16 Ağustos 2011 Salı

Güveçte Tavuk Sote

Güveçte Tavuk Sote

Küçüklüğümde babaannemin evinde su hep testiden içilirdi. İnce boyunlu toprak kokan testilerde. Yaz kış demez hep buz gibi olurdu toprak kaptaki su. Babaannemin sevdiği odasında divanın yanında yerde dururdu. Tepesine takılan bakır su bardağıyla beraber. Güveçte pişen yemekte ısınan kabın sıcaklığıyla ve o toprak kokusuyla lezzetlenir tatlanır. Heleki güveç memleketimden geldiyse.

Memleketim kokar toprak kaplar. Babaannem kokar..

Güveçte Tavuk Sote Güveçte Tavuk Sote

Malzemeler
  • 1,5 kg kuş başı tavuk (kemiksiz but)
  • 1 büyük boy kuru soğan (arzuya bağlı olarak 3-4 diş sarımsak ilave edebilirsiniz.)
  • 2 adet acı sivri biber
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı iri doğranmış mantar
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 adet domates
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • tuz-karabiber
Yapılışı
  1. Güveçin içinin her tarafını zeytinyağ ile yağlayarak kısık ateşe alın. En az 15 dakika boş bir şekilde iyice ısınana kadar ateşte bırakın.
  2. Tüm sebzeleri iri küpler halinde doğrayın.
  3. Isınan güvece önce yağları ardından tavukları ilave edin. Tavukların rengi dönene kadar kavurun.
  4. Biber ve soğanı ilave edin. Soğanlar kavrulana kadar pişirmeye devam edin.
  5. Bu aşamada tavuk epeyce su salmış olmalı. Salçaları ve kalan sebzeleri ilave edin.
  6. Defne yaprağını ve baharatları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 15 dakika harlı ateşte pişmeye bırakın.
  7. Bu arada fırını 200 derecede ön ısıtma yapın. Tencereyi ocaktan alıp fırına sürün. 40-45 dakika tavuklar iyice yumuşayana kadar pişirin.
  8. Sıcak olarak toprak kaplarda servis edin. Arzu ederseniz porsiyonluk toprak kaplara alıp üzerlerine kaşar rendeleyerek fırına verip, erimiş kaşarlada servis edebilirsiniz..
Afiyet olsun..




13 yorum:

  1. güvecin lezzeti ve kokusu gibi yok, öyle güzel anltmışsınız ki kokusu burnuma geldi ellerinize sağlık....

    YanıtlayınSil
  2. Güveçte yapılan yemekler bir başka lezzetli oluyor. Bu da oldukça leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlayınSil
  3. selamlar
    essenin creuset tencerelerinde güzel olurmu acaba bu tarif? hani onlarda güveç ya.

    YanıtlayınSil
  4. ohh mısss gıbı walla kokusu sankı buraya geldıı ellerıne saglıkk yasemın ablacım :)

    YanıtlayınSil
  5. Toprak testiden buz gibi su içmek istedim bir an. Ama nerdee ? Elinize sağlık. Eminim harika olmuştur. Güveçten anlıyorsunuz sanırım, bir şey sorsam size. Kapadokya'dan içi sırlı olmayan bir güveç almıştım. Satıcı ısrarla diğerlerinden iyi olduğunu söylemişti. Şimdi ise kullanmaya tereddüt ediyorum. Siz ne dersiniz ?

    YanıtlayınSil
  6. Ellerine sağlık .Benimde artık çok uzatmadan güveç almam lazım bu lezzetlerden mahrum kalıyorum.Hamiş hamiş nasıl da çekti :))

    YanıtlayınSil
  7. ellerinize sağlık,ne fis gözüküyor

    YanıtlayınSil
  8. Gerçekten de harika görünüyor. Acıktımmm :(

    YanıtlayınSil
  9. yemek kadar yazdiklarinizda beni cok etkiledi.babaannem kokar cümlesini okuyunca hele gözlerim doldu...
    elinize ve yüreginize saglik!!

    YanıtlayınSil
  10. Çok güzel bir tarif ama en önemlisi sunumunuz (anlatımınız ve ortamın iç açıçılığı)kalitenizi ve samimiyetinizi gösteriyor.Teşekkürler güzel paylaşımlarınız için.

    YanıtlayınSil
  11. Bu akşam iftara bu yemeği yapmayı düşünüyorum. Tarif için çok teşekkür ederim.

    YanıtlayınSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin