Gece vakti tatlı krizlerime tanık oldunuz hep.. Hemen mutfağa koşmalıyım bir kurabiye bir kek bişiler çırpmalıyım dediğim çok oldu. Ancak hiç tuzlu krizim tutmadı benim, ta kii bir günün sabahında "Allahım peynirli poğaça olsa da yesek..." diye içimden geçirene kadar. Evet evet çok net bir şekilde eski klasik tip peynirli poğaça istedi canım. spesifik bilinen her evde muhakkak en az bir kere pişmiş olan türünden. Gel görki yemek blogu sahibi olmuşta etrafta ahkam kesen bendenizin mutfağında hiç pişmemiş olan türünden :))
Evet sevgili okur size bir itirafim var! Ben hiç peynirli poğaça yapmadım.. Bırak peynirliyi ben sanırım poğaça yapmadım. Şaşırmadıysanız iyi.. yahu bu hatunda uzman geçiniyor ama bir poğaça bile yapmamış dediyseniz daha iyi.. Tamam yaaa artık yaptım işte aaaa uzatmayın canım sizde :P
Evet sevgili okur size bir itirafim var! Ben hiç peynirli poğaça yapmadım.. Bırak peynirliyi ben sanırım poğaça yapmadım. Şaşırmadıysanız iyi.. yahu bu hatunda uzman geçiniyor ama bir poğaça bile yapmamış dediyseniz daha iyi.. Tamam yaaa artık yaptım işte aaaa uzatmayın canım sizde :P
Hem de ne poğaça!! Bildiğin ağızda dağılan birtane asla yetmez, sıcakta yerim soğukta dedirten.. Öyle bir poğaça işte :)) Ve tüm bunları gece vakti gelen tuzlu krizine bizim kızlarında eşlik etmesi sebep oldu.. Kızlarla dizi keyfi için toplandığımızda genel olarak krizler tatlı tüketimiyle biterdi. Ama bu sefer Nur daha ilk dakikasında "yaaa şöyle bi peynirli poğaça olsa da yesek.." demesiyle başladı. Son tepsiyi fırından alırken sona erdi.. Ah kalp kalbe karşı derlerdi de, midelerin karşılıklı olması çok fenaymış :)) Gecenin köründe 4 poğaçayı mideyi indirince... sormayın sormayın.. siz siz olun bu krizi bastırıp sabah kahvaltısına saklayın. Böylece aldığınız kaloriler gün içi erisin gitsin, gece vakti oranızda buranızda birikmesin :)) Ya da amaannn boşverin koşun mutfağa poğaçalar fırında pişerken siz çayı demleyin.. Hadi afiyet olsun :))
Malzemeler
- 1 su bardağı yoğurt
- 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
- 150 gr margarin (oda sıcaklığında)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 2 adet yumurta
- Aldığı kadar un. (yaklaşık 4-5 su bardağı)
- Peynir
- Nane, pul biber
- Çörek otu, susam
- Yumurtanın 1 tanesinin sarısı
- Derin bir kaseye 3 su bardağı kadar unu dökün.
- Unun üzerine yumurtalardan bir tanesinin sarısını ayırarak kırın. Tek yumurta sarısını daha sonra poğaçaların üzerine sürmek üzere ayırın.
- Kalan tüm malzemeyide una ilave edip yoğurun. Hamur klasik kulak memesi kıvamında bir hamur olacak. Ne fazla yumuşak ne fazla sert. Hatta biraz yumuşak olsa daha güzel oluyor :) Aşağı yukarı 4,5 - 5 su bardağı un eklediğinizde istediğiniz kıvamı elde etmiş oluyorsunuz. Ama yine de kontrollu eklemekte fayda var.
- Hamur hazır olduğunda isterseniz hamuru merdane yardımıyla açıp, yuvarlak bir kalıp veya bardakla kesebilir, isterseniz cevizden az büyük bezelere ayırıp avcunuzun içinde bezeleri açabilirsiniz.
- Açılan bezelerin ortasına isterseniz sade peynir, isterseniz peynirle birlikte karıştırdığınız pul biber ve naneyi yerleştirin. Kenarlarından bastırarak kapatın. İki kenarın birbirine iyice yapışması için iyice bastırın. Pişerken açılmasınlar. Açılırlarsa da sorun yok her türlü lezzetli oluyor :)
- Yağladığınız tepsiye poğaçaları dizin. Yaklaşık 2 tepsi poğaça çıkıyor. Üzerlerine yumurta sarısını fırça yardımıyla sürün. Çörek otu ve susamla süsleyin.
- 180 derecelik alt üst ısıttığınız fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Piştiğini anlamak için birtanesini tepsiden kaldırın. Altıda hafif pembeleştiyse tamamdır.
- İster sıcak ister soğuk ama mutlaka bir bardak çayla ikram edin..
Ben böle anlamadım bana bunu görüntülü göster derseniz diye videosu da burda :)) Tek fark var bunun içi zeytinli ;)
annem her zaman derki yogurtla yapilan pogaca lezzetli olur.annemin tarifine de cok benziyor.ellerine saglik.cok guzel ve leziz goruntuleri var.sevgiler.
YanıtlaSilbu poğaçalar yenmezmi yeseminmicimm.geç olsun ,güç olmasın demişler.sen geç yapmışsın ama güç olmamış:D,görüntü harika.kalb kalbe karşı olunca,sevgi çoğalıyor,büyüyor ya,miğde miğdeye karşı oluncada bizim basenler,göbekler artıyor büyüyor:).ellerine sağlık.tarif not edildi.
YanıtlaSilPeynirli poça bende cok sevenlerdenım.Her zaman kurtarıcım olmuştur.Ellerıne saglık yanında bır bardak çayla nefissss olur.
YanıtlaSilNefis gorunuyo, neffisss. Ellerine saglik!
YanıtlaSilBundan sonra çok ara vermeyin. Özledik dün fotoğrafı görünce tarifi aradım bulamdım.Sürpriz oldu sabah sabah. Suna:)
YanıtlaSilu.aydin: kesinlikle yogurdun farkli tartisilmaz.. kiyir kiyir bi pogaca oluyor :) ama tabii bide yag var simdi :)))
YanıtlaSilesra: sorma canim ya valla bu karsiliklilar yuzunden tombul tombul gezioz :))
heden: caysiz dusunemiyorum :)))
drythyme: tesekkurler efeemm!!!
suna: tamam canim bundan sonra ara vermek yok! ozlendigimi bilmek guzel :))
nam nam nam nefisss en sevdiğim poğaça çeşididir .. ellerine sağlık canım nefis gözükmekte..
YanıtlaSilsevgiler
Pogaca...
YanıtlaSilHer cesidini hic dusunmeden yiyebilirim. Hele de bu yaptigin gibi kiyir kiyir olursa, yanina da bir bardak cay, biraz bogurtlen receli, off yaa aciktim ben gene galiba :)
Not: Hic de acemice durmuyor kuzum, gayet albenili :)
Opuyorum cook
Canım nasıl da nefis görünüyor
YanıtlaSilEllerine emeğine sağlık
İyi hafta sonları
Sevgiler
ayy benimde canım çekti şimdi..hemencecik de yapılıp yenir, mayalanmasını beklemeye de gerek yok..poğaçalar fırında misler gibi pişerken çay da demlenir..ben peynirli poğaça, çay ve zeytin üçlemesi yaparım genelde:)))
YanıtlaSilamannnnn basenlerimiz de şişerse şişsin :D
Poğaça sevilmez mi?:-)
YanıtlaSilBende gecenin köründe yedim yaklaşık 1 saat önce ve nefis oluyor ama patatesli idi.
Çok güzel bir poğaça olmuş ziyadesiyle belli,ellerinize sağlık
sakarya ünv. turizm işletmeciliğibölümünde olan bir genç olarak cnm poğaça çekti ve sizn tarifiniz sonucunda çok güzel bir poğaça ortaya çıkardım ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilbirde ben veriyim
YanıtlaSil2 günde bir yeğenime yaparım bunu yarım paket margarin eritin yarım da sıvı yağ bir yumurtanın akı sarısı üzerine 1çay bardağı süt 100 gr lor 1 tatlı kaşığı tuz 1 kab tozu alabildiğine un kulak memesi yum olucak sonra bezelere ayır ve elinle içine peynir konacakmış gibi şekil ver ama boş kapat
çünkü hamurumda lor var
200 derdece kızarana dek pişirin afiyet olsun süper oluyo
Öncelikle Fas'tan merhabalar. Bugün bu ülkede ramazanın ilk günü ve canım poğaça çekti. Tarifi okudum, uyguladım. Süper oldu. Sizi ve kendimi tebrik ediyorum :)
YanıtlaSilSevda
Fas'tan selamlar. Bugün ramazanın ilk günü ve canım poğaça çekti. Sizin tarifiniz ilgimi çekti ve denedim, çok beğendim. Teşekkür ederim. Sevda El Araby
YanıtlaSilMerhaba Yasemin hanım,
YanıtlaSilBir gün peynirli poğaça krizim tuttuğunda tesadüfen bulduğum tarifinizin müdavimi oldum, çevremdeki herkese de yedirdim :) öğrenci evinde yaptığımız ikram günlerinin prensesi oluverdi poaçanız :) ellerinize sağlık. Nazlı.
az önce yaptım fırında pişiyorlar.umarım lezzetli olur.ilk defa pogaca pişiriyorum.çok basitmiş.teşekkürler
YanıtlaSilEllerinize saglik harika gozukuyorlar gece gece canim istedi ya:((((en kisa zamanda denemem lazim bayilirim pogcaya
YanıtlaSilaz önce fırından çıkardım nasıl güzel nasıl yumuşacık oldu :) emeğinize sağlık...
YanıtlaSilbende denedim gerçekten cok yumuşak ve lezzetli. emeğinize sağlık...
YanıtlaSilValla bende simdi firina attim daha simdiden super gorunuyorlar ins. Lezeetide tutturmusumdur. Yalniz iyi kaptmamisim acildilar..
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilŞimdi yaptım,harikaa oldu,çokk güzel oldu:D sık kullanılanlara ekledim bile. Teşekkürler tarif için :)
YanıtlaSilbende 2. tepsıyı verdım fırına tadı nefıs ama neden kabarmadı anlamadım
YanıtlaSiltesekkurler
Bende gecenin bu saatinde poğaça tarifi ararken siZin tarifinize denk geldim ve hemen yaptım sonuç mukemmel oldu eşim bayıldı sıcak sıcak götürdü hemen fırından çıkan ilk tepsiden tşk ediyorum emeğinize saglık 😊
YanıtlaSil