Reçel yapttımmm :D Evet evett nihayet bende reçel yaptım :) İlk reçel denememde başarısız olunca epey ümitsizliğe kapılmıştım. Ee aslında hata bende yahu ilk denemeyi insan herkesin yaptığı meyvelerden biriyle dener dimi! Mesela çilek, vişne ya da kayısı... Ama yok asortik olsun değişik olsun dedim, çok biliyormuş gibi ilk denemeyi kirazla yaptım.. Ee ben bunların çekirdeklerini çıkarmakla uğraşamam yiyen ayıklasın dedim onda da tembel işine kaçtım, sonuçta elimde iki kavanoz kiraz reçeli değil, kiraz ağdası oldu. Accık (!) fazla kaynatmışım sanırım :) Haliyle iki kavanozda çöpe gitti... Neyse siz bu hüsranı fotoğraflamadım ki beni reçelde başarısız saymayın :P Peki neden anlattım, ee bu da benim saflığımdan :P
Ayva reçelinde tarifi Müggeeeccciiimmm'den aldım, çok da memnun kaldım! Şiddetle tavsiye ederim!
Malzelemeler
- 6 adet orta boy ayva
- 1 kg toz şeker
- 5 su bardağı kaynar su
- 4-5 damla limon suyu
Yapılışı
- Derin bir tencereye suyu koyun. Ayvaları bir güzel soyun. Soyulan ayvayı kararmaması için hemen doğrayıp tenceredeki suyun içine atın. Çekirdekleride suya ilave edin. Ayvalar hafif yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın. (Ben reçelde öyle kendinden geçmiş meyveleri sevmediğim için çok da yumuşatmadım. Hafif diri kaldılarmı daha güzel oluyorlar.)
- Ayvalar yumuşayınca toz şekeri tencereye ilave edip bir kere karıştırın. Yaklaşık 20-30 dakika kaynatmaya devam edin. Şimdi asıl püf noktası, reçelin olduğunu nasıl anlarsınız? Öncelikle kaynayan reçelin soğuması gerek.
- Bunun için isterseniz bir tabağı buzluğa boş bir şekilde koyun iyice soğusun. Sonra kaynayan reçelden bir kaşık bu tabağa koyun. Bir süre bekleyin reçelde soğusun. Sonra tabağı dik bir şekilde kaldırın. Eğer reçel yavaş yavaş akıyorsa olmuştur. Yok hızla akıyorsa henüz kaynayacaktır.
- 20-30 dakika kaynayan reçelin altını kapatın. Biraz soğumasını bekleyin. Daha sonra bir tabağa bir kaşık kadar koyun. Tabağı dik bir şekilde kaldırın. Eğer reçel yavaş yavaş akıyorsa olmuştur. Yok hızla akıyorsa henüz kaynayacaktır.
- Reçelin kıvamı tamadır dediğinizde tencereye 4-5 damla limon suyu damlatın. Ve bir taşım kadar reçeli kaynatın.
- Reçel ılındıktan sonra kavanozlara boşaltın, soğuduktan sonra kapaklarını kapatın. İki kavanoz kadar reçel çıkıyor.
Afiyet olsun...
ayyy harika yapmışsın. üstelik çekirdeklerini de eklemişsin. derler ki ayvanın çekirdeği de reçele tat verirmiş.çok da güzel anlatmışsın gayet ayrıntılısından:) ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilCanımmm ellerine sağlık bende pişirir
YanıtlaSilken çekirdeklerini atarım içine rengi
harika oluyor sevgiler...
reçel işi de zordur hani,bravo harika görünüyor rengi kıvamı falan tam olmuş.ben de yapmalıyım aslında,hala annemden geçiniyorum.
YanıtlaSilBEN HİÇ AYVA REÇELİ YAPMADIM...SENİN TARİFİNDEN FAYDALANABİLİRİM...ELLERİNE SAĞLIK...
YanıtlaSilbende uzun zamandan beri denemek istiyordum,ilk defa yapıcam..artık sizin tarifinize göre hazırlarım.
YanıtlaSilAyrıca Müge hanım ve sizin blogunuza hayranım..bloglarınızda çok açıklayıcı lezzetler ve şık sunumlar mevcut,tebrik ediyorum.hakkını vererek yapıyosunuz.ben daha yeni sayılırım.inşallah bende ilerde sizin gibi,insanların faydalanabileceği bir bloga sahip olurum.daha çok çalışmam çok..
sevgilerimi gönderiyorum..iyi günler..
Ayva reçeline bayılırım.
YanıtlaSilEllerine sağlık Müge, çok güzel anlatmışsın.
sevgiler
merhaba deli kiz :D cekirdeklerini bile yiyorum ben oyle diim yani :D
YanıtlaSilselam Deryacim valla bende kattim ama ole kirmizi bi renk almadi, olsun buda guzel renk :D
adasim sen yinede gecinmekten vazgecme :P
gelincik denediginde haber verirsin, gercekten guzel oluyor..
selam filiz, cok sevindim begenmene. elbette sende basarili bi blogcu olabilirsin, tariflere ve paylasmaya devam :D
zehra selam, yalniz isim yanlisligi olmus benim adim Yasemin, mesajini muge ye iletirim :D
Merhabalar, “hediyeleşmek” üzerine güzel bir etkinliğimiz var. Sizin de katılmanızı arzu ederim, ayrıntılar sayfamda. Sevgiler.
YanıtlaSilcanım benim seni sayfamda görmek ne güzel blogposttan adres aldım ama şablonumu yapamıyorum ne olacak bilmiyorum:(
YanıtlaSilsenin sayfanın hali çok güzel bayıldım.. benim kendi sayfamıda arkadaş düzenledi sağolsun.. abim sayfamı çok süslü buldu sadeleştiremiyorum:(
bilgiler için sağol canım:)