küçük araba.. E alan geniş oralarda koşa koşa oynuyorlar çocuklar. Çocuklu kadınlar için en rahat mekan üst katta. Hemen mescidde ikinci kata çıkıyorsunuz. Hem Kabe'ye karşı namaz kılıyorsunuz hemde daha sakin olduğu için çocuğu daha kolay kontrol edebiliyorsunuz. Üst katta arkalarda klimalar çok şiddetli o nedenle ön taraflara gelmenizi tavsiye ederim. Belki biraz daha sıcak ama inanın klima soğuğundan daha sağlıklı.. Zaten güzel bir esinti sürekli sizinle beraber.

Güneş Güneş

Mescidin avlusu tamamen beyaz mermerle döşenmiş. Gündüz vakti beyaz inanılmaz bir yansıma yapıyor. Bu da elbette gözleri çok rahatsız ediyor. Ayrıca delici bir güneş tepede. Paşa genelde dışarda şapkasını gözlerine indirerek dolandı. Muhakkak alınması gereken beşinci madde "geniş kenarlı bir şapka" elbette kendiniz içinde güneş gözlüğü :) Ayrıca erkekler için kullanılan beyaz baş örtülerde işte bu havalarda çook çook kullanışlı..

Bağlanmak

Veee geldik en önemli soruya.. Kontrol sizde olmadığı cemaatle kılınan namaz vakitlerinde peki ne olacak.. Hemen söylüyorum.. Çocuk bağlanacak. Evet ne kadar abes görünsede ne kadar komik olsada çocuk bir şekilde sabit bir noktaya bağlanmalı. Bunun için yöntemlerden birtanesi çantanızın ipini beline dolayıp çantayı oturan zuzunun sandalyesine geçirmek. Ancak ben çok daha profesyonel bir yöntemle, sevgili kayınpederimin özel olarak yaptığı, çocuk tasmasıyla bu işi çözdüm.. Kesinlikle çantaya atılması gereken altıncı şey "çocuk bağlama aparatı". Bu tarz tasmalar bildiğim kadarıyla bazı çocuk mağazalarında satılıyor. Ve inanın hayat kurtarıcı görev yapıyorlar.. Namaz kılarken tasmanın ucunu kolunuza yada ayağınıza geçiriyorsunuz. Böylece kısıtlı bir alanda hareket edebiliyor çocuk. Yukarda koşturduğu fotoğrafta, siyah deri kayışlar görünüyor, işte onun arkasında halkası var orayada ipi takılıyor. Tasma kısmı yelek gibi geçiriliyor üzerine. Sadece bağlamak istediğinizde takıyorsunuz ipini. Zaten bağlandığını anladığı anda hiç hareket etmeden oturuveriyor önünüze. Sizde çocuğunuzun kucağına secde yapıyorsunuz.. Çok şükür..

Paşanın Keyfi

En önemli detaylardan biride kimlik kartları. Üzerinde arapçada yazan kimlik kartını paşanın boynundan hiç çıkarmadık. Sıkılgan bir çocuğunuz varsa bir şekilde kimliği çatal iğneyle falan sabitleyin ama kesinlikle boynundan çıkarmasına izin vermeyin. Paşa daha uyanınca kimliğini takıyor yatana kadarda çıkarmıyordu. Bir zaman sonra günlük rütine aldı zaten. :) Önce kimlik, sonra yelek, sonrada tasmasını takıyordu :)

Zemzem...

Çantaya atılacak bir diğer maddede "atıştıracak bişiler".. Namaz vakitlerini beklerken mama diye sayıklayan paşaya bir çubuk kraker, bir elma, bir çikolata verip oyalamak iyi olabiliyor. İçecek birşey almanıza gerek yok. Çünkü mescidin her bir yanı zemzem bidonlarıyla dolu. Ordan kana kana içebilir içirebilirsiniz.. Ancak üzerinde "Not Cold" yazanlardan içirin çocuklara. Diğerleri epey soğuk çünkü..
Vakitler dışında genelde odada O'na dinlenme ve serinlenme fırsatı verdik elbette. Öğle uykularında beraber uyuyup her vakitte beraber ziyaret ettik mescidi.. Böylece beraber dinlenip beraber yorulduk.
Görev paylaşımı yapın mutlaka herşeyi anne olarak üstüne almanın bi anlamı yok :) Eşlerde seve seve yardımcı olurlar. Hatta erkekse çocuğunuz biraz daha çok yükleyin babasına.. Her ne kadar cümbüt cemaat gitsekte umreye sevgili eşimle ben nerdeyse hiç bırakmadık paşayı. Hep bizimleydi her anda. Bir vakitte babasıyla bir vakitte benimle.. Üzmedi bizi hiç hem de hiçç.. Çook şükür..

Tavaf, Dua, Güneş...

Çantaya atılması gereken şeylerden biride beyaz şemsiye.. Paşanın uyuduğu saatte bırakacak birini bulduğumuzda öğle vakti tavaf etmemiz gerektiğinde en büyük yardımcımız.. Kendi gölgeni kendin oluştur..
Belki daha çoook şey var yazılabilecek ama bunlar ilk başta en önemli detaylar diye düşünüyorum.
Herşeyden ama herşeyden öte biraz teslimiyet gerek... Sizi davet edenin sizi rahat ettireceğine inanmak gerek.. Bırakın biraz kendinizi... İnanın ev sahibi sizi çook çook iyi ağırlayacak.. Rabbim kabul buyursun, YAR ve YARDIMCInız olsun...

33 yorum:

  1. Ne güzel ailece gitmeniz kısmet olmuş, dediğin gbi dileğen herkesin gitmesimi nasip olur inşallah. paşa orada da tam paşaymış annesi :))

    YanıtlaSil
  2. Tekrardan Allah kabul etsin Yasemin. Kocaman bir aferin ve maşallah o küçük adama!

    YanıtlaSil
  3. Allah kabul etsin, allah sizden razı olsun, maşallah size, rabbim hepimize gitmeyi nasip etsin inşallah. Emre

    YanıtlaSil
  4. çook ama çook teşekkür ederim güzel yazınız için, dört gözle bu yazıyı yazmanızı bekliyordum..bende seneye çocuklarımla gitmek istiyorum Allah nasip ederse,birde onlar görsün benim gördüğüm güzellikleri..yazınızı gözlerim dolu dolu okudum ve not ettim :) sencer paşa ne kadarda şanslı..

    YanıtlaSil
  5. ayyy nasıl bir şey bu yaaa, daha ben okurken gözlerim dolu dolu oldu. yaşlarıma engel olamadım, aktı şıp şıp. Paşanın usluluğu, şirinliği nasıl da güzel yansımış fotolara. Allah hepinizin dualarını kabul etsin, bizlere de nasip etsin.

    YanıtlaSil
  6. Allah sizden de yazdıklarınızdan da razı olsun

    YanıtlaSil
  7. Niyetiniz güzel olunca, Allah da paşanızı uslu çocuk yapmış maşallah :) Allah kabul etsin.
    Bu arada o beyaz şemsiyeleri nerede bulabilirim? Migrenim olduğu için güneşten çok rahatsız oluyorum. Yeni bir çığır açıp Türkiye'de yazın şemsiye ile gezmeyi düşünüyorum da.

    YanıtlaSil
  8. ilk yazını okuduğumdada gözlerim dolu dolu okumuştum bu yazınıda öyle okudum .
    Rabbim kısmet ederse bende gitmek istiyorum ve kızımla inş. kim bilir belki o döneme dek benimde ufak bir tane daha yavrum olur rabbim nasip ederse ben çok istiyorum kısmet bakalım bakjarsın o zaman bu yazılarını tekrar tekrar okurum.
    paylaşımın için şahsım adına çok teşekkür ederim.
    Allaha emanet ol canım..

    YanıtlaSil
  9. Allah kabul etsin.çok güzel anlatmışsınız.oğlunuza maşallah sizi hiç üzmemiş.
    Allah bizlerede çocuklarımızla beraber nasip etsin inşallah.

    YanıtlaSil
  10. Okurken bende çok duygulandım sevgili Yasemin. O kadar güzel dile getirmişsinki yaşadıklarınızı, eminim küçük çocukla gitmek isteyenlere örnek olucak anlatımların ve tecrübelerin.İnsan yeterki istesin Rabbim bir kolaylığını veriyor.Paşaya benden kocaman bir MAŞALLAH .Allah nazarlardan saklasın.Hayatının başında çok güzellikler nasip oldu paşaya, inşallah bundan sonrada hayırlı ve bereketli bir ömür dilerim ...
    Sydneyden sevgiler
    nazan

    YanıtlaSil
  11. Okurken duygulanmamak elde değil.. Paşayı yerim ben,çok tatlı olmuş çok...Tekrar allah kabul etsin...
    Darısı başıma inşallah..

    YanıtlaSil
  12. Okurken bile orda olmak gibiydi inanın. Çok duygulandım. Ne güzel eşiniz ve ailenizle gidebilmek. Kimbilir belki bende eşim ve çocuklarımla orayı ziyaret edebilirim. Belki Allah bize ve dileyen isteyen herkese nasip eder. Amin. Nur...

    YanıtlaSil
  13. Allah kabul etsin Allah gitmek isteyen herkese nasip etsin. Siz o şerefe nail olmuş oraya çağrılmışsınız herkese nasip olmaz. darısı bizlere inş
    Son cümleler beni bitirdi çok kötü oldum :( gözlerim doldu Allah iyi bir kul olmayı nasip etsin.

    YanıtlaSil
  14. Allah kabul etsin , ne mutlu size...

    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Öncelikle "Allah kabul etsin!" demek istiyorum tüm samimiyetimle. Rabbim en kısa zamanda tekrar nasib etsin..Yazınızı okurken çok duygulandım. İnşallah bize de eşim ve çocuğumla böyle güzel bir ziyaret nasib olur..Nur

    YanıtlaSil
  16. Allah kendine gelen kuluna cömert davranmaz ona yardımcı olmaz mı ona serinlik ve kolaylık vermezmi Allah kabul etsin inşallah bizlere de nasip etsin amin

    YanıtlaSil
  17. Gerçekten de Allah yardım ediyor, inş. bizlere de nasp olur, dün teyzem çocukla cesaret edemem diyordu, hemen ona da bu yazını okutayım
    Allah tekrarını nasip etsin

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Yasemin Allah kabul etsin, ailenle gidebilmek ne güzel. Allahım bizlere de nasip eder inşallah, Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  19. Allahım bizlerede çoluk çocuğumuzla gitmeyi nasip etsin inşaallah.

    Mevlam kabul etsin.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  20. canım biraz geç kaldım yorum yazmakta hoşgeldinnn.. tekrar. vallahi iyi altından kalkmışsınız. darısı bizim başımıza artık inşallah.

    sevgiler öpüyorum.. allah kabul etsin ..

    YanıtlaSil
  21. Seıamıar;
    Önceikıe Rabbim kabuI etsin,tekrarını nasip etsin inş. 16 Ayıık bebişini bırakarak oraıara gidebime şerefine varmış biri oarak asıa ve asıa çocuk götürümemesi taraftarı idim,ama bu resimıer öye sempatik geıdi ki bana..Ne güzeı koıayIığını vermiş"O"... Çok ama çok özendim.

    Ayrıca sizi şahsen tanımayı istedim gerçekten de,özeı bir insan oıduğunuzu düşündürdü bu bıog bana,umarım bir gün tanşabiıiriz..

    ESRA..

    YanıtlaSil
  22. Ne kadar uyum saglamıs size ve tum yasanan gidisata.. Herhalde en buyuk mutluluk olsa gerek, insanın yavrusuyla kutsal topraklara gidebilmesi. İnsallah bizlere de nasp olur. pasanı opuyorum canım..

    YanıtlaSil
  23. Çok çok çok güzel bir yazıydı. Allah kabul etsin, bizlere de nasip etsin inşallah. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Uzun zamandir takipcinim ama yorum yazmak bu guzel olaya nasib oldu. Allah kabul etsin, bizlere de nasib etsin insallah. O kadar huzur buldum ki yazini okuyunca. Ne guzel, tertemiz bir sayfayla baslarsin hayatinin bundan sonraki kismina insallah. Rabbim bir omur boyu mutlu, saglikli ve takvali yasamani nasib etsin.SUMEYYE

    YanıtlaSil
  25. İlk yazınızdada çok duygulanmıştım şimdide, kendime mani olamıyorum, gözlerim sanki sözümü dinlemiyor, isyan ediyor...
    Çok güzel ufak ayrıntılar vermişsiniz, gidecek arkadaslara emsal teşkil edecek, saoğln.
    İns. bizde ailecek görürüz mübarek yerleri, ayağımızın tozu bulaşır insallah..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. Rabbim kabul ve mebrur etsin umrenizi. dualarinizi. dileklerinizi insaallah.. Gözlerim dolarak okudum ve tekrarini yasamis oldum sayenizde Yasemin hanim.. ne güzel yerler, tekrarini nasip eder bize ve gitmeyenlere de gidebilmeyi insaallah..

    YanıtlaSil
  27. Allah kabul etsin. Allah izin verirse temmuz da annemlerde sizin gibi kalabalık bir aile grubu olarak gidecekler kuzenimin kızıda 2 yaşında başlangıçta o çok çekiniyordu çocuğunu götürmekten ama ben hemen sizden bahsettim blog adresinizi gönderdim okuması için şimdi o da kızını götürecek inşallah.

    YanıtlaSil
  28. Maşallah,Allah kabul etsin inşallah.
    Benim paşamda bütün ümmet-i Muhammedin çoçuklarıyla birlikte oraları görmek nasip olur inşallah.
    Çok güzel birşey yapmışsınız yürekten kutluyorym sizi.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Yasemincim Allah kabul etsin.Bizde ailecek gitmeyi düşünüyoruz.Oğlum 5 yaşında,hamileyim.Nasıl başa çıkarım diye düşünürken yazınızı okudum ve içim rahatladı.Rabbim elbette verir kolaylığını diye düşünmeye başladım.Paşayada maşallah.

    YanıtlaSil
  30. Maşallah genç yaşta gitmişsiniz. Allah kabul etsin. Bloğunuz muhteşem, elinize sağlık! Münkün olduğunca takip etmeye çalışacağım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  31. öncelikle Allah kabul etsin.. blogunuza hiç bakmamıstım umreyle alakalı birşeyler arastırırken blogunuza girdim. Allah izin verirse haftasonu 13 aylık bebeğimizle umreye gidiyoruz bazı tereddutlerim vardı bu yazınızı okuyup sorularıma cevap buldum ve bunu yazmak istedim Allah razı olsun ve kutsal topraklara isteyen herkese Allah nasip etsin.. inşallah bizim paşamızda sizinki gibi uslu durur :)

    YanıtlaSil
  32. sayfanızı ilk ziyaretim.çok beğendim.allah ümrenizi kabul etsin,ümreye çocuğuyla gidecek olanlarada çok güzel bilgiler vermişsiniz .Allah razı olsun.sizi yakından da tanımak isterim.benim de yeni kurduğumuz bir sayfamız var ,denayimlerinizden faydalanmak isterim.teşekkürler.esin

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin