7 Şubat 2008 Perşembe

Kısır

Kisir by Yasemin Mutfakta
Ne kadar tuhaf dimi? Benim gibi yemek blogu sahibi biri ilk defa kısır yapmış. Valla aslında buda benim ne kadar acemi olduğumun ispatı. Şimdi benim canım oğlumun gelmesine şurda bir haftadan az bir zaman kaldı. Yani normal doğum istediğim için her anda gelebilir. Ama doktorun dediğine göre bizimkinin keyfi iyi bir hafta daha bekleyecek :) Hayırlısı artık..
Canım oğluma bir hoşgelesin partisi yapınca menüde kısırın olmazsa olmaz olduğuna karar vermiştik hünerli bayanım Müge ile.. E haliyle bu kısır yapma işide bana düştü. Ve sanki çok biliyormuş gibi aaa ben yaparım canım ne var dedim. Bizim partidekiler sofrada ilk kısırın tadına bakıpta aa ne güzel olmuş dediklerinde ilk defa yaptığımı itiraf ettim. Halen inanmamakta direnselerde arkadaşlar ben gerçekten ilk defa kısır yaptımmmm :). İşte size acemi kısırcının tarifi...

Malzemeler
  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 5 yaprak kıvırcık marul
  • 2 adet sivri biber
  • tuz, karabiber
  • nar ekşisi
  • zeytinyağ
Yapılışı
  1. Genişçe bir kaseye bulguru koyun. Ayrı bir kapta salçalarla beraber kaynar suyu karıştırın. Salçalar iyice erisin. Salçalı suyu bulgurun üzerine dökün. Çok fazla ezmeden hafifçe karıştırın. Amaç bulgurun her noktasına suyun ulaşması. Sonra kabın üzerini daha geniş bir tabakla örterek bulgurun şişmesine ve dinlenmesine izin verin.
  2. Bu arada marulu ve biberi küçük küçük doğrayın. Bir tarafa ayırın. Şimdi tüm kısır tariflerinin aksine benim kısırımda soğan yok. Ben hamileliğimin başından beri soğan yiyemediğim için kısırımıda koymadım. Arzu ederseniz 2 dal kadar taze soğanı küçük küçük doğrayıp yeşilliklere karıştırabilirsiniz.
  3. Kısırını sosunu tamamen göz kararı hazırladım. Ekşiyi ne kadar sevdiğinize göre değişen birşey çünkü. Ama size yinede aşağı yukarı söyliyeyim. 1 fincan kadar nar ekşisi, 1 fincan kadar zeytinyağ. Tuz ve biber. Hepsini iyice karıştırdım.
  4. Bu arada iyice şişen ve tüm suyunu çekmiş olan bulgur kasesini alın. Ben aşağı yukarı 30-45 dakika beklettim bulguru. Böylece iyice sıvıları özümsemiş ve dinlenmiş oldu.
  5. Bulgura yeşilliği ve sosuda ilave edip çok ezmeden geniş bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Tadına bakıp sosun miktarı yeterli geldiyse servise hazırdır. Yoksa arzuya göre zeytinyağ veya nar ekşisini artırabilirsiniz..
Afiyet olsun..

13 yorum:

  1. Her gün yesem bıkmam kısırdan, çook severim. Piknikte ayşeme yaptırmıstım, tukkana giderkende tütüye. Bilmeyen yok benim kısır aşkımı:))
    Seninkide ilk milk ama süperdi minik kuşum, yemeye doyamadım. Kısır yapışımız da çok benziyor birbirine:) Kardeşmiyiz neyiz biz bilmemki? :)
    Ellerine sağlık bi denem.

    YanıtlaSil
  2. Ben de hiç kısır yapmadım...Bunu denemeli :))

    YanıtlaSil
  3. Sen yaparsın da güzel olmaz mı canım:) Demek 1 hafta kaldı:) Çok heyecanlı! İnşallah Sencer'in haberini okuyacağız buradan:) Kısır benim de favorimdir:) Misafirlerime sık sık yaparım. Ellerine sağlık! Güzel haberlerle buluşmak dileğiyle:) Öptüm:)

    YanıtlaSil
  4. HIMMMM NEFİS OLMUŞ... KISIRA DAYANAMAYANLARDAN BİRİ DE BENİM. ELLERİNE SAĞLIK YASEMİNCİĞİM... SAĞLIKLA BEBEĞİNİ KUCAKLAMAN DİLEĞİYLE... SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  5. Yasemincim inan bende kısır yapmayı hiç denemedim ama zor olmasa gerek..Sitende görünce canım çekti şöyle nar ekşili nefis olurdu..Ellerine sağlık..

    www.hayatintatlari.com/forum

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Yasemin hanim sanirim Sencer bebek dunyaya gelmis hayirli olsun allah anali babali buyutsun :)

    YanıtlaSil
  7. Yasemin hayırlı olsun bebeciğin! Simdi kisa bir ziyaretine geldin, yeni yazini ekler eklemez buradayim..
    Allah anali babali buyutsun..tütühü...
    sevgilerle

    YanıtlaSil
  8. Yasemin'ciğim biraz önce Pınar'ın sayfasından öğrendim Sencer'in dünyaya geldiğini.Allah sağlıklı uzun ömürler versin.Seni ve eşini tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  9. Canım demek geldi Sencer:))) Aramıza hoşgeldin Sencer! Çok şanslısın çok sıcak, güzel ve de hamarat bir annen var! Allah analı babalı büyütsün inşallah! Dört gözle fotosunu bekliyorum! Eşini de seni de tebrik ederim Yasemincim!

    YanıtlaSil
  10. Selamlar canım bebeğin hayırlı olsun.Analı babalı büyüsün.

    çok tatlıdır şimdi.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Hayirli olsun Yasemin!
    Bizim bebislerin 40'lari karisacak ne guzel :)
    Allah saglikli mutlu guzel bir omur versin insallah.
    Lohusaligin ve tembelligin tadini cikar ;)

    YanıtlaSil
  12. Canım,
    güle güle büyüt yavrunu, hayırlı olsun. sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Kısır en sevdiğim yemekler arasında, bu tarifnizi mutlaka deneyeceğim, paylaşım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin