16 Kasım 2007 Cuma

YE #28 Geleneksel Kış Hazırlıkları

Ye 28 Kış Hazırlıkları Gönül isterdi ki kendi yaptığım hazırlıklardan size bahsedeyim bu güzel etkinlikte ama nerdeee bende böyle hazırlıklar. Benim gibi çalışan hanımların aslında kesinlikle bu tarz hazırlıkları olmalı. Olmalı ki her daim misafire hazır bir dolap, misafiride geçtim akşama ne yapsak diye uzun uzun düşünme lüksü olmayınca hazırda pratik bişeyler olmalı. Ama nerdeeee!! Olsun azimliyim bende birgün yazdan kışa hazırlık yapan salça kaynatıp, tarhana kurutan bi ev hanımı olucam olucam olucam :) (Belki üç kere tekrarlarsam kendimde inanırım :P). Neyse kendi kabiliyetsizliğimi bir kenara bırakırsak ben size memleketimin kış hazırlıklarından bahsedeyim.

Bizim memlekette havada nem olmayınca en güzelinden biberler iplere "cizilir" ve güneşin güzel yüzünde her balkonda kızarmaya bırakılır. Bu sadece biberlere yapılan birşey de değil. Taze fasülye, patlıcan, bamya, kırmızı biber, domates... Yani kurusu yenebilen herşeyi sokakta yürürken balkonlarda görebilirsiniz. Geçtiğimiz yaz memlekette yaptığım tatilde işte bizimkilerde kilolarca dolmalık biberi almışlar bahçede yere serilen bezlere dağıtıp iğne oyası yapar gibi iplere cizdiler. Sonrada bahçede asılabilecek heryere "biber cizmeleri" astılar. Ve inanırmısınız daha ikinci gününde biberler kızarmaya başlamışlardı bile.. İstanbul'un nemli havasında maalesef bunu yapamıyoruz o yüzden her sene yazın memlekette kuruyan sebzeler kolilerde gelir annemlere sonra o güzelim kuru biber ve patlıcan dolmaları, rahmetli babaannemin dünya güzeli "Guru Badılcan Aşı" (Kuru Patlıcan Yemeği) ve daha sayılamayacak şahane lezzetlerde kış sofralarımızı lezzetlendirir..



Diğer meşhur kış hazırlığıda elbette tarhana! Ah güzelim memleket tarhanası! Onun nasıl yapıldığını bizzat göremediğimden anlatamıyorum maalesef çünkü o yazın sıcağında değil biraz daha ağustos sonu eylül başı gibi yapılıyor. O zamanlarda da biz canım İstanbul'a dönmüş oluyoruz bile. Ama annemler muhakkak o vakitlerde giderler memlekete tarhanaları toplamak için :) Hehe tarhana ağacı çiçek açmış oluyor heralde o vakitlerde :P Vallahi yapılışını bilmiyorum ama yemesini benden iyi kimse bilemez heralde.. Ama merak etmeyin bir sonraki memleket ziyaretimi yaz sonuna denk getirip oturup tarhana toplucam bizimkilerle beraber :)

Bunlar benim en çabuğundan aklıma gelen kış hazırlıkları. Bunların dışında yapılanlar elbette her evde olan şeylerdir misal taze bezelyeler alınır ayıklanır buzdolabı poşetlerinde buzluğa kışın tüketilmek üzere istiflenir.. Bu işlemin benzerleri elbette dondurulup saklanabilecek tüm yaz sebzelerinde yapılır. Bak şimdi aklıma geldi :) Canım kayınvalidem bu sene yazlığa giderken tazecik bezelyelerden bir sürü kışlık poşetler hazırlamış kışın taze taze yiyelim diye bana emanet etmişti. Buzluğunda dursun kışın lazım olur diye.. Ama ben O'nu uyarmıştım :) Bak anne kurda kuzu emanet ediyorsun diye :P Birşey olmaz yiyebilirsiniz tabiki demişti O da. Lakin yazlıktan gelipte bezelyeleri verde benim deepfreeze e koyalım dediğinde karşısına kala kala 3 paket çıkınca sanırsam bir daha bana emanet etmemeye karar verdi :) Ama napiiim ben taze bezelyeyi çok severim. Helede hazır ayıklanmışı varken :)

Neyse tarif vermedim ama lafı çok uzattım gene işte böyle bende hazırlık yok ama laf çok :) Ev sahibesi Mahzun Prenses sana da kolay gelsin, vallahi benim gibi laf salatası yapan çok varsa işin zor :)

(Bu arada hemşerim memleket nireeee? diye bir soru ile karşılaşma ihtimaline karşılık yazıda geçen memleket Denizli'nin Çivril kazası oluyor :P)

6 yorum:

  1. ayyyyyyyy ne guzellerrrrrrrrrrrrrrr

    YanıtlaSil
  2. Tatlım, kış hazırlıklarınızı birbirinden nefis resimlerle ne kadar güzel anlatmışsın, ellerine sağlık!
    İnan, bizleri de oraya, Denizli'ye götürdün, yeniden ellerine sağlık!
    Öpüldün!

    YanıtlaSil
  3. Çok seviyorum şu ipe dizili biberleri.. Keşke biz de yapabilsek buralarda. Öpüyorum Yasocum...

    YanıtlaSil
  4. ninocum, bencedeeeeeeee :)

    burcakcim sagolasin, vallahi aslinda anlatilmaz yasanir oralari ama elimden geleni yaptim :)

    selenim kesinlikle katliyorum ama maalesef buranin havasindan bizim biberler kurumaz curur maalesef :( optummm canimmmm..

    YanıtlaSil
  5. Kış hazırlıklarını zevkle okudum ve okurken bir an sanki kendi anneannemi-babanemi duyar gibi oldum. Onlar da biberleri, badılcanları çizer, sonra da guru badılcan aşı yapar :) Sonra Denizlili olduğunu görünce anladım ki yakınmış memleketler, bizimkiler de Burdurda :)
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  6. selam yesim :) desene hemsehri sayiliriz :) ne guzel..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin