24 Nisan 2008 Perşembe

Tarçınlı Turta

Tarçınlı Turta by Yasemin Mutfakta
Efenim gelecek tarifim nihayet geldi.. Amanda ne zormuş anne olmak :) Hele de benim oğlum gibi yaka iğneniz varsa :D. Gün içerisinde sürekli yapışık gezdiğimizden ondan ayrı kaldığım vakitlerde pişirdiklerimi yazmaya vakit bulamıyorum. Genel programımız; uyan önce kendini sonra oğlunu besle. Ortalığa çeki düzen ver sonra gene oğlunu besle. Akşam için birşeyler hazırla sonra gene oğlunu besle.. Ve bu arada oğlunla oyna gülücüklerini izle beraber şarkılar söyle. Sonra gene besle :) Eee bir bakmışsın akşam olmuş babamız gelmiş hadi sofraya derken ee ailecek vakit geçir :) Sonra gene oğlunu besle ve uyut. Haliyle dinlenmenin süt oluşumu için en iyi ilaç olduğunu düşünürsek erkenden yat ki gece uyandığında oğluşuna tazecik sütler sunabil :)
İşte efenim günlerim böyle geçiyor haliyle arada hazırladıklarımı resimlediysem, ki fotoğraf makinemde arızalı bu aralar, sitem için ayırıyorum. Neyse bu kadar lakırtıdan sonra gelelim tarife.
Şimdi aslında bu tarif üstteki resimdeki gibi lokmalık turtalar şeklinde hazırlanmalı. Ama ben ilk yaptığımda elimde bunun için uygun kalıp olmadığından normal turta şeklinde hazırladım aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere. Nihayetinde geçen hafta Ankara'ya gittiğimde (haa bu arada bir de Ablamı ziyarete gittim, oğlumla ilk seyahatim bir sonraki yazıdaaa..) Migros da bulduğum mini turta kalıbımla pazar günü olması gerektiği gibi hazırladım.
Her iki şekilde de tadından birşey kaybetmedi inanın tek kelimeyle harika. :) O yüzden kalıbınız olsun olmasın siz bu tarifi deneyin derim.
Tarif Dünyanın en güzel Tatlıları kitabından. Bu ara bu kitaba sarmış durumdayım. Üst üste çok tarif göreceksiniz bu kitaptan :D

Tarçınlı Turta by Yasemin Mutfakta
Malzemeler

Hamuru için :
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 10 yemek kaşığı tereyağ
İç Malzemesi:
  • 2 adet elma
  • tarçın
  • pudra şekeri
  • Üzerine sürmek için bir tane çırpılmış yumurta
Yapılışı
  1. Un, pudra şekeri ve tarçını beraber eleyin. Tereyağ ile beraber ekmek kırıntısı görüntüsünü alana kadar karıştırmaya devam edin. Ben kitchen aidin karıştırma aparatıyla yapıyorum tüm hamurlarımı. Ama siz bunu elinizle yada hamur karma aparatıylada yapabilirsiniz.
  2. Dört yemek kaşığı soğuk suyu yavaş yavaş ilave ederek sert bir hamur elde edin. Suyu eklemekte acele etmeyin. İlk yaptığımda ya bu hamur toparlanmıyor deyip 6 kaşık eklemiştim sonunda epey un ekleyip hamuru sertleştirmek zorunda kaldım. Onun için suyu yavaş yavaş kaşık kaşık ilave edin. Su kesinlikle çok soğuk olmalı.
  3. Oluşan sert hamuru 30 dakika 1 saat buzdolabında bekletin.
  4. Bu arada elmaları rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Derin bir kasede arzu ettiğiniz kadar tarçın ve pudra şekeri ile karıştırın. Pişirmenize gerek yok. Fırında hepsi beraber süper pişiyor.
  5. Beklemiş hamurunuz çıkarın 1 parmaktan biraz daha az kalınlıkta açın. Eğer mini turta kalıbınız varsa uygun boyutlarda bir alt birde üst olmak üzere daireler kesin. Hamurun alt kısmını çatal yardımıyla delikler açın ki kabarmasın. Her dairenin içine harçtan koyup diğer daire ile kapatın. Bir çatal yardımıyla iki hamuru kenarlarından yapıştırın. Aynı zamanda süslemişte oluyorsunuz :) Kapakların üzerinde tam orta küçük hava delikleri açmayı unutmayın. ;)
  6. Eğer porsiyonluk kalıplarınız yoksa o zaman normal bir turta kalıbına uygun şekilde hamur açın ve kalıba yerleştirin. Hamurda çatalla delikler açınki kabarmasın. Harcı hamurun üzerine yayın. Kalan hamurla üzerini kafes şeklinde süsleyin.
  7. Turtaların üzerine çırpılmış yumurtayı fırça yardımıyla sürün. Buzdolabında yeniden 30 dakika dinlendirin.
  8. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirin. Servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.
Turtaları hazırladıktan sonra halen hamurunuz arttıysa hamuru açıp şekilli kurabiye kalıpları ile kesip fırında turta ile beraber pişirebilirsiniz. Ya da buzlukta saklayıp sonra kullanabilirsiniz. Hamur başlı başına çok lezzetli bir kurabiye hamuru olabilir. Elma yerine diğer meyveleri de kullanabilirsiniz.. Bu turtanın özelliği hamuru yani. Afiyet olsun...

11 yorum:

  1. aysenur basturk30 Nisan 2008 09:37

    Ben bunun tadına baktım SÜPER!!! Söylenecek başka bir şey yok.. SÜPER

    YanıtlaSil
  2. Ohhh yahu! Şükür kavuşturana, özledik sizi ve nefis anlatımlarınızı yaseminanım:)
    Sen bu kitaba iyi sardırdın hakketen, valla benim daha siftah yok:) Hatta turtanın üzerindeki şeritleri bile aynı kitapta gösterildiği gibi yapmışsın, valla tebrik ediyorum.
    Ben bildiğin gibi pişmiş elma sevmem, ama geçenlerde kayınvalidemin getirdiği elmalar baktım neredeyse bozulacak, şeker, tarçın ve ceviz ile pişirip buzluğa kaldırdım. Kalabalık misafirime yapayım bu tariften, hazır harçta var. Eminim herkes çok beğenir.
    ellerine sağlık, minik kuşum.

    YanıtlaSil
  3. Turtanın büyüğü de küçüğü de güzel görünüyor Yasemin.
    Oğluna ve sana çok sağlıklı günler dilerim.

    YanıtlaSil
  4. Değişik bir hamurmuş. Eline sağlık:) Dönmene sevindim

    YanıtlaSil
  5. Seni çok seviyorum arkadaşım DOSTUM :)))Kuşlar gibi
    > > uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik ama basit bir
    > > sanatı unuttuk. İNSAN gibi YAŞAMAYI biliyor musun BU
    > > HAFTA DÜNYA DOSTLAR HAFTASI bu mesajı sevdiğin
    > > doslarına gönder eğer BEN de SEN in Yakın
    > > arkadaşınsam dostunsam banada yolla Bunu
    > > arkadaşlarına gönder bakalım kaç Cvp gelecek eğer 7
    > > den fazlaysa çookkk sevilen birisisin demektir.
    > > Dostluk Sabah öperek uyandırmaktır...Aynı dala
    > > tutunmaktır kimi zaman aynı bisikleti sürmektir.
    > > Ayağınız yetişmese bile...Dans etmektir kolkala...
    > > küçük hediyeler almaktır... ve Kimi zaman aynı kalbi
    > > paylaşmaktır.. Öpmektir onu doyasıya Ve bunu
    > > söyleyebilmektir'Dostlugun en büyük Armağan Bana'
    iyiki varsııınnn.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. yasmin bu süper olmuş özletmiştin kendini zaten
    kocaman sevgiler ve öpücüklerr

    YanıtlaSil
  7. harika bi görüntü olmuş ellerinize sağlık
    bu arada kadayıf böreğinizin tarifini ve resmini forumda yayınladım
    kaynak belirterek buyrun sizide beklerim
    umarım sorun olmaz tarifi izinsiz aldık
    www.mutfaknotlari.com/mn_forum

    YanıtlaSil
  8. aysenurcum begenmene sevindim afiyet olssun :)

    valla mugecim al benden de okadar! pek ozledim sayfamla ilgilenmeyi :) bu turtada elmalari pisirmene gerek yok firinda turta ile beraber pisiyorlar aklinda bulunsun ;)

    beyhancim sagolasin afiyet olsun!

    istiridyecim bende cok sevindim :)

    angel sagolasin ;)

    yesimcim insallah daha sık araliklarla yazicam artik ;)

    selam melisa kaynak belirttikten sonra pek tabii kullanabilirsiniz.. bende simdi foruma uye olmaya gidiyorum :)

    YanıtlaSil
  9. yasemin, bebişinle sağlıklı, mutlu bir ömür diliyorum.çok çabuk büyüyorlar.tadını çıkar.büyümesini izle.günlük tut.bunlar benim yapmadığım için pişmanlık duyduğum şeylerdi.süt veriyorsan marul ve hurma sütü artırıyor.emziren anneler için ideal.turtana gelince hafta sonu denemek istiyorum.neticesini yazarım.sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. dogru soluyorsun fortunacim herani o kadar guzelki.. gozlerimi ondan alamiyorum cogu zaman hic bir mimigini kacirmamak icin :D durmadan elimde fotograf makinesi yani iyiki digital kamera icat edilmis aksi halde benim kadar fotograf bastiran olmazdi :D tarifin sonuclarini bekliyorum!

    YanıtlaSil
  11. tarifinizi denedim ve gelen misafirlerim çok beğendi, çok hafif ve kıtır kıtır olmuştu. Hamuru kontrol etmek ve üzerini örmek benim için zor ve vakit kaybettirse de sonuç mükemmeldi, teşekkürler..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin