14 Eylül 2009 Pazartesi

Güllaç Pastası

Gullac Pastasi

Ramazan bitmeden güllaçlar tükenmeden mutlaka ama mutlaka uygulamanız gereken bir tatlı! Güllaçı hep aynı şekilde tüketmekten sıkılınca acaba daha ne farklı şekillerde hazırlarım diye iki paket güllaç stoğu yaptım eve. Gel görki bir hengame ve telaşla geçen ramazanın ardından sadece bu şekilde değerlendirebildim bir miktarını. Hala açılmamış paketim duruyor mutfakta. E baktımda ömrü bayağa uzunmuş daha sakin günler geldiğinde farklı versiyonlarda deneyeceğim umarım..

Malzemeler
  • 24 cm'lik Sade pandispanya (İster hazır kullanın isterseniz kendiniz pişirin. Ben UNO'nun hazır 2 katlı pandispanyasını kullandım. Ama bir dahaki sefere kendim pişireceğim. Eminim çoook daha lezzetli olur :))
  • 4 yaprak güllaç
  • 1 litre süt + 1 su bardağı şeker (güllaçı ve keki ıslatmak için)
  • Bol miktarda ceviz
Krema için
  • 3 su bardağı süt
  • 2 türk kahvesi fincanı şeker
  • 1 türk kahvesi fincanı un
  • 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
Yapılışı

Kremanın yapılışı
  1. Vanilya hariç tüm malzemeyi bir tencereye alın. Tel çırpıcı ile karıştırarak göz göz olup koyulaşana kadar pişirin.
  2. Kaynamaya başlayınca altını kapatıp vanilyayı ilave edin.
  3. Mikserle yaklaşık 5 dakika çırpın. Ilınması için kenara ayırın. Çok soğutmadan kullanmak gerekiyor aksi halde çok katılaşmış olur.
Pastanın yapılışı
  1. Sütü bir tencerede ısıtın. Kaynaması gerekmiyor ılınması yeterli.
  2. Ilınan süte şekeri ilave edip eriyene kadar karıştırın.
  3. Pandispanyanın genişliğinde bir çember kalıbın en altına önce pandispanyayı yerleştirin.
  4. Pandispanyayı ılık şekerli sütle ıslatın. Çok fazla ıslatmayın zaten üzerine gelen krema ve güllaçta ıslak olacak.
  5. Pandispanyanın üzerine kremanın yarısını boşaltın.
  6. İki kat güllaç yaprağını geniş bir tepside ılık sütle sırayla iyice ıslatın. Biraz sütte bekletip yumuşamalarınıda sağlayabilirsiniz. Her ıslanan güllaçı katlayarak kremanın üzerine yerleştirin.
  7. Güllaçların üzerine bol miktarda ceviz serpiştirin.
  8. Üzerine ikinci kat pandispanyayı yerleştirip elinizle hafifçe bastırın. Bu katıda yeniden hafifçe ıslatın.
  9. Kremanın kalan yarısını, sütte beklettiğiniz iki kat güllaçı sırayla pandispanyanın üzerine yerleştirin.
  10. Kalan sütü Güllaçların üzerine döküp üzerini bol cevizle süsleyin.
  11. Servis etmeden önce çemberiyle beraber buzdolabından en az 3 saat dinlendirin. Ben bir gece önceden hazırladım. Daha emin olmak için.
  12. Buzdolabından bekleyen pastanın en üstündeki güllaç kuruduysa servis ederken yeniden ılık şekerli süt dökebilirsiniz..
  13. Eğer yeteri kadar beklediyse çemberinizden çok kolay ayrılıp aynen pasta dilimi gibi kesilebilir oluyor. Dilim dilim servis edebilirsiniz..
İsterseniz arasını meyvelerlede süsleyip lezzetlendirebilirsiniz..

Afiyet olsun...

16 yorum:

  1. Yasemincim enfes bir pasta olmuş ha
    rikasın ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. merhaba,reklamlarda diyor ya hurmalı pasta için bunu neden düşünmedim diyen çok olur diye aynen katılıyorum çok şık çok değişik ellerine sağlık canım ..

    YanıtlaSil
  3. pasta şahane olmuş.tebrik ederim.ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. bundan yemek istiyorum ben ya.. alooo... ramazan bitmeden lütfen...(Cem)

    YanıtlaSil
  5. Görüntü hoş olmuş gerçekten,
    elinize sağlık.
    Biraz farklı bir lezzet olsa gerek.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. güzelimmm harika bir fikir....

    en yakın zmanda deniyeceğim...

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. ben güllaçı çok severim eşim nefret ediyor,o yuzden hiç yapmadım evde. ama bu şekilde eminim o da sever, harikasın. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Bin damla serilsin yüreğine, bin mutluluk dolsun gönlüne, bütün hayallerin gerçek olsun, duaların Kabul olsun bu gece. Kadir gecen mübarek olsun..

    YanıtlaSil
  9. bu pastayi ramazan ayinda deneyip iftar sofraniza gelen misafirlerinize hos bir surpriz yapabalirsiniz..aynen Yasemincigimin yaptigi gibi normal gullactandan ote hafif bir pastada yemis oluyorsunuz..cok lezzetliydi..ellerine saglik canim..

    YanıtlaSil
  10. Tam benlik bir pasta. Son derece kolay ve çok da lezzeti olduğuna eminim.
    Ellerine sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Neşeli 'şeker gibi' bir bayram dileğiyle... Mutlu Bayramlar...

    YanıtlaSil
  12. çok güzel bir fikir. seneye TC de olursam bir şekilde deneyeceğim. ellerine sağlık
    iyi bayramlar

    YanıtlaSil
  13. Ellerine saglik Yasemin'cigim,
    Gullaci zaten cok sverim, eminim pastasi da harikadir.

    Sevgilerimi gonderiyorum, sizleri cok ozlemisim....

    YanıtlaSil
  14. mmm nefis görünüyor
    canım çakti hem de nasıl :)

    YanıtlaSil
  15. ayy, ayyy söyleyecek söz bulamıyorum gece gece :((( ellerinize sağlık nefis görünüyor.sevgiler....

    YanıtlaSil
  16. Selam, ben pastayı denedim ve çok güzel bir sonuç çıktı ortaya :) afiyetle yiyoruzzzzz :)) Ayşenur Baştürk

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin