Ve artık son kabaklarımda piştiler. Evde 2 kişi olmak zor iş, alışverişi yapıyorsun ama bir türlü aldıklarını bitiremiyorsun. Her ne kadar çok fazla şey almamaya çalışsamda bir daha ne zaman fırsat bulurum bilmem, aman bu da bulunsun, aman lazım olur diyerek bir gazla dolduruyorum sepeti sonra pişirmeye fırsat bulamadığım canım sebzelerim kendilerinden geçiyor. Ama bu sefer çok bayıltmadan kabaklarımı iyi değerlendirdim bence :).
İşte karşınızda güzel bir kabak yemeği daha, adı aslında beşamelli kabak olabilirdi ama ben bu ismi daha sevimli buldum. Türkçemizde ogreten diye bir kelime yok heralde bu da "Kabak Öğreten" olsun, yiyenlere afiyet olsun...
Malzemeler:
- 5 tane kabak
- 2 tane taze soğan
- zeytinyağ
- tuz
Beşamel için:
- 2 kaşık un
- 2 su bardağı süt
- 2 diş sarmısak
- tereyağ
Yapılışı
- Kabakları ince halkalar halinde doğrayın. Az miktar zeytinyağı ve tuz ile harmanlayın. Ve fırına girecek olan kabınıza yerleştirin.
- Taze soğanları ince ince doğrayın ve kabağın üzerine serpiştirin.
- Bir sos tenceresinde arzu ettiğiniz kadar tereyağı eritin. 2 diş sarmısağı küçük küçük doğrayın. Sarmısağı tereyağında kavurun.
- Tencereye 2 kaşık unu ekleyin ve çok az kavurun. Üzerine sütü yavaş yavaş ve karıştıra karıştıra ilave edin. Burda çırpıcı ile karıştırmak daha pürüzsüz bir sos elde etmenize yardımcı olacaktır. (Çırpıcı derken bu çırpma telini kastediyorum, mikser değil.)
- Tüm sütü ilave ettikten sonra sosunuzun biraz pişmesini ve kaynamasını bekleyin. Bu arada sürekli karıştırın dibi tutmasın.
- Sos piştikten sonra kabınızdaki kabakların üzerine dökün. Ve 180 derece fırına verin. Sosun üzeri iyice kızarana kadar aşağı yukarı 30 dak fırınlayın.
Kabak çok çabuk pişen bir sebze olduğu için önceden haşlamaya ya da kavurmaya gerek yok. Hem sosun sıcaklığı hem de fırının sıcaklığı sayesinde çok rahat pişecektir. Bu arada lezzet inanılmaz oluyor, yine kabak sevmeyenlerin bu sayede sevebileceklerini düşünüyorum. Doğrudan hiç kabakla işim olmaz diyen en yakın arkadaşım, kardeşim, Beyza üzerinde test ettim. Kaşık kaşık yedi :)
Afiyet olsun...
Afiyet olsun...
Sakın denemeyin.
YanıtlaSilben denedim, fazladan 1 su bardağı peynir ve biraz taze biberiye ekledim.Mükemmel oldu
SilBu AKŞAM YEMEK YOKTU İNTERNETTEN KABAK GRETEN YAPAYIM DEDİM.dENEMEZ OLAYDIM.oĞLUM BİR LOKMAYI DAHİ YUTAMADI.
YanıtlaSilyapmaya! okadar mı kötü oldu :((( nedir kötü olan sosumu, kabaklarmı pişmedi??
YanıtlaSilsırf anlatımdan canımız kabak çekti. yapmaya karar verdik. teşekkürler.
YanıtlaSilmerhaba isimsiz, emin ol yaptiktan sonra pisman olmazsiniz.. asil ben tesekkur ederim! afiyet olsun!
YanıtlaSilBence çok güzel hafif ve lezzetli bir yemeközelli oluyor.özellikle de vejetaryan olanlar için.Ayrıca şunu belirtmek istiyorum yeşil soğanlardan sonra rendelenmiş kaşar da koyulursa daha da güzel bir tat veriyor.
YanıtlaSilFatma
ben ispanyada öğrenciyim burada değişik yemekler deniyordum ve tesadüfen sizin tarifinizi gördüm. denedim, çok lezzetliydi teşekkür ederim. bu siteden tarif almaya devam edeceğim.
YanıtlaSilcok güzel görünüyor ellerinize saglik bende denicem :)
YanıtlaSilSuan firinda kabagim ama uzerine biraz kalin doktum fazla kacti besabel sos...Tek endisem bu hamur kalirmi diye yada kururmu diye,suan nefiss kokular geliyor firindan,taze soganin kokusuda bi baska firinda :)) pisince yine gorusumu yazacagim,,,tarif icin simdiden tesekkur ederim...!
YanıtlaSilbu yazılan ilk yorum içindir:
YanıtlaSilyemek yapmayı bilmeden yemeğe girişip sonuçsuz kalmak üzücü tabi ama bari tarifi kötüleyip de suçu başkalarına atmasak ne iyi olur dimi
Evet dun firinda demistim ama yazmak kismet olmadi...Yemin ederim herkesin denemesini tavsiye ederim super bisey oldu...Ellerine saglik yasemin hanim!
YanıtlaSilBu arada ilk yoruma kimse aldiris etmesin belki ilkdefa mutfak deneyimi gerceklesmistir!
Dun firinda demistim superrrrrrrr oldu,,,tariff icin tesekkur ederim yasemin hanim!
YanıtlaSilsevgili isimsiz arkadaşlarım denemenize beğenmenize herşeyden öte samimi yorumlarınıza çok çok teşekkürler. ah keşke isimlerinizide yazsaydınız :D böyle samimi yorumlar geldikçe inanın her tarifi yayınlamak daha keyif veriyor bana çok çok teşekkürler!
YanıtlaSilvalla deneyip denemek arasında tereddütte kaldım yorumlardan ama taze soğan ve akabak ne kadar kötü olabilir ben zaten ikisinide çok severim yemezlerse ben yerim valla :)
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilşuan yapmaya başlayacağım...
ama neyazık ki taze soğan olmadığını şuan fatkettim.
taze beyaz kuru soğanla olmazmı acaba?
inşallah hemen cevap verrirsiniz...
sanirim gec kaldim :( kuru soganlada olur tabiki.. Ama bence once biraz zeytinyagda kavrulsa sonra kabaklarin uzerine konsa daha guzel olur..
YanıtlaSilBurcu - Kafe Tarcin
YanıtlaSilBizler gunluk bir menu hazirlayip musterilerimize sunan kucuk bir kafeyiz. Bugun menumuzde(tekrar tekrar beliren) kabak graten var. "Oglum bir lokmasini bile yutamadi," "sakin denemeyin," diyen insanlara aldanmayin, okuyup, "denesem mi acaba?" diyenler... Nefis bir yemek oluyor, genci, yaslisi, avukati, bankacisi, esnafi, hepsi afiyetle yiyor. Tabii ascilar da :) Biz kabagi, domatesli ve biberli bulgur pilavi ve cacik ile servis yapacagiz bugun.
Yasemin, kucuk degisimlerle tarifini yasatiyoruz, cok tesekkurler. Ellerimize saglik!
ben bu yorumu görüpte nasıl yorum yazmamışım hayret! ne kadar güzel tariflerimin yaşatılması! çok çok teşekkürler! hala blogumu takip ediyorsanız en kısa zamanda kafenize uğrayıp tanışmak istediğimi belirteyim burdan..
SilŞuan denemedeyim. =)
YanıtlaSilbugün denicem.inşallah oğlum beğenir :))
YanıtlaSilMerhaba Elif ben,bir bucuk senelik evliyim ve 4 aylik da bir kizim var.dogru duzgun yemek yapmayi bilmiyordum verdiginiz tariflerle sayenizde yemek yapar oldum :) Kabagimda super oldu,tesekkur ederimmm
YanıtlaSilmutlaka deneyin harika oluo ben ve eşim çok sevdik...
YanıtlaSilbirşey sormak istiyorum beşamel sos yerine krema kullanılsa olurmu beşamel sosu tuturamaktan korkuyorum,umarım çok çabuk cevap yazarsınız?birde kabakların üzerine domates küçük küçük doğrayıp koysak mı acaba?
YanıtlaSilne çabuk cevap yazmışım gerçekten! öncelikle bunun için özür dilerim.. krema ile beşamel aynı lezzetler değiller. yine elde ettiğiniz şey lezzetli olur ama bu tarif olmaz. korkmayın beşamel hazırlaması en kolay sostur gerçekten..
Sildomates fırında sulandığından pek tavsiye etmiyorum ama tercih sizin :)
acaba kabağa kekik pulbiber gibi baharatları eklesek nasıl olur bu akşam denemek istiyorum :)
YanıtlaSilharika olur dicem ama üzerinden 2 aya yakın geçmiş.. dilerim denemiş ve memnun kalmışsınızdır..
Silyapamadım kötü oldu :( yada damak zevkimize uygun degil bilemiyorum :) tarif için teşekkürler denemiş görmüş olduk sonuçta :)
YanıtlaSil7 haziranda mesaj yazan misafirim,misafirlerime yaptım çok güzel oldu t.ederim,herkes çok beğendi,kabak sevmeyenlerin seveceği tarif diyorum.krema değil beşamel sos kullandım.tarifinizde ne yazıyorsa...
YanıtlaSilbak görüomusun ben eskisine yeni cevap verdim ama siz geri dönmüş birde durum bildirmişsiniz.. Vallahi helal olsun :) ellerİnize sağlıkkkk!
Silşimdi yaptık ve yiyemedik. belki ben yapamadım ama hiç güzel olmadı.
YanıtlaSilişte bu üzücü oldu :(
SilBen tarifinizi bugun gordum evdeki kabaklarla graten yapayim derken bu siteyi buldum. Ben tarife evdeki azicik kiymayi da ekleyecegim cunku esim etsiz sebze pek yemiyor. Ilk ve son yorumu da biraz provokatif buldugumu belirtmeliyim. Bu kadar guzel malzemenin girdigi bir yemek eger guzel olup "yenemiyorsa" isin icinde ya beceriksizlik ya da art niyet ararim. sevgiler
YanıtlaSilbugün deneyeceğim ve içine bir tutam dereotu ve bir miktar da rendelenmiş kaşar ekleyeceğim.. içimden bir ses mükemmel olacağını söylüyor:)
YanıtlaSil