9 Mart 2008 Pazar

1 AY bitti....

Zaman dediğin kavram ne kadar da kontrol dışı.. Ve aslında ne kadar da göreceli.. Yani bir kelebeğin ömrü 24 saatten ibaret ve bu insanlığa göre ne kadar kısa. Ama kelebeğe sorsan o bin yıldır yaşıyor sanki..
Bende bu zaman kavramında hızla ilerliyorum bu günlerde. Gündüzlerim gecelerim ışık hızında ilerliyor. Belki takvime göre bir ay geçti oğluma kavuşalı ama bence daha dündü onu kucağıma aldığım gün.. O'nunla beraberken ben zaman kavramını yitirdim aslında. Artık her anım O her günüm O.
Her sabah bugün bana ne süprizler hazırladı diye uyanıyorum hemen yanı başımda minik yatağında uyuyan prensime bakarak. Sabahları ayrı bir güzel oluyor bu bebişler. Kokuları ayrı güzellikte yayılıyor odaya.
E tabii tüm gece alınmayı bekleyen bezleride eklersek bu kokuya :) Efenim benden alışık olmadığınız şekilde romantik yazdığımı farkettim ve yeter bu kadar duygusallık dedim, silkelen ve kendine gel Yaseminnnn :) Ya bu annelik beni olduğumdan duygusal yaptı yahu, durmadan gözlerim dolu dolu geziyorum. Hayır bişey değil oğlum beni daha net görmeye başladığı şu günlerden ay ne kadar sulugöz bu kadın diyecek.. Ama annelikte böyle bişi beaaa :)
Şimdi gelelim bir ay nasıl geçtinin özetine.. Hastaneden geldiğimiz ilk geceyi anlatayım size yeteri kadar komik zaten :D
Ev haliyle kalabalık ana dış kapıdan başlayarak heryere süsler asmış bizim yeğenler. Daha dış kapıdan uyarmışlar insanları "Lütfen kapıyı yavaş kapatınız, artık apartmanda bir bebek var!". Ne düşünceli yeğenlerimiz var bizim. Sonra "Hoşgeldin Sencer" yazan bir yazı karşılıyor bizi.. Ay ben yeterince duygusalım zaten iyice duygulanıyorum. Her yerde balonlar bir şenlik havası. Efenim evimize gelmiş olmanın rahatlığıyla oğlumu aldım kucağıma odaları gezdirdim. Bak oğlum burası senin odan burası banyo burası teras.. Gayet keyifliyiz. Ben çok ayakta kalamıyorum malum acıyan bir ameliyat yaram var. O yüzden her adımda iki dakka dinlenme molası.
Amcasının kucağında kulağına ismi fısıldandı oğlumun... Babası ve ben ağlamamaya çalışarak elele oturuyoruz salonda bir köşede.
Sonra yavaş yavaş azaldı kalabalık. En son annem "Kalayımmı gideyimmi" dedi. Ben gayet kendimden emin "Git annecim biz hallederiz.." dedim ve gönderdim annemi. Saat 22:00 sularında oğlumun karnını doyurmaya başladım. Bu arada saatlerimizi kurduk hani olurda uyanamazsak diye. Henüz annelik refleksinden habersizim tabii. Şimdi 10 da uyursa sırayla 1 de 4 de ve 7 de kaldırırız besleriz. Plan bu... Gayet güzel karnını doyurdu bizimki. Hafifce gazınıda çıkardık. Yatağına koyduk. Herşey güzel. 5 dakika geçmiştiki "ingaaaaa" şeklinde ağlama başladı.. Bu arada bebekler gerçekten ınga diye ağlıyor :). Allah allah acaba altımı pis dedik. Hadi altını temizledik. Meğer bu dahada huzursuz yaparmış bebekleri. :) Temizlemeden sonra baktım benimki ağzını açmış aranıyor. Dedik heralde doymadı. Koy tekrar memeye. Ve evet bu şekilde meme gaz ve alt değiştirme ile saati 1 yaptık.. Yahu bir yerde yanlış yaptığımız kesindi. Ne yaptıysak çocuk uykuya dalmıyor. Yani 3 saat boyunca emzirme 3 kere alt alma ile geçen zaman bozulan sinirler ve sinirden yaşaran gözler.. Çaresiz "Acaba annemi çağırsak mı?" dedim. Sabırla benimle uğraşan sevgili eşim o zaman patladı "Zaten bir cengaverlik yaptın gönderdin kadını çok biliyormuşsun çocuk bakmayı gibi" dedi. :)))) O saatte annemi aradım ve "Anneeeee bu çocuk uyumuyorrrrrrrrrrrr..." dedim. İlk gecemiz anneminde yardımıyla 3 defa uyanıp emzirme ile geçti ve pek tabii bir daha altını almadık :)

Şimdi size tecrübeyle öğrendiklerimi sıralıyayım..
  • SAKIN CENGAVERLİK YAPIPTA ANNENİZDEN YAHUT BÜYÜKLERİNİZDEN GELECEK YARDIMA HAYIR DEMEYİN :)))
  • Bebeklerinizi mutlaka anne sütüyle besleyin. Emzirmek hem onun için hemde sizin için muhakkak yaşanması gereken ve sadece size has olan bir duygu paylaşımı. Bunu kaçırmayın!
  • Gece en geç 00:00 da bebeğinizi altını alın sonra kaka yapmadığı sürece, ki uyku halinde kaka yapmıyorlar, sabaha kadar altını açmayın. Bu yeni doğan bebekleri huzursuz ediyor. Çıplaklık duygusunu sevmiyorlar.
  • Gündüz en fazla 2 saatlik uykular uyumalarına müsade edin. Sık sık uyandırıp emzirin altını temizleyinki gündüzün geceden farkını farketsinler. Hemde çok fazla uyumadıkları için gece daha çok uyuyorlar.
  • Özellikle besledikten sonra muhakkak gazını çıkarın. Ama olurda çıkmadı telaş etmeyin. Bebeğinizi yan yatırarak uyumaya bırakın. Her uyanışında yattığı yönü değiştirinki yavrum sürekli aynı tarafta uyumaktan tutulup kalmasın :)
  • Emzirirken onunla konuşun gözlerini kapatıp uyku moduna geçsede mutlaka sizi duyacaktır. Emzirmek uzun süren bir eylem olduğu için bazen sizin içinde sıkıcı olabiliyor. Bu vakitte kitap okuyabilirsiniz. Okuduğunuz kitabıda yüksek sesle okuyabilirsiniz. Böylece hem bebişinize kitap okumuş hemde kendiniz için faydalı birşey yapmış olursunuz. :)
  • Bebişiniz ağlamaya başladığında hemen panik yapıp onu susturmaya çalışmayın. O güzel sesinin bir süre tadını çıkarın. Bu sayede hem ciğerlerinin açılmasını hemde göz yaşının gelmesini sağlamış olursunuz. Hem böylece ağlama şeklinin farklılığından acaba açmı yoksa gazımı var farkını ayırd etmeyi öğrenebilirsiniz.
Efenim haddim olmadan bir aylık tecrübemle benim en çok dikkat ettiğim konular bunlar. ve size verebileceğim tavsiyeler.. Elbette aklıma geldikçe sizinle tecrübelerimi paylaşmaya devam edeceğim. Ama bu arada artık yavaş yavaş mutfağa girmeye başladığımda tariflerimde devam edecek..
Son olarak size bir aylık oğlumun yakın plan resmi :). Bu şahane resimleri bize kazandıran Hüner ailesinin beyefendisine teşekkür etmeden geçemeyeceğim :)


24 yorum:

  1. Yaemin, gule gule buyut bebecigini. Pinar'a da linkini yolladigim bir bebek sakinlestirme vidyo klibi vardi, suraciga koyuyorum. Umarim ihtiyacin olmaz diyecegim, ama bebeklerle boyle bir sey mumkun degil sanirim. Ben kendi yegenim uzerinde iyi sonuc alarak denedim. Uc temel ilkesi var bu isin, uyarsan %90 (ac oldugu zamanlar haric, o zaman hic bir sey para etmiyor) calisiyor. Once, bebegin bir tekme, iki kol hareketiyle kendini rahatlikla cozemeyecegi buyuklukte bir kundak. Etkili bir kundaklama teknigi de var klibin basinda, sonra kulaga "Sisss" demek, yani beyaz gurultu, son olarak da tutus sekli. Belki isine yarar.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. ay yasemincim yari gulerek yari duygulanip, 4.5 sene oncesini animsayarak okudum yazdiklarini bunlar harika duygular asla doyulamayacak duygular hep mutlu olun ailecek kisirini yaptim ancak yayinliyorum harika oldu bir kez daha tesekkur..

    YanıtlaSil
  3. Yasemin'cim paylaşımlarını gülümseyerek okudum :)) Bizim bızdığın gece vakti gergin sinirlerle eşimle sabrımızın son noktasına gelip iki bağırıştıktan sonra mışıll mışıll uyuduğu canlanıverdi gözümde :))
    Sevgiler, kolaylıklar...

    YanıtlaSil
  4. Yasemin, bebişin çok tatlı maşallah, Allah bağışlasın, Allah analı babalı büyütsün, bir önceki yazını da gözlerim dolarak okudum..
    ilk oğlum doğduğunda bir büyüğümüz bana gece altını değiştirmememi tavsiye etmişti, ben de buna uymuş ve faydasını görmüştüm, çok şükür iki oğlum da geceyi biliyorlardı:)
    bir de sana tavsiyem bol bol kayısı kompostosu içmen, hem sütü artırıyor, hem de bebeğin gazı için çok yararlı oluyor...
    kolay gelsin, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Yasemincigim maaşallah ya büyümüş bizim Sencer. :) Foto süper. Allah nazarlardan korusun. Engin tecrübelerini paylaş hep bizimle. Bir gün inşallah bizde bu yollardan geçicez. O zaman tecrübeli olalım. Opuyorum çoook hem Sencer'i hem seni. :)

    YanıtlaSil
  6. yasemın cım buyumus buyumus kocaman olmus oğlusun:)) bende kızımla evdekı ılk gecemızı hatırladımda sımdı nasılda kızıyorum kendıme... ılla anne sutu alacak dıye dıretıp gece 10 dan sabah 5 e kadar suren uzun emme maceramızı:( en sonunda ıkımızde pes edıp dayayınca mamayı ağzına bırguzel ıcıp hemen uyumustu kızım.. sonrasında da 1 ay boyle devam ett.. bu arada cok ağladım sutum yok dıye:( 1 ay sonra mama almadı sadece bana yöneldı:)) ve tam 14 ay boyunca da emdı:)) sımdı de oğlum neler yapacak bakalım:)) heee kocaman olacaksınız zaten unutma benım partımı sen org.edeceksın dımı;)

    YanıtlaSil
  7. maşallah maşallah maşallah,ne kadar güzel bir bebek,allah analı babalı büyütsün,nazardan saklasın.
    gülümseyerek okudum yazıyı,acaba ben bi gün anne olursam ne yaparım die düşünüp.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. slm yasemin allahım annelei babalı büyütsün yavrunu dünyalar tatlısı maşallah.Benimde oğlum 6 yaşını doldurdu ikinci oğlumada 6,5 aylık hamileyim kısmetse haziranda gelecek aradan çok zaman geçtiği için herşeyi unutmuş gibiyim sabırla bekliyoruz.
    sevgilerle
    hoşçakal

    YanıtlaSil
  9. Yine gülümsettin Yasemin bizi
    İlk günler neydi öyle, sürekli emzirme modunda, bizim Cango hala öyle gerçi, ağzında emzik oldu. Şimdi dişleri de çıkmaya başladı, eyvah diyorum.
    Emzirirken kitap okumak kesinlikle yapılmalı, çoook uzun sürüyor bu oğlanların keyfi çünkü...

    YanıtlaSil
  10. Canım ne güzel anlatmışsın duygularını! Büyük bir zevkle ve heyecanla okudum! Sencer çok tatlı! Allah nazarlardan saklasın, analı-babalı büyütsün! Maşallah! Sık sık yazmaya çalış:) Öptüm kcoaman ikinizi de:))

    YanıtlaSil
  11. Ben onun o kürdan bacaklarını yerim, o çatık kaşlarını yerim, yerim.. Eee yedim zaten:))

    YanıtlaSil
  12. Cengaver anne seni, çok güldüm oğluşla geçen ilk gece anılarınıza. O yakışıklıyı görmek için sabırsızlanıyorum ben... Kocaman sevgilerimi gönderiyorum ikinize de

    YanıtlaSil
  13. Yasemincim, sadece annelik için değil, ayrıca duygularını, deneyimlerini ve güzel yemek tariflerini paylaştığın bu blog için de tebrikler bayıldım süpersin..aferin sana:-)

    YanıtlaSil
  14. MAŞALLAH... ÇOK TATLI BİR BEBEK...

    SAĞLIKLA BÜYÜSÜN İNŞALLAH...

    SICACIK SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  15. Yaseminciğim,
    Gecikmeli de olsa ancak gelebildiğim için yazmadan geçemiyeceğim ; Allah analı babalı büyütsün, gözünüz aydın olsun diyorum öncelikle. Yazını gülümseyerek ve büyük bir keyifle ve de bundan 7-8 sene öncesini hatırlayarak okudum. Senin de yazdığın gibi günler gerçekten çok çabuk geçiyor. Her anın tadını çıkarmak lazım. Bu dönemde çok hızlı gelişiyorlar ve komiktir ama insan sonradan unutuyor çoğu şeyi.
    Oğluşunla güzel ve mutlu anlarının devamının ve tabi paylaşımlarının devamını diliyorum.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Yasemin,

    Bir ayda nasıl büyümüş Sencer, maşallah! Senin gibi pozitif bir annesi olduğu için çok şanslı:) Benim oğlum 8 yaşına geldi, nasıl geçti bu seneler diye şaşırıyorum hala, sanki dün doğmuş gibi.. İlk gecemi hiç unutamıyorum, altını bağlayamamıştım da, bir arkadaşı arayıp sormuştum nasıl bağlayacağımı:) Ne panikler yaşıyor insan.. Allah onlara sağlıklı uzun ömürler versin..

    YanıtlaSil
  17. Sencer bebeğe maşallah canım..Kocaman olmuş,Allah sakınıp korusun..Yaızını okurken yüzümde tatlı bir gülümseme hissettim..Sencer bebek şimdiden çok şanslı senin gibi tatlı bir anneye ahip olduğu için..))Allah şansını ve bahtını açık etsin..))

    Mübarek Mevlid kandilini kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.


    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  18. zinnurcum super bir link cok tesekkurler.. insan bayaga ihtiyac duyuyor bu taktiklere :D sagolsun benim oglum beni pek uzmuyor ama yinede arada sss diyorum :D

    ninocum vallahi bak senin 4,5 sene olmus.. benimde ole cabuk gececek heralde seneler :) ama insan 4,5 sene sonra ozlemiyormu ogunleri hani bi yenisi gelse :P

    burcucum ne kadar guzel paylasimlar hep ortak :D

    haticecim tesekkurler onerilerin icin.. hastanede bol bol icirmislerdi komposto :D evdede annem yapti sagolsun.. gercekten epey iyi oluyor!

    gannecim tez zamanda bu tecrubelere katilman dilegiyle :D

    fidancim vallahi pes ettirir bunlar adami.. ben mamaya basvurmadan atlattim cok sukur ilk ayi :) ama bi ara pes ediyorum :D:D

    selam duygu, dilerim sende bu guzel duyguyu tadarsin hayirli bi vakitte :D

    elif ne kadar guzel! birinci yolunu bulmus buyumus zaten ikincide yolda! simdiden Allah kavustursun hayirlisiyla!

    pinarim bidennneemmm! vallahi sorma yapisik sekildeyiz :D yaka ignemle aynen canla sen gibi :D aman olsun beee bu duygular bi daha yasanmio :D benimki disleri yokken tadini cikarsin diyorum :D

    seblacim artik darisi sanaaaaaaaa :P

    mugemmmmmmm gel ye canim benim :) her zaman bekleriizzzzzz :)

    gulrizim bekliom dort goslen gelcen diye zaten :) gel gulriz teyzesi gell gelll :)

    ipek teseekurler :) ziyaretin ve yorumun iciinn her zaman beklrim :)

    aminn ayselcim aminnn....

    burcincim gec olsun guc olmasin canim. sitenden baktim zaten dogumgunu falan derken yetrince yogunmussun ama gene sahane seyler dokturmussun.. bakalim bende senin gibi hem iyi bir anne hemde asci olabilecekmiyim :)

    kekikcim zaman cabuk gecio hakkaten.. benim bile ilk gecemden 40 gun gecti bile.. daha guzel gunlerde gelip gecer insallah!

    gulcum cok sagol canim guzel dileklerin icin :D Sencer de cok tesekkur ediyorrrr!!!

    YanıtlaSil
  19. slm
    bebiş çok şeker maşallah güle güle büyütün
    allah kolaylık versin size gerçekten çocuk büyütmek zor olsa gerek
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  20. selam hande, dilerim senin daha tatli bebislerin olur :)

    YanıtlaSil
  21. Yasemin ne tatlı yazmışsın. ve de bravo daha 1 ayda gayet sakin bir şekilde birçok problemin de çözümüne ulaşmışsın. benim annem oğlum 17 günlükken evine dönmek zorunda kaldı çünkü kızkardeşimin evlilik hazırlıkları vardı ve 15 gün sonra evlenecekti. Evde nasıl ağladığımı anlatamam çaresizlikten. Ama zamanla içgüdülerle de beraber öyle güzel hallettim ki hala şaşarım. Şimdi bile minik bebek tutmaya korkuyorken, nası oldu da hergün tek başıma yıkardım minicik şeyi. Sana en büyük tavsiyem(ki çözmüşsün ama illa ki ukalalık var Türk genlerimizde) sakın ha sakın emzirmeyi bırakma. 6 ay boyunca istediğin gibi gezersin. Zamanı geldi mi gerekirse bir şalın altında bile karnını doyurabilirsin bebeciğinin. Tek yapacağın şey bol su içmek ve sık emzirmek. Unutma ne kadar emzirirsen de o kadar sütün olur. bir de benim oğlan alışmadı ama emziğe alıştırırsan uykuya dalması kolay olur derler hep, keşke alışsaymış. 16 ay mememde uyudu benim oğlan :(

    YanıtlaSil
  22. selam esracim, ne kadar guzel yaradan cesaretide veriyor beraberinde demekki :) bu kadinlik ve annelik icguduleri olmasa oturur ole yardim dilerdik :) cok sukur Rabbime! canim tavsiyelerine aynen uyuyorum bol bol emziriyorum :D emzik kisminda bence en dogrusunu sen yapmissin sana zor olmustur eminim ama bosver emzige alismamasi daha iyi bebisin bence :D

    YanıtlaSil
  23. sevgili yasemin,
    galiba bu benim ilk yorumum??!! hayirlisi olsun, ve oglunuz anali babali büyüsün insallah. bende yazini okurken cok duyulandim ve 3,5 yil öncesini(kizimiz sera-mina) hatirladim, kismetse 5 ay sonra bizde ikinci bebegimize (oglumuza) kavusacagiz. annelik dünyanin en güzel duygusu...ama ne mutlu sana, gece yarisi annecigini arayabiliyorsun. hani bende arabilsem?? iste beni de bu duygular, hormonlarimin etkisi de var tabii, cok üzüyor ve gözlerim dolu dolu oluyor. minik aile,oglunuz ile mutlu olun...
    sevgiler,
    canan

    YanıtlaSil
  24. merhaba yasemın hanım
    siteniz çok güzel olmuş gerçekten çok beğendim.
    http://www.mutfakta.net buda benim sitem sizde
    inceleyip fikrinizi söylerseniz sevinirim.
    fikir alışverişinde bulunabiliriz isterseniz.

    hakan

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin