23 Ağustos 2007 Perşembe

Zeytinli Ekmekçikler

zeytinliekmekcikler

Efenim bu ekmekçikleri ilk Acemi Şef'de görmüş ve bayılmıştım. Acemi Şef tarifinde patatesde var ama ben patates koymadım. Bide orjinal tarifde maya kullanılıyor ben instant kullandım. Belkide ondan istediğim gibi kabarmadı. Zaten şu mayalı besinlerin kabarması konusunda problemim hep var.. Ay bu konuda bilgisi olan bana bir yardım etsin. Maya yerine instant kullanırsam ne olur? Ne gibi bir yöntem izlemem gerek falan... Olsun benim ekmekçiklerim belki bekleme aşamasında yeterince kabarmadı ama pişerken gayet güzel kabardılar :) Ben size mayalı tarifini yazayımda siz doğrusunu öğrenin genede :) Bu arada tarif için sevgili Acemi Şef'ime teşşekkürleri bir borç bilir, ellerine sağlık derim!

Malzemeler
  • 1/2 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un (Acemi Şef tarifinde 2 bardak un kullanmış. Ben ilk öyle koydum ama yapış yapış olmaktan kurtulamadı hamur. Bende bir bardak daha ekledim. siz yinede baştan önce 2 bardak un kullanın derim.)
  • 3 çorba kaşığı tereyağ
  • 1/2 su bardağı çekirdeksiz yeşil zeytin dilimlenmiş
  • 1 tatlı kaşığı biberiye
  • 1/2 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı maya
  • Tuz
Yapılışı
  1. Mayayı bir çorba kaşığı su ile eritin.
  2. Unu genişçe bir yoğurma kabına koyun. Ortasına tüm malzemeyi ekleyin. Hamur toparlana kadar yoğurun. (Kitchen Aid sahipleri bu aşamada işi makineye bırakıp çaylarını yudumlasınlar :P)
  3. Toparlanan hamurun üzerine bir bez örtüp 20 dakika kabarması için dinlendirin.
  4. Hamurdan iki ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak minik toplar haline getirin. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizin. İki misli kabarana kadar yaklaşık 30 dakika tepside dinlendirin.
  5. 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri altın rengi olana kadar pişirin.
Sonra oturun arasına yağ reçel sürüp sıcak sıcak afiyetle yiyin :).. Afiyet olsun...

12 yorum:

  1. Yasemincim, ellerine sağlık, bebi de sevdimi bu ekmekcikleri, çok sevimli ve lezzetli görünüyorlar:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Yasemin bence harika kadarmışlar. Senin yaşadığını ben de yaşıyorum malesef. İnstant maya kullandığım her şey hüsranla sonuçlanıyor. (Sende pek öyle görünmüyor gerçi :)) ben de çareyi elimin altında bolca yaş maya bulundurmakla çözdüm. Lezzetinden memnun kaldığın bir uygulama olmuştur umarım, eline sağlık...
    Sevgiler,
    Esra

    YanıtlaSil
  3. selam neslihancim bebi bayildi bunlar eminim :) zaten cocuk dogustan tok dogacak bu kadar obur bir annesi varken :) afiyetler olsun..

    esracim vallahi dogru diosun. yani ekmek makinesinde ekmekler icin instant kullaniom bi sorun olmu ama onun disindakiler hep husran.. yas mayaninda raf omru cok kisa diye surekli bulunduramiom :) aman neyse kabarsada guzel kabarmasada.. yeniden ellerine saglik!!!

    YanıtlaSil
  4. oo süper bunlar Yasocum..

    ellerine sağlık vallahi...Bence gayet güzel kabarmışlar..

    Sevgiler
    Müge

    YanıtlaSil
  5. selam mugecim :) efet pistikten sonra kabardilar ama bosu bosuna 30 dak 20 dak beklettim yani :) yanarim yanarim ona yanarim :D:D:D afiyetler olsun canim..

    YanıtlaSil
  6. canım ellerine sağlık çok güzel ekmeklerin.
    canım hediyen arkadaşın ev ve iş değişikliği nedeni ile gecikmiş. ama 17 ağustosta göndereceğini söylemişti. gecikmeli gönderdiyse bile yakında eline geçer. yine haberim olsun gelmezse kargoda bir sorun çıkmış olabilir.
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  7. Yasemin bende kuru maya ile sonuca varamıyorum nedendir bilmiyorum ama yaş maya ile yaptıklarım çok kabarıyor sende yaş maya kullan bence yada püf noktasını öğren banada anlat :)) ekmekler bence kabarmış zaten ben içlerine kaymak ve nutella koyardım eğer bizim evde pişebilseydi bu şahane ekmekler çok acıklı oldu sanki:)) ellerine sağlık şekerim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Yasemincim , senin bir zeytin tutkunu olduğunu düşünmeye başladım :)
    İstediğin gibi kabarmasada bence minik sandviç ekmekleri gibi çok şirin ve leziz görünüyorlar..Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. Yasemin'cim bencede yaş maya kullanırsan daha iyi sonuç alırsın. Kuru mayadan daha güzel kabartıyor. Ekmeklerde buradan nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Öptüm sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Yaseminciğim yardım teklifin için teşekkür ederim.Hallettik hemde imece usulü.Bloğumda hikayesini yazdım.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. sevdacim selam, saglik olsun problem degil :) olmadi ben kendime hediyemi alip onu gosteririm ;) etkinlik bolunmesin :P

    selam sedacim, ay efet sanirim bende kuru mayadan vazgecicem. ama iste yas mayaninda raf omru kisa. en iyi yapmayi planlayip hemen alip yapmak :) bu arada biz kahvaltida arasina herseyi surduk yedik merak etme ;) afiyetler olsun..

    selam pastarda, efet bende biraz zeytin manyakligi var sanirim :) kahvaltida zeytinsiz dusunulemez yani :P afiyetler olsun!

    ebrucum selam, efet efet karar verdim yas maya kullanicam bundan sonra.. afiyetler olsun!!

    cafecim gustom, ne demek sorun cozulmus ya sukur.. bende degistiriyim bari bendeki logoyu.. hadi bakalim Allah yardimcin olsun :)

    YanıtlaSil
  12. Gocuman gız Yasemin, ekmekçiler gayet de güzel görünüyor ellerine sağlık. İnstant maya kullanıyorsan hamurun içine su yada süt ne kullanırsan ılık olarak koy, o zaman daha iyi sonuç elde edersin.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Blog Widget by LinkWithin