8 Haziran 2010 Salı

Bezelye Çorbası

Bezelye Çorbası

Pazara gideliimm,
3kg bezelye alallıımmm,
pazara gidip bezelye alıp naapppaallım,
çoğunu buzluğa, azını çorbaya atallıım :))))

Eee bir pazara gittim ama cümbür cemaatt! Onu demedim dimi ben size :) Evet gerçekten cümbür cemaat gittik pazara.. Paşa, Hatice, eltim, Sıla :) Toplaştık hep beraber, arabaya doluştuk gittik.. Sabah Hatice "yazınızı okudum, ama bizi unutmuşsunuz" diye sitem edince, aaa dedim hakikaten sebzelerden bahsedince sizi unuttum :) Ee bu çorbanın hammaddeside pazardan olunca bahsetmeden olmaz bu sefer. Paşanın her sebzeye dokunması, hatta pazarcı amcadan salatalık almasıda olaydı :) Benimki salatalık manyağı da biraz! Gerçekten tabiri caiz! Tam bir salatalık canavarı, kütür kütür bayılıyor salatalık yemeye.
Bezelye çorbasını çoook uzun zamandır denemek istiyordum ama bir türlü fırsatım olmamıştı. Hazır tazelerden almışken, eee bir de OPY projesi varken, hemen açtım kitabı ve tarifi uyguladım.. Kitaptakı fotoğraftaki kadar yeşil olmadı, belkide tarifteki marulu koymadığımdan :) Ama onun dışında gerçekten başarılı bir tarif, bu kitaptan epey tarif uyguladım. Sırasıyla gelecek hepsi. Ve henüz beni yanıltmadı yazarın ellerine sağlık diyorum, kendi uyguladığım şekliyle tarife geçiyorum..

Malzemeler (net 425 gr kitabından uyarlanmıştır.)
  • 4 su bardağı taze bezelye
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 tablet tavuk bulyon ( eğer taze tavuk suyu kullanacaksanız 1 su bardağı tavuk suyu 1 su bardağı kaynar su kullanın, bulyon kullanmayın)
  • 2 su bardağı bezelye suyu
  • 1/2 bardak krema
  • tuz, karabiber
Yapılışı
  1. Bezelyeleri yıkayıp derin bir tencereye alın. Üzerine yeteri kadar su ilave edip hafif yumuşayana kadar kaynatın. Aşağı yukarı 20-25 dakika. Haşlandıktan sonra suyunu süzüp 2 bardak ayırın.
  2. Soğanı küp küp doğrayın.
  3. Tencerede yağları kızdırın.
  4. Soğanı ilave edip yumuşayana kadar kavurun.
  5. Bezelyeleri ilave edip bir iki kere karıştırın.
  6. Tavuk suyunu, tuzu ve karabiberi ilave edip karıştırın. Kaynamaya bırakın. Yaklaşık 20-25 dakika kaynatın.
  7. Blenderden geçirmeden önce bezelyelerden bir yemek kaşığı kadar servis yaparken süslemek için ayırın.
  8. Blenderden geçirip iyice pürüzsüz hale getirin.
  9. Kremayı ilave edip karıştırın. 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın.
  10. Ayırdığınız bezelyeleri üzerine ekleyip, sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun..

8 yorum:

  1. oyyy paşama afiyetler olsun, yesin bol bol bu mevsimde. benim de oğlum çok seviyor, hatta hasta bu ara sadece onunla besleniyor desem yeridir. bezelye çorbası benim de çok denemek istediğim tarif bu aralar da tam mevsimi zaten. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık,hiç yemedeim daha önce

    YanıtlaSil
  3. yasemincim sana ve paşaya afiyet bal olsun şifa olsun inş.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Harika görünüyorlar. Size bir sorum olacak. Bezelyeleri nasıl dondurmak gerek? Önce kaynatıp sonra soğuk sudan mı geçir meli? Yoksa yıkayıp direk dondurabilir miyiz? Sevgiler
    Umur

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Elif, ben ayıklanmış bezelyeleri hiç yıkamadan doğrudan buzdolabı poşetine koyup deep-freeze e atıyorum. Kullanmadan önce bir kere sudan geçirip o şekilde hiç çözdürmeden kullanıyorum. Umarım ifade edebilmişimdir.. Görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  6. net 425gr hoşuma giden yemek kitaplarından biri ben hep aman fotoğraflar aydınlık olsun, açık renkler olsun ki içimiz aydınlansın vs derken aaa bir baktım neredeyse tüm kitapta koyu zemin hatta koyu özellikle siyah ve kahverengi kullanılmış. Çok da güzel olmuş, daha iyi bir makina aldığımda kullanacağım koyuyu sanırım öte yandan araya gireceğim ama bezelyeyi dondururken buzdolabımın kullanma kılavuzuna uyup şokluyorum her sebze ve meyvenin şoklanma süreleri çok güzel belirtilmiş.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar bu kitabı alıp almamakta kararsızım genele hitap eden bir kitapmı
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. merhaba, yemek yapmaya biraz yatkinliginiz ve merakiniz varsa basarili sonuclar alabileceginiz bir kitap. ama bu konuda tamamen yabanciysa biraz zorlayabilir sizi. cok cok detayli anlatimi yok. ve birazda tariflerde puf noktalarini atlamislar..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin