5 Mayıs 2008 Pazartesi

Kahveli Krem Karamel

Kahveli Krem Karamel by Yasemin Mutfakta
Krem karamel dünyamın tamamen değiştiğini itiraf etmeliyim. Küçükken hiç sevmediğim tatlıyı zamanla sevmiştim. Ama şimdi aşık oldum denilebilir. Bir lezzetin içine kahve girince onun lezzetine lezzet katıldığını hep söylerim işte bu da bunun en büyük kanıtı. İnsanı krem karamelde rahatsız eden en önemli unsur genellikle yumurta kokusu ve tadı oluyor. Kahve bu koku ve tadı o kadar güzel bastırıyor ki apayrı bir lezzet oluyor. Yani şurda yazarken bile ağzımın sularını toparlıyamıyorum.. Eşim, annem bu lezzetin fanatiklerinden. Biz oğlana bakarız sen yeterki bize krem karamel yap diyorlar :))) He he :)) Neyse sanırım biraz ifade edebildim tadını artık bundan sonrasını denemek size kalmış. Tarif bu aralar en favori kitabım "Dünyanın En Güzel Tatlıları" kitabından.

Malzemeler
  • 2,5 su bardağı (600 ml) süt
  • 3 yemek kaşığı (45 gr) toz hazır kahve (Ben starbucks ethiopia sidamo bold kullandım)
  • 1/4 su bardağı (50 gr) toz şeker
  • 4 yumurta
  • 4 yumurta sarısı (kalan beyazlarla harika bezeler hazırladım onlarda gelecek ;))
karamel sos için
  • 3/4 su bardağı (150 gr) toz şeker
  • 4 yemek kaşığı (60 ml) su
Yapılışı
  1. Öncelikle sufle kaplarınızı hazırlayın. 6 tane kap yeterli oluyor. Çok kalın olmayan ince krem karameller oluşturmak isterseniz büyük sufle kapları daha kalın küçük krem karameller içinse küçük kaplar kullanabilirsiniz. Ya da porsiyon olarak değil geniş bir borcamda büyük bir pasta gibide hazırlayabilirsiniz.
  2. Karamel sosunu hazırlamak için bir sos tenceresinde şeker ve suyu koyun. Hiç karıştırmadan şekerin erimesini bekleyin. Şeker tamamen eriyince biraz karıştırıp şekerin karamelize olmasını sağlayın. Dikkat edin şeker çabuk yanar. O yüzden tencerenin başından ayrılmayın. Şeker renk değiştirince karamelleşmiş demektir. Hemen ocaktan alıp kaplarınıza paylaştırın. Kaplara değer değmez şeker soğuyup katılaşır onun için bu işlemi hızlı yapmanızda fayda var. Dikkat edin ısınmış şeker çok yanıcıdır.
  3. Kremi hazırlamak için önce bir sos tenceresinde sütü ısıtın. Kaynamaya başlayınca içine kahveyi ilave edin. Beş dakika kahvenin iyice karışmasını bekleyin. Kahveli sütü süzerek başka bir kaba aktarın.
  4. Şeker, yumurta ve yumurta sarılarını iyice çırpın. Kahveli sütüde karışıma ilave edip çırpmaya devam edin. Şimdi burda çok önemli bir uyarı. Tüm karışım çırpıldıktan sonra inanılmaz derece köpürüyor. Eğer kitapta dediği gibi hemen kalıplara dökerseniz döktüğünüz sadece köpük oluyor. Ben ilk yaptığımda o hataya düştüm :) Onun için karışımı hazırladıktan sonra bir süre dinlenmeye bırakın. Bu sırada dağılan mutfağı toplayabilirsiniz mesela :) Aşağı yukarı 10-15 dakika sürüyor köpüğün toparlanması.
  5. Karışımı beklettikten sonra üzerinde bir miktar köpük kalıyor. Onu kaşıkla alıp atabilirsiniz. Sıvı haldeki karışımı kalıplara boşaltın.
  6. Fırını 160 derecede ısıtın. Kalıpları derin bir fırın tepsisine koyun. Taşıması kolay olsun diye önce tepsiyi fırına sürün. Fırın tepsisine kalıpların yarısından fazlasına denk gelecek şekilde sıcak su koyun. 30-35 dakika pişirin. Piştiğini anlamak için ortasına bıçak batırın temizse tamamdır ;)
  7. Servis etmeden önce en az 3 saat buzdolabında bekletin ki buzz gibi soğusunlar :). Servis için kenarlarından bıçakla geçerek kalıptan ayrılmasını sağlayın sonra tabakla kabın üzerini kapatın ve ters çevirin. Ta da karşınız harika kahveli krem karamel :)
Afiyet olsun...

NOT: krem karamelin yanındaki çiçek anneciğimin fikri :)

12 yorum:

  1. nefis görunuyor ellerine sağlık sevgiler iyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
  2. ilk anneler gunumuz kutlu olsun yasemincim :)

    YanıtlaSil
  3. Yaseminciğim anneler günün kutlu olsun. Minik paşanla beraber daha nice özel ve güzel paylaşımlara inşallah. :)

    YanıtlaSil
  4. ilk anneler gununu kutlarim canim annecigininde tabii krem karamel nefis cig kofteye az daha sabret oglustan kiymetli degil ya ;)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Arkadaşım…
    Uzun zamandır aklımda olan ama bir türlü vakit bulupta hayata geçiremediğim KAHVALTI ŞENLİĞİ etkinliğimi başlatmak istiyorum. Artık yaz yavaş yavaş gelirken, güneş o güzel yüzünü bize göstermeye başladı. Güneşi görüpte pazar kahvaltılarını bir şölen haline getirmezmiyiz ?? Tabiki getiririz. İşte bu etkinliğin amacı da bu. Çiçeklerle dolu bahçe ve balkonlarımızda bütün aile bireylerinin toplandığı bir günde kahvaltı masalarımızı şenlendirecek alternatifleri bu sayfada paylaşmak istiyorum. Dilediğin herşey örneğin; Omlet çeşitleri, şarküteri çeşitlerinin sunum ve hazırlanışı, kolay börekler, kanepeler, kahvaltı tabakları aklınıza gelebilecek herşeyi benimle paylaşabilirsin. Etkinliğim 14 mayıs ta başlıyor bitiş tarihi ise 8 haziran. Bugün den itibaren mail adresime tarifini gönderebilirsin. Bu aralıkta mutfaktayim10@hotmail.com adresime göndereceğin mailine isim, blog ismi, şehir/Ülke ve tarif adıyla birlikte mail atmanı rica ediyorum. Atacağın mail o güzel sayfana uğrayıp harika tarif ve resmini alıp kendi sayfamda yayınlamama sebep olacak. Katılımını bekliyor ve kolaylıklar diliyorum :)

    Bu arada sayfamın sağ üst köşesinde göreceğin KAHVALTI ŞENLİĞİ isimli bannerı da sayfanda görmek beni onurlandıracaktır.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Anneler günün kutlu olsun :) Çok güzel olmuş gerçekten tatlın, deniycem. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  7. afiyetler olsun banu sana iyi haftalar :) malum hafta sonu gecti :D

    lamacim aynen!!

    gannecim aynen :D

    ninocum sabretmekten sistim :D ama olsun sabra devam :D

    merhaba mutfaktaki arkadasim insallah diyorum ...

    istiridyecim afiyetler olsun denediginde haber et bakalim :D

    YanıtlaSil
  8. merhabalar... Ellerinize sağlık. Muhteşem görünüyor...

    YanıtlaSil
  9. afiyetler olsun meyve sepeti :)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,


    Kahveli lezzetlere bayılan birisi olarak görüntü beni kendine hayran bıraktı.



    sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Kahveli tatlıları çok severim, aslında tam bir kahvekoliğim..:)

    Tatlınızı en kısa zamanda denemek isterim..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. denediginizde haber ederseniz memnun olurum.. ellerinize saglik simdiden..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin