12 Kasım 2007 Pazartesi

Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyagli Barbunya

Efenim ben geldim :) Benim canım antika bilgisayarım yüzümü kara çıkarmadı ve yeni bir hard diskle çalışmaya devam etti :) Yaşasın yaşassınnn!! Ama sanırsam bu antikayı değiştirmem için sinyaller gelmeye devam edecek, onun için ben aramızdaki bu duygusal bağı bir kenara bırakıp kendime yeni bir tane seçmeliyim :(. Ee naparsın herşeyin ömrü olduğu gibi bilgisayarlarında var her ne kadar benim gibi azimle kullansanızda onlarda bir şekilde tarihteki yerlerini almak istiyorlar :P. Neyse efenim bu kadar bilgisayar muhabbeti yeter artık amacımıza hizmet edip şu güzel barbunyanın tarifini veriiimmm..
Efenim bendeniz hiç barbunya yapmayı bilmezdim taki bir gün estirip barbunya yapıcam diyene kadar :) Ama nasıl ? İşte o kısımda benim canım müdürüm Gül'üm imdadıma yetişti. Ve bana çok güzel ipuçları verdi bu konuda. Ee bende kendime göre bişeyler kattım tabiki, sonuçta ortaya beni hiçbir zaman yanıltmayan bir barbunya tarifi çıktı..

Malzemeler
  • 1 kutu konserve haşlanmış barbunya (Eğer tazesini bulursanız çok daha makbul olur, ama benim gibi çalışan hanımların kiler dolabında her daim hazır bekleyen bir kutu konservesi vardır diye düşünüyorum :))
  • 1 baş soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4 tane havuç (Ben bol havuçlu seviyorum da :) Nerdeyse havuç pilaki diyeceğim adına :))
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • zeytinyağ
  • tuz
  • 1 domates (rendelenmiş)
  • sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 limonun suyu
Yapılışı
  1. Soğanları küpler halinde , sarımsaklarıda küçük halkalar halinde ve havuçları yarım ay şeklinde doğrayın. Hepsini beraber arzu ettiğiniz kadar zeytinyağ ilave edip bir güzel kavurun. Taki havuçlar sert hallerinden kurtulup biraz yumuşayana kadar.
  2. Daha önce haşlayıp yumuşattığınız barbunyaları süzün (Ya da konservedekini süzüp su dan geçirin). Tencereye ilave edin. Üzerine 1 yemek kaşığı domates salçasını hafif sulandırak ilave edin.
  3. Rendelenmiş domatesi, şekeri, tuzu da tencereye ilave edin. Üzerine çok fazla geçmemek kaydıyla sıcak suyu ilave edin. Bir kere karıştırıp kaynamaya bırakın. Su ilavesinde çok cömert davranmayın çünkü zaten daha önceden haşlanmış olan barbunyalar çok su çekmeyeceklerdir. Sadece lezzetlenmiş suyun tadını çekip kalacaklardır o yüzden suda yüzen barbunya çorbası elde etmemek için suyunu azar azar ilave edip kontrollü pişirmekte fayda var :)
  4. Yaklaşık 15-20 dakika sonra barbunyanız hazır olmalı. Ateşin altını kısıp bir süre daha pişirmeye devam edin. Bu arada suyunu kontrol edin dibini tutturmayın ;)
  5. Piştikten sonra altını kapatıp limon suyu ilave edin. Bir güzel karıştırın. Ve ılınmaya bırakın. İster ılık ister soğuk servis yapabilirsiniz..
Afiyet olsun..

24 yorum:

  1. Ohh mis gibi olmuş.Ben de havuçsuz barbunya sevmem.Yazın soğuk barbunyanın üzerine,incecik kıyılmış maydanoz ne çok yakışır.
    Ellerine sağlık Yasemin.

    YanıtlaSil
  2. :) vallahi dogru dersin, lakin sevgili esimin maydanoz ve dereotu gibi otlarla pek arasi olmayinca haliyle bende koyamiyorum :) ama dedigin gibi maydanozun ekledigi lezzet tartisilmaz ;) afiyetler olsun!

    YanıtlaSil
  3. Yaseminim, minik kuşum.
    Barbunyanın malzemesinden ve yapılışından ayan beyan belli oluyorki, yemede yanında yat bir lezzet çıkmış ortaya. Bende bütün zeytinyağlıları tatlı ve havuç konanları bol havuçlu severim. Mesela zeytinyağlı pırasanın içine bolca havuç ve pirinç koyar annem ben onları yerim sadece. Neyse uzatmayayım, tam benim damak tadıma uygun nefis yapmışsın, mercimeki denedim bunuda deneyeceğim en kısa zamanda kesin süper olacak eminim.

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar nefis görünüyor Yasemin.Fasulye hiç yemediğim halde çok imrendirici geldi.))
    Ellerine sağlık canım..


    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  5. Yasemincim ben de barbunyaya bayılırım hele de ertesi gün daha da güzelleşir.Eline sağlık canım. Bu arada superfresh'in taze barbunyasından 1-2 paket dondurucuna atarsan daha da yemeye doyamazsın, tazesinin tadı başkadır ;)

    YanıtlaSil
  6. Hımmmm, pek güzel görünüyor be Yasom; tam sevdiğim gibi, bol havuçlu. Ellerine sağlık canım, kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ben de bol havuçlu severim barbunyayı.Ellerine sağlık.
    Benim bilgisayar da 5 yıllık ve acaip sesler çıkarıyo:)Bakalım hayırlısı...

    YanıtlaSil
  8. ay bu kadar olur yasemin abla! tam zeytinyağlı barbunya tarifimi ekledim sonra da blog gezisine çıkmıştım ki.. bir tane barbunya daha :) seninki de çok güzel görünüyor. tariflerimiz de aynı, sadece sende fazladan limon suyu da var. ellerine sağlık! :)

    YanıtlaSil
  9. Yasemin canım şimdi zeytinyağı gibi üste çıkmak vardı ama malesef itiraf ediyorum seni de sayfanı da pek çok arkadaş gibi yeni yeni keşfediyorum, linkini de taze taze ekliyorum listeme, bundan sonra daha sık ziyaretine geleceğim,ayrica lolipop popcornlar nefis olmuş gözüm üzerlerinde..:)) sevgili mügeyi pek severim, anlaşılan siz kankisiniz..he he he! ooo burası tam kaynatmalık yahu...:)
    Son olarak ben de "mercimeki" cok severim en kisa zamanda senin tarifini de deneyeceğim...
    Guzel ellerine sağlık
    Gönlüne göre bir bilgisayara da kavuşmak dileğiyle
    sevgılerle

    YanıtlaSil
  10. hoşşşgeldiinnn....
    mis gibi olmuş ohhhhh
    sana da bebişe de yarsın şekerim

    YanıtlaSil
  11. Ayşaanım, laf çarpmayalım bakiim öle uzaktan. Evet mercimeki severim:)) Yasemin minik kuş hanımefendiside kankim olur, tespitiniz doğrudur:)

    YanıtlaSil
  12. cok sevindim canim sukur kavusturana :) ellerine saglik vede

    YanıtlaSil
  13. Zeytinyağlısızzz yapamammm amannn !!
    Barbunyasız duramammm amann !!!

    ellerine kollarına sağlık YAsemincimmm

    YanıtlaSil
  14. mugecim sen iyice hunerli oldun artik malzemeden bile kapion ne nasil olur :) tebrikkk ediyorum :D:D mercimeki sevmene cok sevindim eminim bunuda seversin bidenem operim!!!

    gulcum selam, lutfen bikerelik ye eminim pisman olmassin ;)

    şefim zaten zeytinyaglilar bigun sonra daha guzel olur derler dogru derler :) efet buzlukta hazir bekleyen barbunyalarimda var ama ben yinede acilinde haslanmis konserveyi tercih ediyorum cogu zaman :) ama bi dahakina artik buzluktakini cikarimm dimi :))

    gulrizim afiyetler olsun canim!

    tatli muftagin ev sahibesi bence yavas yavas sinyalleri kabul edip yeni arayislara girmelisin sende benim gibi, yoksa mazallah kaliveririz yari yolda :)

    meldacim hani kalp kalbe karsidir derler ya, bizimde mutfaklarimiz karsilikliymis baksana :D ne kadar guzel.. her yigidin yogurt yiyisi, her hanimin barbunya pisirisi farklidir diyelimmi ne diyelim :D ellerine saglik canim!

    yamanim aysem, bak benim bagimlilik yapan bi tarafim vardir artik istesende kurtulamazsin :) daha sık beklerim :D:D mugecimimde yeri ayridir bendee, hem "mercimeki" seninde cok sevecegine eminim :) afiyetler olsunn!!

    YanıtlaSil
  15. hosssbuldukk mugecim, afiyetler osssun!! ay bizde bi yemege cikalim yeniden yawww, bakarsin bole zeytinyaglisindan yapan biyerler buluruzzz... optumm..

    ninom inan bende cok mutluyum dondugum icin :D afiyet olsun!

    mugecim ne guzel demissin, tam demissin :) "mercimekim" benim :D

    pastardacimm ayyy oynama şıkıdım şıkıdım :)) off vallahı su koca gobecigim olmasa oynayacagim surda :)) nasil icimden geldii :)))

    YanıtlaSil
  16. slm.. pc nız arızalanmıs bu bızler ıcın cok kötu bır durum dımı:( ayrıca ben barbunya ya bayılırım... ayy yok ben artık gecelerı normal ınsanlar gıbı uyuyacağım artık.. blog fılan gezmıcem.. cnm cektı sımdı benın yaa:((

    sevgıler

    YanıtlaSil
  17. fidancim cok sukur iyi simdi hastam :) bakalim ne kadarlik omru var bilmiyorum ama benim soyle 3 ay daha idare etse iyi olur :D
    vallahi sorma o geceleri blog gezme hastaligi hepimizde var, bi de akabinde mutfaga girip gecenin korunde is yapma :) bunun bi cozumu bi tedavisi olmali :D

    YanıtlaSil
  18. ŞİMDİ YAPIYORUM BAKALIM NASIL OLACAK İNŞALLAH AKŞAMKİ MİSAFİRLERE REZİL OLMAM ÇÜNKÜ İLK DEFA YAPIYORUM

    YanıtlaSil
  19. Yasemin hanım merhaba. Vermiş olduğunuz zeytin yağlı barbunya tarifine birebir uyarak yemeği yaptım. Fakat çok tatlı oldu. Barbunya diye niyetledin Sütlaç oldu tadından yenmiyor. Mecazı anlamda değil gerçek anlamda tadından yenmiyor. İki çorba kaşığı şeker fazla değil mi? Bir kutu barbunya konservem heba oldu. Konservenin parasını göndereceğiniz hesap numarasını aşağıda belirtiyorum.
    Ziraat Bankası: 0151 68787926 5002
    Emre Kiris

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Emre bey, oncelikle bir yemegin tat zevki kisiden kisiye degisebilir. ben barbunyayi tatli severken siz daha daha az tatli sevebilirsiniz. bunun icin yemegi yaparken tadina bakarak hareket etmekte fayda var.. eger verilen olcu size fazla geliyorsa once azaltarak ilave edebilir tadina bakarak devam edebilirsiniz..

      Sil
  20. Su an yapiyorum arkadaşım tariflerin gercekten mükemmel emeğine saglik

    YanıtlaSil
  21. Harikasin arkadasim eline saglik

    YanıtlaSil
  22. adam olmamış diye konsrvenin parasını istiyo :D hesap numarası bile vermiş
    ben olsam gönderirdm utansın :d

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenciydim ben, son paramı vermiştim o konserveye. 4 yıl geçti mezun oldum hala gelmedi param. Barbunyaya küstüm.

      Sil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin