Tam 7 sene sonra, evet yanlış yazmıyorum, tam 7 sene sonra Çarşamba pazarına gittim :) İnanılır gibi değil dimi? Aslında daha da şaşılacak olan şey, her Pazar günü semtimde kurulan pazara gitmeyen benim, bu pazara gitmem.. Bundan teeee seneler evvel bir yazımda bahsetmişim pazara gitmeme alışkanlığımdan :). Ancak bugünden sonra yeniden fikir değiştiriyorum tembelliğin lüzumu yok! Hele ki her sebzenin mevsimi olan yaz geldiğinde..
Bu nasıl bir ziyafettir! Allahım her yeşilden sebze, taptaze mis gibi kokan meyveler.. 70 yaşındaki küfeci dayıyla beraber küfeyi doldurdumda doldurdum.. Bir ara baktım para bitmiş yoksa sanırım bir küfe daha dolardı :) Bir sonraki pazar manzaramda size dayıyıda o güzelim sebzeleride fotoğraflamayı düşünüyorum. Malum benim aldıklarım sanırım beni rahat bir ay götürür. Gerçi o kadar körpelerki patlıcanı kabağı çiğ çiğ yiyebilirim.. Hele o taze kekik ve fesleğen.. Ya da girit kabaklarım.. Amaaannn koşun pazaraaa koşun pazarraaaaa!!!
Malzemeler
- 5 adet kemer patlıcan (uzun ince patlıcanlar)
- 2 adet kırmızı biber
- 1 büyük baş kuru soğan (2 küçük soğan da olur)
- 2 adet yeşil sivri biber (biraz acı olursa daha güzel oluyor)
- 1 çay bardağı zeytinyağ (Ben her yemeğimde hakiki zeytinyağ kullanıyorum. Bizzat bahçesinden geliyor bana... Tazecik erken hasat hemde. )
- tuz
- 2 adet iri domates
Yapılışı
- Soğanları küp küp doğrayın. Geniş bir tencereye (ben teflon pilav tenceresi kullanıyorum) zeytinyağını ve bir tutam tuzu ekleyin biraz kızdırın. Soğanları ekleyin.
- Patlıcanları alacalı soyun. Küpler halinde doğrayın. İçi soğuk tuzlu su olan derin bir kaseye koyun. Soğanlar hafif yumuşayana kadar suda bekletin. Acı suyu çıksın.
- Kırmızı ve yeşil biberleride küpler halinde doğrayıp tencereye ilave edin. Hafif yumuşayana kadar kavurun.
- Patlıcanları süzüp temiz suda bi kere duruladıktan sonra tencereye ilave edin.
- Kabuklarını soyup küp doğranmış domatesleri üzerine ilave edin. Tuzunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın.
- Hiç karıştırmadan kendi suyu ile pişmeye bırakın. Patlıcanlar yumuşayınca bir kere karıştırın. Patlıcanların renkleri dönüp pişince altını kapatın. İster sıcak ister soğuk olarak, yanında bir kase yoğurtla servis edin.
Afiyet olsun..
nefis görünüyor nefis .bende bugün çarşamba pazarındaydım ama konyanın çarşamba pazarında.sevgilr
YanıtlaSilBu yemeğe patates çok yakışıyor..Sıcakken ayrı güzel oluyor soğukken ayrı... :))
YanıtlaSilPazara bende gitmeyeli bir sanırım 3 sene oldu.Tatil dönüşü artık uğrarım kısmetse.Ellerine sağlık hem hafif hem lezzetli bir tat
YanıtlaSilyemek çok iştah açıcı gözüküyo, hele de yanındaki yoğurtla.. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilsormak istediğim birşey var, soğanları eklemeden evvel zeytinyağına tuz koyduğunuzu yazmışsınız. özel bi nedeni var mı acaba? ilk kez duyuyorum da..
sevgiler..
Yaseminim semt pazarlarına doyum olmuyor. Hele ki şimdi herşeyin bol olduğu zamanda. Ben alışveriş yapmadan önce tüm pazarı gezerim daha sonra alışverişe başlarım. Ellerine sağlık canım yemek çok iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilYasemin ellerine sağlık, nefis görünüyor. Benim içinde pazardan alışveriş yapmak ayrı bir keyif....
YanıtlaSilselam uyuz :) yahu bir insanada böyle seslenmek ne komik oluyor.. Ama da benim suçum yok sen kendine o ismi koymuşsun :P Sorunun cevabına gelirsek, yağı kızdırırken içine atılan bir çimdik tuz yağın içinde nemi alır böylece yağ sıçratma yapmaz.. Umarım yardımı olmuştur.. Görüşmek üzere..
YanıtlaSilselammm...ben geldiiimm ..kimmiş bu yasemin dedim vee işte buradayım son yarım saattir ..ben aslında rejim yapmaya ne zaman karar versem harika yemek blogları keşfediyorum ;))artık şekerimmi düştü nedir ..çok güzel fotoğraflar var ..ye beni ye beni diye bağırıyorlar ..sevgiyle kal..Antalyadan selamlar ..
YanıtlaSilpazara nasıl gitmezsin 7 senedir.pazara gitmek bence muhteşem birşey.hem leziz hem rahatlatıcı.
YanıtlaSilEllerine sağlık, patlıcan yemekleri yazın favorimdir
YanıtlaSilPazarda herşeyin bereketi bir başka, ama ne yazık ki ben de şehir merkezindeki büyük pazarlara gidemiyorum çalıştığım için :( Bizim buradaki küçük pazarla idare ediyorum
Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık...
YanıtlaSilAynı yemeği bir de fırında pişirin mümkünse yayvan güveç kapta nesfis oluyor. elinize sağlık
YanıtlaSilHülya
merhaba yasemin hanım yemekleriniz şahane..zeytinyağlıyı(zeytinyağlı patlıcan yemeğini)
YanıtlaSilve yanındaki
(naneli yoğurt sosunu koyduğunuz)
porselenleri nereden aldınız çok merak ettim yazarsanız sevinirim iyi çalışmalar...
merhaba, inanın nerden aldığımı hatırlamıyorum. Epey eskiler. Ama Pabetland olaabilir. Evlenmeden önce ordan toplamıştım çoğu mutfak eşyamı :)
YanıtlaSildenis
YanıtlaSilslm bende bu akşam kayınvalidemleri çağırıyorum bundan yapcam bakalım nasıl olcak :)))
kaç dakika pişicek acaba keşke onuda yazsaydınız
YanıtlaSilSerkan
YanıtlaSilHa birde ne kadar su katacağımızı söylememişsiniz susuz patlıcanlar yanmazmı
çok kötü oldu
YanıtlaSilbildiğin rezalet
YanıtlaSilmerhaba serkan gec cevap verdim ozur dilerim, tahmini 20 dakikada hzir olmasi lazim. eger patlicanlarin taze ve mevsimindeyse. cok uzun surmeden pisen bi yemek.. ve su eklemeye gerek yok. cunku sebzeler kendi sulariyla daha guzel piserler. ancak olurda suyu kalmayip dibi tutar gibi olursa ve hala pismediyse o zaman cok cok az kaynar su ilave edebilirsin.. umarim yardimci olabilmisimdir biraz gec kaldim ama :(
YanıtlaSilsevgili isimsiz nedir bu kadar kotu olan?? madem kotu hatta rezalet dedin biraz daha detaylandirsan?
Merhaba Yasemin Ablacım.Ben Büşra, 16 yaşındayım.Yemek tariflerine bakarken sizin siteniz gözüme çarptı.Şuanda tarifini verdiğiniz zeytinyağlı patlıcan yemeğini yapıyorum.Ayrıca baharat olarak kekik de ekledim.Lezzetli bir yemek olacağına inanıyorum... :)
YanıtlaSilçok kötü oldu.. bi kere zeytinyağının miktarı çok ve yenildiğinde sırf zeytinyağı gibi gelio insana.bu kadar güzel bi sitede böylesi amatörce yemek tarifleri verilmesi çok yanlış..
YanıtlaSilmerhaba melek hanim, ben kendi damak tadıma göre hazırladığım ve çok da severek yaptığım yemek tariflerini paylaşıyorum sitemde.. benim beğeniyor olmam herkesin beğeneceği manasına gelmez haliyle.. siz arzunuzu göre yağ miktarını azaltıp o şekilde deneyebilirdiniz.. belki o zaman bu derece sert bir yorum yazmanıza gerek kalmazdı.. ama diyecek bişey yok damak tadlrı farklıdır saygı duyarım.. iyi aksamlar..
Silzeytinyağını bu şekilde kullanmak çok zararlı yemek piştikten sonra yemeğe koyun,bunu ayçiçek yağıyla yapabilirsiniz.esas yağı kaynatmayın HALİME
YanıtlaSilben küçüklüğümden beri tüm yemeklerin zeytinyağı ile yapıldığı bir evde büyüdüm, haliyle kendi evimdede bu şekilde yapıyorum.. ayçiçek yağını yalnızca kızartmada veya keklerde kullanıyorum.. yinede fikriniz ve paylaşımınız için teşekkürler Halime hanım..
SilMerhaba Yasemin hanim patlican yemegini birde boyle denemeyi dusunuyorum elinize ve emeginize saglik.
YanıtlaSilPatlican nasil dogrucaz
YanıtlaSilbiraz geç cevap veriyorum ama tariftede detaylı yazmıştım.. Küpler haline doğruyorsunuz..
Silbence bukadar kolay bir yemek tarifi sizin tercihiniz olmamalıydı. o kadar okuduguma pişman oldum
YanıtlaSilfikrinize saygı duymakla beraber, hiç yemek yapmayı bilmeyen insanların en basit tarifleri bile aradığını ve öğrenmek istediğini dikkate almanızı öneririm.. hem en lezzetli yemekler bazen en basit tariflerde gizli olabilir..
Silzeytinyagı cok fazla oldu
YanıtlaSilbenim damak tadıma göre uygun oluyor ama tabii siz yağ miktarını azaltarakta deneyebilirsiniz.. bunda hiç bi engel yok.. sonuçta damak tadı tartışılmaz..
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilyemeğin sunumuna bayılırak, ben de denedim. İlk defa yapıyordum ama gerçekten eşimle beraber keyifle yedik. Ellerinize sağlık. Kırmızı biber yemeğe ayrı bir lezzet kattığını düşünüyorum. Şimdide elmalı turta tarifinizi denemeye geldim.. ellenize sağlık..
http://www.yesimdusova.com/blog/