8 Ekim 2007 Pazartesi

Kadir Gecesi


Biz bu ilahi kelamı, Kadir Gecesi’nde1 indirdik. Bilir misin, nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.2 O gece melekler, Rablerinin izniyle, ilahi bir esin taşıyarak3 bölük bölük inerler;4 insanı her türlü kötülükten emin kılar bu gece; ta şafak vaktine kadar..5

1 Yahut, “Kudret Gecesi” veya “Haşmet Gecesi” -Hz. Peygamberin ilk vahyi aldığı gece böyle tanımlanmaktadır (bkz. önceki surenin giriş notu). Birçok Hadis’e dayanarak denilebilir ki, o gece, Hz. Peygamberin Medine’ye hicretinden on üç yıl önceki Ramazan ayının son on günü içindeki gecelerden biridir; muhtemelen 27. gecesidir.
2 Zımnen, “içinde benzer bir gece bulunmayan” (Razi).
3 Lafzen, “melekler ve [ilahi] esin”. Ruh teriminin bu şekildeki karşılığı için bkz. 16:2’nin birinci cümlesi ve ilgili dipnot 2. Bu ayet, terimin Kur’anda “ilahi esin/ilham” anlamında kullanıldığı tartışmasız ilk örnektir.
4 Tenezzelu’nun kullanıldığı gramatik kalıp, tekrarlanma, sıklık veya çokluğu gösterir. Bu nedenle, -İbni Kesir’in de görüşüne uygun olarak- “bölük bölük inerler” şeklinde çevirdim.
5 Lafzen, “o, kurtuluştur/ barıştır (selam)” (Bkz. Sure 5, not 29). –yani o, mümini bütün ruhi/manevi kötülüklerden emin kılar. Mücahid’in yorumu da böyledir (İbni Kesir’den naklen). Bu ifade, bu gecenin kutsallığını kavramanın, gereksiz/yersiz düşünce ve eğilimlere karşı bir sığınak vazifesi gördüğü anlamına gelir.


Kaynak: Kur'an Mesajı / Meal Tefsir (Muhammed Esed) - 97. KADR Suresi

5 yorum:

  1. Canım Kadir Geceniz mübarek olsun! Dualarımız kabul olur inşallah!

    YanıtlaSil
  2. Herkesin duaları kabul olsun bu gece..Allah hayırlar yağdırsın üzerimize..

    Kadir gecen mübarek olsun

    YanıtlaSil
  3. Dualar da buluşmak ümidiyle...

    YanıtlaSil
  4. Yasemin'cim hayırlı kandiller. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. canim kandilini kutluyourm sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin