Ailemizin değerli ustası Kadim Usta'dan size sık sık bahsettim heralde. Eee nihayet tariflerinide yayınlamaya sıra geldi. "2009 Iftar Daveti 2 Hazırlık" yazıma yoruma bırakan sevgili İsimsiz arkadaşımızın çooookkk rica etmesine dayanamayıp ilk kadınbudu köfte ile başlamak istiyorum :) Yalnız hazır yeri gelmişken bir kere daha hatırlatmam da fayda var, arkadaşlar lütfen yorumlarınızı isimsiz bırakmayın. Size bu şekilde hitap etmek gerçekten çok anlamsız geliyor bana. Yorum bırakmak için illaki kullanıcı adı almanıza gerek yok elbette isimsiz seçeneğini seçebilirsiniz. Ancak yorumunuzu yazdıktan sonra sonuna isminizide yazarsanız çoook makbule geçer :).
Kadınbudu köfte bizim ailede çok sevilir. Hemen hemen her davetin muhakkak ikramlığıdır. Ancak henüz evde kimsenin bunu yaptığı görülmemiştir. Kadim usta aranır sipariş verilir :) Böylece her davetin baştacı hem soğuk hem sıcak tüketilebilen lezzetli köfteler sofralarımızı süsler.
Ben aldığım tarifleri kendim denemeden sayfamda yayınlamıyorum. Bu benim ilk günden beri en genel prensibim. Paylaştığım tarifleri bizzati kendim yapmış olmam lazım. Ama bu seferlik sayfamda bir ilk olarak bende kendim yapmadan size Kadim Usta'nın ağzından tarifi veriyorum. Ancak en kısa zamanda kendimde deneyip deneyimlerimi paylaşacağım.
Malzemeler
- 1 bardak pirinç
- 1 kg köftelik kıyma
- 2 baş kuru soğan
- 1 demet dereotu
- 1 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kuru kekik
- 1 çorba kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 2 veya 3 yumurta (kıvamına göre)
- tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
Kızartmak için
- Un
- Yumurta
- Ayçiçek yağı
Yapılışı
- Pirinçleri az suda haşlayıp suyunu süzün. Kenara alın.
- Soğanları küçük küpler halinde doğrayıp kıyma ile beraber tencerede kavurun. Kavrulan kıymanın yağı süzülmesi için süzgece koyup kenara ayırın.
- Maydanoz ve dereotunu incecik kıyın.
- Tüm malzemeyi geniş bir kapta karıştırın. Yoğurun. 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
- Dinlenen karışımı oval şekilde yuvarlayın.
- Geniş bir tabağa un koyun. Başka bir tabağada yumurta kırın. (Burdaki miktarları köfteleri buladıkça ayarlayabilirsiniz)
- Köfteleri önce una sonra yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın.
Afiyet olsun..
NOT: (16.Eylül.2009) Arkadaşlar tarifi denedim. Dolapta dinlendirdikten sonra şekil vermek daha kolay oluyor. Ben yarım ölçüde 2 yumurta kullandım. Ama yumurtalarım küçüktü. Orta boy yumurta veya büyük boy yumurta kullandığınızda tam ölçüde sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum.
Kadim Usta'ya neden kıymanın tamamını pişirdiğimizi sordum. Cevabını aynen iletiyorum; Tamamen pişen kıyma ile yapılan köfteler kızardıklarında daha az yağ çekiyor ayrıca içleri kırmızı kırmızı kalmıyor. Bizzat test ettim onayladım, yorumlarda deneyen varsa diye yorum bırakan arkadaş umarım benim denemiş olmam size yeterli gelmiştir.
NOT: (16.Eylül.2009) Arkadaşlar tarifi denedim. Dolapta dinlendirdikten sonra şekil vermek daha kolay oluyor. Ben yarım ölçüde 2 yumurta kullandım. Ama yumurtalarım küçüktü. Orta boy yumurta veya büyük boy yumurta kullandığınızda tam ölçüde sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum.
Kadim Usta'ya neden kıymanın tamamını pişirdiğimizi sordum. Cevabını aynen iletiyorum; Tamamen pişen kıyma ile yapılan köfteler kızardıklarında daha az yağ çekiyor ayrıca içleri kırmızı kırmızı kalmıyor. Bizzat test ettim onayladım, yorumlarda deneyen varsa diye yorum bırakan arkadaş umarım benim denemiş olmam size yeterli gelmiştir.
HARİKA GÖRÜNÜYOR. ELLERİNE SAĞLIK. SEVGİLER...
YanıtlaSilHiç denemedim, bizim evde eskidende pek yapılmazdı nedendir bilmem, bende pek düşkün değilim bu yüzden..
YanıtlaSilEllerine sağlık ustanın. Denersem bu tarifi denerim artık :)
sevgiler
köfteler süpper.
YanıtlaSilkadim ustanın tüm tariflerini sabırsızlıkla bekliyoruz.bizi bu tatlardan mahrum bırakmayın lütfen.
süeda
ricamı dikkate alıp yayınladığınız için çok teşekkürederim.beni nasıl memnun ettiniz bilemezsiniz.bu arada ismimi yazmayı unutmuştum ismim esra.yenden çok teşekkürler=)
YanıtlaSilannem dıyo kızım bana tarıf bul bende hemen önerdım yapmayy a gıttı arkadasım bende çok severım afıyetle yıyın
YanıtlaSilKöfteler süper görünüyor, ustanin ellerine saglik bu tarifi mutlaka denicem.Sevgiler...
YanıtlaSilYasemincim, Bende beceri pek yok bilirsin, bu nedenle senden Kadim Usta' nın telefonunu rica ediyorum. Hatta karşıdaysa yeri gider alırım da. Bak çok ciddiyim mailimi biliyosun. Öpücükler Sevgiler Esra (Çalışan Anne)
YanıtlaSilMükemmel görünüyor elinize sağlık
YanıtlaSilBizim evde kadınbudu köfte çok sevilir ve bu köfteler de çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. Affınıza sığınarak bir şey sormak istiyorum kıymanın tamamı mı kavruluyor? Çünkü genelde kadınbudu köfte tariflerinde kıymanın yarısı kavrulup yarısı çiğ olarak konuluyor. Hepsi kavrulduğunda malzeme rahat toparlanıyor mu? Şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilbu tarifi deneyen biri varsa, yorumlarını yazabilir mi? Tşk.
merhaba esra, ne demek umarim tarifi dener ve memnun kalirsin :D bekledigine deger.
YanıtlaSilselam esracim, valla maalesef kadim usta disariya pek calismio :D ama sen geliyorum de ben sana hemen hazirlatirim :D
merhaba tugce, dun bizzat kendim denedim yumurta toplanmasini kolaylastiriyor. birde buzdolabinda dinlenince daha rahat toplaniyor ;)
merhaba isimsiz, ben sayfamda denenmemis tarif yayinlamiyorum. neden bu tarz bir yoruma ihtiyac duydunuz bilmiyorum. bu tarifimdede basta yazdigim gibi israr uzerine kadim ustadan alip yazdim. ama icime sinmedi dun aksam kendimde denedim. fotografini cekip yayinliyacagim onuda. ve bir sorunla karsilasmadim. gayet lezzetli bir kofte oldu. iyi gunler.
yillardir Yasemin in baba evine girip cikan bir aile dostu olarak bu kadinbudu kofteden defalarca yedim :) bu lezzetli kofte sofraya geldigi zaman baska hicbir sey yemeden kalkmak istiyorsunuz..inanilmaz lezzetli olmakla beraber hem de doyurcudur..siddetle uygulamanizi tavsiye ederim..
YanıtlaSilYaseminciğim,merhaba ben kadın budu köftenin kıymasının yarısını kavuruyorum yarısını çiğden kullanarak yapıyorum.Verdiğin gibi tamamı kavrulmuş şekilde yapılanıda denemek isterim.Ellerine sağlık Başarılarını memnuniyetle takip ediyorum.Sevgilerimle...
YanıtlaSilMerhabalar lezzeti çok hos oldu ama sekil vermek cok zor oldu. Acaba icine un da mi eklesek ki. O noktayi atlamis olabilir misiniz. Bugun tekrar yapacağım un da katarak. Bende yarım ölçü kullandım biraz da pirincini cogalticam. Un kattiktan sonraki fikirlerimi de yazıcam. Bildiklerini paylasan insanlari cok takdir ediyorum. Cok tesekkurler lezzetli tarif icin. Ankaradan sevgiler Şeyma.
YanıtlaSil