12 Haziran 2009 Cuma

Mermer Kek

Mermer Kek / Pound Cake

Aslında mermer kek için tarif gerekmez diye düşünürdüm bu tarifi görüp deneyene dek. Bana çevremde bir kek çırp dediklerinde en pratiğinde hazırladığım kek standard mermer kektir zaten. Ancak bu tarifte standard bozulduğu gibi lezzet katlanıyor! Gerçekten insanın tüm keki bir lokmada yemek isteyeceği lezzette kek gibi kek diyebilirim. Gerçekten büyük bir kalıpta pişirmenizi öneririm. Çünkü kocamaan bir kek elde ediyorsunuz. Ben paşabahçenin geleneksel anne keki kalıbını kullandım. Tarif her zamanki baş tacı kitabım "Dünyanın En Güzel Tatlıları"ndan uyarlanmıştır.


05.Mayıs.2010 Güncelleme!

* Gelen yorumlar doğrultusunda miktarlara gr olarak değerlerinide ekledim.

* Yumurta miktarı içinde 10 yumurta ile harika sonuç alınıyor. Ancak 4 yumurta da istenilen sonucu veriyor. Fazla yumurtadan kaçınmak isteyenler 4 yumurta ile de yapabilirler. Ama asıl lezzetini almak için 10 yumurta ile denemenizi tavsiye ederim

* Beni üzen bir mailin cevabı olarakda büyük harflerle tekrar belirtmek istiyorumki "LÜTFEN BÜYÜK BİR KALIP" kullanın.




Malzemeler
  • 115 gr bitter çikolata parçalanmış
  • 10 yumurta (4 yumurta)
  • 3,5 su bardağı şeker (650 gr)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un (350 gr)
  • 2 su bardağı tereyağ (450 gr) (oda ısısında yumuşamış, kesinlikle eritilmiş değil)
Yapılışı
  1. Tereyağ ve şekeri mikserde iyice yumuşayıp krema kıvamına gelene kadar çırpın. İçine yumurtaları 2 şer 2 şer ilave ederek her yumurta ilavesinden sonra iyice karıştırın.
  2. Un, kabartma tozu ve vanilini bir kaseye beraber eleyin.
  3. Kuru malzemeyi yumurtalı karışıma yavaş yavaş ilave edip çırpın.
  4. Fırını 180 derecede ısıtın. Kalıbınızı yağlayın.
  5. Çikolatayı ister benmaride isterseniz mikrodalgada eritin.
  6. Kek karışımının yarısını yağlanmış kalıba boşaltın.
  7. Erimiş çikolatayı kalan karışıma kaşıkla karıştırın.
  8. Çikolatalı karışımıda kek kalıbına boşaltın.
  9. İki karışım birbirine geçmesi için çöp şiş veya bıçakla spiraller çizerek karıştırın.
  10. 40-45 dakika fırının kapağını hiç açmadan pişirin. Kürdan testiyle piştiğini kontrol edin. Soğuduktan sonra servis ederken üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Ben keki sıcak sıcak yemeği sevdiğim için hemen fırından çıkar çıkmaz keser bir dilim yerim. Sizi bilmem ama fırından sıcak çıkan ekmeğin tadı nasıl başkaysa kekinde bambaşka..

Afiyet olsun...


21 yorum:

  1. Hımm Yasemincim keke tam puan vermişsen bu referansla kesin denemek lazım.Ama bende bu anne kalıbından istiyorum.
    Önce bu kalıptan alacağım.Paşabahçeye uğramam lazım..

    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlayınSil
  2. çok güzel görünüyorrrr,
    adaşım,ellerine sağlık...

    YanıtlayınSil
  3. Yasemincim tablo gibi harika olmuş
    kek ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlayınSil
  4. İNANMIYORUM 10 YUMURTA MI BİRAZ FAZLA DEĞİLMİ KOKAR 10 YUMURTA....BİLEMİYORUM 10 YUMURTA KORKUTTU BENİ

    YanıtlayınSil
  5. Sevgili Yasemin çok güzel omluş kekin.deneyeceğim canım.sevgilerimle...

    YanıtlayınSil
  6. 10 yumurta ha çok merak ettım tarıfı enkısa zamanda deneyecegım görüntü harika zaten diyecek yok

    YanıtlayınSil
  7. Yasemin merhaba,kek nefis görünüyor eminim dediğin gibi lezzeti de süperdir.Sitende gördüğüm havuçlu kekine bayılmıştım denedim ve süper oldu.Sitemde yayınladım bir kez daha teşekkürler ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  8. selamlar.blogunuzu ilk kez ziyaret ediyorum ve çok beğendim.sizi izlemeye alıyorum.rarifiniz çok güzel.ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlayınSil
  9. adaş yoldan çıkarma beni bak kilo verme derdindeyim zaten. görüntü felaket cezbedici, şimdi çayla beraber mideye inerdi valla olsaydı.ellerie kollarına sağlık

    YanıtlayınSil
  10. Ellerinize sağlık, harika bir görüntü,
    sevgilerimle

    YanıtlayınSil
  11. Görüntü süper.mutlaka denemeliyim bu keki. Gerçekten mermer görüntüsünde. Ellerine saglık sevgiler

