24 Mart 2009 Salı

Kırmızı Mercimek Çorbası

Mercimek Corbasi

Henüz havalar ısınmamış hala içimizde bir ürpermeyle gezerken sıcacık bir çorba tarifi vereyimde biraz olsun ürpertimiz geçsin. Mercimek çorbası her zaman her saatte favori çorbalardandır. Hatta gece düğünden, eğlenceden çıkıldığında gidilen işkembecide benim gibi sakatat yemeyenlerin tek alternatifidir. Sanırım bunun sebebi herkesin mercimeği seviyor olması.. Doyurucu ve besleyici lezzeti sayesinde hani rejim yapıyorum sadece çorba içeceğim diyenlere birebir! Aslında pekde rejimlik olmaz pirinç, tereyağ girince içine ama olsun canım sadece çorba içiyorum dimiii :))

Malzemeler
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 baş soğan
  • 1 orta boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1,5 litre su
  • tuz
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • pul biber - kuru nane
  • 1 su bardağı tavuk suyu (tazesi yoksa dondurulmuşu, o da yoksa bulyon, o da yoksa olmasın varsın :) )
Yapılışı
  1. Soğanı soyup 4 parçaya kesin. Patates ve havuçuda soyup küçük parçalar halinde kesin.
  2. Yıkadığınız mercimek ve pirinci derin bir tencereye koyun. Soğan, patates ve havucuda ekleyin. Suyu, tavuk suyunu ve tuzunuda ilave edip ocağın altını açın.
  3. Mercimekler iyice dağılıp sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Bir iki taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.
  4. El blenderından geçirip pürüzsüz hale getirin. Arzu ederseniz süzgeçtenden süzebilirsiniz. Ama en güzel kıvam için blendar veya robot kullanmanızı öneririm.
  5. Bir tavada tereyağını kızdırın. İçine nane ve pul biberi atıp bir iki kere karıştırın. Çorbaya ilave edin. Bir iki kere karıştırın. Arzu ederseniz kızgın tereyağdan daha fazla hazırlayıp servis sırasında da ikram edebilirsiniz.

Crouton Hazırlanması

Crouton

Küp doğraması daha kolay olduğu için tost ekmeğini tercih ediyorum. Ama siz arzu ederseniz normal ekmekte kullanabilirsiniz. Ekmeği küp şeklinde doğrayın. Tavaya çok az tereyağ ve zeytinyağ koyun. Kızdırın. Kızan yağa ekmekleri atın. Yağı iyice çekip kıtır kıtır olana kadar kavurun. Dikkat edin yanmasınlar :) Croutonlarınızı çorbaya atıp afiyetle yiyin...

Afiyet olsun...

8 yorum:

  1. benimde en sevdiğim çorba çeşididir. hala oğluma sevdirememeiş olsamda :)
    ellerine sağlık canım nefis gözüküyor.

    sevgiler

    YanıtlayınSil
  2. Eşimin en sevgiği çorba...
    Bol limonla ben de bayılırım.
    Sevgiler

    YanıtlayınSil
  3. Yasemin! Your new site design is very nice! :o)

    YanıtlayınSil
  4. ellerine sağlık canım çorban nefis.sunumun harika.fotoğraflarını çok beğeniyorum.ellerine sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlayınSil
  5. Benim favori çorbamdır.Ama oğlum maalesef sevmiyor.Ellerine sağlık Yaseminciğim.Sevgiler...

    YanıtlayınSil
  6. her daim baş çorbamdır benim de.ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  7. yaptığım ve zevkle içtiğim bir çorba. Yasemin çok güzel yapmışsın özellikle sunuşun bence harika olmuş.Söylemeden edemeyeceğim o bakır kabına hasta oldum!

    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlayınSil
  8. En sevdiğim çorbalardan iridir ellerine sağlık canım.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlayınSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin