10 Nisan 2007 Salı

Çikolatalı, Hurmalı ve Bademli Börek

cikolataliborek01A

Aman Yarabbi! Tarifin adı bile ağzımın sularını akıtmaya yetiyor.. Ama tadı, işte o anlatılmaz yaşanır. Bu tarifi yaptığınızda bir daha korkarım başka tatlıyı buna tercih edemeyeceksiniz. Kesinlikle aldığınız her kaloriye değer :)
Tarif bundan 3,5 sene önce aldığım ama birtürlü hiçbir tarifi uygulamaya fırsatımın olmadığı "Chocolate - cooking with the world's best ingredient" kitabından. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi içinde "Dünyanın en iyi malzemesi" ile yapılan tarifler var. Tarifteki ölçülerle biraz oynadım özellikle yağın oranıyla.
Bu yoğun tarifin yapımıda öyle göründüğü gibi zor değil. Aksine hazırlaması toplasanız 15 dakika sürüyor :) Bu kadar çabuk sonuca ulaşılan bir tarif olması ne kadar güzel dimi?
Evet farkındayım sizde sabırsızlanıyorsunuz. Onun için ben susayım tarif konuşsun, okuyanlara şimdiden afiyetler olsun..

Malzemeler
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 adet yufka
  • süslemek için kakao, pudra şekeri ve tarçın
Böreğin iç malzemesi
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı damla bitter çikolata (arzu ederseniz normal bitteride parçalayabilirsiniz. Sonuçta eritilecek. Damla çikolata ölçüm olarak kolay oluyor hemde kolay eriyor)
  • 1 su bardağı parçalanmış badem
  • 1 su bardağı küçük küpler halinde kesilmiş hurma
  • 1/2 su bardağı toz şeker (hiç koymasanızda olur)
  • 1/2 yemek kaşığı tarçın
Yapılışı
  1. Bir sos tenceresinde yağı ve çikolatayı beraber eritin.
  2. Şeker, badem, hurma ve tarçını çikolataya ilave edin.
  3. Hepsini beraber bir-iki dakika kavurun. Tencerenin altını kapatın.
  4. Yufkayı yarım ay olacak şekilde kesin.
  5. Bir tarafına eritmiş olduğunuz tereyağından sürün ve diğer yarımı üzerine kapatın.
  6. Üstüne iç malzemenin yarısını sürün. Ve iyice yayın.
  7. Uzun rulo olacak halinde sarın ve yuvarlak fırın kabına yerleştirin.
  8. Diğer yufkada da aynı işlemi yaparak onu da ortadaki yufkanın çevresine sarın. ,
  9. 180 derece önceden ısıttığınız fırında yufkaların üzeri kızarana kadar pişirin.
  10. Fırından çıkınca hafif ılımasını bekleyin. Üzerine kakao, tarçın ve pudra şekerini çay süzgeciyle serpebilirsiniz.. Ilık olarak servis yaparsanız daha lezzetli oluyor.
İki kat yufka kullanılmasının sebebi, üsteki pişen yufa kıtır olurken içerdeki yufka hem malzemeyi tutuyor hemde yumuşak kalıyor. Ve tabiki kıtır yufka, yumuşak yufka ve o nefis hurmalı bademli çikolata bir araya gelince... Daha fazla yazamayacağım :))

12 yorum:

  1. Yasemin bademli börek çok güzel görünüyor..
    bana uğrarmısın seni bir oyuna davet ettim
    nur

    YanıtlaSil
  2. mutfakta hoş seda10 Nisan 2007 20:12

    harika görünüyor ellerine sağlık yasemin

    YanıtlaSil
  3. E badem çikolata bir de hurma mmm müthiş bir lezzet olmalı miss gibi de tereyağ kokar çok ta güzel tarif etmişsin
    Ellerine Sağlık...:))

    YanıtlaSil
  4. nur, seda ve burcu bu tarifi elimden geldigince anlatmaya calistim ama inanin anlatilmaz yasanir :) bir lezzet bu kadarmi keyif birakir arkasinda mutlaka denemelisiniz..

    bu arada nur cok heyecanlandim bu sobelemede demek 3 gunum var :) amanin biseyler bulayim hemen..

    YanıtlaSil
  5. Yemek tarifinde SON NOKTA.
    Tarifler canlandı dile geldi:)
    Bu nasıl bir anlatım yahu.Yapılmaz mı bu ,yenmez mi bu:)
    Ellerine sağlık:)
    GZ

    YanıtlaSil
  6. Walla bu lezzeti tattığım ilk gün yorumumu yazmıştım ama bole sitelere yabancı biri olarak göndermeyi beceremedim. Ama bakınki bu olağanüstü lezzet ole bişeyki hala aklımdan çıkmıyor ve ben kendimi yorum yazma mecburiyetinde hissederek tekrar yazıorum. Bi kere isim yanlış. Bence 'çikolatalı zevk sarmalı' ya da 'ipeksi kıyılarda doyumsuz gezintiler' felan olmalıydı. Bence aparatif olarak kahve yanına yada baklava gibi 1 yada 2 dilim servis edilmesi gereken bir lezzet. Lakin benim gibi cevizli burmayı bile yarım kilo yiyebilen birine dahi ağır geliyor.(Gerçi Yaseminin yaptığı her şeyden 2 şer tabak yemiş olmanın da etkisi olabilir).
    Dışı ince ve kıtır ipeksi bir örtü gibi. Altında ise patlamayı bekleyen bir volkan gibi kabaran inanılmaz bir lezzet var. Daha sayfalarca yazabilirim ama yemeden anlayamazsınız. Ben şanslı biri olarak Yaseminin o tatlı ellerinden yedim. Umarım size pişirenin de elleri onun ki kadar tatlıdır. MUTLAKA DENEYİN

    YanıtlaSil
  7. yani ilahi emre :) bu kadarmi guzel anlatilir canimsin :) afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  8. Yasemin,
    Bu tarifin,okuyunca aklıma yatan tariflerden oldu.Mükemmel bir seçim yapmışsın.Çikolataya düşkün değilim ama bu tip sıcak yufka ya da hamurlara yakıştırıyorum.Bu tarif için seni kutluyorum ve hemen kaydediyorum.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. sevgili beyhan, bu tarifi dene eminim cikolataya degil belki ama cikolatanin bu haline kesin duskun olacaksin :) afiyetler olsun simdiden!

    YanıtlaSil
  10. Yasemincim senin de ellerine sağlık, daha önceden yaptığını bilseydim ingilizce çevirisiyle hiç uğraşmazdım senden alırdım..;)
    Benim elimdeki yufka seninkisi gibi güzel değildi, buradaki görüntü harika..Benim yaşadığım lezzet ancak üzerine dondurma ve meyveyle güzelleşti.
    Tarifi seninde beğenmiş olmana sevindim.
    Tekrar ellerine sağlık...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Hepsi birbirinden güzel ama o börek beni tükettiiiiii:)

    Acayip lezzetli birşeye benziyor. Ellerin dert görmesin Yasemin Abla.

    Öpüldün,
    Canan

    YanıtlaSil
  12. Tarihe bakınca hayıflandım,bu tarifi yeni keşfettiğim için,mutlaka denemek isterim benim tatlı canavarlarım için,zira ben tuzlucuyum,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin