26 Şubat 2015 Perşembe

Humus

Her öğünde vazgeçilmezimiz #humus #yaseminmutfakta 

Son zamanlarda hemen hemen her yemekte, kahvaltıda hatta atıştırmalık olarak geceleri bile humus yer olduk. Gecenin bi yarısında aşerince lavaşa sürüp yediğimiz bile var.. İşten gelince ne yesek diye düşündüğümüzde önce humus hazırlayıp sonra ana öğüne geçiyoruz. Hatta geçen arkadaşlarla yemek yerken, yemeğin ortasında ya ben neden humus yapmadım ki diyerek, sofrayı öyle bırakıp humus yapmışlığım var.. Millet yahu ne gerek var bile demeden direk tüketti yani o derece.. Sanırım ne kadar sevdiğimizi anlatabildim humusu :)
Peki nerden başladı bu humus sevdası... Dur kısaca onu da anlatayım. Telaş etme tarif çok kısa zaten hemencecik hazırlayıp tüketeceksin. Şimdi 2014 senesinin bir yeniliği daha yeni bir eve taşınmamız oldu.. 10 seneden sonra ev değiştirmek hiç kolay olmasada, üstelik yeni taşındığımız yer biraz mahrumiyet bölgesi olsada, düşün Mc Donald's ın servis yapmadığı bi yerdeyiz, yinede evimi çok seviyorum :) İşte yeni taşınmışız evde yiyecek bişi yok, dışardan söyleme şansımız yok, en yakın adam gibi market en az 5 km uzakta.. ya dedi benim bey "sen humus yapamazmısın?".. aa dedimm "yaparım canım ne olcek, bi nohut bi tahin.. " :)


#brokoliçorbası yanında daha doğrusu herşeyin yanında favorimiz #humus #yaseminmutfakta 

Bizim gelin çok güzel yapar humusu, Jale Balcı'nın 50 Pratik Menü kitabından bakıp yapıyordu diye kalmış aklımda. Hemen açtım kitabı tarifi buldum ve yaptım.. Cıııııkkk olmadı :) su fazla geldi, sarımsak az geldi, yok az nohut daha, az sarımsak artır, birazda yağ ekle derken kendim uydurup toparladım.. ilk sefer için gayet güzel oldu. He dedim tamam ya yaparım ben artık.. mevcut humus bitti. Yine yapem diye geçtim başına; cıık bu seferde sarımsak çok, tahin az, nohut fazla geldi.. aaaa dedim bu böle olmaz gari bunu ölçüye oturtmam lazım yoksa valla humussuz kalacazzz :)
Veee bu kadar uzun girişten sonra işte nihayete ulaştırdığım humus tarifimle karşınızdayım :) Ama tabii bu damak tadı. Siz yine kendi kafanıza göre ekleyip çıkarıp kendi humıusunuzu oluşturabilirsiniz.. Bize göre gari bundan iisi yok.. Ama her yiğidin bu humusu vardır demi??

Malzemeler
  • 400 gr haşlanmış nohut (hazır konservelerde sıvısıyla 600 gr, tanesi net 400 gr yazar.. konservedeki nohutu süzüp sudan geçirin. Kendi haşladığınız nohutla yapmak isterseniz o zaman haşlama suyundan kullanın. çok daha lezzetli olacaktır. )
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 limonun suyu
  • 4 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
Yapılışı
  1. Su hariç tüm malzemeyi rondoya koyun. Püre haline gelene kadar çalıştırın. 
  2. Rondonun motoru zorlanmaya başladığında azar azar suyu ilave edin. Her ilaveden sonra yeniden çalıştırın. Burdaki amaç çok sıvı bir kıvam olmadan püre yapmak. Su miktarı kimi zaman fazla kimi zaman az gelebiliyor. O nedenle acele etmeden yavaş yavaş ilave edin. 
  3. İyice püre haline geldiğinde hazır demektir. (Dilerseniz hafif pütürlüde hazırlayabilirsiniz. Yerden az parçalanmış nohut taneleri ayrı bi lezzet veriyor. )
  4. Servis kasesine alıp üzerine zeytinyağ gezdirin. Arzunuza göre pul biber ve kuru nane ile süsleyip iyice soğuttuktan sonra servis edin.. Sıcak olarak ısıtarakta servis edebilirsiniz.. Biz soğuk daha çok seviyoruz :)
Afiyet olsun..

15 yorum:

  1. Merhaba, tarifinizi denedim.Leziz oldu.Teşekkürler!
    Deniz

    YanıtlaSil
  2. merhabalar, bizler kıbrısta çok eskilerden bu yana humus yaparız,araplardan kalma bir yemek. :)
    Tarifiniz çok güzel görünüyor, limon oranını artırıp üzerine sumak ve maydonoz koyarak denemenizi de tavsiye ederim.Bende blog'umda yakında farklı bir humus tarifi vereeceğim. :) görüşmek üzere ,sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  3. tarifleriniz mükemmel,banada beklerim www.seftenyemektarifleri.com

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, bloğunuzu çok beğendim. Böyle bir bloğa sahip olduğunuz için sizi kutlamak isterim. Takip ettiğim bloglar arasında bloğunuzuda ekledim.
    Ayrıca Sizi kendi bloğuma davet etmek istiyorum. oya örnekleri
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar, sitenizin görsel içerikleri ve açıklayıcı anlatımı ile bir bütünlük sağlamış sizler de kendi tarifleriniz ile tarif yarışmamıza katılmaz mısınız?
    Tariflerinizi-- http://www.oktayusta-yemektarifleri.com/p/tarif-gonder.html --bizlere göndererek bizleri ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba bloğ sayfanız çok hoş tariflerinizi çok beğendim emeğinize sağlık çalışmalarınızın devamını dilerim bloğ yazmak bir ayrıcalıktır sizin de bu işte başarılı olduğunuz tarifleriniz den belli oluyor bu işi severek yaptığınız her haliyle belli size bir önerimiz var.

    Sizleri şeflerin mutfağı yemek tarifleri sayfamız da tarif paylaşmaya davet ediyoruz link verebilirsiniz ve sosyal ağlarımız da paylaşıldığı zaman sayfanıza ziyaretçi çekebilirsiniz.

    Üye ol kısmından üye panelin den ister üye olarak veya uğraşmadan Facebook hesabınızla giriş yaparak işlemlerinizi yapabilirsiniz.
    http://seflerinmutfagi.net/tarif-ekle/

    saygılarımızla
    şeflerin mutfağı
    http://www.seflerinmutfagi.net/

    YanıtlaSil
  7. Yemek Tarifleri olarak tarifinizi çok beğendik. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. çok güzel tarifler elinize saglık benim blogumuda begenırmısınız

    YanıtlaSil
  9. çok güzel harika bir blog ara sıra blogunuzu zıyaret ederım

    YanıtlaSil
  10. çok güzel ve harika bir blog bende sizleri bloğuma bekliyorum

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Yasemin hanım, ben humusu çok severim ancak hiç kendim yapmadım.Nohut kabuklarını ayıklama işi ağır geliyordu. Sizin tarifinizde ayklamak gerekmiyor mu? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Yasemin hanım merhaba, humus tarifinizi denemek istiyorum. Nohutların kabuğu soyulacak mı?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. Merhaba güzel bir bloğ sayfası çok güzel farklı yemek tarifleri için benim sayfamı da ziyaret edebilirsiniz?
    http://www.seflerinmutfagi.net

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin