15 Mayıs 2009 Cuma

Karamelli Kurabiye

Karamelli Kurabiye

Dikkat dikkat! Yüksek kalori muhteva eder!

Kurabiye, çikolata ve karamel... Bu üç harika ama bir okadarda enerjik lezzet bir araya geldiğinde sizce ne olur?? Eveet evett tam olarak bir bombaaa olur..
Bu harika bombalar yenildikten sonra size tavsiyem bir kaç tur ev çevresinde koşmanız, yoksa bu kurabiyelerin getirisi yaz arifesinde olduğumuz bu günlerde size göbecik olarak geri dönecektir. :))
Tarifi yeni hediyem "Altın Kitap Çikolata" kitabından uyarladım. Kitap aynen adı gibi altın değerinde! Melodi Çikolatalarını ziyaretimde bana bu olağanüstü hediyeyi verdiler şimdi her kitabı elime aldığımda onları minnetle anıyorum!!! Teşekkürler Meloodddii :)


Karamelli Kurabiye

Malzemeler

Taban için:
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 çimdik tuz
  • 180 gr yumuşamış tereyağ
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
Karamel için:
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1,5 su bardağı süt
  • 100 gr tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
Üst kaplama için:
  • 250 gr Kıyılmış bitter çikolata

Yapılışı

Taban hamuru için:
  1. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın.
  2. Tereyağ ve şekeri mikserde iyice krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  3. Kuru malzemeleride yağlı karışıma ekleyip karıştırın. Gayet parça parça bir karışım oluyor. Pişerken bütünleşiyor o yüzden panik yapmayın ;)
  4. 20 x 20 ebatlarında kare bir kalıbın tabanına ve kenarlarına yağlı kağıt veya alüminyum folyo döşeyin. Kağıtla kaplamanız önemli aksi halde kalıptan çıkarmanız epey zor. Ben kare küçük borcamda pişirdim.
  5. Karışımı kalıba boşaltıp elinizle bastırarak kalıbın tamamına yayın.
  6. 170 derecede önceden ısıttığınız fırında üzeri renk değiştirine kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Kürdan testiyle pişip pişmediğini kontrol edin, kürdan temiz çıkıosa tamamdır. Soğuması için bir kenarda dinlendirin.
Karamel için:
  1. Derin bir sos tenceresinde şekeri iyice eriyip hafif karamelize olana kadar eritin.
  2. Eriyen şekeri sürekli karıştırarak yavaş yavaş sütü ilave edin. Bu aşamada dikkatli olun kızgın şekere süt döküldüğünde bir anda kabaracaktır.
  3. Karıştırmaya devam ederek tereyağını ilave edin.
  4. Nişaşta ve yumurtayı ayrı bir kasede tel çırpıcı veya çatalla çırparak birbirine karıştırın.
  5. Yumurtalı karışımı ocaktaki şekerli karışıma yavaş yavaş ilave edin. Bu arada şekeri sürekli karıştırın.
  6. Karışım koyulaşıp iyice muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayıp göz göz olmaya başladığında hazır demektir. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
  7. Soğuduktan sonra pişip soğuyan alt tabanın üzerine yayın.
Üst kat için:
  1. Çikolatalıyı benmari yöntemi ile eritin. (Arzu ederseniz mikrodalga fırında da eritebilirsiniz.)
  2. Karamel katın üzerine eriyen çikolatayı dökün. Kaşığın arkasıyla veya spatula ile düzeltin. Soğuyup katılaşması için buzdolabına kaldırın.
Tercihen bir gece buzdolabında bekletirseniz daha iyi olur. Soğukken daha lezzetli oluyor. Ama vaktim yok hemen yiyeceğim derseniz o zaman bari izin verin biraz soğusun. :) Bu arada unutmadan dilimlemek çikolatanın sertliğinden dolayı epey zor oluyor. Çokda düzgün dilimlerle uğraşmayın, ikram ederken çatal bıçakla değil bir adetle peçeteyle ikram edin. Çünkü bü olağanüstü lezzetle ancak ve ancak elle yenilebiliyor :) Kibarlığa gerek yok..

Afiyet olsun..

19 yorum:

  1. Ellerine sağlık
    Çayımın yanına bi tane aldım kaçtım:))))))

    YanıtlaSil
  2. aaa olur mu bu en iyi kahveyle gider :D dur ben sana kahve gondereeemmm!

    YanıtlaSil
  3. sadece aman tanrım diyebilirim.ben diyetteyim ama biter bitmez tarifi deneyecegim.

    YanıtlaSil
  4. Yasemin hn çok lezzetli görünüyor nefis bay1ld1m birde bu resimleri bu kadar harika nas1l çekiyorsunuz benim nikon marka prefosyonel fotoraf makinem olmas1na ramen böyle güzel resimler çekemiyorum..

    mutlu haftalar sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. eylemcim sen diyetinden vazgecme! sonra kendini ödüllendirirsin :D

    selam nilüfer hanım, fotografları bende profesyonel makine ile çekiyorum. Aslında çok da iyi değilim. makineyi iyi bilen bir arkadaşımdan ayarları konusunda yardım aldım. birazda pratik yapınca insan öğreniyor. eminim sizde zamanla başarılı fotograflar cekersiniz.. görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  6. nefis görünüyor bencede kahveyle süper olurrr kahveyi içiyorum sen kurabiye gönderrr


    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. canım kurabiyen nefis görünüyor.ellerine sağlık..
    bi önceki yorumunda bannerinizi çok beğendiğimi ve kim hazırladı diye sormuştum ama yanıt gelmedi?
    sevgilerle..

    YanıtlaSil
  8. yasemincim diğer tariflerin gibi buda harika olmuş
    en kısa sürede buda denenecek listesine girdi
    havuçlu kekini yaptım harika oldu
    bloğumda ve forumda yayında
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. selam yesim :D ne demeekk heemmen geliyoorrr :D:D

    gulay selam, banneri betul aytac a yaptirdim. bir onceki bannerimida betul yapmisti. gercekten basarili bir arkadas. tavsiye ederim!

    selam melisa, begenmene sevindim, bunuda begenirsin eminim!

    YanıtlaSil
  10. yasemin aman allahım bu nasıl bir doping offf ellerine saglık nefis ötesi olmuş (bu ne demek ya :))
    gercekten müthiş ellerine saglık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Cevabn1z için tesekkür ederim sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Adaşım çok memnun ettin beni yorumunla, çok içtensin saol canımsın. Söylemen bile bana moral verdi emni ol ki, iyi ki sizler gibi arkadaşlarım oldu diyorum her defasında. Aman oğluşuna dikkat et gerçi daha küçük ama olsun Allah korusun çok illet bir durum,Allahım kimseye vermesin. sevgiler canım

    YanıtlaSil
  13. Bende bayılıyorum karamelli bara.
    Ama bu sıralar uzak durmak lazım bol kaloriden..
    Ellerine sağlık canım.Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. İyi güzel de bu resmen pasta olmuş ...

    Ben almiyim,şimdilik bakiyim sadece:) ufak çaplı bir diyete girdim de..Biraz kaçırmışım yemeği galiba gelmiş hemen 2 kilo fazlalık..neyse şekerim..

    ellerine emeklerine sağlık..

    Şekersiz nescafe yanında harika olur bu..sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. çok nefis harika görünüyor diyet bozdurur bu lezzet en kısa zamanda denicem sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. bundan ancak bir dilim yenebilyordur herhalde... 2.dilime geçmek mümkün değil gibi gözüküyor.
    Bir an Kudretullah geldi aklıma, onu teşvikinle denemiştik. Ama bu kurabiye daha bi zor sanki...
    Cesaretimi biriktirmeye başlayayım...

    YanıtlaSil
  17. Kurabiye harika görünüyor. Her katında da benim çok sevdiğim şeyler var. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  18. ben bu tarife bayıldım helede karamelli olması süper,mutlaka denemeliyim.ellerine sağlık canım.
    kitaptaki diğer tarifleride sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba
    Bu kitaptan bendede var. İnsan resimlerine bakarken doyuyor. Bende henüz fazla deneme yapmadım. Bloglardan yapmak daha garanti. Birde malzemeleri tam bize uymuyor sanırım. Haftasonu 186. sayfadaki Beyaz Çikolatalı Browniyi yaptım mesela. Sanırım unu az geldi. Çöktü kaldı. Gerçi o haliylede tadı güzeldi ama görüntüden sınıfta kaldı. Daha öncede 44. sayfadaki çikolatalı kurabiyeyi yapmıştım. Ama o çok güzel oldu. Gerçi rengi ordaki gibi olmadı.Belkide çikolatayı benmari eritmek gerekiyordu. Çokta bereketli. Orda 24 adet diyor ama benim 69 adet çıktı.172.sayfadaki cevizli barda çok lezzetli ama ağır. 154. sayfadaki portakallı çikolatalı karelerde aklım ne zamandır. Yaptığım portakal marmeladı bitmeden denemek istiyorum ama haftasonundaki başarısızlıktan sonra denermiyim bilemiyorum. Belki siz denersiniz? FATOŞ

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin