Özellikle mangalın yanına bir zeytinyağlı arıyorsanız, ya da sofrada zeytinyağlı eksik ama öyle bir şey olmalı ki herkes sevmeli diyorsanız işte size sevilen cinsinden bir tarif. Genellikle yeşil mercimeği yemek olarak hep kıymalı yemişimdir. Ama benim aradığım hali bu haliymiş meğer. Kiler dolabımda azimle pişirilmeyi bekleyen mercimeklerimin değerlendirilmesinde katkısı olan bu tarif Remix kitabından. O kadar lezzetli ki şiddetle tavsiye ederim!
Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek (düdüklü tencerede pişirmeyecekseniz bir gece önceden ıslatmanız önerilir.Ben genellikle mercimek ve fasülye gibi baklagilleri düdüklü tencerede pişiririm hem daha çabuk pişiyorlar hem de daha sağlıklı oluyorlar ;) )
- 1 su bardağı su
- 1 baş soğan
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1/2 limonun suyu
- tuz
- zeytinyağ
Yapılışı
- Soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağında hafif kavurun.
- Mercimekleri, suyu, şeker ve tuzu da ilave edip eğer düdüklüde pişiriyorsanız kapağını kapatıp kaynamaya bırakın.
- Düdük ötmeye başladıktan sonra 15 dakikaya kurun. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra altını kapatın tüm buharını çıkarıp kapağını açın. Eğer normal tencerede pişirecekseniz kaynayana kadar harlı, daha sonra kısık ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra altını kapatıp, limon suyunu ilave edin ve çok ezmeden karıştırın. Hafif ılık ya da soğuk servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Kara şimşek , askerde böyle derlermiş yeşil mercimeğe eşim söyler hep.. Ve bizim evde pek sevilir.. Ben kıymalısını değil , böylesini severim..
YanıtlaSilEline sağlık yaseminim...Pek de güzel olmuşş...
bebiyi de seni de öperim ;)
Müge
Yaseminim şekerim;
YanıtlaSilKırk yıllık mercimeği sen al, süsle püsle önümüze nefis bir salata olarak koy. Valla ne diyeyim süper görünüyor, akşamada mangal misafirim var denesemmi ne?:)
mugecim elbette kiymalisina kara simsek deniyor :) valla ben sevmeyenini gormedim. benim esim tum askerde yedim ama omur boyuda yerim der :D:D bende zeytinyaglisini tercih ederim canim, afiyetler olsun!! bende seni cok optum :))
YanıtlaSilhehe canim mugecim, yani onemli olan kirk yillik mercimege guzel sekil vermek lezzetine lezzet katmak. yani marifet burda ;) bence dene :) ama madem aksama yapacan o zaman kesin duduklu tencere kullan derim ;) operim bidenem!!!
Yaseminim, Minik Kuşum;
YanıtlaSilDün akşam yaptım salatayı ve düdüklüm de yok üstelik. Önce bir iki taşım kaynattım, sonrada bir güzel pişirdim, bir yandan da 3 çeşit salata daha yaptım, yani bu salata çok pratik,akşam işten gidince, yanında başka şeylerde yapabileceğiniz, sizi oyalamayan,hemen yapılabilecek nefis bir tarif.
Misafirlerim (üstelik biri Ukrayna dan gelmişti) bayıldılar, azıcık bir şey kaldı tabakta.
Nefis bir salata nefisss, herkese şiddetle tavsiye ederim.
mugecim, ben dedim sana memnun kalirsin diye :) afiyet olsun :)
YanıtlaSilcanım ellerıne saglık yaf...ben duduklude pişirmedim mercımegı hıc ama denerım senın hatrına şekercik:)
YanıtlaSilrengı degısstırecegım...hos sayfamın renginede karar veremedımya...sevgılerımle
Selamlar,
YanıtlaSilMercimek çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.
Tarif için uyarınıza teşekkür ederim. Dalgınlıkla o şekilde yazmışım.
Sevgiler...
canim ellerine saglik yesil mercimegi ben cok severim :d
YanıtlaSilAaaaa, ben hiç yeşil mercimeğin zeytinyağlısını yememiştim, hatta duymamıştım bile... En kısa zamanda deneyim o zaman Yaseminim, ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilNe zamandır yemedim, çok canım istedi şimdi görünce. Enfes görünüyor Yasemin'ciğim. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAyrıca aşağıdaki lolipoplara da bayıldım...
Yasemin'cim çok nefis görünüyor mercimek. Bizdede çok sevilir. Ben normal yemeğini bile düdüklüde yapıyorum. Birde bu şekilde salata olarak deneyeyim.Ellerine sağlık. Sevgiler..
YanıtlaSilSaolun sevmem ama inşallah şimdi severim :) :D
YanıtlaSilafiyet olsun
YanıtlaSil