    YanıtlayınSil
  12. zehracım, valla kalıp super, ayrıca angel cake içinde uygun! ama kalıbı almayı bekleme hemen keki pişir derim :D

    afiyet olsun minik kuzucuk yasmin!!

    sagol deryacım!

    sorma isimsiz arkadas, ilk basta benide korkuttu. istersen sen 5 yumurta ile dene sonucu bildir bakalım.. belki hakkaten 10 a gerek yoktur :D

    neslihancım tesekkurler, denemeni sabırsızlıkla bekliyorum.

    selam leman, hakkaten 10 yumurta.. ama bence 5 lede olur.. bide oyle deneyelim bakalım :D

    selam kendimce, sitene ugradım. tesekkurler tarifi uygulayıp begendigin için. eminim bunuda begenırsın..

    selam aleyna, dilerim daha sık karşılaşırım yorumlarınla. madem izleniyorum bu sessiz olmasın dimi :D

    adaşım yaw iki lokma kadınsın zaten bide kilo vercem diyosun! ben o zaman aclık grevine girmeliyim! hasta etme adamı, heme pişir yanına da çay koy afiyetle ye, yerkende beni hatırla! hadi bakiiim!

    tesekkurler ozlem!

    merhaba nilay, hakkaten dimi! mermer kek :D:D tesekkurler!

    YanıtlayınSil
  13. 10 yumurta olayina bende takildim. Ilk gördügümde gözlerim yerinden firlayacak sandim ama Allah'a sükür yerindeler. Isin acikcasi 3 yumurta ile sonuc olarak daha kabarmisini aliyorum.

    YanıtlayınSil
  14. Bu yorum yazar tarafından kaldırıldı.

    YanıtlayınSil
  15. 2 su bardagi tereyagi eritmeden nasil olculur? Normalda aldiim yaglar (Avustralya'da 250 gr kaliplarda) bunun hepsini mi kullanmam gerek?

    YanıtlayınSil
  16. online hesabim olmadigi icin Anonim adsiz benim, Filiz. Yasemin mutfakta sitesine BAYILIYORUM. lezzet, eglence, nefis ve kolay tarifler hepsi bir arada....

    YanıtlayınSil
  17. Merhaba isimsiz, 2 su bardagi tereyagini olcmek icin; oda isisinda yumusamis teryagindan kasikla bardaga koyup olcebilirsin. asagi yukari 250 gr yapar zaten. yumusayan tereyag bardaga kolay konulabilir oldugu icin bardak olcusu ile verdim. umarim yardimi olur.

    merhaba Filiz, mahcup ediosun beni :D cok tesekkurler guzel sozlerin icin!

    YanıtlayınSil
  18. Merhabalar...Kitabı aldım siz çok övdüğünüz için.İlk denememde bu oldu.Hatta son dilimi duruyor tabağımda.Bu bence biraz kekle kurabiye arası bir tat..Ağızda dağılan gevrek bir kek...Şekeri benim gibi çikolata sevmeyenlere biraz fazla gelebilir.Bunun dışında mutlaka yağlı kağıt kullanın.Çünkü benimki un ufak oldu.Yağladığım silikon kalıptan çıkaramadım.Aslında suyla çalkalamam gerekiyordu.Dalgınlık..Son birşey ben yarım ölçü malzeme kullandım.Ve tereyağ ile margarini karıştırdım.Arkadaşlarım 5 yumurtayı anlamadı.Koku hiç yok dediler.Ama şunuda söylemeliyim,margarinle şekeri birbirine karıştırmak...amannnn,amannn yani...:))

    YanıtlayınSil
  19. selam nixie, dilerim kitaptan memnun kalirsin. ben cok severek uygulamaya devam eidyorum tarifleri. bu tarifteki yumurta olayi biraz korkutucu ama yinede bence sonuc mukemmel. birde benimki hic dagilmamisti. acaba silikon kaliptan olabilirmi seninki.. ben teflon buyuk kalip kullanmistim. kolaylikla cikip dilimlendi. fotograftan da anlasilacagi uzere..
    yinede bana guvenip kitabi aldigin icin tesekkurler.. dilerim guvenini bosa cikarmam.. gorusmek uzere..

    YanıtlayınSil
  20. Merhaba ysemin hnm trflerinizi denyorum bu trfteki yumrta kaç grm benim yumrtam xl yani 73 gr en büyük olanlarından.mutfkta deliyimdir sekizmis onmuş hic farktmez uygularım tarifi mesela karamel tarfinzdeki 125gr t.yg ile daha güzel olur demişsiniz yaptım valla.güzl oldu benim yumrtam fazla gelirmi küçük boy mu aliyim Yada kaç gr önerirsiniz...Elif

    YanıtlayınSil
  21. Meraba yasemin abla, oncelikle sunu belirtmek istiyorum esim cok sevdiginden chocolate marble cake yapayim dedim, internetten istisnasiz iki gun boyunca arastirdim, buradaki yorumlari da gorunce tamam budur dedim, ama kekim cok sekerli ve yagli oldu,

    YanıtlayınSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin