23 Şubat 2010 Salı

Soğanlı Cevizli Ekmek

Soğanlı Cevizli Ekmek

Aslında buna ekmek demek haksızlık olur.. Bu lezzet başlı başına bir çay ikramlığı. Evet evet bu şekilde anlatmak daha doğru. Yanında başka hiç bir ikramlık istemeyen fırından çıktığı gibi hüpletilmesi gereken süper süper süper bir şey!
Oğlumun Haticesi aynı zamanda bizim evin mutfak müdavimlerinden.. E malum ben pasta kurabiye derken evin mutfağını ihmal ediyorum çoğu zaman. Sağolsun Hatice imdadıma yetişiyor. Hatta arada özellikle öğleden sonraları çayı demleyipte "Yasemin hanımmm çaayy!" diye seslenmesi ve elbette çayın yanına hazırladığı ikramlıklar.. Allahım ne olacak benim sonum, sanırım vinçle çıkarıcaklar yakında beni evden :D
İşte bu güzel ekmekte daha fırında çıkar çıkmaz kesilip fotoğraflandı ki tazeyken anlayabilin biraz lezzetini..

Soğanlı Cevizli Ekmek

Malzemeler
  • 3,5 kase un (standart boy çorba kaseleri ne çok küçük ne çok büyük)
  • Aldığı kadar ılık su
  • 1/2 paket yaş maya
  • Tuz
  • 1 yumurta (üzerine sürmek için)
İç malzemesi
  • 3 baş orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1/2 demek maydanoz
  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
Yapılışı
  1. Mayayı az ılık suda eritin.
  2. Derin bir yoğurma kabına unu dökün. Arzu ettiğiniz miktarda tuzu ilave edin.
  3. Unun ortasını açıp mayalı suyu ilave edin. Azar azar ılık su ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden daha yumuşak kıvamda hafif ele yapışan bir hamur elde edene kadar su ilave edin. Hamur çok cıvık yada çok sert olmamalı.
  4. Hamurunun üzerini kapatıp ılık bir ortamda iki katı hacme gelene kadar mayalanmaya bırakın.
  5. Soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozları incecik kıyın.
  6. Bir tavada soğanları yağ ile soteleyin. Yumuşayıp pembeleşince salçayı ilave edin. 5 dakika piştikten sonra maydanozu ilave edip altını kapatın.
  7. Bu arada kabaran hamuru yeniden yoğurun. İki parçaya ayırın.
  8. Fırın tepsisini yağlayın. Hamurun yarısını elinizle açarak tepsiye yayın.
  9. Üzerine önce soğanlı harcı her köşesine gelecek şekilde yayın.
  10. Soğanlı harcın üzerine cevizleri yayın.
  11. Diğer yarım hamuru elinizle açarak malzemeli hamurun üzerine yayın.
  12. Üzerine hafif çırptığınız yumurtayı fırçayla veya elinizle sürün.
  13. 180 derece alt-üst ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
  14. Fırından çıkarıp biraz ılınması için tepside dinlendirin. Ardından hemen servis edin, çok ta soğumasın :D
Afiyet olsun..

17 yorum:

  1. Gerçekten süper gözüküyor. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. ELLERİNİZE SAĞLIK..SÜPER GÖRÜNÜYOR.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  3. Goruntu enfes! Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  4. nefis görünüyor, ceviz de mayalı hamurlara çok yakışıyor bence, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize saglik... Cok leziz görünüyorlar... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  6. Canım çok güzel birşey,ellerine sağlık,ah şu kilolar olmasa ne güzel olurdu.Sevgi ve saygılarrr....

    YanıtlaSil
  7. adaşşşş ne bu yaaa, valla şimdi girip yapasım geldi, olamaz böyle şey, tahmin ediyorum nasıl bir lezzet oldugunu. offf ellerine saglık

    YanıtlaSil
  8. Yasemin'ciğim, bu lezzeti annemin teyzesi yapardı ve biz bayılarak yerdik. Soğan tatlı oluyor pişince ve hamura çok yakışıyor. Biz buna "soğanlı pide" derdik. Aynı senin yaptığın gibi iki hamur arasında olurdu. Ahh olsa da yesem :( Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. enfes v elezzetli bir görüntüsü var ,bencede ekmek değil başlı başına başka bişey olmuş :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık valla vinç kısmı bu gidişle hepimiz için gerekli olacak :)

    YanıtlaSil
  11. Selam tarif de sunumda cok güzel.Ellerinize saglik,deniyecegim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. ama olmazki şimdi gece gece:) kokusu burnuma geldi. ellerinize sağlık.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Yasemin hanım merhaba,
    ekmeğiniz harika olmuş,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Yasemin.Ben Zuhal (Zuzu kurabiyelerinden).Ellerine sağlık .Hiç ekmek gibi gözükmüyor.Bayıldım.Mutlaka deniycem.Sevgiler ....

    YanıtlaSil
  15. Ellerine sağlık sevgili Yasemin, çok hoşuma gitti bu tarif, soğanı da cevizi de çok severim..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Yasemincim,
    Ceviz, soğan, salça ve hamurun biraraya gelmesi asla kötü bir sonuç veremez. Lakin fotoğraftan belli oluyor. :)
    Ellerine sağlık.. Süt reçelinden memnun kalacaksın ama pek çoğumuzun vinçle kaldırılmasına sebep olmuştur, çok can yakmıştır kendisi. Haberin olsun. :P
    Sevgiler..
    Pınar

    YanıtlaSil
  17. ne diyecegimi bilemedim valla.ama bence de dedigin gibi ekmek demek yanlış olur.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin