24 Ocak 2009 Cumartesi

Portakallı Krem Karamelli Kek

Kudretullah

Misafirlerinize pasta yapmak istiyorsunuz, ama öyle krema ile süslemeden ya da şeker hamurundan anlamıyorsunuz. Ancak pastaneden pastada almak istemiyorsunuz. Ne yapacaksınız??? Krem karamelli kek yapacaksınız!!!! Kesinlikleee!!! Ve misafirleriniz dilim üzerine dilim isteyecekler.. Hatta benim gibi 4 günde 3 kere pişirmek durumunda kalacaksınız :))
Tadı inanılmaz lezzetli mutlaka deneyin, mutlaaaakkaaaaaa!!! Ben tarifi ilk Hatice'de gördüm. Hatice'nin tarifinden farklı olarak ben bol miktarda portakal kabuğu kullandım. Bu pastayı daha da harika yaptı!

Malzemeler
Karamel için:
  • 1/2 su bardağı şeker
Krema için:
  • 4 yumurta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 500 ml süt
  • 2 portakalın kabuğunun rendesi
Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 2 portakalın kabuğunun rendesi
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
Yapılışı
  1. Fırını 175 derecede ısıtın.
  2. Dibi kalın bir sos tenceresinde karamel için yarım su bardağı şekeri tamamen sıvılaşıp rengi dönene kadar eritin. Dikkat edin şeker çabuk yanar, onun için başından ayrılmayın.
  3. Karameli kalıba boşaltın. Kalıbı yağlamayın!. Kullanılacak kalıp kesinlikle kelepçeli kalıp veya silikon kalıp olmamalıdır. Teflon standard boylarda bir kek kalıbı yahut şık bir sunum için süslü teflon kek kalıbı olabilir.
  4. Krem karameli hazırlamak için; derin çelik veya cam karıştırma kabına, tüm malzemeleri koyun. Çırpma teliyle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Mikser kullanmanıza gerek yok. Zaten krema için yumurtaların çok fazla köpürmemesi gerekiyor. Bu yüzden çırpma teli yeterli olacaktır.
  5. Kek için başka bir derin çelik veya cam kasede önce yumurta ve şekeri iyice beyazlayıp kabarana kadar mikserle çırpın. Sonra sırasıyla vanilyayı, yağı ve sütü ilave edip yeniden çırpın. En son un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi ve kakaoyu ayrı bir kasede karıştırıp, çırpılmış yumurtaya 3 kerede ilave edin. Homojen olana kadar çırpın. Çok fazla çırpmanıza gerek yok.
  6. Karameli döktüğünüz kalıbınıza önce krema karışımını, onun üstünede kek karışımını boşaltın. Gördüğünüz görüntü sizi yanıltmasın. Piştiğinde mucizevi bir şekilde ayrılıyorlar :)
  7. Keki fırında benmari usulünde 40-45 dakika pişirin. (Benmari Yöntemi ile Pişirme: Kalıbı geniş ve derin bir tepsiye veya rosto kabına oturtun. Tepsinin içine kalıbın yarısından biraz daha yukarıya kadar gelecek şekilde kaynar su koyun).
  8. Piştiğini anlamak için kürdan ile test yapın. Keki piştiyse kremasıda pişmiştir. Fırından çıktıktan sonra oda ısısına gelmesini bekleyin. Sonra bir gece buzdolabında dinlendirin. Mutlaka soğuması ve dinlenmesi gerekiyor. Eğer aynı gün içinde servis edecekseniz o zaman en az 4 saat buzdolabında dinlendirin. (Servis yapana kadar pastayı kalıbında saklayın, buzdolabına kalıbıyla beraber kaldırın. Servis etmeden en az 30 dakika önce kalıbından servis tabağına ters çevirin. Bir sürede o şekilde buzdolabında bekletin. )
  9. Servis etmek için kalıbı servis tabağına ters çevirmeden önce bıçakla kekin kenarından geçin. Bir iki kere kabın tabanına vurun. Dilimleyerek servis edin. Arzu ederseniz çatalla dalın gitsin :))
Afiyet olsun...


Bu tarifle sevgili Hatice'nin ev sahipliğini yaptığı 41.Ye etkinliğine katılıyorum. Etkinliğin konusu portakal olunca tam da ona uygun bir tarif oldu. Kolay gelsin Hatice...










Güncelleme (27.10.2011): İnce düşünceli okurum Deniz'in uyarısıyla tarifin isminden "Kudretullah" kelimesini kaldırdım. Bu kelimenin manasının çok daha mühim olduğu ve elbette bir kekte kullanılmasının abes olacağını bana hatırlattığı için Deniz'e yeniden teşekkürler..

43 yorum:

  1. nasıl bir güzellik bu böyle...Hımm, tatmama gerek yok, eminim muhteşem lezzetli bir tatlı...Zaten hem lezzetini, hem yapımını öyle güzel anlatmışsınız ki,ne diyeyim ellerinize sağlık...
    En yakın zamanda denenmeli...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar... Ellerinize sağlık muhteşemm olmuş...

    YanıtlaSil
  3. Şimdi bundan tatmak lazım. Sen 4'lersin bu tarifi. Şaka değil, görüştüğümüzden en azınndan birdilim bekliyorum ajanım...

    YanıtlaSil
  4. canım hayran kalmamak mümkün değil.çok çok güzel görünyor.mutlaka denemeliyim.ellerine sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Canım süper bir görüntü aramızda kalsın haticeninkinden daha güzel görünüyor.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Yaseminciğim,bende denemiştim bu tarifi ama portakallısını denemeliyim.Dediğin gibi sık sık pişen bir tarif bizdede, ellerine sağlk,sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  7. Canımm muhteşem bir lezzet bu ellerine sağlık görüntü ve sunumda süper harikasın öptüm...

    YanıtlaSil
  8. Bu tarifi ben de not etmiştim ama daha denemek kısmet olmadı.Portakal eminim daha da lezzetli kılmıştır.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık nefisss olmuş gerçekten,
    sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize saglik nefis bir görüntü,uzun zamandir bende denemek istiyorum bu tarifi ama kismet olmadi simdiye dek:(( ne cok sey kacirmisim...

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Yasemin, Anlatım süper mest ediyorsun beni. İşten koşup gidip yapasım geliyor her tarifi:)

    YanıtlaSil
  12. Yaa ne kadar güzel görünüyor. Tadınıda öyle merak ediyorumki. En yakın zamanda denemek istiyorum. Ellerinize sağlık.
    http://sedeflitarifler.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  13. ufff çok merak ediyorum valla.fotoğaf da öyle cezbedici ki yapmak gerek en yakın zamanda.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. adaşım perşembe günü doğumgünüm ve yeni haber aldım ki maaile bana geleceklermiş kutlamaya.ben de bu yıl pasta istemiyordum zaten,bu keki yapayım diyorum çok da şık aynen pasta gibi.
    sorum var sana,servis edene kadar buzdolabında mı durmalı bu kek,dışardı durmaz mı? şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. tarifin çok güzel...çokta güzel görünüyor...ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  16. herbişiii yaptığı gibi, bunuda muhteşem yapmıştı canım bebishim. benim gibi pasta sevmeyen birisi bile enfes portakal aromasına hayran kaldı.Ellerine sağlık bebishhhhhh

    YanıtlaSil
  17. Kesinlikle ve kesinlikle denenmeli. Tadına bakıldı ve tam not aldı. Gerçekten ellerine sağlık Ajanım...

    YanıtlaSil
  18. Kesinlikle ve kesinlikle denenmeli. Tadına bakıldı ve tam not aldı. Gerçekten ellerine sağlık Ajanım...

    YanıtlaSil
  19. lutfen zamanında gor mesajımı
    acaba bir gece buzdolabında kek kalıbında bekletmeli yoksa kalıptan çıkarsam mı?

    YanıtlaSil
  20. yasemincim dun aksam senden cevap alamayınca ben de portakal ağacına bakındım ve cevabı aldım.kalıptan çıkarmadım henuz,yarın gelecek misafirlerim insallah son anda husran olmaz.ilgine tesekkurler bu arada inanılmaz merakla bekliyorum sonucu.mutlaka paylaşacağım blogda
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  21. harika görünüyor , bende hemen deneyeceğim..tabakta çok yakışmış resme, ellerine sağlık.. sevgilerimle

    YanıtlaSil
  22. guzel yorumlariniz icin cok cok tesekkurler arkadaslar!!

    ajanim sana ayrica tesekkur :) bu arada bi dahakine tam olmasi gerektii gibi yapimde bide ole dene ;) optummmmmmmmmmmmmmm...

    Bebiiisshh!!! mucks! canim bebissh!

    YanıtlaSil
  23. merhabalar, ben daha önce bu pastayı teflon kalıpta yaptım. harika olmuştu ama bu kez silikon kalıpta denedim, kreması sulu olup kekin ustune dokuldu. silikon kalıptan mı kaynaklandı yoksa ben bır yerlede hata mı yaptım bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  24. ela hanım merhaba, bu tarif icin silikon kalip kullanilmamasini oneririm. krem karamel silikon kalipta pisecek tarzda bisey degil diye dusunuyorum. bence sorun kullandiginiz kalipta. hatirlatmaniz iyi oldu. yaziya kalipla ilgili detayli bilgiyi ekledim. tesekkurler...

    YanıtlaSil
  25. umarım yorumumu cevaplandırırsınız çünkü tarifin üzerinden baya zaman gecmiş ben henüz denedim, tadı güzel ama benim sorum şu: krem karamel kısmı aynı delik delik peynir gibi oldu sallam sullam bi garip oldu yani, nedendir ki? kıvamlı olmadı. misafire yapmaya cesaret edemeyeceğim galiba, nerde hata yaptımki? cevaplandırabilirmisiniz? iyi çalısmalar...

    YanıtlaSil
  26. merhaba Isimsiz, uzulerek bu sekilde hitap ediyorum cunku isminizi yazmamissiniz.
    simdi krem karamelin goz goz olma sebebi cirparken icine cok hava girmesinden. ben tarifimdede elektrikli cirpici yerine tel cirpici kullanmanizi onermistim. eger krem karameliniz cok kopurduyse bu sekilde delik delik olur. cirptiktan sonra baktiniz kopurdu, bi sure birakin dinlensin kendine gelir. o sekilde denemenizi oneririm bi kerede, ben kac sefer yaptiysam hic cok delik sorunu yasamadim. sonucu bekliyorum, gorusmek uzere...

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Yasemin Hanım,

    Havuçlu Kek tarifi sayesinde sitenizle tanıştım. O günden beri sitenizi büyük bir beğeni ile izliyorum.Havuçlu kek için yakında bir dükkan açacağım (şaka çok beğenildiğini ifade etmek için).Kudretullah tarifini dün gece denedim (şu anda saat tam 1.11 olduğu için).Bu gün inşallah herhangi bir kazaya uğramadan sizin önerilerinize uyarak açılış yapacağım. Misafirlerin izlenimlerini size aktarırım. Ancak, tarifinizde yeralan kek bölümünde portakal kabuğu rendesine rastlayamadım. Sonra hangi aşamada konduğuna Hatice Hanımın sitesinden baktım.İlave ederseniz sevinirim. Başarılarınızın sürekli olması dileğiyle,sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Oznur Hanım, gecenin bu saatinde yorumunuz okudum yuzumde kocaman bir gulumsemeyle uyuyacagim simdi.. cok tesekkurler!
    dikkatiniz uzerine tarifte duzeltme yaptim. keke kuru malzemelerle beraber ekliyorsunuz portakal kabugu rendesini. sonucu sabirsizlikla bekliyorum.. insallah istediginiz sonucu alirsiniz!! gorusmek uzere...

    YanıtlaSil
  29. Sevgili Yasemin Hanım,
    Yorumun nerede olduğunu bulamadığım için ancak bugün yazabiliyorum. İlk denememe rağmen sizin resimdekinin aynısı oldu, anlayacağınız çok güzel oldu. Bunda en büyük etken sizin tüm ayrıntının yeraldığı güzel anlatımınız. Size çok teşekkür ederim. Tariflerinizi bizimle paylaştığınız için.Bu kapsamda, şimdiden yeni yılınızı kutlar,herşeyin ailenizle birlikte gönlünüzce gerçekleşmesini dilerim.İyi geceler. Melekler sizi korusun.Sevgiler. Öznur

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Oznur, nekadar guzel kelimeler bunlar. cok mahcup oldum! Ellerine saglik! dilerim sayfamdan uyguladigin her tarifte ayni mutlu neticeyi alirsin. ve tabiki bunu benimle paylasip beni mutlu edersin! yeniden tesekkurler..

    gorusmek uzere....

    YanıtlaSil
  31. Tarifi not aldım. Harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  32. Merhaba tarif gerçekten muhteşem görünüyor
    Bakmakla yetinmedim bir de yaptım şu an fırında kremanın üzerine kek karışımı kouyduktan sonra oluşan görüntü ürkütücüydü:) Şimdi bunlar cidden birbirinden ayrılcakmı daha çok deniz üstünde adacıklar gibi duruyodu orantılı dağıtmaya çalıştım kek karışımını ama sonucunu henüz tahmin edemiyorum
    Heyecanla bekliyorum bakalım bir de umarım tepsinin dibindeki su biraz buharlaşır zira o fırından nasıl çıkarırım hiç bi fikrim yok
    Sonucu alıncada tekrar yazacağım:)
    Dilek

    YanıtlaSil
  33. merhaba Dilek, telaşlanma o görüntü normale dönecek. Ancak piştiğinden emin olmak için kürdan testini unutma.. kürdan temiz çıkmalı kek kısmından.. ve kalıbıyla bir gece buzdolabında dinlendirdikten sonra servisten önce tabağa çıkar. gerçi tarifte yazdım ama genede hatırlatiim dedim.. sonuç hakkındaki yorumunu sabırsızlıkla bekliyorum :) görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  34. Görüntü gerçekten normale döndü ilginç bi deneyimdi
    Krema kısmı da kek kısmıda ama özellikle keki enfes ben bu tabloyu yakalayamam diyodum ama birebir aynı:)
    Tarif için teşekkürler:)
    Dilek

    YanıtlaSil
  35. Merhaba Yasemin hanım.
    Öncelikle tarif için teşekkür ederim.
    başta ''acaba gerçekten ayrılacak mı bu malzemeler ?'' diye teredüte düştüysem de, gerçekten harika bir kek oldu.
    Şu an buzdolabında beklemeye alındı... birazdan afiyetle yemeyi umuyoruz (:

    Sevgiler.

    www.edatanses.com

    YanıtlaSil
  36. yasemin hanım umarım çabuk cevaplarsınız ben karemelize ettiğim şekeri kalıba döktükten sonra diğer işleme geçtim ancak bu arada kalıptaki şeker dondu buzdolabına atıcam birazdan sorum şu acaba buzdolabında şeker yine donup kalıptan çıkarmak zorlaşıyor mu hatice hanımın sitesinde yorum yapanlar biraz ocakta tuttum falan demiş gerek var mı bunu yapmaya cevaplarsanız çok sevinirim iyi akşamlar...

    YanıtlaSil
  37. selam yasemin, sen cabuk cevaplarsiniz dedin ama benim en cabugum bu oldu :( cok ozur dilerim.. karamel pastayi ters cevirdiginde kolaylik dokuluyor. ben simdiye kadar hic sorun yasamadim. ya da isitma geregi gormedim. isitilmasinin sebebi kaliptan kolay cikarmak ve tum karamelin dokulmesini saglamak. ama sen teflon standard bi kek kalibi kullanirsan sorun yasiyacagini sanmiyorum.. ki umarim yasamamissindir.. gorusmek uzere..

    YanıtlaSil
  38. merhaba yasemin hanım, olsun canınız sağolsun ben biraz ısıttım altını çok güzel görünüyordu resimdekinin aynı:D yiyen herkes çooook beğendi hatta kardeşim bu beni kesmedi bir dilim daha ver ama büyük olsun dedi çok teşekkür ederim bir dahaki sefere ısıtmam çünkü gerek yok gerçekten biz bayıldık verdim onlara da adresinizi...

    YanıtlaSil
  39. Yasemin hanım merhaba öncelikle bu güzel tariflerinizi bizlerle paylaştığınız için size çok teşekkür ederim.Bloğunuzu yakından takip ediyorum.Tariflerinizi sık sık deniyorum.Geçen hafta gelicek olan misafirlerime ne yapsam ne yapsam diye düşünürken bu tarif beni büyüledi açıkçası gelicek misafirlerim krem karameli çok sevdiklerinden hiç düşünmeden yapmaya karar verdim.İyi ki de yapmışım.Çok beğenildi tarifi misafirlerimle paylaştım.Yüzümde kocaman bir tebessümle evimden uğurladım.Bende yeni yeni blog yazmaya yemeklerimi paylaşmaya başladım.Henüz çırağım tabi ki ama ilerlemeye çalışıyorum.Kendinize iyi bakın.
    İzmir'den sevgilerle...

    YanıtlaSil
  40. Nihayet denedim, çok güzel anlatmışsınız tarifi, insan yaparken hiç zorlanmıyor. Çok da güzeldi, herkes gönül rahatlığı ile deneyebilir.

    YanıtlaSil
  41. merhabalar
    birkaç gündür sitenizdeki tarifler harika ellerinize sağlık çok güzel bir enerjiniz var, site çok sevimli ve sıcak..
    sitedeki tariflerden birinde kudretullah ismini gördüm, önce tarifi veren kişinin adı sandım..
    İnternette aradım böyle bir blogger mi var acaba diye.. Ne yazık ki bir keke bu ismin verildiğini gördüm.
    Kaldı ki bu manadaki bir kelime insana dahi isim olarak verilemez.
    Allahu tealanın zati ve subuti sıfat ve kudretine dair tanımlamalar kendine mahsustur.

    Elbette keke bu ismi verenin siz olmadığınızı biliyorum.
    Kudretullah allahu tealanın sahip olduğu güç, allahın sonsuz gücü demektir böyle bir isim ne insanlara ne de keklere kat'a verilemez bu konuda hassasiyet göstermenizi bekliyorum
    bilmeden şirke girmek, haddi aşanlardan olmamak adına keke başka bir isim versek olmaz mı acaba?İnanın bir müslüman olarak beni yaraladı bu keke verilen isim, samimiyetinize güvenerek sizden rica ediyorum Çok teşekkürler
    selamlar Deniz

    YanıtlaSil
  42. Sevgili Deniz,

    ince dusuncen ve nazik uyarin icin tesekkurler. şirkin en tehlikelisi farkında varmadan yaptıklarımız değil mi? hemen değiştiriyorum.. Allah razı olsun..

    Yasemin

    YanıtlaSil
  43. Dun gece bi gayret pisirdik dolapta dinleniyor, heyecanla beklemekteyiz :)
    Insan yiyecek icin heyecanlanir mi? Heyecanlaniyoruz iste :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin