Evde şenlik yapmak istiyorsanız aşure yapın.. Toplayın konuyu komşuyu, yaşlısı genci.. Her el birşeyler atsın kaynayan kazana. İşte o zaman anlarsınız aşurenin bereketini güzelliğini. Biri bir yandan meyveleri keser haşar, biri kuruyemişleri öğütür, başkası geceden buğdayı haşlarken, berisi haşlanmış nohut ve fasülye ile çıkagelir.. E yaşlısı açar ellerini Rabbine dua eder bereket için, bolluk için.. Keyifle pişer aşure, sevgiyle dağıtılır.. Her tabaktan alınan her lokmada sıhhatle kabul buyurulsun diye dua edilir..
Belki tüm sene bir selam vermeye vakit bulamadığın komşuna, aşure bahanesiyle bir kahve ikram eder, iki lafın belini kırarsın. Ya da yaşlı bir komşunun elini öper hayır duasını alırsın. Komşulardan gelen aşure kaseleri birikir, sen onları doldurmaya bahane ararsın.. Eve giren komşunun kasesi boş gönderilmez derlerdi bizim oralarda. Yapamadıysan aşure, hiç olmadı biraz pirinç koyarsın bereket olsun diye..
Uzun zamandır niyetliysen aşure kaynatmaya, haydi şimdi tam zamanı.. Şu yazıyı oku kalk sonra buğdayı, fasülyeyi, nohutu suya yatırki, uykularını güzelce alıp aşure için hazırlansınlar..
Malzemeler
- 250 gr aşurelik buğday
- 750 gr toz şeker şeker
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı haşlanmış kuru fasülye
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 çay kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı süt
- Yeteri kadar kaynar su (Yaklaşık 2 litre)
- 2 adet orta boy ayva
- 2 adet portakal (kabukları rendelenmiş, beyaz zarı atılarak küp küp doğranmış)
- 2 adet orta boy elma
- 1 adet limonun kabuğu
- 1 fiske tuz
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 10 adet kuru kayısı (güzel renkli olduğu için turuncularından alın derim)
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- süslemek için ayıklanmış nar, dövülmüş fındık ve ceviz
- Buğday, fasulye ve nohut bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda suda bekletilir.
- Ertesi gün yine ayrı ayrı kaplarda iyice yumuşayana kadar haşlanır.
- Fasülye ve nohutun haşlama suyu atılır. Süzgece alınır. Buğdayın iyice haşlanması şişmesi beklenir. Suyu içinde kalır süzülmez. Üzerine yeteri kadar su ilave edilir.
- Meyveler orta boyda doğranır. Bir tencerede çok az su ile hafif yumuşayana kadar haşlanır. Suyu süzülür.
- Kuru üzüm, kuş üzümü ve kuru kayısıda ayrı bir tencere az miktar su ile yumuşayana kadar haşlanır.
- İyice haşlanıp şişen buğdayın içine haşlanmış nohut ve fasülye, iyice yıkanmış pirinç ilave edilir. Pirinçleri iyice yumuşayıp şişene kadar hep beraber kaynatılır.
- Yarım su bardağı suyun içinde nişasta çözdürülür. Buğdaya ilave edilir. (Aşurenin koyuluğuna göre nişasta miktarıyla oynayabilirsiniz.)
- Süt, tuz, limon ve portakal kabuğuda karışıma ilave edilir. Bir süre daha kaynatılır. Yaklaşık 15 dakika.
- İyice kıvam alan aşureye kuru ve yaş meyveler ilave edilir. Bir 10 dakika daha kaynatılır.
- En son olarak şeker ilave edilir. Şeker eriyene kadar biraz daha şerbetlenmesi için 15-20 dakika kadar daha kaynatılır.
- Sıcak olarak kaselere servis edilir. İstenildiği gibi süslenir. Ben süslerken çok fazla malzeme koyup aşureyi örtmeyi sevmiyorum. O nedenle sadece fındık ve ceviz kırığıyla, nar kullandı. Ama siz isterseniz tarçın, hindistan cevizi, fıstık gibi çeşnilerle süsleyebilirsiniz..
- İster sıcak olarak isterseniz önce oda ısısında, daha sonra buzdolabında soğutarak tüketebilir, konu komşuya ikram edebilirsiniz..
Çok guzel bir aşure olmuş,bembeyaz ellerıne saglık canım Allah kabul etsın.
YanıtlaSilharikasınız sizzz...:)
YanıtlaSilbu nasıl hoşş bir anlatımdır böyle...
mest oldum inanın...
rabbim kabul buyursun inşallah..
bu güzel günler hürmetine,bolluk bereket sağlık ve huzur dolsun yuvalarımıza...
ellerinize yüreğinize sağlık...:)
hayırlı cumalar...
canım allah kabul etsin nefis görünüyor ellerine sağlık bende hafta sonu yapıcam inş bu enfes fotografları görünce kayıtsız kalmak imkansız ya pişiricem yada size gelicem :)
YanıtlaSilNe güzel anlaşmışsınız aşureyi öylece dinledim. Bu arada aşurenizin rengini beğendim. Sevgiler...
YanıtlaSilAllah muhabbetinizi arttirsin insallah, ellerinize saglik.
YanıtlaSilellerine sağlık allah kabul etsin.
YanıtlaSilellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilmmmm bayılırım..
YanıtlaSilAllah kabul etsın canım aşure harıka gorunuyor ellerıne emeklerıne sağlık
YanıtlaSilNe güzelde anlatmızsınız Allah kabul etsin:)
YanıtlaSilTEŞEKKÜRLER
YanıtlaSilMarifet yalnız yapmakta değil, marifet yaptığını paylaşmakta, marifet çok güzel sunmakta, bunların hepsinin bir arada olduğu bir adresteyim.
YanıtlaSilHer şey çok güzel,
Ellerine gönlüne sağlık Yasemincim.
Allah kabul etsin..
Sevgiler...
elinize sağlık, çok severim aşureyi...
YanıtlaSilbana da beklerim, sevgiler :)
Merhabalar
YanıtlaSilBugün katıldım aranıza,takipteyim.blogta gezindikçe ne iyi ettiğimi şimdi anlıyorum :))
Ellerinize sağlık.kesinlikle bu şekilde daha bi güzel çıkar aşurenin tadı
Sevgiyle
Umarım yüreğinizin ışıl ışıl olduğu bir yıl geçirirsiniz.
YanıtlaSilSavaşların, acıların ve felaketlerin, geçip giden koca bir yıl gibi geride kalması umuduyla.. Nice nice yıllara
AŞUREYİ ÇOK SEVERİM BİRİNİ ALDIM GİDİYORUM.:))))))
YanıtlaSilGörselde çok güzel görülüyor. Allah kabul etsin. Acayip canım çekti. Elinize sağlık.
YanıtlaSilMerhaba...
YanıtlaSilBloglari dolasirken blogunu kesfettim....
cok hosuma gitti ve izlemeye aldim
sende buyur gel istersen ben henüz yeniyim...
Tarifiniz için çok teşekkürler. Resimler bile doyurucu olmuş.
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilmerhaba ben nohut ve fasulyenin miktarlarını anlayamadım.Tarifte haşlanmış diyor, anlatımında akşamdan ıslatın diyor.akşamdan ıslatmak için mi 1 bardak nohut ve fasulye kullanacağız 250 gram buğdaya,yoksa haşlanmış olarak 1 er bardak mı kullanıcaz.tarifi denemek için not aldım.cevap verebilirseniz pişireceğim.sevgiler..leyla
YanıtlaSilmerhaba, nohut ve fasülye haşlanmış olarak 1 bardak olacak. yani geceden beklettiğiniz fasulye ve nohutu hasladıktan sonra 1 bardak nohut ve 1 bardak fasulyeyi içinden alacaksınız. çiğ olarak 1 bardak değil haslanmış olarak 1 er bardak.
SilEllerinize sağlık. Muhteşem görünüyor. Renginden belli ustasının elinden çıktığı...
YanıtlaSilhttp://fincanteyze.blogspot.com.tr