24 Kasım 2008 Pazartesi

Üç Renk Börek

Üç Renk Börek Etli

İftar sofraları böreksiz olmaz! Bunun için ben her iftar davetimde sofraya mutlaka bir çeşit börek koymak isterim. Aynı şekilde zengin pazar kahvaltılarıda böreksiz olmaz. İşte bu börekte hem iftarların hem kahvaltıların olmadı ikindi çaylarının bir numaraları böreği diyebilirim. Görüntüsü gözlere, lezzeti mideye hitabeden bir börek. Geçtiğimiz ramazanda ben bu böreği iki şekilde ikram ettim. Üstelik bunun için iki seferde ayrı ayrı hazırlamam gerekmeksizin. Börek gerçekten çok büyük oluyor. Uzunlamasına yarısını farklı, yarısını farklı çeşitlerle hazırlayabilir, birer gün arayla ikram edebilirsiniz. Reis'le iftar davetime gelen arkadaşlardan Nur'umun vejeteryan olması sebebiyle böreğin yarısını ıspanak, havuç ve patates şeklinde hazırladım. Ertesi günkü zengin iftar davetim içinde diğer yarısını patates yerine pastırma ile hazırladım. Her iki şekilde de harika bir lezzet oldu.

Üç Renk Börek Vejeteryan

Malzemeler
  • 1 kg ayıklanmış temizlenmiş ıspanak
  • 5 adet orta boy rendelenmiş havuç
  • zeytinyağ
  • 4 adet yufka
  • Eritilmiş tereyağ
  • 1 adet yumurta sarısı
  • çorek otu, susam
  • 250 gr pastırma veya 2 adet orta boy haşlanmış patates
Yapılışı
  1. Ispanakları geniş bir tavada çok az zeyinyağı ile hafifçe yumuşayıp hacmini kaybedene kadar soteleyin. Soğuması için bir kenara ayırın. Soğuduktan sonra ince ince doğrayın.
  2. Aynı tavada bu sefer havuçları az zeytinyağ ile yumuşayıp rengi hafif dönene kadar soteleyin. Soğuması için bir kenara ayırın.
  3. Bir adet yufkayı tezgaha yayın. Erimiş tereyağ ile her yanını yağlayın. Üzerine bir kat daha yufka serin. Yine erimiş tereyağ ile her yanını yağlayın. Üzerine kıyılmış ıspanakları yayın. Üzerine yeniden bir kat daha yufka yayın. Yeniden yağlayın. Bu sefer havuçları yayın. Bir kat daha yufka ile havuçların üzerini örtün. Son kez yağlayın.
  4. Eğer böreği patatesli yapacaksanız, haşlanmış patatesleri rendeleyin. Tuz ve karabiber ile çeşnilendirip en üst yufkayada onu yayın.
  5. Pastırmalı yapacaksanız en üst yufkaya pastırmaları tüm yufkanın üzerini kaplayacak şekilde yayın.
  6. Aslında sizde benim gibi tek yapışta iki farklı börek yapmak istiyorsanız o zaman en üst yufkanın yarısına patates yarısına pastırmaları yayın.
  7. Böreği rulo olacak şekilde sıkıca sarın. Ortadan ikiye kesin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyun. Her iki yarımın üzerine yumurta sarısı sürün. Çörek otu ve susam serpin. Pişirene kadar buzdolabında dinlendirin.
  8. Servis yapmadan bir saat önce buzdolabından çıkarın. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Afiyet olsun...




Öğretmmeennniimm canım benim, canım benim,
Senii benn pek çok pek çok severrimmmmmm,
Sen bir ANAAAA sen bir BABAAAA,
Herşey oldun artık banaaaaaaa!!!

:) Canım Öğretmenlerimin Günü kutlu mutlu olsun :)




16 yorum:

  1. İşte beklenen tarif..

    Kesinlikle deniycem ama biraz değiştirebilirim belki..
    Ellerinize emeklerinize sağlık..SEVGİLER.

    YanıtlayınSil
  2. Yasemincim enfes bir görüntü tablo gibi ellerine sağlık çok şık ve leziz ilk fırsatta deniycem öptüm...

    YanıtlayınSil
  3. Yasemin ellerine sağlık. Ben de bu böreği denemiştim daha önce. Bir tavuk-ıspanak-havuç bi de salam-ıspanak-havuç olarak yapmıştım. Onları da tavsiye ederim. ben de pastırmalı bi deneyeyim :) Ellerine sağlık tekrar..

    YanıtlayınSil
  4. ellerine sağlık canım hem sunum hemde lezzet harika... afiyet şeker olsun canım sevgiler

    YanıtlayınSil
  5. Şahane bir görüntü ellerine sağlık canım...

    muhabbetle...

    YanıtlayınSil
  6. Çok güzel olmuş canım.ellerine sağlık.afiyetler olsun.sevgilerimle...

    YanıtlayınSil
  7. Çok iştah açıcı görünüyor,ellerinize sağlık.Benim de yeni bir blogum var.Beni de arkadaş listenize ekler,arada ziyaret ederseniz çok sevinirim.Sevgiler...
    www.mıjdenindenemeleri.blogspot.com

    YanıtlayınSil
  8. pardon www.mujdenindenemeleri.blogspot.com

    YanıtlayınSil
  9. bende bunun değişik bir versiyonunu yapıyorum. birdahakine birde bu şekilde deneyeyim. ellerine sağlık yasemin..

    sevgiler..

    YanıtlayınSil
  10. Süper görünüyor. Ellerinize sağlık
    http://sedeflitarifler.blogspot.com/

    YanıtlayınSil
  11. Ablacım merhaba;
    Daha önce bu tarifini denemiştim süperdi şimdi tekrar bugün misafirlerim için tekrar yapıyorum :)

    YanıtlayınSil
  12. Yasemin hanım size birşey danışabilirmiyim :)

    Benim davul fırınım var,börek yemeyi ve yapmayı çok seviyorum ancak davul fırında bir türlü başarılı olamıyorum :( ya yanıyor ya pişmiyor ,davul fırın kullandıysanız tüyo verebilirmisiniz bana :)

    Tuğçr

    YanıtlayınSil
  13. tuğçe çolak29 Aralık 2010 12:47

    yasocum harika bi tarif bence şuanda fırında herşey yolunda gitti ve fırına koydum şükür:)sonuçtan da haberdar edeceğim yaparken bile lezzetli görünüyodu bakalım inş.yerkende öle olur..

    YanıtlayınSil
  14. tuğçe çolak29 Aralık 2010 12:48

    şimdi de kek sırası zıplıorum keklereee:):):)kendimi aştım sayende..:)

    YanıtlayınSil
  15. tuğçe çolak30 Aralık 2010 15:56

    börek çok güssell oldu ya şa sın..havuçlu kek de harikaydı nasıl olduğuna inanamadım ama oldu..:)

    YanıtlayınSil
  16. birazdan deniycem umarım güzel olur

    YanıtlayınSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin