28 Kasım 2008 Cuma

Arabaşı Çorbası

Arabaşı Çorbası

DİKKAT DİKKAT! Bu çorba acıdır! Dikkatli içiniz :))

Havalar iyiden iyiye soğumaya başladı. Bu da demek oluyor ki benim en sevdiğim mevsim olan kış kapıda... Kışın gelmesiyle evler daha bir ısınıyor ve pek tabi sofralarda. Eee bu sıcak sofraların en önemli ikramlığı elbetteki çorbalar! Şöyle sıcacık bir çorbayı koyacaksın kaseye, gömüleceksin koltuklara, sıcacık bir de romantik komedi televizyonda.. Amaann değme gitsin keyfine. İşte bu güzel kış soğukları için ideal çorbalardan biride arabaşı çorbası. Başlıkta da uyardığım gibi bu çorba acı oldumu güzel, hele de kurutulmuş acı kırmızı biberiniz varsa! Bende olmadığı için acı sivri biberle idare ettim. Ama olsun gene de harikaydı! Yani derseniz ki ben acı yiyemem şimdi mahrum mu kalacaksınız bu çorbadan, e acısızda yapabilirsiniz.. Ama ben kesinlikle acı tavsiye ederim!
Bu tarif canım babaanneciğimin en güzel yemeklerinden biri. Ahh babaannem ahh, kış geldimi seni daha çok anıyorum.. seni de bir kış günü uğurladığımdan...

Malzemeler
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı didiklenmiş haşlanmış tavuk eti
  • 1-2 ader acı sivri biber
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • tuz-karabiber
Yapılışı
  1. Derince bir tencerede tereyağ ve zeytinyağını eritin. İçine unu ilave edin. Çok fazla kavurmadan yavaş yavaş suyu ilave edin.Suyu ilave ettikten sonra topaklanma olduysa el blenderı ile topaklardan kurtulun. Tuzunu ilave edin.
  2. Suyun tamamını ilave ettikten sonra tavuk suyunu ilave edin. Kaynayana kadar karıştırın. Eğer kıvamı beklediğinizden koyu olursa biraz daha kaynamış su ilave edebilirsiniz. Çok duru olmamalıdır.
  3. Kaynamaya başladıktan sonra didiklenmiş tavuk parçalarını ve iri iri doğradığınız acı sivri biberi ilave edin.
  4. Bir iki taşım kaynattıktan sonra altını kapatın. Servis yaparken karabiber ve pul biberle süsleyebilirsiniz. Mutlaka sıcak servis edin.
Afiyet olsun...

17 yorum:

  1. Yasemin'cim ellerine sağlık çok leziz görünüyor dumanı tüterken bir kase alayım öptüm...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Yasemin,ellerine sağlık,çorban çok güzel görünüyor.Sevgiler...
    www.mujdenindenemeleri.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık enfis görünüyor acı da çok severim hiç sorun değil tamam da ben o kaseyide tabağıda çok beğendim çok güzelmiş
    ayıp olmassa bir sorum var beğendim nereden aldınız?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba şekerim..

    Aynen kış demek bana da sıcacık çorbaları çağrıştırır hep..

    Hele ki böyle güzel ve tadında yapıldıysa..

    Soğuk kış akşamları için, yapılacak çorbalar listesine aldım..

    Emeklerine sağlık..SEVGİLER::

    YanıtlaSil
  5. Yasemincim eline sağlık.bizim burada arabaşı çorbası salçalı yapılır ve yanında özel bir hamur yapılıp onunla yenilir.seninkini görünce şaşırdım demek ki değişik yörelerde farklı şekillerde yapıyormuş.

    YanıtlaSil
  6. Yasmin ellerine sağlık.Tam kış için içilesi çorba.Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
    http://porselendemlik.com
    http://birdemliksohbet.blogspot.com
    http://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
    01.ARALIK 2008 (PAZARTESİ)- 21,ARALIK.2008 TARİHLERİ ARASINDA

    “PORSELENDEMLİK ÇAY SAATİ ‘NİN 31” EV SAHİBESİ OLARAK http://capankizimutfakta.blogspot.com / GÖREV YAPACAĞIM
    YANİ BEN YAPACAĞIM…
    SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
    HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE

    "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 31.HAFTA "
    BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM ..
    C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.

    SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM

    ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİM
    BU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SELAM VE SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  8. Yasemincim merhaba.Ben Ebru.Ben Babadağlıyım.Bu çorbayı bizde yaparız.Dediğin gibi acı kurutulmuş biber ve annem bu çorba için hamur yapar onu tepsiye döker.Hamuru küçük dilimler halinde kesip tabağa koyarız üzerine de çorba.Yanında koruk ekşisi.Biz böyle yaparız ve çok güzel olur.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  9. malzemelerinden anladığım kdarıyla enfes bir çorba bu ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. yasemın elıne saglık,, bu çorba bızım yozgat yoresıne aıt bılıyomusun?? arabaşı hamuru ıle bır lıkte servıs edılır hee tabı kısın ve acıı :))

    YanıtlaSil
  11. selam derya hemen ikram ediyorum :) biraz gec oldu ama idare et ;)

    mujde afiyetler olsun..

    mutfak havlusu merhaba, tabaklari begenmene sevindim. alttaki tabak pasabahceden. usttekini bende bilmiyorum hediye cunku :D

    papatya afiyet olsun..

    pelin bende duydum bazi yerlerde salcali oluyormus hic duymadim bende. hamur meselesinide yeni ogrendim.. e tabii her yigidin yogurt yiyisi farklidir :D

    afiyet olsun tugba.

    selam ebru, yani neredeyse hemsehriyiz ama ben neden bu hamuru bilmiyorum onu dusunuyorum, bi annemleri sorguya cekiim :D

    melek, sen bide tadina baksan :D..

    zuhal, aaa demek yozgata ait bilmiyordum. su hamuru kac kisi dile getirdi, kesin denemem lazim artik :D

    YanıtlaSil
  12. sevgili Yasemin güzel bir bayram diliyorum canım.bayramınız mübarek olsun.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Canım benim tüm sevdiklerinle beraber olacağın sağlık ve huzur dolu bir bayram dilerim öptüm...

    YanıtlaSil
  14. evet paşabahçede gördüm evvelki gün o tabağı:)
    hemen aklıma geldi aaa blogta gördüğümmü diye şimdi yazdığınızı da görünce evet oymuş çok güzeller güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  15. Eline saglik Yasemin.
    Ben de TV'da bir programda gordum. Onlar pelte benzeri birsey yaptilar, baklava seklinde kesip yerken icine ilave ediyorlardi. Denenmesi gereken bir corba olarak kayitlara gecti :)

    YanıtlaSil
  16. harika tabaklar :) paşabahçe nin mi? çorbada eminim çok güzeldir, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. mrb yasemin
    bu arabaşı çorbası genelde iç anadoluda yapılır. yapılışını çok bilmem ama içilişini bilirim :) Anlatayım, çorbada tuzum olsun. Arabaşı yapmak bizde çiğköfte partisi yapar gibi özel bir uygulamadır, kalabalık misafir davet edilerek yapılır. Bu çorba bizde kırmızı oluyor, sanırım salçadandır. tavuk yada horoz eti kullanılır, horoz eti kullanmak misafire jest olarak görülür. Çorba illa ki sıcak ve acılı olur, kış geceleri içilir. Kar yağmadan arabaşı olmaz derler. İçeni terletmelidir, zaten sofraya bolca peçete servis edilir ter silmek için. Ayrıca yemekte değil, genelde hafif bir akşam yemeğinin ardından, gece yarısından sonra içilir. İçerken mutlaka tahta kaşık kullanılır. Sonra bu çorba yanında özel hamuruyla içilir, tepsiye hamur dökülür, hamurun ortası kesilip oraya tencere konur. tahta kaşıkla hamurdan bir parça alınır, hamur kaşığa yapışır, sonra kaşık tencereye daldırılarak çorba alınır. Hamuru bu sırada çorbaya düşürmemeye dikkat etmek lazım. Ayrıca çorbayı içerken hamur kesinlikle çiğnenmez, direk yutulur,aksi takdirde dişlere yapışır ve yutulması zorlaşır. İçmeyeli uzun zaman oldu, özlemişim... :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin