31 Temmuz 2007 Salı

Pikniğe Özel Tapates Salatası

tapatessalatasi
Cumartesi geçeli üç gün oldu ama benim hala yüzümdeki gülümseme silinmedi. Ay ne de güzel eğlendik.. Ay gene yapalım gene gelecek ben :)
Şimdi haliyle yemek bloglarından biri olarak katılınca pikniğe elim boş gitmek bana yakışmazdı bende hem pikniğe uyar hemde kolay olur diye patates salatası hazırlıyayım dedim. Ben patatese patates demem, tapates derim. Bizim ailede böyledir, çok severiz cisimlerin isimlerindeki harfleri karıştırmayı.. Bir diğer güzel isimlerden biride misal "çepete"dir :) Hadi bakalim tahmin edin biz "çepete" ile neyi kastediyoruz? :D (10 puanlık uzman sorusu :P).
Efenim salatada ölçüler tamamen göz kararı desem bana kızmazsınız di mi? Malum biranda 20 kişiye hazırlayacak olunca insan ne kadar yapacağını ölçmeden dolduruyor :)

Malzemeler
  • Patates
  • Sosis
  • Maydanoz
  • Taze Nane
  • Pul Biber
  • Tuz
  • Biberiye
Sosu İçin
  • Dijon Hardal (Acı Hardal)
  • Krema
  • Zeytinyağ
  • Limon
Yapılışı
  1. Patatesler iyice yıkandıktan sonra güzelcene haşlanır. Bir süre soğumaya bırakılır. Böylece soyma ve doğrama aşamasında eller yanmaz. Ama sizin benim gibi aceleniz varsa, patatesleri sıcakken soymak zorundaysanız, ufak bir ipucu, bir küçük kaseye buz gibi su koyun. Patatesleri soyarken arada bir parmaklarınız bu suya batırın. Böylece soğuğun etkisiyle sıcaklığı hissetmezsiniz ;). Derince bir kaseye patatesleri küp küp doğrayın.
  2. Sosisleri yarım ay şeklinde doğrayıp az yağda kavurun. Ben çiğ sosis olayına pek sıcak bakmadığımdan sosisleri muhakkak kavururum.
  3. Maydanoz ve naneleri güzelcene yıkadıktan sonra ince ince kıyın.
  4. Derince bir kaseye patates, nane, maydanoz, pul biber, tuz, biberiye ve sosisleri koyun. Henüz karıştırmayın. Sosunu dökünce karıştıracaksınız zaten. Çok fazla karışırsa patatesler ezilebilir buda hoş bir görüntü olmaz :)
  5. Sosu için ayrı derin bir kaseye kremayı koyun. Hardalı ekleyin. Tel çırpıcı ile iyice birbirine karıştırın. Bu arada bir elinizle çırparken diğer elinizle yavaş yavaş zeytinyağ ilave etmeye başlayın. Bayağa koyu ve akışken bir sos elde edene kadar yağ ilave edin. (Dikkat! En son limon ilavesi gelince sos daha akışkan olur. Yağı ona göre ayarlamakta fayda var.)
  6. Limonun suyunu sıkıp onuda sosa ilave edin, birkez daha çırpın. Sosu tadını test edin :)
  7. Elde ettiğiniz sosu da salatanıza ilave edip bir güzel karıştırın. Sonrada Afiyetle yiyebilirsiniz..
Bir patates salatasında bu kadar detay olurmu demeyin, "Başarı Detaylarda Saklıdır" :)).

Afiyet olsun...

21 yorum:

  1. Peçete Peçete Peçeteeeee..... Bildim değil mi :))))) salatan süperdi assolist hanım geç geldin doymuştuk çok yiyemedik :)
    Sevgiler
    Ödül ne bu arada :))

    YanıtlaSil
  2. Şekerim, bence iyiki uzun uzun anlatmışsın, çünkü ben çok tok olmama rağmen, bir salata sever olarak tadına bakmış vede çok beğenmiştim. Bundan sonra bende senin versiyon yapacağım salatayı.Özellikle sosunu.Öperim, gremacım.

    YanıtlaSil
  3. Yasemin'im Yalçın'ım, grema sıkıcağım, ben salatandan tadamamış ve evede atamamış biri olaraktan tekrarını bekliom canım benim.Valla arayı uzatmadan tekrar buluşalım şu yiyemediklerimizden yiyelim dimi.Öpüyom seni kocemen sevgiyle.....

    YanıtlaSil
  4. cevabi hemen soliyemem hele bi sonraki postumu yayinliyem o zaman :) simdi herkese aciklamak olur :D bu arada salatama yapilan ovgu icin ayricene tesekkur efeemmmm :)) ay ben bu gazla kesin assolist olicem zaten. :P

    mugecim vallahi bir salata bu kadar uzun anlatilabilir zaten :) afiyetler olsun canim ben sen iste ben sana yapar getiririm o guzel terasinda beraberinda yeriz :D optumm...

    ebrucum ne gusel seyler demissin bene :) ay kendimi pek bisey sanarim ben simdi :P bak hemen yap salatadan ye bakem ole yemedim tatmadim anlamam.. yoksa ben getiririm sana :)) optummmm

    YanıtlaSil
  5. Peçete,peçete..Bende bilebildim mi acep??Halen o güzel yüzünü ve esprilerini unutamıyorum canım.Salatanın bende tadına bakamadım ama serviste bulundum canım.Ellerine sağlık olsun.Ayrıca beni uyardığın için de çok teşekkür ederim.Lütfen kusuruma bakma canım.

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. ne demek gulumserim lafi bile olmaz :) hani beni unutmadigini biliomda isim karisikligi olmus olabilir sorun degil yani :) cevap bir sonraki postta kismetse hele bi herkes cevap versin bakalim :P (yani bu kadar basit birseyi karmasik hale soktum ya ammaannn maksat eglence olsun :)))

    YanıtlaSil
  7. Yasemin, eline sağlık. Bebeğe ve kendine iyi bak olur mu? Ne hoş bir anne adayısın öyle. Öpüyorum sevgiyle.
    Nane Limon.

    YanıtlaSil
  8. Yasemin öncelikle tebrik ederim sizi bebiş için, ne güzel bir haber böyle, piknik yazılarını okurken öğrendim, eh artık yeni pikniklerde bebiş sayısı artacak demektir:)
    Tapates salatanı yemek ve aranızda olmak isterdim ama olmadı, bir dahakine inşallah.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. munevver ablam sagolasin, asil o senin tatli goren gozlerinden ve yureginden kaynaklaniyor. cok optumm..

    neslihancim sagolasin insallah artik bi sonraki piknikde benimkini sirtlanip gelirim insallah :D. optum canim.

    YanıtlaSil
  10. Yasemin'ciğim,
    Seninle tanışmak güzeldi.Allah neşeni hiç bozmasın inşallah.Sana çokkkkk sağlıklı günler diliyorum.
    Hoşça kal...

    YanıtlaSil
  11. Tam öğlen yemeği niyetine yenmelik !! Yemede ekranda seyret neticesi ile :(

    Ellerine sağlıkkkk

    YanıtlaSil
  12. selam beyhancim seni tanimakta cok guzeldi :) en kisa zamanda artik sende anne adayi olarak aramiza katilirsin beklerim :D optum canim..

    burcin aynen dedigin gibi hadi sende bi yap sole ogle yemek ziyafeti cek ;) afiyetler olsun!

    YanıtlaSil
  13. "Gocuman Gız" yasemin diyeceğim bende sana ama Gocumanların en sevimlisi, tapates salatanı hatırlamıyorum, ben Kuzişle oynadığım için enfes yiyeceklerin bazılarından mahrum kaldım. Sende assolistlik yapıp sonradan geldin bacım ne yapayım. Fekat nefis görünüyor ellerine sağlık diyeyim. İşte ben çocukluğumdan beri oyun yüzünden beslenmeme dikkat etmedim ve güçcücük kaldım ya:)
    Öpüldün.

    YanıtlaSil
  14. Yasemincim,sana bir mail attım. Bakabilir misin? Öptüm:)

    YanıtlaSil
  15. ah lalecim ne kacirdigini bi bilsen :) olsun insani bedeni degil yuregi gocaman olsun, seninde ole gocamann bir yuregin var iste :) bi dahakine benim bebisle oynamaktan yiyemezsin artik :) ben kucuklugumden beri konu yemek oldumu otesini gormedim :D:D:D zaten bellide oluyor halimden dimi :D:D optum canim..

    seblacim mailini aldim cevapladim optummmm :)

    YanıtlaSil
  16. Valla canım acayip çekti ben mutafaga kaçar :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. selam,
    gercekten cok guzel bir tarif. 2 kez denedim, cok severek ikram ettim ve yedim. Tafir icin tesekkurler.
    Hardal cesidi ile ilgili bir aciklama yapmak istiyorum. Dijon hardallarda (en azindan amerikadakilerde) beyaz sarap oluyor. Benim gibi alkol almayan kisiler bilmek ister diye dusundum.
    tarif icin tekrar tesekkurler,
    gul

    YanıtlaSil
  18. merhaba Gul, Evet bende alkol kullanmam. O yuzden hardal alirken ozelliklede dijon tipinde icindekilere dikkat ederim! genede uyarin icin tesekkurler! ayrica tarifi deneyip begendigin icin daha cok tesekkurler!

    YanıtlaSil
  19. Yemekler için kremayı nasıl nerden ne şekilde temin edebiliriz? yardımcı olursanız sevinirim.
    Melike

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Melike, yemeklerden kullanılan kremalar marketlerde bakkallarda satılıyor. 200 ml lik kücük kutularda üzerlerinde "krema" yazıyor. örnek bitanesinin görseli için şu linke bakabilirsin.

    http://www.pinar.com.tr/urunler/krema-detay.aspx?SectionID=%2FwPrWhAAa4erWRenkINaVw%3D%3D&ContentID=VblfnjWSyProLvGbmsU7tA%3D%3D

    Gorusmek uzere..

    YanıtlaSil
  21. çok lezzetli görünüyor bu salata en kısa zamanda deneyeceğim

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin