7 Şubat 2008 Perşembe

Kısır

Kisir by Yasemin Mutfakta
Ne kadar tuhaf dimi? Benim gibi yemek blogu sahibi biri ilk defa kısır yapmış. Valla aslında buda benim ne kadar acemi olduğumun ispatı. Şimdi benim canım oğlumun gelmesine şurda bir haftadan az bir zaman kaldı. Yani normal doğum istediğim için her anda gelebilir. Ama doktorun dediğine göre bizimkinin keyfi iyi bir hafta daha bekleyecek :) Hayırlısı artık..
Canım oğluma bir hoşgelesin partisi yapınca menüde kısırın olmazsa olmaz olduğuna karar vermiştik hünerli bayanım Müge ile.. E haliyle bu kısır yapma işide bana düştü. Ve sanki çok biliyormuş gibi aaa ben yaparım canım ne var dedim. Bizim partidekiler sofrada ilk kısırın tadına bakıpta aa ne güzel olmuş dediklerinde ilk defa yaptığımı itiraf ettim. Halen inanmamakta direnselerde arkadaşlar ben gerçekten ilk defa kısır yaptımmmm :). İşte size acemi kısırcının tarifi...

Malzemeler
  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 5 yaprak kıvırcık marul
  • 2 adet sivri biber
  • tuz, karabiber
  • nar ekşisi
  • zeytinyağ
Yapılışı
  1. Genişçe bir kaseye bulguru koyun. Ayrı bir kapta salçalarla beraber kaynar suyu karıştırın. Salçalar iyice erisin. Salçalı suyu bulgurun üzerine dökün. Çok fazla ezmeden hafifçe karıştırın. Amaç bulgurun her noktasına suyun ulaşması. Sonra kabın üzerini daha geniş bir tabakla örterek bulgurun şişmesine ve dinlenmesine izin verin.
  2. Bu arada marulu ve biberi küçük küçük doğrayın. Bir tarafa ayırın. Şimdi tüm kısır tariflerinin aksine benim kısırımda soğan yok. Ben hamileliğimin başından beri soğan yiyemediğim için kısırımıda koymadım. Arzu ederseniz 2 dal kadar taze soğanı küçük küçük doğrayıp yeşilliklere karıştırabilirsiniz.
  3. Kısırını sosunu tamamen göz kararı hazırladım. Ekşiyi ne kadar sevdiğinize göre değişen birşey çünkü. Ama size yinede aşağı yukarı söyliyeyim. 1 fincan kadar nar ekşisi, 1 fincan kadar zeytinyağ. Tuz ve biber. Hepsini iyice karıştırdım.
  4. Bu arada iyice şişen ve tüm suyunu çekmiş olan bulgur kasesini alın. Ben aşağı yukarı 30-45 dakika beklettim bulguru. Böylece iyice sıvıları özümsemiş ve dinlenmiş oldu.
  5. Bulgura yeşilliği ve sosuda ilave edip çok ezmeden geniş bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Tadına bakıp sosun miktarı yeterli geldiyse servise hazırdır. Yoksa arzuya göre zeytinyağ veya nar ekşisini artırabilirsiniz..
Afiyet olsun..

14 yorum:

  1. Her gün yesem bıkmam kısırdan, çook severim. Piknikte ayşeme yaptırmıstım, tukkana giderkende tütüye. Bilmeyen yok benim kısır aşkımı:))
    Seninkide ilk milk ama süperdi minik kuşum, yemeye doyamadım. Kısır yapışımız da çok benziyor birbirine:) Kardeşmiyiz neyiz biz bilmemki? :)
    Ellerine sağlık bi denem.

    YanıtlayınSil
  2. Ben de hiç kısır yapmadım...Bunu denemeli :))

    YanıtlayınSil
  3. Sen yaparsın da güzel olmaz mı canım:) Demek 1 hafta kaldı:) Çok heyecanlı! İnşallah Sencer'in haberini okuyacağız buradan:) Kısır benim de favorimdir:) Misafirlerime sık sık yaparım. Ellerine sağlık! Güzel haberlerle buluşmak dileğiyle:) Öptüm:)

    YanıtlayınSil
  4. HIMMMM NEFİS OLMUŞ... KISIRA DAYANAMAYANLARDAN BİRİ DE BENİM. ELLERİNE SAĞLIK YASEMİNCİĞİM... SAĞLIKLA BEBEĞİNİ KUCAKLAMAN DİLEĞİYLE... SEVGİLER...

    YanıtlayınSil
  5. Yasemincim inan bende kısır yapmayı hiç denemedim ama zor olmasa gerek..Sitende görünce canım çekti şöyle nar ekşili nefis olurdu..Ellerine sağlık..

    www.hayatintatlari.com/forum

    YanıtlayınSil
  6. Merhaba Yasemin hanim sanirim Sencer bebek dunyaya gelmis hayirli olsun allah anali babali buyutsun :)

    YanıtlayınSil
  7. Yasemin hayırlı olsun bebeciğin! Simdi kisa bir ziyaretine geldin, yeni yazini ekler eklemez buradayim..
    Allah anali babali buyutsun..tütühü...
    sevgilerle

    YanıtlayınSil
  8. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 14


    http://nasibim.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.
    Akşamüstü sohbetine gelen dostlara,
    Hanımlarla yapılan günlere,
    Beş çayına gelen misafirlere,
    Her biri birbirinden lezzetli tarifler...
    ___________________________________________________
    SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
    11.02.2008 - 17.02.2008 Tarihleri arasında
    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ
    http://defneylebirlikte.blogspot.com/ BEN YAPACAĞIM.
    SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI, KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!! HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLER KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ ETKİNLİĞİMİZE İNŞAALLAH. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK, VE TARİFİNİZE "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ ''14" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI, TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM. CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI, GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR. BEN SİZE GERİ DÖNÜP, TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.
    ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. SELAM VE SEVGİLERİMLE...

    YanıtlayınSil
  9. Yasemin'ciğim biraz önce Pınar'ın sayfasından öğrendim Sencer'in dünyaya geldiğini.Allah sağlıklı uzun ömürler versin.Seni ve eşini tebrik ediyorum.

    YanıtlayınSil
  10. Canım demek geldi Sencer:))) Aramıza hoşgeldin Sencer! Çok şanslısın çok sıcak, güzel ve de hamarat bir annen var! Allah analı babalı büyütsün inşallah! Dört gözle fotosunu bekliyorum! Eşini de seni de tebrik ederim Yasemincim!

    YanıtlayınSil
  11. Selamlar canım bebeğin hayırlı olsun.Analı babalı büyüsün.

    çok tatlıdır şimdi.
    sevgiler

    YanıtlayınSil
  12. Hayirli olsun Yasemin!
    Bizim bebislerin 40'lari karisacak ne guzel :)
    Allah saglikli mutlu guzel bir omur versin insallah.
    Lohusaligin ve tembelligin tadini cikar ;)

    YanıtlayınSil
  13. Canım,
    güle güle büyüt yavrunu, hayırlı olsun. sevgiler

    YanıtlayınSil
  14. Kısır en sevdiğim yemekler arasında, bu tarifnizi mutlaka deneyeceğim, paylaşım için teşekkür ederim.

    YanıtlayınSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin