9 Nisan 2007 Pazartesi

Cale'nin Gavurdağı Salatası

Gavurdag

Bu güzel ve ferah salatayı Cale teyzem sayesinde bloguma ekliyorum. Salata özellikle et yanında inanılmaz şekilde mideyi hafifletiyor. Ayrıca eğer ağır yemekler olan bir sofra hazırlayacaksanız tercih etmeniz gereken salatalardan biri.
Aslen "gavurdağı" Adana - Gaziantep arasında bulunan ve toros dağlarının güney doğu uzantısında olan bir dağ. Söz konusu dağa, denizden esen kışın sıcak yazın serin ve her zaman nemli rüzgarı geçirmediği için kuzey yamaçlarında oturanlar tarafından takılmış ismi. Güney yamaçtakiler de sıcağı tuttuğu için nur dağı derler hatta bazı haritalarda iki isimle geçer. (kaynak kutsal bilgi kaynağı - ekşi sözlük).
Salata hem acı hemde ekşi tadı barındırması ayrıca küçük parçaların birleşip cevizlerle dağ görüntüsü almasından dolayı bu ismi almış olabilir. Gaziantep yöresine has bir salata.

Malzemeler
  • 5 domates
  • 4 taze soğan (arzuya göre kuru soğanda kullanılabilir ama ben renginden ve lezzetinden dolayı taze soğanı genelde salatalarda tercih ederim.)
  • 1 su bardağı ceviz
  • nar ekşisi
  • maydanoz, nane
  • zeytinyağ
  • tuz
  • 3 acı sivri biber
  • 3 salatalık
Yapılışı
  1. Domates ve salatalıkları küçük küpler şeklinde doğrayın.
  2. Taze soğanları ve sivri biberleri küçük ince halkalar halinde doğrayın.
  3. Arzu ettiğiniz kadar maydanoz ve naneyi ince ince kıyın
  4. Cevizleri çok küçük olmamakla beraber parçalayın.
  5. Tüm malzemeyi karıştırın. üzerine arzu ettiğiniz kadar nar ekşisi, zeytin yağ ve tuz ilave edin.
Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Çoook lezzetli görünüyor.Suyu bile öyle cezbediciki şuan :)) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin