Hem sütlü, hem meyveli, hem de şerbetli bir tatlı var deseler "hadi canım!" derdim. Ama bu tatlı tam olarak bu saydıklarımı ifade ediyor. O kadar güzel birşey ki inanın ifade edilmesi zor. Dedemin gönderdiği tazecik kuru incirleri sadece yiyerek değerlendirmektense bu aralar her yerden kuru incirli tarifler topluyorum :) Bu güzelim incirler diğer güzel lezzetlerlede birleşip daha güzellikler ortaya çıkarsın diye. İşte bu aramalarımdan birinde sevgili Melda 'nın sitesinde bu tatlıyı gördüm. O da sevgili Hatice'den almış. Yani görünen o ki blog dünyasında bir incir tatlısı furyasıdır gidiyor :) Eşimin teeeee liseden arkadaşları ilk kez misafir olacaklardı bize onlara böyle orjinal birşey yapayım dedim. Lakin gelemediler ama bu bize üzüntü yerine bir koca tabak incir tatlısı bıraktı :)
Malzemeler
Kek için:
Malzemeler
Kek için:
- 6 adet küçük küçük doğranmış kuru incir (Benim incirlerim taze olduğu için ıslatmaya gerek duymadım yeteri kadar yumuşaktılar. Ama elinizdeki incirler biraz sertse biraz ıslatmanızda fayda var)
- 1 su bardağı ceviz (Bıçakla iri iri doğranmış)
- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için: (soğuk bir şerbet olacak, sıcak kek e dökülecek :))
- 1,5 su bardağı soğuk su
- 1 yemek kaşığı nescafe (Ben gold kullandım daha hafif, classic kullanırsanız daha yoğun olabilir.)
- 1/2 su bardağı şeker
Muhallebi için:
- 2 yemek kaşığı nişasta (Ben buğday nişastası kullandım)
- 2 yemek kaşığı un
- 1 litre süt
- 5 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 paket toz krem şanti
Yapılışı
Kek:
Kek:
- Yumurta ve şekeri iyice köpük olana kadar çırpın.
- Un ve kabartma tozunu beraber eleyip karışıma ilave edin. Beraber çırpın.
- İncirleri ve cevizleri ilave edip kaşıkla karıştırın.
- Karışımı genişçe bir borcama dökün. Ben yuvarlak borcam kullandım ama Melda'da, Hatice'de dikdörtgen kullanmış. Önemli olan kek piştikten sonra üzerinde en az 1 parmak boşluk kalmalı ki muhallebi dışarı taşmasın :)
- Fırında 160 derecede pişirin. İncirli tatlıların fırında pişerken düşük ısıda pişmesi gerekiyormuş. O yüzden biran evvel pişsin diye acele etmeyin. Pişen keki kürdan testi ile anlayabilirsiniz. Gayet kuru bir kek oluyor eyvah keki mahvettim diye panik yapmayın :)
Şerbeti:
- Bir kasede su, şeker ve nescafeki karıştırın. Şerbeti pişirmiyoruz.
- Pişen kekin üzerine kürdanla delikler açıp kek sıcakken dökün. (Sevgili Zerrin yorumunda bir noktaya dikkat etmis. Kullandığınız kabın genişliğine göre şerbet miktarında oynama yapabilirsiniz. Yani kek size göre iyi ıslandıysa şerbetin tamamını dökmek zorunda değilsiniz. Teşekkürler Zerrin!)
Muhallebi: (Kek fırında pişerken muhallebiyi hazırlayın)
- Krem şanti ve tereyağ haricindeki tüm kuru malzemeyi bir tencerede karıştırın.
- Ocağın altını açıp sütü yavaş yavaş ilave ederek muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
- Kaynamaya başladıktan sonra tereyağını ilave edip karıştırın. Tereyağ bu tarz karışımlara hem parlaklık hemde lezzet katar ;)
- Piştikten sonra ocaktan alın. Yaklaşık 5 dakika kadar ılınmaya bırakın. Sonra toz krem şantiyi ekleyip çırpın.
- Şerbetlenen kekin üzerine ılınan muhallebiyi yayın buzdolabında 2-3 saat soğutun
Servis yapmadan önce üzerine tarçın, ceviz veya incirle süsleyebilirsiniz. Ya da sade olarak bile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...
Şimdi efenim, ben bu tatlının yapıldığı gün "çok canım istedi yasemin, lütfen bizde gelelim size" dedim, "olmaz!" dedi. :))"Size başka zaman yaparım" dedi. Bende burnumu çeke çeke nasıl iç geçirmişsem, misafirlerde gelmedi onlara da yar olmadı:)) Yani yapılışından malzemeleden belli kardeşim bu tatlı yıkılıyor! Yemek kısmet olur inşallah tiz zamanda:))
YanıtlaSil(Şekerim bu arada neskafeyi soğuk su ile mi hazırlayıp sıcak tatlıya döküyoruz yoksa tiramisuda olduğu gibi kaynar su ile hazırlayıp ılıtıp mı döküyoruz, benim gibi başka merak edenler olabilir, bir aydınlat hele)
mugecim insallah tiz zamanda sizede yapacagim merak etme :)
YanıtlaSilbu arada uyarilarini dikkate alarak tarifte yazdim. serbet icin soguk su kullaniyoruz, serbetimiz soguk olacak pisirme isitma yok. sicak kekin uzerine dokuyoruz :) aydinlandin mi bidenem :D
of of of bu tatlı süper oluyor! her yiyen bayılıyor :)
YanıtlaSilYasemin'ciğim merhaba,
YanıtlaSilBu furyaya ben de katılacağım::)))Tarif arşivde bekliyor::))))Hani haberin olsun::)))Benim yapıp götürdüğüm arkadaşımın eşi tek başına bitirmiş nerdeyse...Ve yorumu da şu oldu.."Sen başka tatlı-pasta filan deneme artık...Bize gelirken sadece bunu yap..."
Cidden güzelmiş...Ben tadına bakmaddım vallahi henüz::)))
Elerine sağlık canım...
İlkay
Merhaba Yasemin, ne hoş bir tarifmiş bu böyle..
YanıtlaSilBen de yemek istedim.. Ellerinize sağlık.
Misafirlerin gelmemesi bir anlamda iyi mi oldu yani :))
sıcacık sevgiler...
yasmin yasmin ne güzel olmuş bu böyle misafirler de pek bi kısmetsiz iş yani
YanıtlaSilama çok güzelll ya
ellerine sağlık
Yasemin, şekerim senin oğluş tatlı seviyor galiba, nefis bir tatlı yapmışsın da:)
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler
meldacim hakkaten oyle! senin sayende kesfetmis oldum sagol sagol sagol!!
YanıtlaSililkaycim artik o tarifi arsivden cikar biran evvel yap derim :) ama bu sefer kendin tadina bakmak icin yap :) zaten sende benim gibi kismetliysen tamami sana kalir yemek icin :P
zerrincim vallahi yemen lazim cok seveceksin!! misafir gelmedi kendi kaybetti ne diim :P
yesimcim kismetsiz misafirin kaybi ev sahibinin kazancidir ;) hehe :) ne kadar kotu bir ev sahibesiyim yaaa. ama ne yapalim konu yiyecek bisey oldumu insanin gozu baska bisi gormuyooo :P
neslihancim oglusum annesine benzerse yandik zaten her yerden cikolata kagidi toplicaz :))
slm
YanıtlaSiltatlı harika olmuş eline sağlık canım.sevgiler
selam hande, begenmene cok sevindim, afiyetler olsun!!
YanıtlaSilYasemin merhaba
YanıtlaSilBu tatlıyı bende tattım kuzenim yapmıştı çok beğenmiştim,bende denedim ama tarifte seninde dediğim gibi dikdörtgen borcam kullanılmış ben kare kullandım fakat şerbeti biraz fazla geldi bu yüzden keki biraz cıvık oldu bence tarife bir not düşmek gerek yani kullandığımız tepsiye göre şerbet oranı biraz oymanmalı bence...Sevgiler ellerine sağlık...
bu gece bu güzel görünümlü incir tatlısını tadıcaz .yaseminciğime bu gece menüyü sorduğumda incir tatlısı dedi.bana ilk önce cazip gelmedi ağır bir tatlı olur dedim kendisine.ama bildiğin gibi değil sütlü dedi.ve resmini yolladı.valla yarın bir kuzen olarak değil iyi bir yiyici olarak objektif yorumumu yapıcam bekleyinn:))))
YanıtlaSilBU TARİFİ OKTAY USTA DA YAPTI. HARİKA Bİ LEZZET HERKESE TAVSİYE EDERİM
YanıtlaSilselamlar yasemin,
YanıtlaSilbu tarifinizi aynen denedim, harika oldu ve ailecek tavori tatlımız oldu, hatta akrabalardan sipariş eden bile var, eşimin teyzesinin günü için yapıp yolladım:) süper anlatımınız sayesinde tariflerinizin takipçisi oldum,
sevgilerimle
hilal
Merhaba Zerrin, gec kaldim cevapta biliyorum. Uyarin icin tesekkurler bunu tarife ekleyecegim..
YanıtlaSilNesem ee aksam yedin ve sanirim en son tabagi siyiranlardan biride sendin :P
merhaba minya, tesekkurler..
selam hilal, begenmenize cok sevindim :D dilerim diger tariflerimide dener ve ayni dusunursun :D cok memnun oldum! afiyet olsun!!
Merhaba ben Tuğba. Tarifinizi denedim harika oldu. Çok teşekkür ederim. Ve bu tatlıyı herkese tavsiye ederim. Çok değişik bir tat. Sevgiler kolay gelsin
YanıtlaSilmerhaba tugba, tatlıyı beğenmene ayrı, ama en çok ta denemene sevindim :D beni en çok mutlu eden yorumlar tarifimin denendiğinin soylenmesi! asıl ben tesekkur ederim o nedenle... ellerine saglık, gorusmek uzere..
YanıtlaSilmrb bu tatlıyı bı arkyedım ve hemn taıfını arastırdım merak ettıgımıncırler ne kadar ıslatılmalıdır tskedrım
YanıtlaSilmerhabalar...yasemin ben.tarifinizi geç te olsa gördüm.kuru incir yerine dalından koparılmış taze incir kullansak nasıl olur?
YanıtlaSiltaze incirle denemediğim için net bir cevap veremiyorum. Şuanda kuru incirin mevsimi olmadığı için tazesiyle denemekte fayda var elbette. Ama keki biraz sulandırabilir diye düşünüyorum. Biraz diri olanları ile yapmayı deneyebilirsiniz. Kabuklarını soymadan doğrayın derim. Banada haber verirseniz merak ettim şimdi..
YanıtlaSilyaklaşık kaç cm civarı bir kalıp kullanmalıyız acaba?
YanıtlaSil30 cmlik bir yuvarlak veya dikdörtgen borcam uygun olurmu sizce yasemin hanım,hemen denemeliyim bu tarifi.
YanıtlaSilselam gulsen, haklisin sana olcu veremedim henuz :( aslinda senin yorumunun ardindan hemen mutfaga gidip tabagi cikarip olceyim dedim ama gel gorki, en son anneme bu tatlidan yapip goturdugum icin tabagi orda birakmisim :(( ondan sana cevap veremedim.. simdi 30 cm burda dogru olcu olabilir. ama kriter soyle, keki dokuceksin zaten cok kabaran bi kek degil, o pistikten sonra kremayi dokmek icin en az 1 parmak bosluk kalmaliki krema tasmasin.. ben bi anneme gitsem tabagi alip olcecem ama daha ne kadar bekletirim bilemiyorum :(
YanıtlaSilönemli değil yasemin hanım ben beklerim,sıraya koydum bu tatlıyı onun sırası gelene kadar tepsiniz gelmiş olur zaten:))
YanıtlaSilcevaplarınızı hemen vermek istemeniz bile çok memnun edici,itine ile her yorumla ilgilenmenizde çok güzel:)
Bu ara Müge Hanımdan buraya taşındım,okadar sorumdan sonra Müge Hanım biraz dinlenmeli:)
Birçok tarifinde Yasemin Hanım deyince benimde ilgimi çekti Müge Hanım tariflerinize güvendiğine göre vardır bir bildiği dedim,sonra sitenizi karıştırdım ve tariflerinizin ölçülü olması,sorulara itina ile cevap vermeniz beni çok sevindirdi,bu tatlıyıda birkaç yerde gördüm ama illaki bunu deniyeceğim:)
sevgiler...
ebru
YanıtlaSilkare büyük borcamda denesem bu ölçüler yeterli gelir mi?veya hangi ölçülerde yapmalıyım?
merhaba Ebru, ince uzun borcamda tam geliyor ölçü.. büyük borcamdada tam olur diye düşünüyorum. zaten kekinin çok kalın olmaması gerekiyor..
YanıtlaSilben bu tatlıyı çok yapıorum fakat böyle değil daha hafif keki dikdörtgen büyük borcamda yapıorum kek fırından çıkınca 1 büyük bardak neskafeyle ıslatıyorum şerbetle değil muhallebisinede 1lt süt 2.5 fincan şeker 3 fincan un koyuyorum krem şantide muhallebide iyice soğuyunca birbirine katıp bılendırdan çekiorum(muhallebileri blendırla ne kadar uzun zaman çırparsanız o kadar güzel olur sakız gibi)üzerine döküorum
YanıtlaSilSevgili Yasemin,
YanıtlaSilBu tarifi deneyip, bloguna bağlantı vererek kendi blogumda da yayınladım. Çok teşekkürler! Ellerine sağlık!
bende tatlıyı denedim fakat servis yaparken muhallebisi üzerinden aktı, dağıldı. kötü bir görüntüsü oldu ama tadı nefisti. nerde hata yaptım acaba.
YanıtlaSilBen bu tatlının şerbetinde üçü bir aradayı kullanıyorum daha pratik oluyor ve aynı lezzeti veriyor tavsiye ederim.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil