7 Eylül 2009 Pazartesi

Baklava Yufkası ile Börek

Baklava Yufkasi ile Borek

Baklava yufkası ile yapılan börekle ilk sevgili Bahanem Müge'deki harika çay saatimizde tanıştım. Normal yufkaya göre daha ince oluşu ve elbette nişasta ile açılmasının verdiği tatlılık bence böreğe inanılmaz lezzet katıyor! Böyle ağzınıza aldığınız ilk ısırıkta çıkan ses ve damağınızdaki tatlı tuzlu lezzet inanılmaz. Şuanda bu satırları yazarken ağzımdan akan suyu zor topluyorum inanın. Yani bence siz artık böreği sadece baklava yufkası ile yapın :) Ya da ben çok hamaratım derseniz kendinizde açabilirsiniz. Onun tadıda bir başka olur...

Sarıyer Böreği

Böreğin bu haliylede Canım Mügggeeeccciiim'in eşine düzenlediği doğum gününde tanıştım. Allahım bu Müge'ler yüzünden sanırım ben formumu asla koruyamayacağım :)) Hünerli Müggeecciim kıymalı böreği bu haliyle tam olarak Sarıyer Böreğine dönüştürmüştü. Ondan bir kaç kez yedim ama kendim yapmak ancak bu ramazana nasip oldu. Tabii bunun için yufkasınıda bizzati Müge bana kendi temin etti. Bak dedi en iyisi bu al bununla dene. Pişman olmazsın ;) Eee madem öyle gel böyle...

Malzemeler (1 standart fırın tepsisi börek için. 16 adet börek.)
  • 12 adet baklava yufkası
  • 1/2 kg kıyma
  • 2 baş kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü (sapları ayıklanmış 10 dakika kaynar suda bekletilmiş.)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Ayçiçek yağı
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu
Yapılışı
  1. Kuru soğanlar küçük küpler halinde doğrayın.
  2. Bir tencerede çok az yağ ile soğanlar yumuşayıp hafif renk değiştirine kadar kavurun.
  3. Kavrulan soğanlara kıymada ilave edilip kıyma kavrulana kadar iyice pişirin.
  4. Tuz, karabiber, kekik ve şeker ilave edilip karıştırın.
  5. Sıcak suda bekleyen kuş üzümleri süzün.
  6. Ocağın altını kapatıp kuş üzümlerini tencereye ilave edin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp soğuması için bir kenara alın.
  7. Tezgaha bir kat baklava yufkasını serin. Üzerine fırça yardımı ile nazikçe sıvıyağ sürün. Normal yufkaya göre epey ince olduğu için biraz hassas davranmakta fayda var. Sonra bir kat daha yufka koyun. Onuda yağlayın. Üçüncü katıda koyduktan sonra yağlamayın.
  8. Kıymalı harctan yufkanın üzerine yayın. Çok fazla harç kullanmanıza gerek yok ama genede elinizi korkak alıştırmayın. Aşağı yukarı 2 tahta kaşık kadar harç kullanabilirsiniz.
  9. Yufkayı uzun kenarından ne çok sıkı ne çok gevşek olmayacak şekilde nazikçe sarın. Tırtıklı bir bıçakla dört eşit parçaya kesin. Tepsiye dizin. Tepsiyi yağlamanıza gerek yok. Böreğin yağı yetiyor.
  10. Diğer yufkalar ve kalan harç için aynı adımları tekrar edin. (7-8-9.adımlar). Toplamda 16 adet börek elde etmiş olacaksınız. Bu da zaten bir tepsiyi dolduruyor.
  11. Böreklerin üzerine yumurta sarısını sürün. Çörek otu serpin. En az 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  12. Servisten 45 dakika önce 180 derece altüst ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun...

Peynirli Börek (1 standart fırın tepsisi için. 16 adet börek)

Ben böreği ilk yaptığımda kıymalı harcı az hazırlayınca ek olarak birde peynirli harç hazırladım. Bu şekilde bir taşla iki kuş bir tepside iki çeşit börek elde ettim. Ama şimdi size bir tepsilik malzeme yazıyorum. Siz gene kendinize göre miktarla oynayabilirsiniz.

Malzemeler
  • 12 adet baklava yufkası
  • 1 demet maydanoz
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • ayçiçek yağı
  • 1 yumurta sarısı
  • susam
Yapılışı
  1. Maydanozu incecik kıyın.
  2. Peynir, maydanoz ve zeytinyağı harmanlayın.
  3. Tezgaha bir adet baklava yufkasını serin. Ayçiçek yağı ile fırça yardımıyla yağlayın. Üzeriner bir kat daha yufka serin. Onuda yağlayın. Üzerine bir kat daha yufka serin bunu yağlamayın.
  4. Yufkanın uzun kenarına harçtan koyun. Uzun bir şerit halinde. Tamamına yaymayın.
  5. Harç koyduğunuz kenardan yufkayı ne çok sıkı ne çok gevşek sarın.
  6. Uzun ruloyu dört eşit parçaya kesin.
  7. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.
  8. En az 1 saat buzdolabında dinlendirin
  9. Servisten 45 dakika önce 180 derece altüst ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun...

28 yorum:

  1. Yasemin ya sularımı silemiyorum vallahi:)) Nasıl güzeller! Ellerine sağlık! Denemezsem çatlarım:)))

    YanıtlaSil
  2. Görüntü çok hoş insan dayanamıyacakmış gibi geliyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. CANIM BENİM SEN YAPĞARSINDA GUZEL OLMAZMI HİÇ NEFİS NEFİS ELLERİNE SAGLIK

    YanıtlaSil
  4. Yaseminciğim süper olmuş vallahi.Böyle oruç oruç insana yapılmaz ki bu :((
    Ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. OFFFFFFF....ÇITITR NEDE YENİR BU BÖREKLER...ELLERİNE SAĞLIK... KOLAY GELSİN...

    YanıtlaSil
  6. sevgili yasemin börekler harika görünüyor..eline sağlık..bende bu baklava yufkasını bir türlü deneyemeyenlerdenim henüz..tarifin altında çikolatalı hurmalı bademli börek gördüm ve ona vuruldum resmen:) acaba bu hurmalı börek baklava yufkasından yapılıp bayramda ikramlık olurmu sence? sevgilerr..(birde yufkanın markası nedir yazabilirmisin)

    YanıtlaSil
  7. selam beste, hurmali boregi normal yufka ile yaptim ben. Elbette baklava yufkasiylada olur ama bu sefer kat sayisini artirmak lazim. Normal yufkada bi o malzemede parcalanabilio baklava yufkasinda daha kolay yirtilir. Ama bayrma ikramligi olarak harika olur :D bende yazayim bunu bi kenara. Ben "YU-KA" marka kullandim yufkayi. gorusmek uzere...

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ; Hangi marka baklava yufkası kullanıyorsunuz paylaşır mısınız?. Ben istediğim neticeyi alamadım ve yufkaya bağlıyorum... Şimdiden teşekkürler..
    Şenay

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Senay hanim, ben "YU-KA" marka kullandim. Gercekten cok ta memnun kaldim. Isterseniz sizde bunu deneyin.. gorusmek uzere...

    YanıtlaSil
  10. İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-3-

    HAZIRLAYANLAR

    HTTP://PORSELENDEMLİK.BLOGCU.COM

    HTTP://GELİBOLU17.BLOGSPOT.COM

    HTTP://BİRDEMLİKSOHBET.COM

    6 EYLÜL 2009 - 19 EYLÜL 2009

    tarihleri arasında GELİBOLU17 yani ben,


    HTTP://GELİBOLU17-MİDEDENKALBE.BLOGSPOT.COM

    adresimde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacağım.
    her türlü yemek,çorba,tatlı,tuzlu iftar ve sahur için hazırladığınız tarifleri,
    sayfanızda yayınlayıp bana haber verirseniz,zevkle sayfamda yayınlayacağım...
    şimdiden katılımlarınıza çok teşekkür ediyorum...
    sevgiler

    Not: cboxa bırakılan mesajlar gözden kaçabileceği için,
    yoruma bırakmanız önerilir....
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. YASEMİNCİM BÖREĞİ ÇYLE GÜZEL ANLATMIŞSINKİ DENEMEYE KARAR VERDİM.HARİKA GÖRÜNÜYOR.ELLERİNE SAĞLIK.KEKCAFE

    YanıtlaSil
  12. Merhaba..

    Ne diyim ki.(

    Canım çekti oruçlu oruçlu..

    Yumuşacık görünüyor, ağızda eriyiverecemiş gibi..

    Ellerinize sağlık valla...

    YanıtlaSil
  13. Yaseminnn, kalan yufkaları nasıl muhafaza ediyorsun ? buzlukda tutuyorsan eğer takribi nekadar dayanıyor küflenmeden.

    YanıtlaSil
  14. A101 isimli markette Afillo marka baklava yufkasını kullanıyorum çok memnun kaldım , bende tavsiye ederim yasemincim.

    YanıtlaSil
  15. A101 isimli markette Afillo marka baklava yufkasını kullanıyorum çok memnun kaldım , bende tavsiye ederim yasemincim.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Mevsim, Ben kalan yufkayı buzluga değil buzdolabına hava almayacak şekilde agzını kapatıp kaldırdım. Zaten uzun bir sürede kalmasına izin vermeden hemen kullandım. Bir paket yufkadan 3 tepsi börek çıktı. Bir gun bir misafire diger gün baskasına yaparak 3-4 gün icerisinden tukettım.

    teşekkürler seblacım, Esra, Sevil, Müjde, gelincik, sehnaz ve papatya...

    tuku merhaba, dediğin markayı gorursem onuda deneyeceğim.. tesekkürler.

    YanıtlaSil
  17. yasemin hanım, cikolata icin verdiginiz yanıt icin tesekkurler...bugun boreginizi denedim.buzdolabındaki dinlenme asamasında kendisi. eminim guzel olacak.siz ve müge hanım yüzünden mutfaktan cıkamaz oldum...tarifleriniz harika... siz müge hanımın 2 katı kıyma kullanmıssınız. ben 250 gr kullandım ama biraz geldi gibi. limonlu revaniyi ne zaman yayınlayacaksınız... merakla bekliyorum... sevgiler

    YanıtlaSil
  18. merhaba; tarifiniz harika. misafirlerime yapmayı düşünüyorumda ben geceden yapıp buzdolabında bekletip sabah pişirsem nasıl olur acaba?

    YanıtlaSil
  19. merhaba isimsiz, geceden yapıp buzdolabına kaldırabilirsin. servisten öncede pişirirsin. hem daha çok dinlendikleri için daha güzel olurlar.. sorun olmaz :D ellerine sağlık şimdiden :D

    YanıtlaSil
  20. Yasemin hanım,baklava yufkasını tepsiye döşeyerek börek yaparsak,nasıl olur?Farklılık varsa yazarsanız sevinirim...

    YanıtlaSil
  21. Beautiful blog and nice recipes.
    I like.
    See soon

    YanıtlaSil
  22. yasemin hanım ben tepsiye döşeyerek yaptım bu yufkalardan böreği.harika oldu. paketin tamamını kullandım tepsiye döşemesi biraz sıkıcı ama değdi.aralarına yağ-yumurta-su karışlımı sürdüm.kıymalı yaptım.yiyenler bayıldı.

    YanıtlaSil
  23. Kuzen merhabalar varsovada yufka bulamıyorum gecenlerde ısvece gıtmıstım turk marketınden aldım eve geldım odana ne baklava yufkası haydııı ınternete gırıp arastırma yapayım derken pat oda ne kuzen ben sadece tatlı tarıfı yapıyorsun sanmıstım.neyse super bır tarıf acıklayıcı hayatında ılk defa yapan kısıler ıcın supeeer genelde ınternette cok yuzeysel oluyor asla benzemıyor bırazdan baslayacagım tesekkurler...

    YanıtlaSil
  24. merhaba...ilk defa deneyeceğim bana yufkanın markasını verebilir misiniz.tşk ederim....

    YanıtlaSil
  25. meraba bende ilk defa deniycem çok güzel gözüküyor

    YanıtlaSil
  26. merhaba bunu patatesli yapsakta bukadar güzel olurmu

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar ben SEYMEN marka yufka kullanarak yaptim enfes oldu yufkalarıda incecik cok memnunum açikcasi zaten uzun zamandir kullandigim ve onerdigim bir marka. Bildigim kadariylada Türkiye de yufkayi posete sokup satan ilk marka. Baklavalik yufkasi boregede geliyor citir citir oluyor. Cogu markette var Migros Metro Real Kipa bunlarda bulabilirsiniz. Tarifinde cok guzelmis canim yarin gunum var benimde bu saatlerde tarif arastiriyorum. Tarifini kesinlikle gunume yapicam Ellerine saglik

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin