3 Eylül 2009 Perşembe

Hünkar Beğendi

Hunkar Begendi

Hünkar beğendi, bizimkiler bayıldı! Gerçekten çok başarılı bir beğendi oldu adını haketti. :D Sanırım tüm ramazan eşim benden bunu sürekli isteyecek. Yani bundan sonraki davetlerde menüde genemi beğendi var diye şikayet etmeyin. Sanırım sevgili eşime sürekli ot yedirdiğim için her et yapışım bizim ailede olay oluyor. Tabii bu et bu kadar yumuşak bu kadar ağızda dağılan şekilde olursa haliyle olaylık dedirtiyor! Kendimi çok övmeyi sevmesemde bu beğendi hakikaten çooook başarılıydı! Eşim haricinde damak tadına çok güvendiğim Bebish'im bile şimdiye kadar senin elinden yediğim en lezzetli yemek diyerek noktayı koydu! Yasemin Top 10 da 1 numara Hünkaaarrrr Beğendddiiiii :D:D:D

Malzemeler

Beğendisi için
  • 8-9 tane kemer patlıcan
  • 4 yemek kaşığı un (Tepeleme veya silme değil normal dolulukta)
  • 1 litreye yakın süt (azar azar ilave ediyorum, aşağı yukarı 4 su bardağı yeterli gelebilir)
  • Tuz
  • 1 su bardağı küp doğranmış dil peyniri
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağ
Et sotesi için
  • 1,5 kg beğendilik kuşbaşı doğranmış et (kasaba beğendilik et diye belirtin bence!)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Tuz - Karabiber
  • 10 tane arpacık soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Kekik
Yapılışı

Beğendinin Yapılışı
  1. Fırın tepsisine alüminyum folyo serin. Üzerine patlıcanları dizin. Bu şekilde ızgara (Grill) ayarında fırına sürün. Eğer fırınınızda ızgara ayarı yoksa ocakta ya da en güzeli mangalda közleyebilirsiniz. Patlıcanları yüzleri kuruyup parmağınızla bastırdığınızda yumuşayana kadar közleyin. Bir yüzleri közlenince öbür taraflarını çevirin. Diğer yüzleride yumuşayınca fırından çıkarın. Biraz soğumaları için kenara ayırın.
  2. Hafif soğuyan patlıcanların kabuklarını soyup bir tencereye alın. Üzerlerine yarım limon sıkıp karıştırın bu şekilde kararmalarını engellemiş olacaksınız.
  3. Beşamel sos için, derin bir tencerede yağları eritin.
  4. Unu tencereye ilave edip kavurun. Rengi hafifçe sararıp iyice küçük toplar haline gelince yavaş yavaş sütü ilave etmeye başlayın. Bu arada sürekli karıştırın. Tel çırpıcı ile veya tahta kaşıkla karıştırabilirsiniz. Daha pürüzsüz ve güzel bir kıvam için blendardan geçirmenizi öneririm. Bozadan biraz daha koyu bir kıvam elde edene kadar süt ilave etmeye devam edin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatıp kenara ayırın.
  5. Servisten hemen önce beşameli ısıtıp, peyniri ve patlıcanları biraraya getirin.
Et Sotenin Yapılışı
  1. Geniş bir pilav tenceresine etleri koyun. Tencerenin kapağını tam kapatmayın. Köpük köpük olup kabarabiliyor. Buharın çıkmasını hafifletmek için yarı açık tutun. Harlı olmayan orta ateşte etler kendi suyunu salıp yeninden çekene kadar pişirin.
  2. Arpacık soğanları soyup sadece ortadan ikiye bölün. Sarımsakları ince kıyın.
  3. İyice suyunu çeken etlere tereyağını ilave edip erimesini bekleyin.
  4. Etler suyunu çekince sarımsak ve soğanlarını ilave edin.
  5. Küçük bir kasede salçayı sulandırın. Etlere ilave edin. Bir iki kere karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Bu aşamada tuzu ve karabiberide ilave edebilirsiniz.
  6. Kısık ateşte yaklaşık 45 dakika sürekli suyunu kontrol ederek etleri pişmeye bırakın. Su azalıp tencerenin dibi tutmaya başlarsa çok az kaynar su ilave edebilirsiniz. Kaşığı ete bastırdığınızda et dağılmaya başladıysa hazırdır :D
  7. Tencerenin altını kapatıp arzu ettiğiniz miktarda kekiği etlerin üzerine serpin ve servis yapana kadar tencerenin kapağını kapalı tutun.
  8. Servis için geniş bir servis tabağına ya da porsiyonluk tabaklara önce beğendiyi üzerine et soteyi koyun.
Afiyet olsun..

13 yorum:

  1. Ellerine saglik Yasemincigim gerceken nefis gorunuyor.
    yemekler icinde en sevdigim lezzettir.
    sevgiler.
    linkini hemen ekledim:))

    YanıtlayınSil
  2. benim de canım çekti şimdi nolcek? ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  3. İftara daha 4 saat var ve beğendi nefis görünüyor.

    YanıtlayınSil
  4. yasemin hanım nefis görünüyor beğendi.evde olan dana kuşbaşıyla yapsak olur mu acep.aynı tadı yakalar mıyız.ş
    şimdiden teşekkürler cevap için

    nesrin

    YanıtlayınSil
  5. merhaba NEsrin hanım,

    Elbette olur. Pişirme süresini biraz daha uzun tutarsınız. Dediğim gibi kaşıklada kontrol edersiniz. Oldu bitti...

    Afiyet olsun şimdiden!

    YanıtlayınSil
  6. Et gerçekten iyi pişmiş görünüyor, çok başarılı ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlayınSil
  7. Çok iştah açıcı görünüyor, çok severim hünkar beğendiyi. Köz tadını fırında yaptığımda alamıyorum ben. Bir de fırında patlıcanların rengi kararıyor. Eee mangal yapma şansımız da her zaman olmadığı için ocak kirleniyor olsa da en iyisi ocak galiba:)

    YanıtlayınSil
  8. harika, ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  9. ama bu tarif bana çok geldi biz 3 kişiyiz başka yere bakıp yapmak da istemiyorum napcam şimdi:)

    YanıtlayınSil
  10. selam Esra, evet 3 kişi için biraz fazla olur hakkaten. Miktarları üçte bir oranında azaltabilirsin. Sanırım o şekilde yeterli gelir :D Afiyet olsun!

    YanıtlayınSil
  11. slm Yasemin Hanım,
    gecen gün iftar sofram için yaptım beğendi tarifinizi tatı çok güzel oldu daha öncede patates pürenizi yaptım o da süper bir tarif. ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  12. harika olmuşşşş.bu ölçü kaç kişiliktir(Hünkar beğendi)tşk ederim

    YanıtlayınSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin