7 Ekim 2008 Salı

Bayram dönüşü ve bir TEPKİ....

Bayram tatilini geri de bırakıp yeniden evimize döndük. Bayram boyunca gerek internette gerekse basılı yayında farkettiğim bazı şeyler beni gerçekten üzdü ve şaşırttı. Aslında bu tür şeyleri sayfama taşımak istemesemde bu sefer sessiz kalmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Yeri geldiğinde insan tepkisini ve tavrını koymalı.

RAMAZAN BAYRAMI NEDİR?

"Ramazan Bayramı" deyince aklımıza ne geldiği önemlidir aslında. Kimi için tatil, kimi için aile ziyareti.. Ama aslında Ramazan Bayramı zorlu geçen, nefis terbiyesinin ön planda olduğu, açlık günlerinin ardından manevi sorumluluğun yerine getirilmesinin hazzıyla kutlanması gereken "Şükür Bayramı"dır. En önemlisi Ramazan Bayramı "DİNİ" bir bayramdır ve dini bir bayramda "ALKOL"ün yeri yoktur.
İslam dininde alkolün "HARAM" olmasına rağmen herkes hayatını istediği şekilde yaşamakta özgür olduğu gibi alkol kullanıp kullanmamakta da özgürdür. Bu herkesin kendi seçimidir. Ancak "Ramazan Bayramı" gibi islami bir bayramda, bir bayram ritüeli gibi likör ikram etmeyi önermek bayramı dini öğeden çıkarıp bir gelenek ve adet haline sokmaktan başka birşey değildir.
İnsanlar kendi hayatlarında tercih ettikleri inançlarında istedikleri gibi yaşamakta özgürdürler. Bu konu sadece onları ve inandıklarını ilgilendirir. Ama söz konusu İslami bir bayram ise bu bayramı hakkıyla kutlamalı ve hak ettiği saygıyı göstermelidir. Aksi halde "Müslüman mahallesinde salyangoz satmak" tan öteye geçemez...

25 yorum:

  1. Ağzına sağlık !!!
    Yüreğine sağlık...

    Gönlümden gecenleri kelimesi kelimesine yazmıssın..
    Hatta az bile yazmışsın.

    Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. çok haklısın,arada böyle şeyler de paylaşılmalı ki herkes payına düşeni alsın

    YanıtlaSil
  3. canım arkadaşım,bende seninle aynı fikirdeyim.

    şeker bayramı,tatil bayramı kavramı çok saçma...

    ellerıne saglık...yüreğine sağlık..

    sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  4. çok güzel yazmışsınız, ziyaretiniz için de çok teşekkür ederim. şimdi kızımla birlikte bakıyoruz bloğunuza. dün gece sadece bir kere uyandı ve bu beni çok mutlu ediyor. Duru'ya bir haftalıktan beri tek başıma bakıyorum sanırım 10 ayda çok yoruldum.

    YanıtlaSil
  5. Ne diyon sen kardeşim bizde bir şube müd. var her sözü tanrı isa mesih göreve giderken bile bize tanrı sizi korusun der aradada yeni bir site hazırladım beni hristiyan sanıp yurt dışından teş. bile ettiler der. Alış sen bence bu tür absürt tartışmalara bunları ilk başlatan zekeriya beyaz ve yaşar nuridir gündeme gelmek isteyenlerin çok çabuk kullandıkları bir malzemedir islami motifler.

    YanıtlaSil
  6. Şu likör meselesi ciddi ciddi canımı sıkar şöyle söyleyeyim aslında bir gelenek vardır o da türk kahvesinin yanında uzun ince bardaklarda şerbet ikram etmektir. Gül şerbeti, kayısı özellikle vişne kahvenin yanında evet bu osmanlı dan kalmıştır ve ne yazık ki türk halkı olarak bunu da dejenere edip liköre çevirmişiz kesinlikle bir pazarlama tekniğidir eminim aynen yıllardır fransızların kırmızı şarap kalbe iyi gelir safsatası gibi alkol bedene iyi gelmez bence bu kadar...

    YanıtlaSil
  7. Türeğinize sağlık çoğumuzun düşüncelerine tercüman olmuşsunuz...
    gerçekten çok haklısınız çok.

    YanıtlaSil
  8. kahvenin yaninda likor ikram edilmesi ev sahibinin kendi secimidir, nasil ki icmemek kibarca hayir ben yerine su alayim kahvemle demek sizin seciminiz oldugu gibi, nasil ki herkesin din ozgurlugu oldugu gibi ve herkesin ayni dini farkli yasama ozgurlugu olabilecegi gibi... umarim sizin gibi kazkafalilarin kafasi alabilir...

    YanıtlaSil
  9. Kazkafalilar alsinda Bayramin daha ne oldugunu anlayamamis kendini entellektüel sananlardir.

    Yasemincim agzina saglik, icimden gecenleri sen yaziya dökmüssün.

    Likörlü cikolatayi bayramlik tatli diye tarifini verenler utansin.

    Hem dinini yasayanlari rahat birakmiyorlar hemde Bayramimiza sahip cikiyorlar...

    Rabbim hakkimizda hayirlisini versin.

    Selamlar Dilara

    YanıtlaSil
  10. ekleme yapmak istiyorum.....

    herkez dini kendi kitabina göre uyduramaz. Din dindir oldugu gibi yasinir!

    Dilara

    YanıtlaSil
  11. +10000000000 diyerek katılıyorum

    YanıtlaSil
  12. Yasemin Hanım,

    Yazınızı ilk okuduğumda Sevgili Müge Hanım'ın yazdıklarını içimden geçirdim. Tam yorum bölümüne geçmiştim ki içimden geçenlerin aynısını yazmış.

    Yazdıklarınızı okuyunca sizi daha çok sevdim.

    Sevgilerimle,

    Çiğdem

    YanıtlaSil
  13. yaseminimmmmm kıı kulağımı çekecekmişsin ya çek hadi geldim sağmı solmu ona göre eğiliyim:)))) hayatım çok güzel bir konuya değinmişsin sonuna kadar katılıyorum sana duyarlı arkadaşım benim...sencer paşayı kocaman öpüyorum hade kıskanma senide öpüyorum..sevgilerimle yeavrımmm

    YanıtlaSil
  14. yaseminimmmmm kıı kulağımı çekecekmişsin ya çek hadi geldim sağmı solmu ona göre eğiliyim:)))) hayatım çok güzel bir konuya değinmişsin sonuna kadar katılıyorum sana duyarlı arkadaşım benim...sencer paşayı kocaman öpüyorum hade kıskanma senide öpüyorum..sevgilerimle yeavrımmm

    YanıtlaSil
  15. Anca bukadar güzel anlatılırdı.AGZINA SAGLIK. herkes istediğini yapmakta özgür ama artık dıne karşı öyle bir önyargı oluştu ve cok şükür dediğinzde bile sanki uzaylıymışsınız gibi bakıyorlar. Yasemin cesaretın ses cıkarabılme özgürlümüzü bize hatırlattıgın ıcın ıcın TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar...
    Sizi uzun zamandır takip ediyorum ama yazmak bu güne kısmetmiş.Aslında şu saygısızlığı cahilliğini de geçmiş insancık yazmama neden oldu.
    Yıllardan beri sadece belli bir grup yazarın Necip Fazıl,Aytunç Altındal gibi kitaplarında uzun araştımaları sonucunda ortaya koydukları bir gerçek var.O da gayri müslimlerin hiç acele etmeden yavaş yavaş insanlarımızı televizyon ve yazılı basını kullanarak nasıl asimile ettikleridir. Bizim çocukluğumuzda aklımıza dahi gelmeyen yaşam şekilleri, kareleri artık ne isterseniz onu diyin, bu gün nasıl sıradan ve doğal kabul edilir oldu sanıyorsunuz?
    İnsanlar, laiklikle modernliği karıştırır oldu onların sayesinde. Laiklik isteyenin papaz cübpesiyle, isteyenin başörtüsüyle, isteyenin yarı çıplak yani canının istediği gibi giyinip, istediği dine inanarak yaşaması;din adamlarının kendi, devlet adamlarının kendi işini yapması demektir.Ama oruç tutmamak alkol kullanmak modernlik aksi ise geri kafalılık olmuş!İnsanlarımızın okumak yerine "Çok akıllı biri yada 3 kere hacca gitmiş" dedikleri kişileri dinlemeyi seçtiklerini biliyorlar.Öyle kişiler oluşturuyorlar.Sen 3 üniversite bitirmişi seçiyorsun,ben 3 kere hacca gideni mesela.Ve işler bugün ki hale geldi işte.
    Bu konu da çok üzgünüm.Ama hemen yemek sitesinde olduğumu hatırlatıyorum kendime.
    Oğlunla bayramlaşmanız harika.Size nice sağlıklı mutlu bayramlar dilerim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. mutlaka bir densiz cıkar diyecektim ki cıkmıs..kazkafalılıkla suclanmısız keske aynaya baksada acaba insanamıyım diyedusunsene..yazık..

    cok guzel bir yazı bence..ramazan bayramına seker bayramı diyen yarında kurban bayramına et bayramı der yavas yavas dejenere olunuyor galiba..


    ne suncagın konusunda tabiki ozgursun ama bunu etrafa basbas bagırıp kendini entel dantel ilan etmeye gerek yok..osmanlı torunumuyuz roma mı belli olmalı..

    yasemin ablacım yazını sonuna kadar destekliyorum.neyiz kimiz bilelim bence!

    YanıtlaSil
  18. Yaseminciğim, canım benim, selam!
    Oğluşun pek bir büyümüş! Sencer paşa'yı öpüyorum!Ve artık erkek çocukların annelerini de anlıyorum, oğluşları annelerine pek bi düşkün oluyorlarmış çünkü!
    Benimki kedi oğluş gerçi ama inan bana geceleri uyutmuyor Yumak bey!
    Neyse canım, seni 2 Kasım'da İstanbul buluşmamıza bekliyoruz!
    Sevda'mın fikri, ben de duyunca çok heyecanlanmıştım! Şimdi kısmetmiş!Detaylar bloglarımızda!
    Dilerim katılabilirsin, çok çok öpüyorum!

    YanıtlaSil
  19. namazı çıplak kıldırtan sapıklar
    sakızla,tütünle oruç bozulmaz diyen psikolar
    erkek kadın dipdibe(başka bişi derdim ama neyse)saf tutanlar
    bayramda likör ikram eden zihniyet!!

    EYY YÜCE RABBİM HİDAYET VER SEN BU ZAVALLILARA!!

    _Firuze_

    YanıtlaSil
  20. ben kendimi bildim bileli bayramlarda likör görürüm. yasim hiç de öyle genç değil yani yeni bir gelenek değil bu. dileyen dilediğini ikram eder. kimsenin burnunuzdan zorla zokcağını sanmıyorum.
    bu ne bir entellektüel olma çabasıdır ne de bir avrupa özentisi anlatmak istediğim sadece bunun yeni bir olay olmadığı.
    benim için ve inanıyorum bir çok kişi için de içi şeker dolu olan dua ile verilen mendiller gibi likör de gelenektir...

    YanıtlaSil
  21. bravo!! tebrik ederim,cok guzel anlatmışsın,yazdıklarının tümüne katılıyorum,çok haklısın.sevgiler.gülay

    YanıtlaSil
  22. merhaba,
    cok guzel yazmissiniz ve cok guzel bir konuya deginmissiniz. malesef dediginiz gibi artik ramazan bayramini dini bir bayram olmaktan cikarip, bir gelenek haline donusturmeye calisiyorlar.
    ne yazik!!!

    YanıtlaSil
  23. sayin gulsah hanim demiski, "benim için ve inanıyorum bir çok kişi için de içi şeker dolu olan dua ile verilen mendiller gibi likör de gelenektir..." gulsah hanim, sanirim konuyu tam anlayamamissiniz. zaten yazida din ile alakasi olmayan seylerin bu bayramda uygulanmasi ve gelenek haline sokulmasindan bahsediliyordu. yani eger bayramda seker verirseniz, dua ederseniz bunda bir sorun yok. cunku bunlar islamda haram degildir. ama alkol??? bu islamda haram oldugu gibi bir de bunu BAYRAM gibi ozel bir gunde yapmak, iyice sacmalamaktir. umarim aradaki farki anlamissinizdir!

    YanıtlaSil
  24. dilek hanım
    benim bahsetmek istediğim konu çok daha farklı bir boyuttu kaldı ki söz konusu yazıda yeni bir olay gibi bahsediliyordu likör için.
    ben bgıraktığım yorumda bunun sadece yeni bir olay olmadığını ben çocukluğumdan beri bunu gören biri olarak anlatmıştım.
    bu bir yozlaşma değildir benim için ama sizin için yozlaşma anlamına geliyorsa biraz geç kalmışsınız demek istiyorum yeniden.
    benim gibiler için çoktan normal bir durum bu.

    YanıtlaSil
  25. bence burada bir "kimlik" sorunu var. Biz kimiz, artık karıştırmaya başladık. Müslüman her hareketinde, tavrında ve halinde müslüman olduğu farkedilendir. Yavaş yavaş diğerlerinden ayırt edilememeye başladık. Biz kendi değerlerimize sahip çıkmazsak onlar böyle alırlar elimizden her şeyimizi. Bilinçli ve farkında nesiller yetiştirmek hepimizin vazifesi. Allah yardımcımız olsun. Amin!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin