19 Şubat 2009 Perşembe

Arpa Şehriye Çorbası

Arpa Sehriye Corbasi

En sıkışık zamanımda imdadıma yetişen çorbadır arpa şehriye çorbası, aynen tel şehriye çorbasının olduğu gibi. Ama bu başkadır, daha bir lezzetli sanki.. Hem öyle suyu kaçtı diye dert etmeye de gerek yok içine biraz kaşar rendesi üstüne de parmesan, al sana harika bir makarna.. Yani hertürlü lezzetle yenilebilen bir yemek. Üstelik paşam da ayrı bir seviyor bu çorbayı. Kocaman açıyor ağzını ben kaşığı götürdüğümde diğer yemeklerde sımsıkı kapandığını düşünürsek bu sevdiğini gösterir heralde :).

Malzemeler
  • 4 adet domatesin rendesi (Domates mevsiminde olmadığımızda Tat'ın şişedeki domates rendesini şiddetle tavsiye ederim. Harika ve taptaze lezzetli. Eğer hazır domates rendesi kullanacaksanız 1 su bardağı kadar kullanmanız yeterli)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 1,5 litre kaynar su
  • 1 su bardağı tavuk suyu (Eğer taze veya daha önce hazırlayıp dondurduğunuz tavuk suyu yoksa o zaman 1 adet tavuk bulyonda kullanabilirsiniz.)
  • Tuz
  • Süslemek için parmesan peyniri ya da kuru nane
Yapılışı
  1. Yağları çorba tenceresine koyup tereyağ eriyene kadar bekleyin.
  2. Domates rendesi ve salçayı tencereye koyup bir süre kavurun. Salçanın erimesi için az miktar kaynar su ilave edebilirsiniz. Önemli olan domates kokusunu epey ortaya çıkarmak ve domatesi biraz pişirmek.
  3. Kavrulan domateslerin üzerine kaynar suyu ve tavuk suyunu ilave edin. Bir süre kaynattıktan sonra arpa şehriyeleri ve tuzu ilave edin.
  4. Arpa şehriyeler iyice şişip yumuşadıktan sonra bir süre fazla suyun buharlaşması için bir iki taşım kaynatın. Sıcak servis edin.
Afiyet olsun...

39 yorum:

  1. Bende çok severim şehriye çorbasını. Ellerine sağlık çok nefis görünüyor.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Canım ne kadar leziz bir çorba olmuş ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık canım,sunumun da çok şık olmuş.afiyet olsun.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Benim oğluşum da bayılıyor şehriye çorbasına.Ellerine sağlık Yaseminciğim.
    Kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. ben de çok severim yasemincim ama bizim paşa maalesef ağzına sürme.o yüzden ne zamandır hiç yapmamışım.anneanneciğim çok yapar içine de tavuk koyar mis gibi,bi de limon sıktın mı ohhh yeme de yanında yat.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Şehriye çorbasını çok sevdiğimi söyleyemem, ama bu yaptığınız, kıvamıyla, rengiyle çok leziz geldi. Ben de deneyeceğim, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. mrb tarif icin tesekkürkler...ben bisey soracagım...ben sehriyeleri attıktan sonra hic karıstırmıyorum ve ocagın altı cok kısık oluyor...ama sehriyeler inanılmaz sekilde kırılıyor...cok lezzetli oluyor fakat görünüsü....yardımcı olursanız sevinirm...simdiden tesekkürler...
    marvel

    YanıtlaSil
  8. tesekkurler betul, derya, neslihan, mujde, adaş ve gulfem!

    selam marvel, acaba kullandigin arpa sehriye markasindan olabilirmi? diger bir secenekte teflon tencerede pisirmeyi dene, celikte degil.. benim su ana kadar hic karsilasmadigim sorun ki ben corba piserken karistiririmda..

    YanıtlaSil
  9. corbann tarifini okudum vede hemen kalktım yapmaya koyuldum gercekten cok lezetli oldu tarif için tesekkürler

    YanıtlaSil
  10. aradıgım tarif buydu annemde böyle yapar gerçek şehri çorbası budur işte

    YanıtlaSil
  11. seher
    ben de aynen bu şekilde yaparım arpa şehriye çorbasını ancak 2 su bardağı şehriye bana biraz çok geldi...

    YanıtlaSil
  12. bende yapmaya koylacagım bakalım dedıklerınız gıbı lezız olacakmı yaptıktan sonra tekrar yazacagım sızlere

    YanıtlaSil
  13. bende bugün arpa şehriyesi yaptım arkadaşlar inanın çok seviyorum buçorbayı yalnız ben pişirdikten sonra beş dakika dinlendiriyorum sonra bir kaseye yumurta kırıp iyice çırpıyorum çorbanın içine koyuyorum ve iyice karıştırıyorum süper oluyor denemenize tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  14. Senin tarifinle yaptım ama sanırım benimki daha güzel oldu :p

    YanıtlaSil
  15. selam tolga, inan yorumunu okuyunca cok icten bi sekilde gulumsedim.. sanirim aldigim en eglenceli ve samimi yorum buydu! afiyet olsun ellerine sagliiikk!

    YanıtlaSil
  16. dediğiniz tarifi uyguladım ve mükemmel lezzetli oldu çorbam.teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Selam ben aynur çorbanız harika çok kolay ve pratik bir tarif yalnız birşey rica ediyorum sizden domates kullanmadan sadece salçayla yapılan arpa şehriye çorbası tarifiniz varmı? Varsa yayınlarmısınız şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  18. MELİS:
    şu yorumdan sonra kalkıp direk yapıorum:)bayılırım bu çorbaya yalnız tArifi bnm yaptığımdan çok farklı bu yüzden dikkatimi çekti...umarım görünüşü kadar lezzetide ii olur,ağzımın suyu fena şekilde aktı hemen kalkıp yapmalıyım!weee son olarak ysemin hanım sizinde dediğiniz gibi;
    YAŞASIN YEMEK YEMEEEEEEEKKK!:)))

    YanıtlaSil
  19. resimdeki çok lezzetli görünüyor inşallah bende ona yakın bişeyler yapabilirim :) tarif için teşekürler

    Murat

    YanıtlaSil
  20. MRB... İşten yeni geldim annem evde yok:) Babam arpa sehriye çorbası yapabilir misin dedi? 10 yaşındaki kardeşimde internetten bu tarifi bulup bana getirdi. Şimdi kalkıp çorbayı yapıcam umarım güzel olur. Tşk ederim tarif için yasemin abla:) SELİN...

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar Yasemin Hanım.Ellerinize sağlık.Bugünkü nöbetimde( öğrenci evi nöbetçiliği :) ) tarifinizi uyguladım.Çok da güzel oldu.Tabi insan annesinin yemeklerine göre damak tadı şekilleniyor ama ben sizin tarifinizi de çok sevdim :) gerçi öğrenci evinde zeytinyağı,tereyağı gibi terimleri bilmiyoruz ama yine de çok güzel oldu :) tarifiniz ve emeğiniz için teşekkürler...BAHADIR

    YanıtlaSil
  22. Selam tarif için teşekkür ederim
    Bir bay olarak tarifinizi uyguladim
    Çok güzel oldu ancak 2 su bardağı arpa
    Şehriye yerine 1 su bardağı olmalıymış
    Benimki biraz pilava benzedi
    İsmail. Adiyaman

    YanıtlaSil
  23. o kadar suya o kadar şehriye ile yaptım özürler ama çorba değil pilav oldu :)ben ilk defa yaptım

    YanıtlaSil
  24. Merhaba ilk defa yaptım ben de bu çorbayı ama keşke yorumlara bakıp yapsaymışım çünkü bir çok kişinin dediği gibi şehriye çok geldi.yarısı kadar yeterli olurmuş.tarif yeniden düzenlenmeli bence.emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  26. elinize saglık güzel görünüyo bende çok seviyorum ve güzel bir çorba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatoş ve bugrası 9agustos 2012 saat 16.20 elinize saglık

      Sil
  27. Tarifi aynen yaptim ve çorba harika oldu, ancak arpa sehriyesini sizin verdiginiz ölçüden daha az koydum. Tadina doyamiyorum bu çorbanin.

    YanıtlaSil
  28. Tarif için çok teşekkürler...

    Geçenlerde bir kaç farklı arpa şehriye çorbası tarifini birleştirip yaptım. Aslında güzel oldu ama en çok sizin tarifiniz aklımda kalmış :) Şimdi domates rendesi ile yeniden denemeyi planlıyorum yukarıdaki tarifi yapıp bir de terbiye hazırlasam olur mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu corbaya terbiye gerekmio.. ama tabii sizin damak tadiniza kalmis isterseniz hazirlayabilirsiniz. ancak zaten domatesin kendine has eksiligi varken bide terbiye ile eksilik katmak cok olur gibime gelio..

      Sil
  29. 1 litre suya bir kase şehriye koydum ben, üstelik tavuk bulyon da yoktu evde, ona rağmen inanılmaz lezzetli oldu. 2 tabak yedim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  30. Bence çok güzel ben 12 yaşındayım annem şu an işte ve çorbamı yaptım yanınada salata. Bu arada yorumları okumasam kötü olacaktı teşekkürler ablalarımmm :)

    YanıtlaSil
  31. Az önce bu tarifi pisirdim. Ama tarifteki kadar arpa koyunca pilav oldu. Harç cok lezzetli ama tariftekinin yarisi kadar arpa konmali. Veya tarif guncellenmeli.

    YanıtlaSil
  32. Tarifi uyguladım, güzel bir çorba oldu. Son anda arkadaşım telefonda karabiber ve nane de koy mukemmel olur dedi. Ancak 1 çay kaşığı karabiber çok geldi sanırım. Acı oldu.
    Not: Tarifi şu farkla uyguladım. Bulyonu bir bardak kaynamış suda eritip kavrulmuş domatesin üzerine bosalttım. Ardından aynı bardakla 4 bardak daha kaynamış su ekledim. 3 çay kaşığı tuz attım. 2 Atabilirmişim çünkü domates salçasını yemek kaşığının 3/4'ü kadar koyup, kaşığın ucu ile azıcık da acı biber salcası koydum (bu salcanın tuzu vardır). Bu kaynamış sular da 15-20 sn kaynayınca 1 BARDAK arpa şehriye ekledim ve yaklaşık 15 dakika kaynattım (ara ara karıştırdım ki dibi yapışmasın) Herşeye rağmen, bu kadar uğraş boşa gitmedi. Yalnız yaşayan bir erkek olarak çok başarılı :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  33. Eşim okadar çok beyendiki çok teşekkür ederim canım

    YanıtlaSil
  34. bende arpa sehriye çorbasına bayılırım yaptım çok güzel oldu sağolun tşk

    YanıtlaSil
  35. Çok tesekkür ederim. Senin sayenden nihayet güzel yapmasini ögrendim.

    YanıtlaSil
  36. Uyguladığım domates çorbası tarifi dışarıdaler gibi olmadı. Acaba ilk yapışta beceremedim mi?

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin