11 Mayıs 2011 Çarşamba

Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı Enginar

Tamamen özel istek üzerine hazırlanıp yayınlanmış bir tarifle karşı karşıyasınız sevgili okurlar :) Canım Şeyda'm mail atmış..

"Yasemincim merhaba;
Şöyle güzel zeytinyağlı bir enginar yemeği yapayım dedim, ama sitende enginar tarifi bulamadım.. Var da ben mi bulamadım? Yoksa eğer rica etsem? :)))
Sevgilerrrr:)"

Gördüğünüz gibi sadece sipariş üzeri pasta değil özel tariflerde yapıyorum :) Hehehe.. Mail geldiğinde pazardaydım. Etrafımda leğenlerde ayıklanmış tazecik enginarlar.. Körpecik turuncu havuçlar. Mis kokan taze otlar.. :) Daha ne duruyorsunnnn!! Enginarrr yapsaannaaaa..

Zeytinyağlı Enginar

Bizim ailede enginarın kralını anneannem yapar.. Yemeye doyamazsın, tabak tabak istersin.. Elinin tadındanmı gönlünün güzelliğinden mi bilinmez ama anneannemin enginarı üzerinede enginar yenilmez.. Ee bu durumda tarifi kaynağından öğrenmek için telefona sarılıp Keri'yi aradım. (Hehe... Efet ben anneanneme isminin kısaltmasıyla seslenirim..) Ama O'na ulaşmak ne mümkün.. Bu durumda Keri'nin elini almış anneme başvurdum. Anasının kızı. O'na da erişemeyince Ablam yetişti :)) Yani bak Şeydam sana en güzel tarifi hazırlamak için yaşadığım telefon trafiğini gör.. Ablamdan sonra son şans Keri'yi yeniden deneyince sonuç başarılı oldu.. Ve nihayetinde işte Keri'nin tarifiyle Ablamın desteğiyle ve benim uygulamamla zeytinyağlı enginar tarifi.. Tam da mevsimi..

Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler
  • 5 tane enginar
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • 1 türk kahvesi fincanı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı un
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • tuz
  • kaynar su
  • 1/2 limonun suyu (Enginarları ovalamak için ayrıca limon gerekiyor.)
Yapılışı
  1. Enginarların her taraflarını limonla ovalayın. Limonlu suyun içine koyun.
  2. Soğanı, havucu ve patatesi tavla zarı gibi küçük küpler halinde doğrayın.
  3. Bezelyeleri küçük bir tencerede çok az haşlayın. İyice yumuşamasınlar ama azıcık haşlansınlar. Bunu ayrı yapmamızın sebebi, bezelye enginarla beraber pişerken suyunun rengini karartıyormuş. (Keri'den tüyolar :) )
  4. Geniş bir tencereye soğanı ve yağı ekleyin. Çok az kavurun.
  5. Patates ve havucuda ekleyip bir iki kere karıştırın.
  6. Bezelyeleri ve enginarlarıda ilave edin. İllaki garnitürü enginarın içine doldurarak pişirmeniz gerekmiyor. Aynı tencerede pişsinler yeter.. (Pinar'dan tüyolar.. :) )
  7. Un, şeker ve tuzu serpiştirip, enginarların üstüne gelecek kadar kaynar su ilave edin. Limon suyunuda ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
  8. Bir 10 dakika yüksek ısıda kaynadıktan sonra 10 dakika kısık ateşe alın.
  9. Tencerenin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp o şekilde kapağını kapatın ve ateşi söndürün. Kendi buharıyla pişmeye devam edecektir. İyice oda ısısına gelene kadar o şekilde bırakın..
  10. İster soğuk ister ılık seviyorsanız üzerine dereotu ile servis edin...
Afiyet olsun...

28 yorum:

  1. hep merak etmişmdir şu enginarın tadını neye benzediğini ama bir türlü cesaret edemem almaya pişirmeye yemeye ama doğrusunu istersen çok iştah kabartıcı duruyor yarın dalamanın pazarı alsam nasıl olur acaba sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık yasemincim kızım ve ben enginarın her halini sevenlerdeniz:))
    sunum çok şık:))

    YanıtlaSil
  3. iyiki istemiş arkadaşınız bizlerde faydalancağız bu güzel lezzetten ellerine sağlık canım görüntü harika
    selamlar

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik Yasemin, harika gorunuyor, nefis.

    Sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  5. Her zaman zeytinyagli yemekler favorimdir, enginarlar cok guzel gorunuyor ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  6. Tarifler ve sunumlar çok başarılı.Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. bir öğrenci olarak sizin sayfanız takip etmeye başladım :) gercekten ellerinize sağlık teşekürler tarifler icin

    YanıtlaSil
  8. merhaba yasemin hanım:
    tarifinizi yaptım çok güzel oldu, teşekkür ediyorum, izin verirseniz kendi fotoğraflarım ile facebook sayfamda paylaşmak istiyorum (sizin safanızı bağlantı vererek tebii ki)
    Saygılarımla
    Dr.Mehmet ARazi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey,

      Begendiginiz icin cok tesekkurler. Izin alma inceliginiz icinde ayrica cok tesekkurler. Kaynak gostererek elbette paylasabilirsiniz.. Iyi aksamlar.. Ellerinize saglik!

      Sil
  9. bir de fotoğraflarınız çok kaliteli ve büyük çekilmiş, hangi makine kullanıyorsunuz gerçekten güzel, renkler harika. Ancak emek hırsızları bu güzel resimlerinizi de kopyalarlar ne yazık ki...
    m.arazi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim. Kucuk ve kalitesiz olsada farketmio insan bikere art niyete dusmeye gorsun.. Ben sayfamdaki tum fotograflarda tariflerime ozendigim kadar ozeniyorum ve kimse icin bu kaliteden ödün vermeye niyetim yok.. Çok teşekkürler beğeniniz için..

      Sil
  10. ayy şekerim çok güzel oldu ya bide kimin elinden çıktığına bağlı bu tür yemekler lezzetinden geçilmiyor ayoll biz kadınlar tariflerimizle erkek aşçı bırakmayacağız :D

    YanıtlaSil
  11. bu arada benim ismim adsız değil Ege .

    YanıtlaSil
  12. yasemincim bbana niye cevap vermiyorsun? ben fake değilim benim bakkalım var sıkıyosa bunu kakeye de yap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba ne demek istediginizi anlayamadim??

      Sil
  13. çok güzel oldu az önce yaptım.. elimize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Bu aksam denedim ve harika oldu. Çok teşekkür ederim. Deneyecek arkadaslara tavsiyem bütün yazanlara uyun. Çünkü altını kapattığımda tam pişmemiş olan yemeğim folyoyla soguyuncaya kadar bekleyince tadını icine alarak pişmişti.

    YanıtlaSil
  15. Yasemin hanım ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Özellikle görünümü çok can alıcı. Ben neden bu şekilde yapamıyorum? işin sırrı nerede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba dilek, işin pek de sırrı yok aslında.. önemli olan adımları tarifte yazmaya çalıştım. aynen uygularsan ve elbette enginarların tazecikse harika bi görüntü elde edersin diye düşünüyorum.. şimdiden ellerine sağlık!

      Sil
  16. merhaba
    cok sik bir tarif tesekkur ederim,kalori degerini dusurmek icin un ve seker kullanmadan yapmayi deneyecegim umaririm basaririm:)

    YanıtlaSil
  17. merhabalar,
    ben bezelyeden rus salatası hariç pek hoşlanmadığımdan mantarlı yaptım, daha önce duymamıştım mantar kullanıldığını; ama çok yakıştı. tarifini de kendi sitemde biraz değiştirerek yayınlamayı planlıyorum.
    çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,dün aniden eşim enginar yapmamı istedi. Hayatımda hiç yapmadığım bir şey.Ayiptır söylemesi,tecrubem neredeyse yok yemeklerle.Çevremdekıler merak eder neyle beslerım kocamı=D
    Yarın denerim tarifinizi .Şimdiden teşekkürler =)

    YanıtlaSil
  19. zeytinyağlı enginara bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  20. Mrb yasemin hn. Ben ilk kez enginar pişiricem sizin tarifiniz içime yattı. Yalnız sunum konusunda ben fotoğraftaki gibi yapsam tarifte bi değişiklik olmaz herhalde. Şimdiden tşker elinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Az önce yaptım, çok güzel oldu. Birçok tarife baktım ama sizinki en içime sineniydi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  22. ben yaklaşık 1 yıl önce enginarın tadıyla tanıştım. bayıldım ekşi ve soğuk olması tadı her şeyi mükemmel.şimdi ise her gün yiyebilrim o kadar seviyorum. ön yargılı olmayın mutlaka deneyin.

    YanıtlaSil
  23. Selam
    Yaklasik 15 dakika once enginarlarin hepsini ben esim ve 16aylik kizim sildik supurduk.harika muhtesem super ve daha bisuru sey.nasil mutluyum suan anlatamam.nediyim caniniza saglik👪

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin