Sayfalar

11 Mayıs 2007 Cuma

Eşimden özel et terbiye çeşitleri

Bu tarifleri almakta epey zorlandım. Sevgili eşim bunlar benim sırrım dedi :)) AAA artık tariflerimizi sır olarak saklamak için değil paylaşmak için yapıyoruz dedim. Ve işte bu güzel terbiye çeşitleriyle karşınızdayım arkadaşlar. Mücadeleyi kazanan ben oldum :P. Bu terbiyeleri ister ette ister tavukta uygulayabilirsiniz bu biraz sizin damak tadınıza kalmış. Ama "Salçalı Terbiye" yi ette, özelliklede şişte, "Soyalı Terbiye"yi de tavukda uygulamanızı tavsiye ederim. "Biberli Zeytinyağ Terbiye"si her iki et çeşiti içince uygundur. Şimdi geçelim tariflere:
  1. Salçalı Terbiye (1 kg et şiş için)
Salcali Terbiye

    • Malzemeler
      • 1 yemek kaşığı yoğurt
      • 1 yemek kaşığı biber salçası
      • 1,5 su bardağı zeytinyağ
      • 1 baş sarımsak ezilmiş
      • 1 çay kaşığı kimyon
      • 3 çay kaşığı karabiber (tane karabiberi ögüterek katarsanız daha yoğun bir aroma elde edersiniz)
      • arzu ettiğiniz kadar pul biber, ne kadar acı isterseniz okadar ekleyin ;)
    • Yapılışı
      • Tüm terbiye malzemesini pürüzsüz bir kıvam oluncaya kadar karıştırın. burda ister mikser kullanabilir isterseniz çatal veya tel çırpıcı ile karıştırabilirsiniz.
      • Bu terbiyede etin en az 15 dak beklemesi yeterli gelecektir. İsterseniz daha da fazla bekletebilirsiniz.

  1. Soyalı Terbiye (1 kilo tavuk için)
Soyali Terbiye

    • Malzemeler
      • 1 fincan soya sosu
      • 1 fincan zeytinyağ
      • 1 yemek kaşığı bal
      • 1/2 fıncan elma sirkesi
      • 1 yemek kaşığı kara biber
      • 1 yemek kaşığı öğütülmüş beyaz biber (tane olarak satılıyor öğüterek kullanıyorsunuz, elinizde yoksa karabiberi 2 kaşığada çıkarabilirsiniz)
      • 1 yemek kaşığı kekik
      • 2-3 diş sarımsak ezilmiş
    • Yapılışı
      • Tüm malzemeleyi karıştırın. Tavukları ister şiş olarak isterseniz ince göğüs olarak terbiyeye yatırın. En az 2 saat buzdolabında terbiyede bekletin.

  1. Biberli Zeytinyağ Terbiyesi (1/2 kg tavuk veya et için)
Biberli Terbiye

    • Malzemeler
      • 1 fincan zeytinyağ
      • 2 çarliston biber
      • 1 yemek kaşığı kekik
      • 1 yemek kaşığı pul biber
      • 1 tatli kaşığı biberiye
    • Yapılışı
      • Çarliston biberleri doğrayın. tohumlarını ayıklamadan tohumlarıyla beraber doğrayın. tohumlar yağa güzel bir acılık verecektir.
      • Zeytinyağı bir tavada kızdırın. Biberleri yağda iyice çevirin. Böylece biberlerin tadı yağa geçecektir. Biberler kızarınca yağın altını kapatıp süzün. Burda biberleri isterseniz başka yemekte yada salatada kullabilirsiniz. Terbiyede bize lazım olan kısmı yağı.
      • Biberli yağı ve tüm kalan malzemeleri karıştırıp tavukları bu terbiyeye yatırın. en az 2 saat bekletin.
Afiyet olsun...

25 yorum:

  1. Yasemincim,
    yutkuna yutkuna okudum valla, eşinin ellerine sağlık.
    Hemen print alıp eşimin eline tutuşturuyorum. Yok öyle Kilis'liyiz, "Acıda tatlıda bizim işimiz" diye hava atmak.
    Şöyle bir et yiyelim elinden dimi ama ? :)
    Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. mugecim afiyetler olsun canim :) bu yuzden cok severim ben mangali.. hic elimi surmem ne hazirlamasina nede pisirmesine. esim cok keyif alir bundan :) seninkide sever bi basina gecse, sen taktigini uygula bence ise yarar :) "hey gidi kilisli hey bi terbiye yapta gorelim" dersin :P
    gorusmek uzere canim.. optum..

    YanıtlaSil
  3. Yasemincim, bu bilgiler çok faydalı oldu. Eşine ve sana çok teşekkürler.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Yasemin eşinin ellerine sağlık paylaşımın için teşekkürler
    Bir print te ben alayım hemen eşime sunmak üzre :)))

    YanıtlaSil
  5. Çok işe yarayacak tarifler bunlar tam da mangal sezonu açılmışken :)

    Selam ve sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  6. selam sebla, burcu ve serinmavi :) eşim ve kendi adıma afiyetler olsun diliyorum :)

    YanıtlaSil
  7. mutlu günler yasemin ben adem valla ben diğer yorum bırakanlar gibi eşime demiycem tabi bunları yapmasını ben mutfakta uğraşmayı seven bi insanım bu tarifler için eşine ve sana çok teşekkür ediyorum..... mutluluklar

    YanıtlaSil
  8. merhaba adem bey, tarifimi seve seve uygulayacaginizdan eminim :) simdiden ellerinize saglik!

    YanıtlaSil
  9. yasemin hanım sitenize sevgili mügeden ulaştım.eşinizin terbiye sırlarını paylaşmanıza çok sevindim.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar,bana çok güzel Dana eti terbiyesi lazım.Şişte dana eti yapacağım da.

    YanıtlaSil
  11. merhaba turhan bey, 1 kg dana şiş icin;

    1 yemek kasigi (tepeleme) yogurt
    1 bas sarimsak (dikkat dis degil, komple bir bas)
    1 cay kasigi kimyon
    1 yemek kasigi biber salcasi
    eger acisso varsa (aci mexico sosu) az biraz ondan
    1 tatli kasigi karabiber (mumkunse taze cekilmis)
    arzu edildigi kadar tuz fazla degil, et sertlesir
    1/2 su bardagi zeytinyag


    bu karisimi derin bir kapta cirpma teli ile iyice puruzsuz hale getirip etleri buna yatirin. en az 2 saat bekletin. dilerim istediginiz gibi olur.. afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Yasemin,

    Bizde çok yeriz mangalda et çeşitlerini.Paylaşımınız için teşekkürler.Eşinizin ellerine sağlık.

    Sevgilerimle*

    YanıtlaSil
  13. Merhaba tarıflerınızı aldık ve eşim şu anda onları hazırlıyor.Yarın Hazar denizi kenarında plajda mangal planlıyoruz .umarım rus dostlarımız sızın tarıflerınızle yapılmıs mangalı begeneceklerdır.yarın aksam sonucu yazıcam
    sımdıden tesekkurler

    YanıtlaSil
  14. YASEMİN HANIM VERDİĞİNİZ TERBİYELEME TARİFLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. BENDE BÖYLE TARİFLER ARIYORDUM. YASEMİN HANIM MERAK ETTİMDE KOCANIZ BU MÜKEMMEL TARİFLERİ NEREDEN ÖĞRENMİŞ. ACABA EŞİNİZ AŞÇI VEYA KASAP MI? AŞÇI VEYA KASAP DEĞİLSE ÇOK İYİ YEMEK YAPAN BİRİSİ OLMALI.

    YanıtlaSil
  15. Selamlar Yasemin Hanim,
    öncelikle tariflerinizi bizimle paylastiginiz icin cok tesekkür ederim. Sayfanizi ilgiyle takip ediyorum. Benim size bir sorum olacak.
    Tavuk kanat icin yogurt, domates+biber salcasi,zeytinyagi, ezilmis sarimsak, karabiber, kimyon ve curryden olusan bir sos hazirlamistim.Firinda pisirdim. Tadi cok güzel oldu, fakat kanatlarin üstü yer yer karardi. Acaba yanan kisimlar sarimsaklar mi oluyor anlayamadim. Acaba nerede hata yapiyorum. Kararmamasi icin bir tavsiyeniz var mi bana?

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Isimsiz,

    Vermis oldugun tarif cok guzel bir terbiye tarifi. Evet firindada yapsan mangaldada kararma olur. Bunun sebebi sarmisaktan degil salca ve yogurtun yanmasindan kaynaklaniyor. Bence cok problem degil bu kararma meselesi lezzetine lezzet katmistir :D Sen servis yaprken bakin bundan lezzetlisi yoktur diye ikram et ozelliklede siyah olanlar de :D eminim kimse sikayet etmez!

    Ellerine saglik! gecikme icinde ozur dilerim bu arada...

    YanıtlaSil
  17. Estagfirullah, ne gecikmesi. Her soruya cevap verecek ilgiyi gösterdiginiz icin cok tesekkür ederim. Dediginiz gibi yapacagim o halde :-)

    YanıtlaSil
  18. cok tesekkürler agziniza saglik
    viyanadan

    YanıtlaSil
  19. SONGÜL GİRGİN24 Mayıs 2010 16:49

    Yasemin Hanım,
    Sitenizi yeni keşfettim, çok güzel tarifler var, bende hemen print alıyorum, akşam eşimin vereceğim. kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  20. ANKARADAN MURAT ELLERİNİZE SAĞLIK TAM USTA LEZZET OLDU TEŞEKKÜR EDERİM

    YanıtlaSil
  21. bu terbiyeler etin yumuşak olmasını sağlıyormu acaba,mangal için,genelde etler tavuklar sert oluyor mangalda?

    YanıtlaSil
  22. merhaba Ayşe hanım,

    evet bu terbiyeler etleri yumuşatıyor.. Ama işe yaramaları için en az 2 saat bekletin..

    YanıtlaSil
  23. Merhaba yasemin abla insallah gorursun bu mesajimi ben almanyadan zehra.hatirlarsin belki su 1 yas pasta meselesi yuzunden mesgul etmistim seni ama konu bu deil simdi.ben agzima et sokmamama ragmen esim tam etkokik canida tam mangal cekmisken senin bu tarifini denedim.ve yiyen herkes bundan sona mangalda etler senden sorulur dedi.bole tutan ve guzel seyleri paylastigin icin cok tesekkur ederim.hep takipteninim bilesin.

    YanıtlaSil
  24. Yasemin Hanim selamlar, bugun "Soyalı Terbiye" denedim, tadi olaganustu gercekten. Ama tuzunu fazla atmisim, o biraz keyfini kacirdi :) bi daha ki sefere daha da guzel olucagna eminim.
    Ender

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!